26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Výzva vědců se smrskla

Kdo by si chtěl přečíst Výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti, uveřejněnou 17. srpna 2015, může si ji nalézt zde (verze č. 1). Kdo by si chtěl Výzvu nejen přečíst, ale i zjistit i jména dosavadních signatářů, případně Výzvu podepsat, může tak učinit na www.vyzvavedcu.cz (verze č. 2).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Morava 18.1.2018 9:46

Re: Nevím, zda

Váš příspěvek je bohužel typický pro voliče Drahoše - povrchní. Povrchně jste četl článek, jak Vám píše paní Boublíková a stejně povrchně vnímáte politiku a Drahoše.

Takže pro natvrdlé. Nejde o to, kolik let se Drahoš věnoval vědě a kariéře, ani o to, že Zeman použil vulgární slovo překladem vulgárního slova.

Jde o to že Vám chtějí znásilnit a podřezat matku, ženu či dceru. A vy u toho s Drahošem moudře kýváte!

Z. Lapil 18.1.2018 10:28

Re: Nevím, zda

Další, kdo vidí kývání, kde není. Takže viz: https://www.jiridrahos.cz/caste-otazky/problem-s-utecenci/.

P. Marcín 18.1.2018 11:38

Re: Nevím, zda

Tohle měl p.Drahoš říkat a dělat před dvěma roky a nepodepisovat petici, jejíž text byl nedávno kdovíproč upraven.

Z. Lapil 18.1.2018 11:50

Re: Nevím, zda

Jak říkáte - kdoví proč. Podstatná část textu je zachována.

Ale ta úprava je kreténismus, o tom žádná. Nebo možná sviňárna. Už jsem vznesl dotaz na Drahošových stránkách, počítám, že nezní-li odpověď "Jo, to my, protože je to správné", bude chvíli trvat, než se zjistí, co se stalo.

F. Houžňák 18.1.2018 11:57

No, vidíte, a už to zase upravili, není nad to,

vyjadřování k zásadním věcem neustále překopávat. Napište jim tam ještě něco.

Z. Lapil 18.1.2018 12:05

Re: No, vidíte, a už to zase upravili, není nad to,

No vida :-). Ale já reakci na dotaz nemám, třeba za to nemůžu a "oni" jen monitorují tisk.

A nesmrskla se Výzva vědců, nýbrž zmizela a zase se objevila Preambule.

P. Marcín 18.1.2018 12:04

Re: Nevím, zda

Pane Lapile, mohl by jste případnou odpověď od týmu p. Drahoše dát sem na diskusi?

Snad z toho neobviní p. Zemana a ruské hackery:-)

Z. Lapil 18.1.2018 12:11

Re: Nevím, zda

Dám. Momentálně ale žádnou nemám a výzva je v původním znění. Nevím, jak moc za to můžu :-). Přesněji - výzva byla v původním znění pořád, to, co zmizelo a zase se objevilo, je preambule.

Kterážto záměna by se korektnímu autorovi stát neměla, ale budiž, třeba to paní Boublíková nepovažovala za podstatné. Já ano a mrzí mě to na ni.

P. Marcín 18.1.2018 13:29

Re: Nevím, zda

O tu preambuli jde, a paní Boublíková to tam tuším píše. Zmizela někdy v době mezi masakrem v Berlíně a cca předvčerejškem. Dnes už tam zase je:-) Ale proč mizí a objevuje se? Text petice, která mimo jiné vyzývá aby se nemanipulovalo s fakty, je někým manipulován:-)

Z. Lapil 18.1.2018 13:45

Re: Nevím, zda

Paní Boublíková celou dobu píše o výzvě a nadpis článku je také jednoznačný. Nejbližší té preambuli je v závěru napsané "když jsem na původní internetové adrese nalezla už jen jakési torzo původní Výzvy, a její celý text - včetně úvodu, který mě kdysi nejvíc podráždil samochválou svých autorů - jsem si musela dohledat jinde".

Nemám to za extra podstatné (ani "preambuli" ani její zmizení), spíš paní autorku pošťuchuju, že když jí tak vadí (správně vadí!) manipulace s textem, měla by být precizní.

Ale poznámka o manipulaci a odkaz na zmizelého Clementise(?) jsou nepříjemně přesné.

P. Marcín 18.1.2018 15:02

Re: Nevím, zda

Za záměnu pánů Clementise a Slánského se autorka v diskusi omluvila:

"Re: Ta čepice:

Autor: P. Boublíková Datum: 18.1.2018 5:29

Paní Prochazkové děkuji za opravu. Už blbnu jak Zeman - něco tvrdím a zapomenu si to ověřit :-)"

Co se týče preciznosti, s Vaším názorem souhlasím.

Z. Lapil 18.1.2018 15:30

Re: Nevím, zda

Díky. Nepochybuji, že to od paní Boublíkové byl úlet, bohužel v situaci, kdy je řeč o slovíčkách.

Tedy o slovíčkách... V kandidátské debatě se obracejí naruby celé odstavce a když chcete někomu z nich fandit, stává se z vás agentura pro uvádění na pravou míru, navíc na způsob "Na vlastní uši jsem slyšel, že pan továrník nikdy neřekl "Oerecs piklos nemeczi, hyungar szepenyi kámos". (Vím, je to ode mě hodně improvizovaná maďarština).

K. Novák 18.1.2018 7:58

Kritické myšlení.

Má dojem, že věta „Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení“ zrovna o kritickém myšlení nevypovídá. Kdybychom se podle ní řídili, mohli bychom se snadno dostat do nezvládnutelné situace. Kromě toho je snad jasné, že Německo, Švédsko, Francie a další státy jsou plné imigrantů, kteří tam hledají něco jiného než útočiště, vládám těchto zemí to vůbec nevadí a vědci, kteří Výzvu podepisovali, to už tenkrát mohli vědět.

Že se Výzvou vědců nikdo dnes nechce chlubit, je pochopitelné. Dovedu si i představit, že vědci se nechali k podpisu "přemluvit" někým, kdo jim seděl na penězích na granty.

Š. Hašek 18.1.2018 8:53

Re: Kritické myšlení.

Asi tak.

P. Lenc 18.1.2018 9:21

Re: Kritické myšlení.

Ano.

S. Ševeček 18.1.2018 7:49

Větci vpřed

Generální ředitel ČT Petr Dvořák vstoupil oficiálně do politiky, podepsal výzvu proti Andreji Babišovi, kterou sepsali lidé z okolí Jiřího Drahoše a Kroměřížské výzvy! Neziskovku, která za výzvou stojí, financuje Open Society Foundations George Sorose, americká ambasáda v Praze, britská a kanadská ambasáda a fond Karla Janečka! Nový skandál jen 9 dní před 2. kolem prezidentské volby!

Š. Hašek 18.1.2018 8:55

Re: Větci vpřed

Ředitel ČTveřejnospacákové je asi tak stejně nepolitický jako hlasatel víry Halík.

M. Prokop 18.1.2018 9:11

Re: Větci vpřed

To se dost divím, Dvořák bývá sakra opatrný.

Každopádně, když tak koukám, co výzva obsahuje, tak se jí, v současné realitě Burešovy vlády bez důvěry, vůbec nedivím (i přes určitou averzi k některým vyzyvatelům).

Š. Hašek 18.1.2018 9:45

Re: Větci vpřed

Výzva je nemohoucnost něčeho "normálně - politicky" dosáhnout, musí se aspoň rachotit ve světle reflektorů. Titulek v novinách taky potěší.

Ředitel TVveřejnonestranické by (za ty prachy) se měl "politicky vyžívat doma u večeře".

D. Polanský 18.1.2018 7:24

Opravdových vědců máme pramálo,

těch úředních hodně. Asi chtěli nějak vyniknout, tak podepsali. Já bych spíš bral, kdyby se podepsali pod nějaký ten patent a objev.

Š. Hašek 18.1.2018 8:57

Re: Opravdových vědců máme pramálo,

Já rovněž.

Ostatně - ta výzva je "tak nějak stejná" jak výzvy pracujícímu lidu v letech gottwaldovského budování, mobilisace, porážení starého myšlení.....

P. Klíma 18.1.2018 7:20

Manipulant Drahoš!🦍 Who would say?!

J. Anděl 18.1.2018 6:51

Názory

Změnit teď něco již podepsaného zjevně dobré není.

Přesto je to jedno. Ze Zemana to sympaťáka pro toho, kdo ho nemusí, neudělá. Na to je to slabý kalibr. A to se mi ta výzva taky nelíbila z podobných důvodů.

Jinak také viz skvělý článek na technetu https://goo.gl/gGiuHE

Z. Lapil 18.1.2018 10:35

Re: Názory

V podstatě to vím, ale určitě díky za připomenutí. Udělat vola ze sebe je možná ještě snazší, než ho udělat z druhého.

J. Schwarz 18.1.2018 14:19

Re: Názory

Pěkné, ale stejně je zajímavé že stoupenci Zemana mají větší problém se přihlásit ke svému náhledu než údajní "liberálové" a Zemanovi odpůrci nechtějí-li přijít o své přátele patřící k protivnému táboru. Důvod je jednoduchý - Zemanovi odpůrci jsou, přes veškeré zaklínání se tolerancí, Pravdou a Láskou v podstatě netolerantní, nenávistní a agresivní a to v mnohem vyšší míře než protistrana. Daleko spíš s váma jako příznivcem Miloše Zemana přestane mluvit kamarád - stoupenec Drahoše než naopak. Daleko spíš se dá čekat agresivita, nepřátelství a nenávist až za hrob od eurohujera a "vítače" než od "nácka a xenofoba". Čímpak to asi bude?

A. Alda 18.1.2018 14:27

Ano.

Jsme v situaci, kdy aby se člověk vážně bál veřejně přiznat, že bude volit Zemana.

J. Anděl 18.1.2018 17:17

Re: Názory

Já to opravdu neumím nijak potvrdit, i když si to trochu myslím taky. Ale neznám ze svého okolí žádný takový příklad. Mohu k tomu říct jen tolik, že si nedovedu představit, že bych já s někým přestal kvůli volbě Zemana přátelit.

Ale je pravda, že existují lidé, u kterých bych byl nesvůj říct jim, že volím Zemana - kdybych ho tedy volil (z toho plyne můj velice mírný souhlas s vaším názorem).

Naopak nemám problém na otázku "koho jsi volil" říct, že to je tajné. Lidi to sice někdy trochu zaskočí, ale považuju za normální říkat jen věci, které chci říkat já, s ohledem na možná rizika. Zodpovědět každou otázku není pravdomluvnost, nýbrž blbost.

J. Anděl 18.1.2018 17:23

Re: Názory

A ještě druhá věc. Obecně nesouhlasit s něčím, co je něčím, co si pracovně nazvěme "mainstreamem", považováno za správné, a prosazovat něco, co "mainstream" považuje za špatné, bylo, je a bude vždycky trochu riskantnější.

Bez ohledu na proklamace onoho "mainstreamu".

Vždycky bylo, vždycky bude.

Jenomže u nás se síly poněkud vyrovnávají. Já z toho však nadšený nejsem. Pokud se překlopí a mainstreamem se stane druhá strana, pak zase bude riskantnější říkat něco, co mainstream nerad slyší.

F. Houžňák 18.1.2018 6:47

29. března 2017 tam ten úvod ještě byl,

a ano, teď zmizel. Linky si kopíruju do mailu včetně textů. Jó, Drahoš, to je slušňák nad slušňáky.

Z. Lapil 18.1.2018 7:40

Re: 29. března 2017 tam ten úvod ještě byl,

Vím, že víš, že vím.

Problém je, že to fakt nemusel udělat (zařídit) Drahoš. Stejně tak je možné, že to udělal někdo, kdo chce Drahoše poškodit. Nejspíš tipuju nějakého aktivního blbce, co je horší, než třídní nepřítel, protože ani Drahoš ani Zeman nejsou hlupáci.

Navíc zmizel jen fakticky nepodstatný úvod. Ne že by to nebyla čuňárna nejhlubšího zrna.