7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zase jeden zákaz

Ne roky, ale už více jak tři desetiletí se zabývám pozorováním ubývání obecných svobod a přibývánim zákazů. Sociální inženýři všech druhů a barev mají jeden cíl - zbavovat nás svobod, zakazovat kdeco.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 21.12.2013 14:12

Re: V NĚMECKU (a jinde) TAKÉ ZAVÍRAJÍ!!!

Asi tak.

Co já v dětství slyšel od tatíka často otázku: Když blbec skočí z okna ty skočíš taky?

J. Kostelanský 21.12.2013 14:08

Re: Sociálne inžinierstvo? Mýlite si pojmy a dojmy

1. Neviem, kde som poprel sám seba. Jednoducho v tých štátoch (myslím, že to je Taliansko) sú zavreté prakticky VŠETKY reštaurácie - možno okrem McDonaldu a podobných. Či je to zákon alebo zvyk, to už neviem. Ale je to tak.

2. Dávať ako príklad sociálneho inžinierstva zatvorené obchody v Rakúsku a Nemecku, znamená slabučké znalosti dejín a histórie. V nedeľu sa v Rakúsku či Nemecku obchody vo sviatky neboli otvorené NIKDY - a ak tak, len vo výnimočných prípadoch ako sú živelné katastrofy a pod. Sociálna demokracia a komunistické ideály vznikli až v druhej polovici 19.storočia, ale voľno počas nedieľ a sviatkov v Európe platilo najmenej 1000 rokov - od počiatkov kresťanstva v tomto regióne.

3. No a tie práce v nedeľu a vo sviatky sú typickým príkladom toho, ako neobmedzená sloboda jedných narušuje slobodu druhých. Nevidím dôvod, prečo by som JA mal rozmýšľať, ako si to má sused zariadiť, aby v nedeľu nenarúšal kľud ostatným. Nech si na to najme firmu a tá nech mu urobí cez týždeň. Možno drahšie, ale nebude rušiť ľudí počas voľných dní. Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody.

4. Dobrovoľné a obojstranne výhodné zmluvné vzťahy sú často len fikciou. Takmer vždy má niekto navrch a niekto ťahá za kratší koniec. Keby to tak nebolo, tak by bol zbytočný Občiansky aj Obchodný zákonník.

D. Kazil 21.12.2013 13:34

Re: se zákazy nesouhlasím

Nevím ale vždy jeden plat uzivil celou rodinu. Dnes pracují dva a rodinu kolikrát neuživí. Ale to asi začalo za války, ty ženy do výroby.

Š. Hašek 21.12.2013 13:34

Re: se zákazy nesouhlasím

Samozřejmě jest to problém zaměstnavatele a zaměstnance.

Bublan ponižuje všechny samostatné zaměstnance do role "ožebračeného lidu". Aspoň víme, co je zač. Ale to se ví už dlouho

Kam to jen klesla sociální demokracie??!!

P. Boublíková 21.12.2013 13:31

Re: Sociálne inžinierstvo? Mýlite si pojmy a dojmy

Překrucujete.

Ne že není vhodnější práce, ale ty ženy většinou nic jiného neumí (pokud nejsou brigádnice). Je to jejich problém, že nemají lepší kvalifikaci. Nikdo nikomu nebrání, aby se vzdělával a kvalifikaci si změnil nebo doplnil. Případně se mohou stát OSVČ a pracovat, kdy chtějí. O tom je svoboda.

P. Boublíková 21.12.2013 13:26

Re: Sociálne inžinierstvo? Mýlite si pojmy a dojmy

Právě jste úspěšně popřel sám sebe - hospody zpravidla mají otevřeno v neděli a odpočívají v pondělí, tedy kdy uznají za vhodné. Tady kousek od nás má jedna hospoda zavřeno ve čtvrtek a v pondělílí otevřeno, protože i v pondělí se lidé chtějí napapat.

Za totáče byla v soboru odpoledne a v neděli v Brně otevřená jen jedna samoška, a to na České, a fronty tam byly asi na dvě hodiny. Byla jsem nucena ji využívat například po návratu z dovolené, ale také jsem jednou ty šílené fronty musela stát po návratu z nemocnice, když se mi během mého pobytu doma všechno jídlo zkazilo. Bylo to velmi nepříjemné. Dovedu si představit, že prostě existují lidé, kteří například pro nedostatek času před svátky si během těch svátků potřebují nakoupit. Když je jim někdo ochotný tu službu poskytnout, tak co vám na tom vadí? Ani pokladním nikdo nedrží pitoli u hlavy.

Vrtání do zdí v neděli je jistě protivné, ale kdy to mají lidé dělat, když jsou přes týden v práci? Fakticky se to o nedělích a svátcích děje a co s tím?

Kdysi mně jako vzor vnucovali SSSR a teď zase Rakousko, Německo atd. Samozřejmě že jsou tam soicální inženýři, tak jako byli v Sojuzu diktátoři, jenom se nic z toho nesmělo a nesmí říkat nahlas, čímž se nenechte mýlit.

Ať se nikdo neplete do oboustranně dobrovolných smluvních vztahů mezi lidmi, ani zákazy, ani příkazy (to se týká hostinské Pallové) a bude na světě líp...

P. Zeman 21.12.2013 13:11

Re: To je ale nervozity

To není o závislosti, ale o okrajování svobody, troubo! Až nakonec zakážou i tobě "diskutovat", to pak bude keců, že?

J. Chaloupka 21.12.2013 13:07

Zajímavé. Maminy-doktorky můžou sloužit 24 hod., ale

maminy za pokladnou nemusí. Mimochodem už dlouho jsme neviděli za pokladnou maminu. To jsou buď Slovenky, Ukrajinky, důchodkyně, brigádnice, ale mamina? Jinak to jen ukazuje jak si socialista Bublan váží vzdělání a jaké má kontakty s reálným životem. Možná, že v parlamentním bufíku nějaká mamina pracuje a z toho Bublan usuzuje, že jsou všude.

V. Halašta 21.12.2013 12:56

Re: blábol

Ale rozhodně ne po víně.

V. Halašta 21.12.2013 12:54

Re: blábol

Mohl si přidat společnou oslavu svátků. A v průvodě. A samozřejmě povině.

P. Kmoníček 21.12.2013 12:45

Re: Soudruhu Bublane,

Patří nám to.

P. Kmoníček 21.12.2013 12:42

nápady

Co chcete od "bývalého"komunisty?

P. Schuster 21.12.2013 12:26

Re: se zákazy nesouhlasím

Zeptejte se těch prodavaček jak se k tomu staví. Nikdo, je nenutí a o svátcích mají příplatky, takže to vadí jenom Bublanovi.

E. Heusinger 21.12.2013 12:22

To je ale nervozity

při představě, že pár dní v roce by měly být chrámy konzumu uzavřeny.

Inu závislost na nakupování je závislost. To se nedá nic dělat.

V. Kolman 21.12.2013 12:18

Re: Nedají pokoj, dokud tu svobodu nezlikvidují úplně...

Kde berete pane Kubíne tu neotřesitelnou jistotu, že právě VY jste tím, kdo má právo hodnotit, kdo je a kdo není hlupák? Zkuste se také trochu sebekriticky zamyslet sám nad sebou a přestaňte "známkovat" lidi, o nichž zhola nic nevíte.

V. Kolman 21.12.2013 12:12

Re: Je mi Vás líto, pane Plzáku ! - Souhlas pane Plzáku!

Když bylo potřeba, tak jsem DOBROVOLNĚ A BEZ NAŘIZOVÁNÍ! pracoval i o sobotách a svátcích, pokud bylo potřeba něco udělat v termínu. A nevadilo mi to, volno jsem si vybral jindy.  Ale zřejmě jsem se mýlil.

       Díky vám jsem konečně pochopil, že jsem udělal (cituji) "pitominu". Že jsem se na tu práci měl vykašlat a raději razítkovat role toaletního papíru po nocích.

       Ale vážně. Pochopte, že lidé si sami lépe rozhodnou o tom, co chtějí a potřebují, než když jim to nějaký přemoudřelý "tatíček" chce mocí mermo nařizovat pro jejich "dobro" - proti jejich vůli. Toho jsme si až až zažili za t.zv.: "socialismu" a již bych to znovu prožívat nechtěl. Aby mě "hausmaistrdirektor" hodnotil, jestli na 1. máje zdobím okna těmi jedině správnými vlaječkami  :-))

J. Kostelanský 21.12.2013 12:02

Re: Sociálne inžinierstvo? Mýlite si pojmy a dojmy

Sloboda koho? Majiteľov obchodov a kupujúcich áno. A čo sloboda predavačiek? Samozrejme teraz poviete, že majú slobodu sa rozhodnúť, kde budú pracovať. Ak chcú mať voľné nedele a sviatky, nech idú pracovať inde. Ale to je klasická pravicová demagógia.

Nechcem znevažovať prácu predavačiek, ale nemyslím si, že by to bola pre ženy profesia snov. Skôr je to zamestnanie, ktoré prijmú, keď už nič vhodnejšie k dispozícii nie je. Akú "slobodnú" alternatívu majú potom zamestnankyne, ak chcú mať voľné víkendy? Ísť na úrad práce?

Rýchlokvasení liberáli vyznávajú "náboženstvo" absolútnej slobody. Ale tak to nie je. Sloboda jedného končí tam, kde začína sloboda iného. Absolútna sloboda neexistuje.

V. Kolman 21.12.2013 11:54

V NĚMECKU (a jinde) TAKÉ ZAVÍRAJÍ!!!

A kdyby všichni skočili z Karlova mostu do Vltavy, byl by to dostatečný důvod pro to, abyste skočili všichni houfně do Vltavy také?

       Proč se kakat svéprávnému občanovi do něčeho, do čeho ouřadovi vůbec nic není a o co nestojí ani občané, ale ani ty "ubohé" prodavačky?

       Dej bl/bci razítko a vymyslí další nesmyslný zákon.

J. Hejna 21.12.2013 11:47

Re: blábol

Ámen.

V. Kolman 21.12.2013 11:46

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

A vy za tou kasou pane Kubíne sedáváte? Jen se tak ptám.

Š. Hašek 21.12.2013 11:45

Re: se zákazy nesouhlasím

Trochu musím paradoxně souhlasit, protože pro současnou socdem a bolševickou garnituru jsou důležitější příjemci dávek (jistí voliči), než samostatní nízkopříjmoví zaměstnanci/rodiny (tak trochu nejistí voliči). Socialisti ale umí jen regulovat až uregulovat. Občan jim je šumák.

Už jen ta sprostota nazývat vydržovanou/ného státem jako samoživitelku/le. Já jsem si bláhově myslel, že samoživitel jest ten občan/ka, který/á se opravdu sama živí a nedochází na ouřad pro peníze od svých sousedů. Případně žije za pomoci rodiny.

L. Novák 21.12.2013 11:44

Re: Sociálne inžinierstvo? Mýlite si pojmy a dojmy

Základním principem je SVOBODA. Není žádný důvod, proč bych měl někomu zakazovat, aby si otevřel obchod o svátcích nebo aby šel o svátcích nakupovat. Náboženské představy jsou se svobodou v rozporu. Tak si je nechejte pro svou komunitu stejného náboženství a nevnucujte ji lidem svobodným. Nesmyslných zákazů už tady máme nad hlavu.

Š. Hašek 21.12.2013 11:38

Re: blábol

Pan Kubín se nějak rozohnil.

Š. Hašek 21.12.2013 11:36

Re: Trochu osobní, trochu technická

Protože někdo je přímo posedlý "dobrem". Či spíše buzerací a přikazováním schopným a samostatným. Je jich totiž méně než těch tahounů. A o hlasy jde.

Komunista. Co jiného. Pardon, "jen" chartista!

L. Novák 21.12.2013 11:35

Re: se zákazy nesouhlasím

Co je to podle vás "důstojný plat"? :-)

L. Novák 21.12.2013 11:33

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

Pane T. Kubíne, pracovní povinnost byla zrušena se zhroucením totalitního komunistického režimu vlády. Vy, jak se zdá, v tomto režimu ještě žijete. Ve svých myšlenkách.

Moje zkušenost je taková, že o práci přesčas a v nepracovních dnech se zaměstnanci "perou", protože si vydělají díky příplatkům mnohem víc, než v běžném pracovním týdnu.

Š. Hašek 21.12.2013 11:33

Re: Ono je to s tou svobodou trochu komplikovanější

Pane Urbane,

míníte, že prací o svátcích dochází takřka k otrokářství?

Já pracuji v nepřetržitém provozu, vím o čem mluvím. V životě mě nenapadlo volit nějakého hejhulu, co bude za mě bojovat, aby v sone byl zastaven život (vlaky, nemocnice, policie, elektrárny .........).

Kdo chce uregulovat (neplést si s "udržením v chodu") kapitalismus je komunista. Nalijme si čistého vína.

T. Czernin 21.12.2013 11:31

A tak mne napadá

živil se ten Bublan někdy něčím jiným, než žvaněním...?

Š. Hašek 21.12.2013 11:27

Re: --

Asi tak.

Snad nejsou všichni voliči ČSSD (a tím i soudruha Bublana) takoví podruzi, aby neustále škemrali třeba u Rátha poplatky, nebo u Bublana - aby těm kapitalistům zabránil vykořisťování o nedělích!!!!!!

Š. Hašek 21.12.2013 11:25

Re: Někde blbost kvete, v ČSSD bublá. Co naděláme?

Asi tak.

A vtipně řečeno.