7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zase jeden zákaz

Ne roky, ale už více jak tři desetiletí se zabývám pozorováním ubývání obecných svobod a přibývánim zákazů. Sociální inženýři všech druhů a barev mají jeden cíl - zbavovat nás svobod, zakazovat kdeco.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Vokurka 22.12.2013 1:33

Re: Je mi Vás líto, pane Plzáku !

ale ano mam na housku den predem, jenom nevidim jediny racionalni duvod, proc bych mel mit ke snidani vcerejsi housku kdyz mohu mit cerstve upecenou co vybehla z pece pred hodinkou.

F. Vokurka 22.12.2013 1:23

Re: Milý pane, líbilo by se Vám více mezi Afričany, kteří,

proc jste se nevyjadril ke zdravotnim sestram, lekarkam, policistkam, hasicka, maminam pracujicim v doprave, na letisti, v elektrarnach, plynarnach ... ty nemaji vas soucit a nemaji pravo travit volno s rodinama? pouze prodavacky si zaslozi byt ochraneny od konzumniho satana ztelesneneho obchody?

ps: jak jste prisel na to, ze by v pripade volna ony prodavacky radeji nelezely doma na gauci a radeji litaly nekde po okolnich lesich a polich?

J. Kostelanský 21.12.2013 23:36

Re: Milý pane, líbilo by se Vám více mezi Afričany, kteří,

No vidíte, kam ste to s tou vašou filozofiou dopracoval - považujete sa len za obyčajné zviera. Ja osobne považujem ľudí za odlišných od zvierat. Na rozdiel od zvierat sa ľudia nesprávajú len inštinktívne a pudovo a navyše majú rozum, slobodnú vôľu a svedomie. To u zvierat nenájdete.

V druhom odstavci ste presne pomenoval, prečo je vhodné uzákoniť zákaz nedeľného predaja - pretože dobrovoľne v nedeľu nezatvorí obchody kvôli konkurencii nikto. Bohužiaľ žijeme v období turbo kapitalizmu, kedy sú mamon alfou a omegou ľudí a mamonu musí byť podriadené úplne všetko - a to všetko je prikryté pláštikom slobody. Pretože "peníze jsou vždy až na prvním místě", ako hovorí klasik.

Napadlo vás vôbec, že zákaz nedeľného a sviatočného predaja by mohol mať pozitívny vplyv na ekonomiku a zamestnanosť? Že ľudia, ktorí sú zvyknutí tráviť voľné dni v obchodoch a mínať peniaze za predražené zahraničné cetky, by možno viac cestovali, chodili do prírody, na agro-turistiku, alebo viac navštevovali rodinu? Alebo tiež vyznávate len novodobé náboženstvo egoistického liberalizmu?

I. Kudrnová 21.12.2013 23:07

Toto se nám po dvaceti letech, údajně svobodných zvrtlo

Lidi nemají míru, pořád se chtějí zviditelňovat.Když se tak dívám, promiňte jsou  to obyčejně pánové, kteří když  byli mladí, ani jedna pohledná ženská o ně nezavadila. Mohla bych jmenovat, jsou pořád na vysokých funkcich. Teď jsou obtloustlí, staří, hledají nové ženy a to ty pohledné a co na takové ženy působí   m o c  a prachy.   To teď letí, prachy, rozhodovat  o všem  a zkoušet  co  všechno  vydržíme

Nic pro ně  neznamená, že  my všichni  občané,  podnikatelé,  živnostníci této země na ně platíme. Vlastně  obecní zaměstnanci, státní  zaměstnanci, poslanci atd,   jsou  placeni  od nás, oni nic   nevytváří  a ani nemohou  a tady je jádro pudla.  Oni  všichni  mohou jen dělat  zákazy  a příkazy. Ptali jsme se  někdy, na co někteří  jsou?  Na nic. A  zamyslíme se někdy, do kdy je hodláme platit a nechat si líbit   tyto blbosti? Tady  musí být někde klapka, někdo musí  říci dost, nebo ti socialističtí  inženýři   nám vezmou všechno,  i  naši svobodu, na terou jsme se tak v roce 89  těšili.

Z. Kulhánková 21.12.2013 19:54

Re: jine zeme

V Kanade jsou otevrene kazdy den krome 25. prosince a 1. ledna, vsechny obvykle do 9 vecer, ve velkych mestech nektere i 24 hodin denne. Hodiny, kdy je slabsi provoz, se vyuziji k doplnovani regalu a administrative.

Ve Vancouveru se z nocniho nakupovani stala sveho druhu seznamka. Staci pohled do nakupniho voziku a je jasne, jestli se k sobe hodite. Napriklad muz, ktery ma ve voziku prilis mnoho zradla pro kocky nebo dokonce damske vlozky, rozhodne nebude vhodny k seznameni.

P. Vaňura 21.12.2013 19:14

Milý pane, líbilo by se Vám více mezi Afričany, kteří,

když mají jídlo na příští den, nejdou do práce? Jakmile nemáte takovouto filosofii, už se štvete, protože NEVÍTE, budete-li mít na přežití dost. Napsal jste, že "člověk je zvíře smečkové," když už to mám přeložit do Vaší terminologie. Nuže, máte představu, co všechno jsou samci schopni udělat proto, aby se stali vůdci smečky. Nehledě na to, že u některých druhů si samec MUSÍ VYBOJOVAT harém samic, aby se vůbec mohl rozmnožit. Jinde si zvíře musí vybojovat LOVIŠTĚ, jinak zahyne hladem.

Obecně, uvědomujete si PROČ by to museli uzákonit? Protože prodejna, která by měla ve svátek zavřeno, ZKRACHUJE, pokud jiné analogické budou mít otevřeno. Zákazníci půjdou tam, kde se obchod přizpůsobí jim. A pořád se "zastáváte" prodavaček, proč ne zdravotních sester nebo ošetřovatelek, které nemocné krmí a utírají jim zadky ??? Také nejsou schopny najít "lepší" práci.

Notabene, talentovaný člověk zpravidla pracuje více, a někdy o hodně více, než je normální pracovní doba. Málokterý vědec dostane Nobelovu cenu bez nadprůměrného úsilí. A na jednoho "nobelistu," kolik je těch, co jsou povolaní, nikoliv vyvolení???

L. Novák 21.12.2013 19:04

Re: se zákazy nesouhlasím

Stala se z ní banda naprostých mimoňů, jejichž hlavní pracovní náplní je boj o koryta navzájem mezi sebou... :-)

L. Novák 21.12.2013 18:59

Re: Sociálne inžinierstvo? Mýlite si pojmy a dojmy

:-D

L. Novák 21.12.2013 18:56

Re: Sociálne inžinierstvo? Mýlite si pojmy a dojmy

A trouba jako vy chce ty prodavačky bez kvalifikace ještě z náboženských důvodů připravit o práci. Vzorný příklad zabedněného "křesťana". :-P

L. Novák 21.12.2013 18:49

Re: blábol

Plácáte blbosti. Cynismus prokazují "pečovatelé o blaho všech občanů" skrze zákaz prodeje v nepracovních dnech. Že kvůli takovému zákazu nutně přijde řada lidí o práci, je důsledkem vaší neschopnosti domýšlet věci do důsledků a ekonomické negramotnosti.

L. Novák 21.12.2013 18:43

Re: František Bublan

Oranž-tutan. :-P

L. Novák 21.12.2013 18:39

Re: se zákazy nesouhlasím

Dnes jsou i ženy, které uživí celou rodinu. :-) Pravda, při daňové a odvodové zátěži, kterou stát uvalil na občany, běžný pracující člověk s platem pod průměrem může mít s uživením celé rodiny problém. Za první republiky byla odvodová zátěž mnohem nižší.

F. Matousek 21.12.2013 18:15

Re: blábol

povinne, nepovinne. Vám objevitelum hurrrááá kapitalismu co zde intelektuálne polucujete:

Svátek je od toho aby se svetil. nic se nestane, kdyz bude zavreno a vy si nakoupíte az zítra.

A radit prodavacce, aby si nasla práci jinou, svedcí o vasí bud neznalosti pomeru, nebo o nebetycném cynismu.

R. Haselbach 21.12.2013 18:08

Buďme rádi za to co je!

Za pár let se v EU bude slavit ramadán.

D. Nowodny 21.12.2013 17:49

ANO

všechno zastavit a zavřit....vlaky, letadla,atd musí přestat ve svátky fungovat. Nemocnice,telefony. Všichni sedět doma u svíčky a kát se, rozjímat o nesmrtelnosti brouka ! Maminky si budou moci vesele hrát s ratolestmi.

D. Kazil 21.12.2013 16:37

proč jim zakazovat práci ve svátek ?

Když jsem ještě pracoval jako hasič tak na štědrý den byla v práci největší sranda. Velitel doma a my napití jak zok jsme hráli karty až do rána.

P. Vaňura 21.12.2013 16:11

Také lékaři a zdravotní sestry by měli o svátcích

sedět doma s rodinou. Co do kvalitativního hlediska to není ŽÁDNÝ rozdíl, rozdíl je jen kvantitativní, toho doktora je v daném čase potřeba víc.

Mimochodem, v Izraeli vypukl svého času skandál, když doktor-ortodoxní Žid odmítl ošetřit turistu, protože byla sobota.

J. Cervenka 21.12.2013 15:52

jine zeme

nemusi se Cech divat jen na Nemecko a Evropu ktere jdou spatnym smerem.. Jsou zeme,kde jsou obchody s jidlem otevreny nejen cely den ale celou noc. Proc? Protoze to tak lidi chteji. Jsou zeme, kde lidi nevoli politiky abe je otravovali zakazama. A pracuje to skvele.

J. Svoboda 21.12.2013 15:21

Mnoho povyku pro nic

Vážený pane Plzáku, jednoduchou věc je třeba řešit jednoduchým způsobem. Kdyby se voliči na třebíčsku neváleli o volbách doma a šli volit, možná by došlo k minimalizaci vlivu pana Bublana. Je také možné, že by to dopadlo ještě hůř. To je bohužel demokracie a kvalita voličského elektorátu. Nesouhlas se zákazy a příkazy se dá vyjádřit dvěma, třemi větami a není na to třeba celý článek. A úplně nejhorší je se dovolávat toho, jak to mají jinde. Je dobré být informován, ale doma bychom si to měli uspořádat tak, aby to vyhovovalo především nám, bez ohledu na byrokratickou bandu.

Základním předpokladem však je, dát lidem možnost, se vyjádřit k vystoupení ČR z EU. To je základní předpoklad pro vypořádáni se se zhoubnou politikou zákazů a příkazů.

M. Prokop 21.12.2013 15:21

Re: To je ale nervozity

Od kdy komoušovi vadí okrajování svobody jiným?

P. Vaňura 21.12.2013 15:20

Můžete mi vysvětlit, proč by totéž nemělo platit

třeba pro pracovníky elektráren a rozvodných závodů. Takže bych "ubohým" prodavačkám vyhověl, pokus se po dobu, kdy budou obchody nuceně zavřeny, obejdou bez dodávek elektřiny, plynu a vody!

A co ubozí lékaři a zdravotní sestry, ti by přece také měli trávit svátky doma s rodinou.

M. Prokop 21.12.2013 15:20

Re: František Bublan

Nevím, zda havlistický, ale oranžgutan jak z praku.

P. Vaňura 21.12.2013 15:15

Jde o to, že možnosti VŠECH lidí mají být omezeny

kvůli deklarovanému zájmu malé profesní skupiny, která o to fakticky většinou ani nestojí, protože za práci ve svátek má vyšší plat.

P. Vaňura 21.12.2013 15:11

Toto je zajímavý socialisticko komunistický koncept

a vlastně nevím, odkud se vzal. Stabdardí pracovní doba, jakož i doba otevření obchodů, služeb atd. měla být všude STEJNÁ. Pamatuji si na specializovanou prodejnu hutního materiálu v Růžové ulici v Praze, která měla otevřena jen ve všední den od 8 do 16 hodin. A také případ jedné sekretářky, která pracovala v dost odříznutém podniku a dala výpověď s tím, že vzhledem k tomu, že její manžel jezdí po montážích a ona se nikam nedostane včas, není schopna nakoupit např. maso pro rodinu. Maso byla totiž klasická "podpultovka." a pokud se dávalo v omezeném množství do prodeje, bylo to např. ve 14 - 15 hodin a do fronty se bylo nutno postavit o 0,5-1 hodinu dříve.

J. Hejna 21.12.2013 14:41

Re: Sociálne inžinierstvo? Mýlite si pojmy a dojmy

Dejte si dvacetkrát očenáš, desetkrát zdrávas a sklenici studené vody.

Bude vám líp.

Š. Hašek 21.12.2013 14:27

Re: Soudruhu Bublane,

Ano.

Bez pomoci lidu by se tam takový zoufalec v životě nedostal.

Š. Hašek 21.12.2013 14:26

Re: A tak mne napadá

Asi ano.

Ale také hodně diskutoval o "lepším světě" se soudružkou Šiklovou a soudruhem Uhlem. Jest to ostatně vidět.

Jak řekl Václav Klaus - staří komunisté nejsou to hlavní, rovnostáři bojující za lepší svět (komunismus s lidskou tváří) - ti dnes škodí nejvíce.

Bublan vzorový příklad.

Š. Hašek 21.12.2013 14:22

Re: To je ale nervozity

Kolega Heusinger, ve svém schematismu, nepozná rozdíl mezi buzerací nějakého komunisty a volbou kdy si dojdu pro nákup (a nebo budu v lese).

Š. Hašek 21.12.2013 14:19

František Bublan

jest typickým právistou, budovatelem komunismu s lidskou tváří, člověkem s vysokým rozkazovacím koeficientem nevzdělanému lidu - havlistický elitář.

Občan ve smyslu klasické demokracie je pro něho nepřítel.

J. Kostelanský 21.12.2013 14:19

Re: Sociálne inžinierstvo? Mýlite si pojmy a dojmy

Váš spôsob uvažovania mi pripomína vtip o jednom starostovi, ktorý sa chválil tým, že v jeho obci majú všetci občania vyššiu inteligenciu ako je priemer obce. :-)

Nemôže mať každý vysokoškolské vzdelania a každý byť podnikateľom. Nadpriemernosť niekoho v niečom je VŽDY vykúpená podpriemernosťou niekoho iného. To je proste základná logika.

Niekto MUSÍ robiť aj menej kvalifikované práce. A je úplne jedno, či tam je Janka, ktorá bola lenivá urobiť si vysokú školu, alebo Danka, ktorá bola rada, že sa jej podarilo úspešne dokončiť dvojročné učilište.

Talent a nadanie nie sú na to, aby ich človek zneužíval v neprospech iných. Sú tu na to, aby ich využíval V PROSPECH iných. Taká je aspoň MOJA životná filozofia.