19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Zase jeden zákaz

Ne roky, ale už více jak tři desetiletí se zabývám pozorováním ubývání obecných svobod a přibývánim zákazů. Sociální inženýři všech druhů a barev mají jeden cíl - zbavovat nás svobod, zakazovat kdeco.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Sevrát 21.12.2013 9:28

Můj tchán pracoval jako řidič

auotobusu a tak se mnou jako Homolka kolikrát nemohl na Spartu, protože měl šichtu.Nevím proč se tady řeší pouze maminky,ženy-všichni chtějí genderovou rovnost a tak ve všem.

S. Donát 21.12.2013 9:27

Ještě nikdo se nepřihlásil

do té soutěže na konci, tak zkusím já. Byl to tuším pan Werich v dialogu s panem Voskovcem před nějakou písní Osvobozného divadla. Nevzpomínám si přesně o jakou píseň jde, ale v tom dialogu se mluví dále o podobenství, tak tipnu David a Goliáš. Ježkova hudba je geniální a některé texty V+W nadčasové - i dnes jsou velmi aktuální :).

P. Urban 21.12.2013 8:56

Ono je to s tou svobodou trochu komplikovanější

v praxi se kapitalismus leckdy mění ve feudalismus, jak ledaskdo zná z vlastní zkušenosti. Silné osoby tomu dokáží uniknout, ale to dokázaly i za bolševika; železná opona nebyla neprostupná.

Argumentovat, že "tohle je kapitalismus" je stejná pravda a zároveň stejná blbost, jakou jsme kdysi poslouchali na politických školeních.

Kdo takhle argumentuje, ten se nesmí divit, až mu ten kapitalismus někdo zruší. Nebo ureguluje. Že pak bude ještě hůř? Nedá se nic dělat, tohle je ...

M. Koutný 21.12.2013 9:12

Re: Ono je to s tou svobodou trochu komplikovanější

Svoboda buď je nebo není. Regulace požadují slabí a neschopní, často spíš ze závisti než kvůli ochraně. Nedokáží si totiž uvědomit, že když ty schopné a pracovité uregulují, nebudou mít na kom parazitovat.

Š. Hašek 21.12.2013 11:33

Re: Ono je to s tou svobodou trochu komplikovanější

Pane Urbane,

míníte, že prací o svátcích dochází takřka k otrokářství?

Já pracuji v nepřetržitém provozu, vím o čem mluvím. V životě mě nenapadlo volit nějakého hejhulu, co bude za mě bojovat, aby v sone byl zastaven život (vlaky, nemocnice, policie, elektrárny .........).

Kdo chce uregulovat (neplést si s "udržením v chodu") kapitalismus je komunista. Nalijme si čistého vína.

Z. Lapil 21.12.2013 8:17

Trochu osobní, trochu technická

Osobní: taky jsem považoval za nesmysl nechávat otevřené supermarkety přes noc. Pak to potkalo i ten "můj", a věřte nevěřte - pravidelně jsem se tam ocital kolem 23. hod. Prostě to tak vycházelo. A nesouvisí to se zavíračkou v jakékoliv hospodě.

A technická: nevěřili byste, jaký tam byl šrumec - úklid, dorovnávání regálů... Věřte nevěřte - ta jedna osoba na kase pro těch pár nočňátek je naprosto nepodstatná.

L. Novák 21.12.2013 10:32

Re: Trochu osobní, trochu technická

To je taky důvod, proč TESCO non-stop prodej zavedlo. Už jsem se tam taky několikrát i po půlnoci procházel a vybíral, co potřebuju. Vyhovuje to všem zůčastněným, tak proč to zakazovat?

Š. Hašek 21.12.2013 11:36

Re: Trochu osobní, trochu technická

Protože někdo je přímo posedlý "dobrem". Či spíše buzerací a přikazováním schopným a samostatným. Je jich totiž méně než těch tahounů. A o hlasy jde.

Komunista. Co jiného. Pardon, "jen" chartista!

T. Kubín 21.12.2013 6:42

blábol

Takovou snůšku nesmyslů jsem už dlouho nečetl. Návrh je nelegitimní, protože Bublana volilo jenom deset tisíc lidí, berme si příklad z Německa, protože 24.12.zavírají až v 14 a neberme si příklad z Německa, protože je bohaté atd. atd. Pane autore, vy jste typický produkt komunistické doby. Svátky jsou SVÁTKY proto, aby se lidé zastavili, zklidnili, zamysleli, sešli se s rodinou a proto je klid, zavřeno, nepracuje se. Zahraniční obchodní řetězce tady tu morální poušť, jejímž jste vy dokonalým obrazem, zenužily a začaly drancovat peněženky lidé a pracovní sélu tak, jak by jim to doma nikdo nikdy nedovolil. Vy tady obhajujete zdánlivou svobodu, ale ve skutečnosti je to otroctví. V roli ředitele obchodního domu jednoho zahraničního řetězce jsem měl spočítáno, že máme v ČR otevřeno o 40 procent déle, než naše sesterské filiálky v Rakousku. Tamní zaměstnanci si klepali na čelo.

Pane, jak bych to řekl ... nacpěte se buřtama a až vám odjou v neděli večer, tak si je honem utíkejte koupit tam, kde musí místo s rodnou doma za kasou sedět ženská, která jinou práci nesežene.

F. Matousek 21.12.2013 7:07

Re: blábol

jo, díky. Presne tak a lépe to napsat neumím. tal alespon souhlas!

V. Halašta 21.12.2013 12:54

Re: blábol

Mohl si přidat společnou oslavu svátků. A v průvodě. A samozřejmě povině.

V. Halašta 21.12.2013 12:56

Re: blábol

Ale rozhodně ne po víně.

F. Matousek 21.12.2013 18:15

Re: blábol

povinne, nepovinne. Vám objevitelum hurrrááá kapitalismu co zde intelektuálne polucujete:

Svátek je od toho aby se svetil. nic se nestane, kdyz bude zavreno a vy si nakoupíte az zítra.

A radit prodavacce, aby si nasla práci jinou, svedcí o vasí bud neznalosti pomeru, nebo o nebetycném cynismu.

L. Novák 21.12.2013 18:49

Re: blábol

Plácáte blbosti. Cynismus prokazují "pečovatelé o blaho všech občanů" skrze zákaz prodeje v nepracovních dnech. Že kvůli takovému zákazu nutně přijde řada lidí o práci, je důsledkem vaší neschopnosti domýšlet věci do důsledků a ekonomické negramotnosti.

V. Saska 21.12.2013 8:08

Re: blábol

No nechci hodnotit argumenty, či vazby v článku použité, ale já naopak s jeho podstatou souhlasím. Jednou z takzvaných svobod, které nám definuje ústava, je i svoboda podnikání. A jiná norma říkám že pokud při našem podnikání zaměstnáváme někoho v dobách svátků či pracovního klidu, musíme mu to odpovídajícím způsobem ohodnotit. To snad nestačí? A že by česká mamina za kasou neměla volbu? Pokud jí nevhodná provozní doba vadí, tak si musí hledat jinou práci. Že je práce málo? No ano, ale zákazem jí ještě ubude!

Regulace tohoto typu nic neřeší, jen omezuje svobody definované ústavou. A o tom (alespoň dle mého soudu), příspěvek je.

J. Strakoš 21.12.2013 8:29

Re: blábol

Odkaz na Německo nebo jinou zemi - Vždy se objeví nějaký odkaz na vyspělejší zahraniční stát - oni to tam tak mají, tak nereptejte. A je jedno, jestli je to v 14 nebo 12 nebo 11 hodin. To, že to ještě zkrátíme je pouze to, že jsme papežtější než papež.

Pokud o svátcích chce někdo podnikat a navíc má zákazníky, nebraňme mu. A nedělejme dalším zákazem zákony méně přehledné. Protože po dalším přijde zákaz nočních prodejů (přece nechceme, aby maminy prodávaly po nocích a v NOCI se přece spí), večerních prodejů (přece prodavačky musí být s rodinami) a nejlépe odpoledních prodejů (přece se prodavačky musí učit s dětmi). Nakonec nejvíce postižené budou právě ty prodavačky.

Jestliže něčí definice svátků odlišná od vaší, nepřikazujte mu, prosím, co má dělat nebo co dělat nesmí.

J. Vintr 21.12.2013 9:06

Re: blábol

Ale on vám (zatím) nikdo nebrání, abyste se o svátcích "zastavil a zklidnil" a ani vás (zatím) nikdo nenutí si nechat "drancovat peněženku" zahraničními obchodními řetězci ...

A zkuste se zeptat těch prodavaček, jestli si raději než za kasu o svátcích půjdou stoupnout do fronty na pracák

L. Novák 21.12.2013 10:28

Re: blábol

Typický socialistický blábol. Člověče, kde berete odvahu někomu nařizovat, co má dělat o svátcích?

Š. Hašek 21.12.2013 11:38

Re: blábol

Pan Kubín se nějak rozohnil.

J. Hejna 21.12.2013 11:47

Re: blábol

Ámen.

P. Vaňura 21.12.2013 16:11

Také lékaři a zdravotní sestry by měli o svátcích

sedět doma s rodinou. Co do kvalitativního hlediska to není ŽÁDNÝ rozdíl, rozdíl je jen kvantitativní, toho doktora je v daném čase potřeba víc.

Mimochodem, v Izraeli vypukl svého času skandál, když doktor-ortodoxní Žid odmítl ošetřit turistu, protože byla sobota.

F. Netopil 21.12.2013 6:17

Jen jedna věc mi vrtá hlavou

Jak je to možné, že ač jsme (nebo se aspoň snažíme být) papežštější než papež, tedy kapitalističtější než západní Evropa, tak, cituji: "Máme jednu z mála výhod oproti Západu, .... a i o tu máme přijít ?".  O takovou výhodu bych opravdu nerad přišel, aspoň v něčem jsme lepší než ti socani ze Západu.

Celý článek mi připomíná protektorátní vtip, kdy se ptali lidí, jestli by mělo být zrušeno stanné právo. Většina odpověděla že ne, protože je to jediné právo které Češi mají.

Z. Kulhánková 21.12.2013 4:02

A co české maminy ve zdravotnictví?

Nebo české maminy pracující na letištích, u železnice, v elektrárnách atd.?

Ne ne, žádné polovičatosti! V šest večer pěkně zavřou všechny špitály, veřejná doprava i letiště, a rozsvítíme petrolejky. Mimo státem stanovenou pracovní dobu se dopravujte pouze vlastními auty, ale jeďte opatrně, protože záchranka otvírá až v devět ráno.

P. Boublíková 21.12.2013 6:24

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

Petrolejky prosím nerozsvěcovat, poněvadž hasiči mají taky po fajruntě.

Jedině snad nějekaj Vietnamec s hasičákem že by držel v každé dědině hlídku...

P. Boublíková 21.12.2013 6:33

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

Ještě dodatečně mě napadlo - hodně mimin, možná dokonce většina, se jak na potvoru rodí v noci.

Doufám, že s takovou nepřístojností soudruh Bublan co nejdřív řádně zatočí.

T. Kubín 21.12.2013 6:44

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

Madam, vy asi za tou kasou sedět nemuíste, že?

P. Boublíková 21.12.2013 8:33

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

Nikdo tam sedět nemusí.

J. Strakoš 21.12.2013 8:33

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

A co by na situaci měnilo to, kdyby seděla?

Co když dělá právě odpolední/noční na nádraží a cestou domů z odpolední se stavuje v obchodě? Jak ona k tomu přijde, že prodavačka jí nemůže poskytnout službu?

L. Novák 21.12.2013 11:33

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

Pane T. Kubíne, pracovní povinnost byla zrušena se zhroucením totalitního komunistického režimu vlády. Vy, jak se zdá, v tomto režimu ještě žijete. Ve svých myšlenkách.

Moje zkušenost je taková, že o práci přesčas a v nepracovních dnech se zaměstnanci "perou", protože si vydělají díky příplatkům mnohem víc, než v běžném pracovním týdnu.

V. Kolman 21.12.2013 11:46

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

A vy za tou kasou pane Kubíne sedáváte? Jen se tak ptám.