7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zase jeden zákaz

Ne roky, ale už více jak tři desetiletí se zabývám pozorováním ubývání obecných svobod a přibývánim zákazů. Sociální inženýři všech druhů a barev mají jeden cíl - zbavovat nás svobod, zakazovat kdeco.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kubín 21.12.2013 6:42

blábol

Takovou snůšku nesmyslů jsem už dlouho nečetl. Návrh je nelegitimní, protože Bublana volilo jenom deset tisíc lidí, berme si příklad z Německa, protože 24.12.zavírají až v 14 a neberme si příklad z Německa, protože je bohaté atd. atd. Pane autore, vy jste typický produkt komunistické doby. Svátky jsou SVÁTKY proto, aby se lidé zastavili, zklidnili, zamysleli, sešli se s rodinou a proto je klid, zavřeno, nepracuje se. Zahraniční obchodní řetězce tady tu morální poušť, jejímž jste vy dokonalým obrazem, zenužily a začaly drancovat peněženky lidé a pracovní sélu tak, jak by jim to doma nikdo nikdy nedovolil. Vy tady obhajujete zdánlivou svobodu, ale ve skutečnosti je to otroctví. V roli ředitele obchodního domu jednoho zahraničního řetězce jsem měl spočítáno, že máme v ČR otevřeno o 40 procent déle, než naše sesterské filiálky v Rakousku. Tamní zaměstnanci si klepali na čelo.

Pane, jak bych to řekl ... nacpěte se buřtama a až vám odjou v neděli večer, tak si je honem utíkejte koupit tam, kde musí místo s rodnou doma za kasou sedět ženská, která jinou práci nesežene.

P. Khail 21.12.2013 6:33

Re: Človek je jediný tvor,

Nesmysl, prodavačka nepracuje 7 dní v týdnu po 10 hodin, pokud to nevíte, musím vám sdělit,že se střídají.

P. Boublíková 21.12.2013 6:33

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

Ještě dodatečně mě napadlo - hodně mimin, možná dokonce většina, se jak na potvoru rodí v noci.

Doufám, že s takovou nepřístojností soudruh Bublan co nejdřív řádně zatočí.

P. Boublíková 21.12.2013 6:24

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

Petrolejky prosím nerozsvěcovat, poněvadž hasiči mají taky po fajruntě.

Jedině snad nějekaj Vietnamec s hasičákem že by držel v každé dědině hlídku...

F. Netopil 21.12.2013 6:17

Jen jedna věc mi vrtá hlavou

Jak je to možné, že ač jsme (nebo se aspoň snažíme být) papežštější než papež, tedy kapitalističtější než západní Evropa, tak, cituji: "Máme jednu z mála výhod oproti Západu, .... a i o tu máme přijít ?".  O takovou výhodu bych opravdu nerad přišel, aspoň v něčem jsme lepší než ti socani ze Západu.

Celý článek mi připomíná protektorátní vtip, kdy se ptali lidí, jestli by mělo být zrušeno stanné právo. Většina odpověděla že ne, protože je to jediné právo které Češi mají.

F. Vokurka 21.12.2013 4:58

Re: Mám k Svobodným jisté sympatie,

a ja myslel, ze kdyz clovek nastupuje do prace tak podepisuje pracovni smlouvu, ve ktere je jiste napsano kdy bude pracovat. pokud nechci nektere svatky pracovat, tak si to v pracovni smlouve osetrim nebo ji nepodepisu. kdyz se hlasim na flek prodavcky v super/hyper ktery ma otevreno nonstop tak je mi snad jasny ze nebudu delat od 8-16, pokud pujdu delat ucitelku do zs tak se zase da predpokladat, ze o svatcich a prazdninach budu mit volno.

ad svatky vrazd, jaktoze nesouvisi velikonocni/cervene pondeli s vrazdou? tedy pokud povazujete ukrizovani za vrazdu. ja mel zato, ze to je oslava vzkriseni, ktere by nenastalo kdyby nebyl zavrazden ne?

F. Vokurka 21.12.2013 4:42

Re: Pane autore,

pane hausingere, v nasem zapadakove o 20k lidech je pekarna, ktera ma primo u sveho provozu vlastni prodejnu. oteviraji od 4 rano do 11 vecer. mimo peciva prodavaji i vlastni sortiment masa, nijak siroky pouze uzene, sekanou, grilovane kure a pecena zebra veprova/hovezi. chodime tam kazdy den pro kvalitni cerstve pecivo, kdyz mame chut tak si dame i vyborna zebirka nebo uzene. prosim nechte volbu na nas, zda chceme stravit ty 3 minuty denne v tomto chramu konzumu. stejne jako vam my nekecema do toho, zda vase vikendova prochazka ma trvat maximalne 2 hodiny a muze byt pouze v katastru vasi obce/mesta a nesmite navstivit zadny hrad ci zamek, protoze mamina od rodiny co tam dela kastelanku/pruvodce chce travit cas s rodinou.

J. Schwarz 21.12.2013 4:33

Re: Človek je jediný tvor,

A já bych dodal, že dokonce celých 100% predavačiek tvoří ženy, s mužme prodavačkou jsem se ještě nesetkal.

Z. Kulhánková 21.12.2013 4:02

A co české maminy ve zdravotnictví?

Nebo české maminy pracující na letištích, u železnice, v elektrárnách atd.?

Ne ne, žádné polovičatosti! V šest večer pěkně zavřou všechny špitály, veřejná doprava i letiště, a rozsvítíme petrolejky. Mimo státem stanovenou pracovní dobu se dopravujte pouze vlastními auty, ale jeďte opatrně, protože záchranka otvírá až v devět ráno.

P. Sulc 21.12.2013 3:09

V USA je cela rada FEDERALNICH svatku

a to jsou zavreny federalni urady a jak jinak, take banky. Jinak nic, normalni firmy pracuji ! A jsou dva oficialni statni svatky a to je 4 cervenec a posledni ctvrtek v listopadu. To je zavreno vsechno, mimo supermarketu, ktere jsou ale podle sveho rozhodnuti otevreny vetsinou jen do 4 odpoledne. Jinak si zavira , otevira kazdy jak chce. Zide maji zavreno v sobotu, v nedeli maji otevreno, krestane obracene, ale to plati pro male obchody. Supermarkety maji otevreno vetsinou do pulnoci, ale i non stop. Nicmene, okresy si to nekde reguluji tak, ze v nedeli je vse, az na supermarkety otevreno, koralecnicke obchody v NJ maji otevreno v nedeli od 12 v poledne, neb dobry krestan je dopoledne na msi a nechlasta. V NY se podobne prodava pivo, od 12 v poledne, v nedeli. Ale velke obchody s potrebami pro domacnost, zahradu atd, jako Home Depot, maji otevreno svatek nesvatek. A to, ze Cesi poukazuji "tak to je na Zapade", svedci, bohuzel, a Cechackovskem komplexu menecennosti, Cechackove se musi proste po nekom, ci po necem, opicit.

J. Kostelanský 21.12.2013 3:09

Človek je jediný tvor,

ktorý je schopný uštvať sám seba a navyše dobrovoľne.V každej civilizácii bez výnimky (aspoň takú nepoznám okrem tej našej) platilo, že ľudia mali a oslavovali sviatky, počas ktorých sa nepracovalo. Ani za ťažkého poddanstva si páni nedovolili vyhnať roľníkov na pole cez sviatok - boli by sa vzbúrili. A tých sviatkov v minulosti - samozrejme cirkevných bolo oveľa viac než dnes - v priemere aspoň jeden do týždňa.

Aký je dôvod na to, že je nedeľa, počas ktorej sa "nedělá"? Aký dôvod je na oslavu - hlavne náboženských - sviatkov? Triviálne jednoduchý - duševný odpočinok. Žiadny stroj vo fabrike nepracuje non-stop. Má pravidelné prestávky na údržbu. To len ľudia sú schopní pracovať 10 hodín denne 7 dní v týždni.

Neustále sa čudujeme, aký je tento svet uponáhľaný, že ľudia nemajú čas na svoje deti a rodinu, že je veľa stresu, že je prakticky epidémia depresie a duševných porúch. Kde sú príčiny? Jedna z hlavných je že, ľudia si nedokážu odpočinúť, že takpovediac nevedia "vypnúť".

Osobne nákupy nepovažujem za relax. Je to pracovná činnosť ako každá iná, len "zábavnejšia". (Keď toto poviem svojim známym, tak vždy odpovedia do isté: "To ešte nepoznáš moju ženu - aký relax je pre ňu nakupovanie :-) ).Relax je podľa mňa robiť niečo úplne iné ako vo zvyšok týždňa. Ísť do prírody, na návštevu, pre veriacich je to návšteva kostola, jednoducho taká mikrodovolenka od pracovných povinností. Samozrejme človek vydrží aj roky fungovať non-stop, ale deficit relaxu sa postupne akumuluje. Východné filozofie napr. hovoria, že väčšina telesných chorôb sú len transformované poruchy duševnej rovnováhy.

Cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. Znie to na prvý pohľad dobre - prečo by mala byť obmedzovaná moja sloboda nakupovať cez sviatky? Ale rozširovanie slobody jedného je od určitej úrovne možné len na obmedzovaním slobody iného. Za slobodu nakupovať cez sviatky platia iné ženy tým, že nemôžu stráviť voľný deň so svojimi rodinami. A podľa mojich skúseností 80 % predavačiek tvoria ženy.

I. Dekyský 21.12.2013 2:04

Re: Pane autore,

To, že Vy trávíte víkendy jiným způsobem, ještě neznamená, že

se nejedná o nemístný zásah do vztahu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Zásah do tohoto vztahu je jednoznačně pokusem o omezení svobody. Svým příspěvkem jste jen demaskoval způsob Vašeho povýšeneckého myšlení - pokud to nedělám já, musí to být činnost pro póvl a takovu svobodu netřeba hájit, že? Vzpomeňte si na to až budete obhajovat akademické svobody nějakého ničemy žijícího z cizích peněz a odmítajícího se komukoliv za cokoliv zodpovídat. Zásah do takové "svobody" by Vám, předpokládám, nedal spát.

J. Vyhnalík 21.12.2013 1:46

Ale houbeles pane Bublane

Nejde přece jenom o to, moci nakoupit ve svátek, ale také o to, aby ty fronty PŘED SVÁTKY nebyly tak velké.

Osobně jsem se ptal několika prodavaček, když zrovna neměly u kasy frontu a všechny mi říkaly, že jim to takhle vyhovuje, protože za víkendovou služby mají zase volno jindy a pak jim stačí si vzít dva dny volno a mají volno víc než týden v kuse.

Bublanův návrh je první sonda a on sám se netají tím, že by chtěl prosadit zákaz prodeje i o nedělích.

Dnes už si to neuvědomujeme, ale pokud by došlo k návratu k předlistopadovým otevíračkám, tak by se kupující do obchodů už nevešli. Navíc spousta lidí pracuje v různých pracovních režimech a rádi si nakoupí třeba v devět večer když jdou z práce. Ano jsou lidé, kteří pracují dlouho do večera a nekončí ve dvě, nebo ve čtyři odpoledne a nemohou si tedy nakoupit dřív.

Jinak si stačí prohlédnout otevírací doby velkých nákupních center a zjistíme, že většina se do limitů navrhovaných panem Bublanem o vánocích vejde. Vtip je v tom, že si otevírací dobu regulují samy. Ve chvíli, kdyby socialisticko-fundamentalistický (protože je jednak dirigistický a jednak vedený snahou vnucovat ostatním náboženská omezení, podle víry pana Bublana) zákon projde, otevřou se dvířka pro jeho postupné novelizace a rozšiřování podle zásad a omezení víry pana Bublana. Dokáži si představit, že se přidají postupně židé a muslimové a nakonec budeme rádi, když si budeme moci nakoupit od pondělí do čtvrtka, ovšem pokud náhodou nebude ramadán, nebo nějaký jiný z desítek a stovek svátků. Ten, komu vadí nakupování v neděli, ať v neděli nenakupuje a neotravuje s tím druhé.

P. Ryšavý 21.12.2013 1:35

Prodavači a prodavačky

Kdo vlastně chce aby obchody nefungovaly o víkendech? Prodavači a prodavačky? Ty si právě přivydělají. Kdo to nechce může hledat práci někde, kde zavírají, je to svoboda podnikání. Hodně obchodů o víkendech a svátcích zavírá, ale je to jejich svobodné rozhodnutí. To pořád potřebujete aby někdo rozhodoval za Vás? Děti děti....

P. Ryšavý 21.12.2013 1:31

Re: Je mi Vás líto, pane Plzáku !

Když někdo nechce péct ať nepeče. Hodně soukromníků zavře v sobotu odpoledne a v neděli je nenajdete. A nikomu to nevadí, ale je to jejich svobodné rohodnutí, ne Bublíkův příkaz.

M. Kopřiva 21.12.2013 1:27

Je mi Vás líto, pane Plzáku !

Hrome!To nemáte na tu housku den před svátky ? To chcete, aby kvůli Vaší housce pekaři šli do práce ve tři ráno i na Nový Rok a začaly jezdit autobusy? 

Opravdu; co je vám, bezvěrcům, do nějakého Velikonočního pondělí, když máte "svátek práce" ? Ano rozuměl bych Vám, kdybyste, při Vašem pracovním nadšení požadoval pracovních 7 dní v týdnu A SÁM TAK PRACOVAL i kdybyste měl razítkovat role toaletního papíru po nocích! Zatím postačí, pokud pochopíte svoji pitominu.

L. Krajíček 21.12.2013 1:22

Já jsem pro.

V sobotu a v neděli by mělo být zavřeno všechno, všude, všichni.

I. Procházková 21.12.2013 1:18

Nedají pokoj, dokud tu svobodu nezlikvidují úplně...

Vida, tak kvůli 10967 občanům si člověk nebude moci o svátcích nakoupit...;-( On pan Bublan ví houbeles, co to obnáší nakupovat na svátky, na víkend a vůbec každý den. Jako farář nemusel běhat po krámech ani vařit, na to měl kuchařku. Ono nejde o to, že by člověk těsně před polednem na Štědrý den (nebo na Boží hod) začal shánět všechny potraviny, ale přece jen se občas na něco zapomene. A jsou taky lidi, kteří pracují v nepřetržitém provozu. Od začátku 90. let se raduju, že už obstarávání potravin i jiného zboží není martyrium, všude je všeho dost od rána do večera a teď tohle. Soudruzi socialisté už nevědí, co by roupama dělali.

Naštěstí v supermarketech v našem městě bude letos zavřeno jen 25.12., 26. už zase otevřou:-) Ovšem letos asi naposled. Vzpomínám na 60. léta v Praze-Břevnově, kdy obchod ve vedlejší ulici (dole samoobsluha, nahoře lahůdky) míval otevřeno po-pá 6-20, so 7-16, ne 8-12. Sice to bylo mizerně zásobené, ale přece jen měl člověk šanci něco získat.

E. Heusinger 21.12.2013 1:10

Pane autore,

to jsem rád, že jste mi připomněl, že přicházím o další SVOBODU. Ani bych si toho nevšiml. Já víkendy a svátky trávím jinde než v chrámech konzumu.

Ještě jednou tisíceré díky!

J. Maleček 21.12.2013 1:02

Mám k Svobodným jisté sympatie,

ale když argumentují takhle, tak se ani nedivím, že budou mít pořád 2,5%. Netvrdím, že by se mi líbilo nařízení, kdy mají o Štědrém dnu obchody zavřít, ale na rozdíl od zákazu prodeje žárovek, který je čirá pitomost, bych ho asi dokázal tolerovat. Ona ta svoboda těch mamin za těmi pokladnami je trochu omezena tím, že se musí nějak živit, a než spustíme ty svoje argumenty o sociálních inženýrech, mohli bychom se trochu vcítit do jejich situace a  zamyslet, zda nezasluhují trochu ochrany. Aspoň když jsou ty Vánoce.

Ale co mě hlavně přimělo napsat komentář, je zarážející tupost autora ohledně toho, co je mu jako bezvěrci do "Velikonočního pondělí". Ono souvisí s nějakou vraždou? Autor měl zřejmě na mysli ukřižování Krista na Velký pátek, který je svátkem všude v západní Evropě, ale v ateistickém Česku by neprošel. A v jeho svobodné mysli zdevastované komunistickým školstvím se mu to nějak popletlo s Velikonočním pondělím, pomlázkou a zajíčky.

M. Zavala 21.12.2013 0:35

USA je take vyspela zeme a jede se tam treba non-stop

a svatky nesvatky, jinde take, i v Latinske Americe, ne sice kazdy obchod, to si urcuje majitel ci majitele po svem.

M. Prokop 21.12.2013 0:31

1*

Socani si nedají pokoj, dokud vše nebude možmo provozovat jen za úplatek.