7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zase jeden zákaz

Ne roky, ale už více jak tři desetiletí se zabývám pozorováním ubývání obecných svobod a přibývánim zákazů. Sociální inženýři všech druhů a barev mají jeden cíl - zbavovat nás svobod, zakazovat kdeco.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Kazil 21.12.2013 10:52

se zákazy nesouhlasím

Nadruhou stranu lituji ty prodavačky měsíc v práci plus soboty, neděle štědrý den i boží hod a 8300 kč doma, přátele kdo z vás to má. Kdyby si vydělaly za pracovní týden důstojný plat tak tam o nedělích nebudou strašit.

J. Lepka 21.12.2013 10:40

PROČ ?

Proč se inženýři lidských duší neustále snaží strkat rypák do věcí, do kterých jim nic není ?

Bohužel, odpověď je velmi prostá : Mesiášský komplex ! Oni a jen oni jsou ti vyvolení rozhodovat o našich osudech, vždyť proč jinak by jim On / Bůh, Hybatel, Velké špagetové monstrum, sv.Marx, či jak se ten největší organizátor má jmenovat /přeci dal tu moc? Oni a jen oni vědí nejlépe, co je pro nás dobré a je jim naprosto fuk, co si o tom zbylých 90% populace myslí!

Navíc, když to může přihrát nějaké to procentíčko frustrovaných voličů.

Náš volební systém je nutné překopat !!!

L. Novák 21.12.2013 10:32

Re: Trochu osobní, trochu technická

To je taky důvod, proč TESCO non-stop prodej zavedlo. Už jsem se tam taky několikrát i po půlnoci procházel a vybíral, co potřebuju. Vyhovuje to všem zůčastněným, tak proč to zakazovat?

L. Novák 21.12.2013 10:28

Re: blábol

Typický socialistický blábol. Člověče, kde berete odvahu někomu nařizovat, co má dělat o svátcích?

L. Novák 21.12.2013 10:24

Re: --

Oni samozřejmě zaměstnanci za práci rádi jsou. Navíc o svátcích je práce lépe placená a spíš méně namáhavá (žádné velké fronty zákazníků se nekonají). A socialisti je o práci chtějí připravit. Kolik lidí přijde o práci, se dá spočítat podle pracovní doby, která by zákazem práce ve vybraných dnech zanikla.

To je PROGRAM ZAMĚSTNANOSTI ČSSD...

L. Novák 21.12.2013 10:19

Někde blbost kvete, v ČSSD bublá. Co naděláme?

Soudruzi v Lihovém domě mají marxistickou školu. Provozuje soudruh Zaorálek a spol. s. r. o.  :-P

M. Kosejk 21.12.2013 10:18

--

Ano, zaměstnanci v hypemaketech jsou šikanování a nuceni pracovat přesčasy. Chápu. Jenže:

a) Nikdo je k tomu nenutí - a asi lepší práci nesehnali, když dělají toto. Tak můžou být rádi za tuhle práci.

b) Tohle byl měl být primární cíl práce českých odborů - ale ty raději politikaří a svrhávají nelevicové vlády - než aby se staraly o toto.

K. Janyška 21.12.2013 10:17

Pozor na ty záchvaty odmítání všech zákazů .

3 velká negativa, tedy mír, svoboda a spravedlnost stojí a rostou jen na zákazových pravidlech. To nekvalifikované zákazy v oblasti tzv. pravidel správného chování jsou škodlivé a vedou k totalitě. Příkazy v této oblasti pravidel však k ní vedou vždy... Dzp.

J. Sever 21.12.2013 10:11

Je jaksi v české povaze, ...

... zakazovat si. Nepamatuji, že bych někde doma viděl cedulku typu "Nevstupujte, prosím ..., hrozí nebezpečí ...!" To my ne, my "ZÁKAZ ... atd.!" Vzájemná neúcta, poštěkávání se, nařizování si, domovnicemi počínaje, až po -píp-, který ve snaze zviditelnit se, prosazuje jakési dobro. Pamatujete bugr, který nadělal Karas s proliferováním? Před poslancováním, natož jako ambasador o potratech ani neštěk´! Toto je se stejného soudku. Ona s tím začala, tuším, již  Dobračka Z Povolání T. Fischerová - také jménem pokladních.

       Kdyby lidé nechtěli nakupovat, nenakupovali by. Takže se to lidem i krámu vyplatí. Pro dobro pokladních by tedy asi stačilo, vzít se pořádně o jejich pořádné příplatky. Jsem dokonce svolný, připlatit si na ně sám - třeba jedním procentem útraty ve svátek a v noci. Vysloveně na jejich přilepšenou! Není na to třeba nic, než místní občanskou aktivitu. Vyhnat ty mamky ve jménu jejich oddechu na pracák je svinstvo.

       Já vím, "... kdyby všechny sestry, průvodčí, ..., tak ...". Ale - mezi námi - co by se stalo?

Že bychom museli připlácet všude? Třeba ne. Třeba zrovna v těch marketech by na slušké příplatky těch několika mamin stačilo oddělit kousíček zisku před zdaněním. On to pak stejně erár zdaní o krok dál. Ale o to těm Lidumilům určitě nejde - to by je to dávno napadlo. 

       Co vy na to, vážení?

Š. Hašek 21.12.2013 9:40

Soudruhu Bublane,

o tom jaká bude provozní doba v obchodech, o tom rozhodnou jednotliví suverénní majitelé těchto obchodů a počet zákazníků, který tyto obchody v jejich provozní době navštíví a přinese tržbu. Případně, zda bude zaměstnanec ochoten jít v sone do práce. Vaše iniciativa ať jde do p..... Jste typický právista, jak nemůžete den co den bojovat za nějaké právo (zatápět svobodnému podnikání) - dostáváte kopřivku.

Ani obchodník ani zákazník takové zoufalce (jako Vy), kteří pendrek rozumí obchodu, prostě nepotřebují. To zas máme, panečku, senátora!

E. Sevrát 21.12.2013 9:28

Můj tchán pracoval jako řidič

auotobusu a tak se mnou jako Homolka kolikrát nemohl na Spartu, protože měl šichtu.Nevím proč se tady řeší pouze maminky,ženy-všichni chtějí genderovou rovnost a tak ve všem.

S. Donát 21.12.2013 9:27

Ještě nikdo se nepřihlásil

do té soutěže na konci, tak zkusím já. Byl to tuším pan Werich v dialogu s panem Voskovcem před nějakou písní Osvobozného divadla. Nevzpomínám si přesně o jakou píseň jde, ale v tom dialogu se mluví dále o podobenství, tak tipnu David a Goliáš. Ježkova hudba je geniální a některé texty V+W nadčasové - i dnes jsou velmi aktuální :).

J. Kostelanský 21.12.2013 9:18

Sociálne inžinierstvo? Mýlite si pojmy a dojmy

Naopak! Toto je tisícročná historická skúsenosť. Sociálnym inžinierstvom je naopak vaša téza, že ľudia si odpočinú, kedy sami budú chcieť.

Pamätám si nedele za komunistov - prázdne mesto, otvorená len jedna cukráreň, kde predávali aj (alebo len) základné potraviny - cukor, múku, soľ, mlieko - a aj to len do 11.00. (Nechápte to prosím ako nostalgiu za komunizmom - ale len ako opis jedného z tisícov pohľadov na vtedajšiu dobu.)

Odpočinok nie je len o individuálnom kľude - ale o kľude všeobecnom. Jednoducho o tom, že väčšina spoločnosti vypne.

Podľa vás je asi normálne, že keď ja v nedeľu odpočívam, sused z vedľajšieho bytu vytiahne príklepovú vŕtačku a celú nedeľu bude vŕtať do stien, lebo inokedy nemá čas? Sú podľa vás sociálni inžinieri aj Rakúšania, Nemci, Švajčiari, Taliani či Francúzi, kde je taktiež predaj v nedeľu a sviatky zakázaný? Ale tam to platí odjakživa. Dokonca v niektorých štátoch je taký zvyk, že reštaurácie sú v pondelok všeobecne zatvorené - keďže nemôžu mať zatvorené v nedeľu, tak si voľno presunuli na pondelok.

Psychológia aj antropológovia sa zhodujú v jednom - človek nie je individualistický tvor - ako sa to snaží prezentovať súčasná západná filozofia. Človek je tvor spoločenský - bez dodatočného spoločenského zázemia nie je schopný dlhodobo efektívne fungovať. Takže týmto kvázi pravicovými individualistickými postojmi len zatĺkate ďalšie a ďalšie klinčeky (hřebíky) do rakve západnej civilizácie. Nie som ľavičiar ani náhodou - sám seba definujem ako KONZERVATÍVNEHO pravičiara - to jest pravičiara, ktorý nie je zaťažený ani pravicovou individualistickou ani ľavicovou kolektivistickou ideológiou. Obe ideológie sú totiž len mantinely a barličky pre ľudí, ktorí nedokážu používať vlastný sedliacky (selský) rozum.

J. Vintr 21.12.2013 9:14

Re: Človek je jediný tvor,

S tím uštváním se pletete, je to právě naopak. Člověk je jediný tvor, který se nedokáže uštvat. Zvířata jsou schopná v případě nebezpečí vydat ze sebe absolutně všechnu energii. Člověk, když už si myslí že nemůže, tak ve skutečnosti může ještě minimálně třikrát tolik (a desetkrát víc, než si myslí maminka).

M. Koutný 21.12.2013 9:12

Re: Ono je to s tou svobodou trochu komplikovanější

Svoboda buď je nebo není. Regulace požadují slabí a neschopní, často spíš ze závisti než kvůli ochraně. Nedokáží si totiž uvědomit, že když ty schopné a pracovité uregulují, nebudou mít na kom parazitovat.

J. Vintr 21.12.2013 9:06

Re: blábol

Ale on vám (zatím) nikdo nebrání, abyste se o svátcích "zastavil a zklidnil" a ani vás (zatím) nikdo nenutí si nechat "drancovat peněženku" zahraničními obchodními řetězci ...

A zkuste se zeptat těch prodavaček, jestli si raději než za kasu o svátcích půjdou stoupnout do fronty na pracák

P. Urban 21.12.2013 8:56

Ono je to s tou svobodou trochu komplikovanější

v praxi se kapitalismus leckdy mění ve feudalismus, jak ledaskdo zná z vlastní zkušenosti. Silné osoby tomu dokáží uniknout, ale to dokázaly i za bolševika; železná opona nebyla neprostupná.

Argumentovat, že "tohle je kapitalismus" je stejná pravda a zároveň stejná blbost, jakou jsme kdysi poslouchali na politických školeních.

Kdo takhle argumentuje, ten se nesmí divit, až mu ten kapitalismus někdo zruší. Nebo ureguluje. Že pak bude ještě hůř? Nedá se nic dělat, tohle je ...

J. Strakoš 21.12.2013 8:51

Re: Mám k Svobodným jisté sympatie,

Nebudete tomu věřit, ale moje svoboda je taky omezena tím, že se musím nějak živit!

Vaše není?

Mimochodem, ptal jste se prodavaček, zda tento zákaz uvítají? Zda vymění to, že by stály o svátcích u pokladny za podporu v nezaměstnanosti? (Nebude-li otevřeno ve svátky, bude potřeba méně prodavaček => některé se ocitnou na dlažbě).

Kamarád, který sice neprodává, ale dělá na směny, popisoval, že o sváteční šichty je největší zájem - kvůli příplatkům, samozřejmě. Kapra si klidně sní další den, stejně jako šampus si otevře někdy jindy.

P. Boublíková 21.12.2013 8:35

Re: Človek je jediný tvor,

Prosím, nechte toho sociálního inženýrství.

Lidi se vypnou a odpočinou si, kdy uznají za vhodné. Nemusí to být zrovna křesťanské svátky.

J. Strakoš 21.12.2013 8:33

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

A co by na situaci měnilo to, kdyby seděla?

Co když dělá právě odpolední/noční na nádraží a cestou domů z odpolední se stavuje v obchodě? Jak ona k tomu přijde, že prodavačka jí nemůže poskytnout službu?

P. Boublíková 21.12.2013 8:33

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

Nikdo tam sedět nemusí.

J. Strakoš 21.12.2013 8:29

Re: blábol

Odkaz na Německo nebo jinou zemi - Vždy se objeví nějaký odkaz na vyspělejší zahraniční stát - oni to tam tak mají, tak nereptejte. A je jedno, jestli je to v 14 nebo 12 nebo 11 hodin. To, že to ještě zkrátíme je pouze to, že jsme papežtější než papež.

Pokud o svátcích chce někdo podnikat a navíc má zákazníky, nebraňme mu. A nedělejme dalším zákazem zákony méně přehledné. Protože po dalším přijde zákaz nočních prodejů (přece nechceme, aby maminy prodávaly po nocích a v NOCI se přece spí), večerních prodejů (přece prodavačky musí být s rodinami) a nejlépe odpoledních prodejů (přece se prodavačky musí učit s dětmi). Nakonec nejvíce postižené budou právě ty prodavačky.

Jestliže něčí definice svátků odlišná od vaší, nepřikazujte mu, prosím, co má dělat nebo co dělat nesmí.

V. Saska 21.12.2013 8:28

Re: Já jsem pro.

:-)

V. Saska 21.12.2013 8:26

Re: Je mi Vás líto, pane Plzáku !

To máte pane Kopřivo asi tak. Já sám jako pracovat budu jak o vánocích, tak na nový rok. Za kasou opravdu ne, ale v principu je to podobné - potřebuji předat po novém roce hotovou práci. Musím? Ne, nemusím, sám jsem se rozhodl. Druhou alternativou bylo prostě o zakázku přijít a užít si svátky...

No a kdyby opravdu propagátoři připravovaného omezení chtěli udělat něco pro tu maminu, mají podstatně lepší možnost... Stačí prosadit do zákoníku práce výrazné navýšení odměny za práci ve svátek! Buď by se majitelům marketům taková práce ekonomicky nevyplatila, a pak zavřou sami, nebo si mamina pořádně přilepší. Ano, aby to fungovalo musí existovat kontrola realizace takových příplatků, jsem si nicméně jist, že bude mnohem účinnější, než kontroly prodejní plochy, protože o svůj příplatek se maminy budou hlásit.

Z. Lapil 21.12.2013 8:17

Trochu osobní, trochu technická

Osobní: taky jsem považoval za nesmysl nechávat otevřené supermarkety přes noc. Pak to potkalo i ten "můj", a věřte nevěřte - pravidelně jsem se tam ocital kolem 23. hod. Prostě to tak vycházelo. A nesouvisí to se zavíračkou v jakékoliv hospodě.

A technická: nevěřili byste, jaký tam byl šrumec - úklid, dorovnávání regálů... Věřte nevěřte - ta jedna osoba na kase pro těch pár nočňátek je naprosto nepodstatná.

V. Saska 21.12.2013 8:08

Re: blábol

No nechci hodnotit argumenty, či vazby v článku použité, ale já naopak s jeho podstatou souhlasím. Jednou z takzvaných svobod, které nám definuje ústava, je i svoboda podnikání. A jiná norma říkám že pokud při našem podnikání zaměstnáváme někoho v dobách svátků či pracovního klidu, musíme mu to odpovídajícím způsobem ohodnotit. To snad nestačí? A že by česká mamina za kasou neměla volbu? Pokud jí nevhodná provozní doba vadí, tak si musí hledat jinou práci. Že je práce málo? No ano, ale zákazem jí ještě ubude!

Regulace tohoto typu nic neřeší, jen omezuje svobody definované ústavou. A o tom (alespoň dle mého soudu), příspěvek je.

Z. Lapil 21.12.2013 8:08

Re: Je mi Vás líto, pane Plzáku !

No jo, pane Kopřivo, Bublan zakazuje, vy zase přikazujete. Osobně nevidím podstatný rozdíl.

F. Matousek 21.12.2013 7:07

Re: blábol

jo, díky. Presne tak a lépe to napsat neumím. tal alespon souhlas!

T. Kubín 21.12.2013 6:47

Re: Nedají pokoj, dokud tu svobodu nezlikvidují úplně...

Čest práci, soudruhu. V 60 se chodilo do rachoty i v sobotu a na tu dobu zřejmě rád vzpomínáte, že? To s tím farářem a kuchařkou - člověče, vy jste fakt hlupák.

T. Kubín 21.12.2013 6:44

Re: A co české maminy ve zdravotnictví?

Madam, vy asi za tou kasou sedět nemuíste, že?