9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Výzva vědců se smrskla

Kdo by si chtěl přečíst Výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti, uveřejněnou 17. srpna 2015, může si ji nalézt zde (verze č. 1). Kdo by si chtěl Výzvu nejen přečíst, ale i zjistit i jména dosavadních signatářů, případně Výzvu podepsat, může tak učinit na www.vyzvavedcu.cz (verze č. 2).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 18.1.2018 10:35

Re: Názory

V podstatě to vím, ale určitě díky za připomenutí. Udělat vola ze sebe je možná ještě snazší, než ho udělat z druhého.

M. Pátek 18.1.2018 10:34

Re: Autocenzura

Odpověď z Facebookové stránky Vědci proti strachu a nenávisti na otázku, proč byla preambule odstraněna: "Budilo to dojem, že je součástí textu, ke kterému se signatáři podpisem hlásí, což není pravda. Nechtěli jsme působit takové zmatky. Navíc preambule byla pouhým přeformulováním vlastní výzvy a nic nového nepřidávala."

Z. Lapil 18.1.2018 10:28

Re: Nevím, zda

Další, kdo vidí kývání, kde není. Takže viz: https://www.jiridrahos.cz/caste-otazky/problem-s-utecenci/.

M. Pesat 18.1.2018 10:24

Takové prezidenta byste nechtěla, paní autorko? Já ano.

"Takové prezidenta byste nechtěla, paní autorko? Já ano."

-----------------------------------

Pokud vyhraje soudruh Drahos, zivot pujde dal, pokud vyhraje soudruh Zeman, zivot pujde dal, je mi to jedno.

Mne nevadi soudruh Drahos, mne vadi jeho volici/priznivci, protoze jsou fanatici, lzou,manipuluji,prekrucuji-prepisuji dejiny, poradaji medialni i fyzicke stvanice na nazorove oponenty. A vsechny tyto lumparny kamufluji mimikrami pravdy&lasky. Ja bych rekl, ze uplne nejvetsim nebezpecim pro kazdou spolecnost je politicka krektnost/lhani si do kapsy. Vycitat soudruhu Zemanovi, ze se hrbi pred Moskvou/Pekingem a "nevidet" ze druhy kandidat se hrbi pred EU/zapadem. Sam jsem programovy nevolic, je mi jedno kdo vyhraje, se svym zivotem si stejne musim poradit sam.Ale obecne vzdy preferuji lidi co maji vlastni nazor/nazvou veci pravym jmenem. Ja bych rekl, ze soudruh Zeman se nehrbi pred Moskvou/Pekingem, on pouze neprijal ideu nenavisti/obraz nepritele, aby mu nekdo rekl/ukazal kdo je zradce a zaprodanec a kdo je mirek dusin. Mam pocit, ze soudruh Drahos ma v tomto punktu jasno. Jasno, to ovsem mel napr. soudruh Husak/Bilak sveho casu take a Vaclav Havel, co nazyval veci pravym jmenem, ten brucel v base. Prijde mi podivne, ze prave ta particka, co se tak ohani/zastituje odkazem Vaclava Havla, v konecne fazi jde presne cestou cernobileho videni Husaku/Bilaku.

Cest :-)

Z. Lapil 18.1.2018 10:23

Re: Zemana zrovna nemiluju...

Zatím vstřícnost ke kvótám nijak nenaznačuje: https://www.jiridrahos.cz/caste-otazky/problem-s-utecenci/

Z. Lapil 18.1.2018 10:21

Re: No, nemusel, ale je pod tím podepsaný,

Je pravda, že ze stránek pana kandidáta vede na výzvu přímý link, takže tvrzení "nevím o tom" není dlouho udržitelné. Rozhodně jsem právě odeslal dotaz, takže se to brzy dozví.

Na kandidátovi se evidentně neshodneme, ale fauly stejně evidentně nemáme rád ani jeden.

J. Fialová 18.1.2018 9:58

Všem bezpečí a důstojné zacházení...

„Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení“...

Bezpečné útočiště, nebo život ve víru evropského velkoměsta??

Včerejší idnes: Malé německé městečko Žitava (cca 20 000 obyvatel) nabídlo byty imigrantům, kteří ve velkém mířili do Německa. Tito nabídku odmítli. „Ukázalo se, že jejich představy o tom, jak vypadá život v Německu, se liší od reality, když přišli do Žitavy.“

R. Morava 18.1.2018 9:49

Re: Nevím, zda

Mertle jsi IGNORANT a nečteš, co ti tu píšeme! Nelži nebo Ti naroste dlouhý nos!

Š. Hašek 18.1.2018 9:48

Re: Když

Už se "těším" na to, o čem všem se v televizních besedách nebude smět mluvit.

Všichni (krom jednoho) tam budou pokakaní "abychom ještě více nezhoršili vztahy s bruselí".

M. Pesat 18.1.2018 9:48

to je samozrejmne blabol

to je samozrejmne blabol:

"No ono to islámské vyhýbání se Česku je dáno bídnou výší sociálních dávek, o jejichž bídnou úroveň odvozenou od bídných příjmů pracujících, se Zeman coby oposmluvní, tj. stát dojící papaláš notně zasloužil."

----------------------------

Predevsim jde o kolonialni zalezitost, Britanie/Francie/Belgie/Holandsko po staleti ovladali muslimske zeme a s koncem kolonialni ery se lide z kolonii zacali stehovat do zemi svych kolonialnich panu. Velky vliv na to mela WW II, kdy Britanie/Francie naverbovala desitky tisic vojaku v Indii/severni Africe a slibily jim obcanstvi. Po valce, protoze spousta muzu zahynula na fronte, bylo potreba pracovni sily pro prumysl, dalsi priliv muslimu do Evropy, v pripade Nemecka hlavne Turku. A ze se islam CR vyhyba, to uz je uplny blabol, ve vetsich mestech zije spousta muslimu, jenom splyvaji s ostatnim obyvatelstvem a spousta z nich mluvi dobre cesky, stejne jako fakt, ze nekteri jsou ve vire hodne vlazni, resp. maji islam v pazi a ziji zivot jako vetsina spolecnosti. Nejvetsi nebezpeci militantniho islamu hrozi z velkych uzavrenych komunit, kde samozrejmne panuje atmosfera vynucene viry, strachu,praskacstvi,nasili. Tedy to co plati pro kazde nabozenstvi/ideologii. To nasili/kriminalita v uzavrenych muslimskych komunitach/no go zones, to neni nic noveho, ta tam byla vzdy a mela vzdy prevazne kriminalni charakter, militantni islam a na nej nabaleny terorismus, to je vylozene zalezitost/nasledek zapadniho exportu "demokracie" do Afganistanu/Iraq/Iran/Syria/Libya. Socialni inzenyrstvi nefunguje, ani u exportu marxismu ani u demokracie, spolecnost musi k demokracii vyspet/dospet/dozrat.

Cest :-)

R. Morava 18.1.2018 9:46

Re: Nevím, zda

Váš příspěvek je bohužel typický pro voliče Drahoše - povrchní. Povrchně jste četl článek, jak Vám píše paní Boublíková a stejně povrchně vnímáte politiku a Drahoše.

Takže pro natvrdlé. Nejde o to, kolik let se Drahoš věnoval vědě a kariéře, ani o to, že Zeman použil vulgární slovo překladem vulgárního slova.

Jde o to že Vám chtějí znásilnit a podřezat matku, ženu či dceru. A vy u toho s Drahošem moudře kýváte!

Š. Hašek 18.1.2018 9:45

Re: Zemana zrovna nemiluju...

Asi tak.

Š. Hašek 18.1.2018 9:45

Re: Větci vpřed

Výzva je nemohoucnost něčeho "normálně - politicky" dosáhnout, musí se aspoň rachotit ve světle reflektorů. Titulek v novinách taky potěší.

Ředitel TVveřejnonestranické by (za ty prachy) se měl "politicky vyžívat doma u večeře".

P. Zinga 18.1.2018 9:40

Re: Nevím, zda

Právě ta bezkonfliktnost jeho kariéry mi vadí.Když se chlubí schopností analytického myšlení, tak musel být nutně v konfliktu s minulým režimem.

Já ho hodnotím jako oportunistu. Není to zas tak neobvyklá vlastnost, občas i nutná. Ale na Hradě oportunistu nechci.

R. Morava 18.1.2018 9:38

Re: Zemana zrovna nemiluju...

Přesně tak. Nic si z toho nedělejte já taky před lety volil Trantunberka (a pak si oddechnul, že ho nezvolili).

Ale pokud nejste Muslim, toho Drahoše už prosím nevolte. Třeba to není podlý člověk, ale multikulturalisté by si ho natřeli na chleba a s ním i nás. Merklová už začíná brojit proti Rakousku. Polsko už je na hanbě, a my nemůžeme být zráci kteří budou kývat Junkersovi a soudružce Mogherini.

A. Alda 18.1.2018 9:34

Ano.

A kdo se snaží rozštvat nás s Poláky sleduje staletou historickou linii tohoto rozeštvávání, když už před tisíci a čtrnácti lety považoval německý císař Jindřich II. za nutné vojensky zasáhnout proti hrozbě spojení Čechů a Poláků. A to se pak v dějinách vícekrát opakovalo (však i Václav III. byl kvůli tomu jakýmsi Durynkem zavražděn).

V. Kříž 18.1.2018 9:29

Zemana zrovna nemiluju...

... a hodil jsem to Drahošovi, ale pokud Drahoš jen naznačí vstřícnost ke kvótám, mým favoritem pro druhé kolo je Zeman. Lepší Rus v Milovicích nežli muslimský hrdlořez na dvorku.

P. Lenc 18.1.2018 9:27

Když

on ten Drahoš je takový, no prostě hezký, uhlazený, vědec.Problém je, že je autentický jako jeho brýle.A ten podpis se momentálně jaksi nehodí, tak o něm nemluvme, že?

A. Alda 18.1.2018 9:27

Její článek je právě projevem kritického myšlení,

práce s informacemi a úzkostlivému vyhýbání se manipulacím. Je to přímo ukázka zodpovědného přístupu k hodnocení zjištěných faktů.

P. Boublíková 18.1.2018 9:26

Re: Nevím, zda

O tom, že někdo změnil text výzvy poté, co byla podesána více než třemi tisícovkami signatářů. Čili se dopustil hrubé manipulace.

Kdybyste si můj článek přečetl, nemusel byste se ptát :-)

A. Alda 18.1.2018 9:25

Skvělé.

Díky, paní Boublíková.

I. Mertl 18.1.2018 9:24

Re: Nevím, zda

Inu "kritické myšlení, schopnost nazírat problémy nezaujatě, pracovat s informacemi, rozeznat fakta od hypotéz a nedopouštět se manipulací". Paní lektorko, tak o čem je Váš článek?

P. Lenc 18.1.2018 9:21

Re: Kritické myšlení.

Ano.

F. Houžňák 18.1.2018 9:11

Dotyčná výzva patří k reklamě Drahoše na post presidenta,

je pod ní podepsaný a jeho příznivci se s ní ohánějí, aby ho kvůli jeho podpisu pod ní pochválili. Pokud se k tomu nevyjádří a neřekne "s tím zásadně nesouhlasím a svůj podpis stahuju, pokud původní znění nebude obnoveno", znamená to jednoduše, že změnu podmínek po podpisu smlouvy považuje za správné a neproblematické. V tom samozřejmě souzní s Bruselem, za jehož ochotného vasala se už označil (viz jeho výpad proti Polákům v "presidentské" diskusi osmi).

M. Prokop 18.1.2018 9:11

Re: Větci vpřed

To se dost divím, Dvořák bývá sakra opatrný.

Každopádně, když tak koukám, co výzva obsahuje, tak se jí, v současné realitě Burešovy vlády bez důvěry, vůbec nedivím (i přes určitou averzi k některým vyzyvatelům).

P. Boublíková 18.1.2018 9:08

Re: Nevím, zda

Patrně jste článek nečetl pozorně. Vubec nikde v textu netvrdím, že manipulace s textem výzvy souvisí s Drahošovou kandidaturou. Tudíž pro takové tvrzení, které mi podsouváte, nepotřebuji žádný důkaz.

Š. Hašek 18.1.2018 8:57

Re: Opravdových vědců máme pramálo,

Já rovněž.

Ostatně - ta výzva je "tak nějak stejná" jak výzvy pracujícímu lidu v letech gottwaldovského budování, mobilisace, porážení starého myšlení.....

Š. Hašek 18.1.2018 8:55

Re: Větci vpřed

Ředitel ČTveřejnospacákové je asi tak stejně nepolitický jako hlasatel víry Halík.

I. Mertl 18.1.2018 8:54

Nevím, zda

autorka má nějaký důkaz, že změna v textu oné výzvy souvisí s prezidentskou volbou. Osobně pochybuji. Ba dokonce bych mohl, stejně jako autorka, manipulovat čtenáře domněnkou, že to udělal někdo, kdo poukázáním na cenzuru chtěl Drahoše ve volbách poškodit. V každém případě považuji onu korekci/cenzuru za mimořádně pitomou, ať už byla motivována jakkoli, což nevím já a asi ani autorka. Protože co je na té části textu doopravdy špatného? Ono "kritické myšlení, schopnost nazírat problémy nezaujatě, pracovat s informacemi, rozeznat fakta od hypotéz a nedopouštět se manipulací" přece není nic špatného, osobně si těchto schopností celý život vážím a vážím si také lidí, kteří podobnými schopnostmi vládnou. A poznal jsem takových dost, ať už vědců včetně Drahošova učitele, tak běžných úředníků i manuálních pracovníků, minimálně mi v tuto chvíli napadají jeden ředitel/kapitalista, jeden obyčejný starý sedlák, jeden instalatér a jedna sociální pracovnice, ba sám jsem se (snad většinou) podobně chovat a myslet snažil. Z toho hlediska je možná ona sporná věta jaksi zbytečná a manipulovatelná - ale nakonec není opravdový vědecký postoj právě charakterizován takovými vlastnostmi, milá autorko? Kéž by Vám byl také dán!

Ale o kvalitách Jiřího Drahoše nejlépe svědčí jeho životopis: 25 let věnoval vědecké práci s prokazatelnými výsledky, dalších 20 let řízení vědy, nejdřív jako ředitel vědeckého ústavu, pak jako ředitel Akademie věd, opět s prokazatelnými výsledky. Je to kariéra úctyhodná a v pravém slova smyslu záviděníhodná, protože nikdy nebyla založena na jakékoli stranické podpoře (ať už se pan Vlk výše snaží jakkoli). Takové prezidenta byste nechtěla, paní autorko? Já ano.

Š. Hašek 18.1.2018 8:53

Re: Kritické myšlení.

Asi tak.