12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

POLITIKA: Však voni se rozhádaj…

Je možno slyšet a číst v mnoha diskusích. Pět stran se přeci nikdy nemůže na ničem dohodnout, skončí to dříve a budou předčasné volby, kde jim to Babiš zase natře...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 21.10.2021 16:45

Jasnačka. U nás, totiž v SVJ, u Hasičů na vsi a na výpravě v Karpatech/u Berounky se taky hlasuje. Chlapče milý.

Ale nemám rád, když nějaká týdenní, brusele vrchní demogratka vykřikuje, že 96 poslanců se agroferticky vymaže. Poňádž jí Jourovka, stav hlupácké mysli, Sommerová a jisté vlastní (asi negender !!!) hormony nakukaly, že to tak má bejt.

Děkuji za pozornost.

Š. Hašek 21.10.2021 16:47

A zapomněl jste na ty poslance ODS, kteří se hrdinně dali do boje s bruselí. To byla moje skromná otázečka. No nic.

J. Ziegler 21.10.2021 17:27

Jasně, když to samé dělalo ANO, a SPD, tak to bylo v pořádku. Vy máte s normálem velké problémy.

J. Ziegler 21.10.2021 17:29

Nyní se holt Haškové a další musí smířit s tím, že volby vyhrál někdo jiný, který bude prosazovat svoje představy. Tak to holt chodí.

Š. Hašek 21.10.2021 19:05

Velice děkuji, pane Zieglere, že ve "Vašem definičním oboru" jsem byl již povýšen na axiom, který se dále nevysvětluje.

Zdá se, že o hlasování a spolupráci ve Sněmovně ČR víte ještě méně než mudroprdka Netzer. Dej jí Pánbůh věčnou slávu.

Tak Zdar, bruseláku. Kolik má Fiala? Kolik má Andrej? Kolik má Okamura?

Souhlas s tím, že zatím tam jedni určití mají "teda veliký představy".

Děkuji za pozornost. Já už myslel/lekl se, že intoše vůbec nezajímám.

V. Hodorka 21.10.2021 17:27

A proto fiala pred volbami prohlasoval, ze green deal je proste fakt a neda se s tim nic delat?

J. Jurax 21.10.2021 18:30

Ano. Budiž těm proti jsoucím poslancům čest a sláva.

Ovšem Fiala na odmítnutí grýndýlu výslovně rezignoval ještě před volbami. A jelikož je tady eurohujerný, byť opatrný (on je opatrný vlastně všude), tak se stěží co případný premiér pochlapí.

D. Bowman 21.10.2021 14:16

Adorace a naivita na mě z toho článku dýchla.

Tichošlápkovství nepovažuji za dobrou vlastnost u politika. Z principu věci je to přetvářka a úskok, neboť takový charakter do politiky nepatří neb politika je primárně o násilí.

Hulvát je mi milejší...alespoň si na něj bude více lidí dávat větší pozor.

F. Zrcek 21.10.2021 14:09

Zajímalo by mě, co vede autora k jeho optimismu v očekávání nové vlády. Fiala se už stihl realizovat jako ministr školství v Nečasově vládě. Zjevně nijak výrazně, nepamatuju si ho, ale v té squadře by to působilo spíš pozitivně. Piráti se však stačili historicky znemožnit docela výrazně. Bez výtahu starostů by teď ve sněmovně určitě neseděli. Jsou mi osobně velmi nesympatičtí jako notoričtí žalobníčci, demagogové a v praxi neumětelové. O těch ostatních ani nevím, na čem se dokážou shodnout, natož jaký program chtějí prosazovat. Přehnané očekávání rozhodně nemám. Spíš bych čekal něco jako od pangejtu k pangejtu, ale rád se nechám přesvědčit o opaku. Konečně, brzy uvidíme, Babiš jim zchytrale vyklidil pozice.

J. Jirát 21.10.2021 14:48

R^R^R^

V. Bok 21.10.2021 13:49

Docela jsem se zasmal...:-) jako by p. Vodrážka nezazil poslednich 30 let a jakoby neznal dnešní vizeze či poražené... V mem veku uz nemohu byt nenapravitelny optimista... A p. Vodrazka taky prije o iluze... Jediny kdo to rozkládat nebude budou piráti ... Aby si udrzeli alespoň nejaka korýtka, jinak je k nicemu nikdo nepotřebuje.. A prvni podvod byl jiz tady ... Kroužky, že... :-) na starosty, lidovce i Top je vzdy spoleh, jak jsme videli, ze:-)

J. Koubek 21.10.2021 13:00

V předčasné volby nevěřím. Pokud je dopustí, Babiš jim to tady natře.

A. Koukolík 21.10.2021 12:40

Vzhledem k tomu, jak rozdílné názory, mají tyto strany na zahraniční politiku, imigranty, gender, sociální politiku, manželství párů stejného pohlaví, adopci dětí a další, bylo by s podivem, kdyby nevznikly problémy. I když to zvládnou, vždycky bude hromada ústupků některých stran a vždycky vznikne kočkopes. Z těchto důvodů se bojím, že zákony se budou tvořit tak, aby se to líbilo Bruselu a to je ten největší průšvih pro tuto republiku. A k těm volbám? To byl podvod a dokonce velký podvod. Každý volič musel kromně své strany volit ještě někoho jiného. Tím je pokřivena demokratická svobodná volba tím nehnusnějším způsobem. Přirovnal bych to k situaci, kdy si jdu koupit kilo hovězí kližky na guláš a pokud ji chci musím si k tomu koupi 3 párky a 10 dkg paštiky. Hnusné. Jsem rád, že na to alespoň někdo doplatil tak jako piráti.

J. Jurax 21.10.2021 18:08

Asi tak.

Zkoalené strany obou slepenců mají společnou akorát eurohujernost. A ještě neochotu až neschopnost odporu proti zeleným peachovinám z brusele na nás dštěným.

V. Čermák 21.10.2021 12:17

Tak prakticky osm let nás snaživý psavec pan Vodvářka pravidelně informoval o tom, co dělal Babiš špatně a co ještě hůře. No a teď, po volbách, když se Babišova vláda pokojně přesouvá do opozice, co se nestane? Překvapivě opět výživný článeček na téma, jak jinak, než antiBabiš...;-D

V. Kain 21.10.2021 13:29

Ona to snad není pravda co napsal pan Vodvářka?Babiš se choval přesně jak je psáno.

J. Ptáček 21.10.2021 11:04

Střídání levicovějších a pravicovějších vlád je přece normální. Jednou je spokojena jedna polovina, příště polovina druhá. Rozhádanost ve vládě naopak normální není. Pro občany je jen škodlivá. Co normální není, je vláda oligarchy a jeho obřího podniku. I ti komunisti byli normálnější, než vláda Agrofertu. Kdyby komunisti hnutí ANO hloupě nepodporovali, mohli dopadnout lépe. ANO je chvíli levicové, pak zase pravicové, výhradně podle potřeb premiéra a jeho Agrofertu (pod pláštíkem ANO). Je-li úspěšný podnikatel, byl by blázen, kdyby šel proti svému Agrofertu. Bez ohledu na potřeby občanů, ať už voličů nebo nevoličů ANO, to nehraje roli.

J. Lukavsky 21.10.2021 11:42

"Střídání levicovějších a pravicovějších vlád je přece normální. Jednou je spokojena jedna polovina, příště polovina druhá." Také se to střídání vysvětluje následovně: Pravicová vláda nahospodaří chechtáky, pak levicová je rozhází a nadělá dluhy, pravicová vláda nahospodaří..... a jede se dál a dál, černým kočárem kol bílých skal. J.L. end

J. Ptáček 21.10.2021 11:53

Ano, říkáte to naprosto přesně. Asi jsem příspěvek zestručnil až moc.

D. Bowman 21.10.2021 14:19

Teoreticky ano. Prakticky je to tak, že Levice má plyn na podlaze a konzervativní pravice konzervuje jejich předchozí výdobytky.

A jinak to být nemůže v systému, kde každý může volit. Naprostá většina voličů kouká jak přesunout osobní zodpovědnost na ostatní...skrze stát a je jim uplně jedno kolik a co to bude stát.

P. Černý 21.10.2021 19:19

Voliči mohou vybírat jen z toho, co jim někdo naservíroval. Tedy, nenominoval. To je stejné, jakoby host v restauraci nesl odpovědnost za to, že tamní kuchař neumí vařit.

Politickou odpovědnost nesou vždycky politici. A politici, kteří se (zvláště ve složitých dobách) zabývají více svou ideologií než zájmy své země, jsou ještě horší než přesvědčení korupčníci. Protože ti jsou obvykle aspoň pragmatičtí. Vědí, že kde nic není, ani čert nebere.

D. Bowman 21.10.2021 19:25

Odpovědnost politiků nepopírám. Jen chci upozornit, že takový zodpovědný politik, který bude nabízet osobní zodpovědnost voličům, namísto nabídky, že je té zodpovědnosti zbaví, utře hubu. Dostane tak maximálně 14% za ideální (mediální) situace v zemi, kde je to tradicí (USA).

P. Černý 21.10.2021 19:38

Nemáte tak úplně pravdu. Odpovědnost politiků a státu je mimo jiné nastavit rozumná pravidla. A pravidla ve společnosti obvykle nebývají rozumná, pokud zbavují občany odpovědnosti a berou jim možnost volby a osobní iniciativy i tam, kde to není ve veřejném zájmu.

Když Churchill nabídl krev a slzy, občané to přijali, protože uvěřili, že je to nutné a že v tom strašném válečném pruseru nezůstanou sami.

D. Bowman 21.10.2021 19:47

Lidi se bojí více zodpovědnosti než krve a hladu. To je to sladké tajemství. Zvláště pokud to vypadá, že ta krev nebude jejich, protože nemusí rukovat...ale z nějakého důvodu stejně mohou volit.

Těch co dobrovolně narukují, aby nasadily vlastní životy za obranu svobodz své i ostatních je právě těch cca 14%, pokud odečteme společenský tlak - nebýt za sraba tj. udělat dojem na babu, na tatínka a na pana učitele.

P. Černý 21.10.2021 20:10

Ta procenta nejsou žádná konstanta. Ve 41. na počátku německé invaze některé sovětské útvary údajně ani nebojovaly. Někteří sovětští vojáci se i nechali naivně dobrovolně zajmout. Apod. Ale když lidé viděli tu hrůzu... Ty společné emoce pomohly překonat všechno a všechno podřídit společnému vitezstvi. Dokonce i stalinistické zhovadilosti.

Spíš by mě zajímalo kolik procent našich mladých je ochotno se zbraní bránit aspoň sebe a své blízké. Když už ne svou vlast

D. Bowman 21.10.2021 20:22

Konstanta to není ale i tak je dost nízká a to mluvíme o vyhroceném stavu války, doslova otázka života a srmti plus notné propagandy a společenského tlaku.

V době normální můžete očekávat čísla ještě menší, protože nezodpovědnost nás stojí ještě míň.

Z mlaďochů uděláte zabijáky během pár měsíců vhodného výcviku. Ale i pak platí, že většina budou jen terče. ALe zase stačí pár na to, aby je tim bojištěm protáhli. Ale to se ukáže až přijde na lámání chleba....obvykle ne kariérní oficíři alias gumy. Ty je spíš zahuběj.

P. Černý 21.10.2021 20:43

Jenže když se objeví skutečná hrozba, respektive když si konečně přizname, že nám něco reálně hrozí, měsíce času obvykle k dispozici nejsou.

Sovětům, kteří rozhodně nebyli bezbranní ( použitelných zbraní měli relativně dost) to trvalo nejméně tři měsíce, než se naučili bojovat. A nebýt to tak obrovská země, kdyby tam měli slušné cesty atd. nepochybně by prohráli.

A nebojovali se jenom na frontě. Celý přesun průmyslu na východ, to byla obrovská akce. Plus ohromný růst zbrojní vyroby. Tam se musely dít věci. Bez skutečné a dobrovolné obětavosti lidí se to nemohlo podařit.

Ale jistě tohle byl extrém. Navíc v jiných podmínkách. Ale přesto, to, co si u nás v oblasti vnitřní a vnější bezpečnosti dovolujeme, je už opravdu hazard. Ty vesměs směšné armadicky bez použitelných záloh ...

D. Bowman 21.10.2021 21:01

Problém Sovětů byl zpočátku nehorázný velitelský model. Že tam udělali čistky není ten pravý důvod původních neúspěchů. I ostatní armády vyměňovaly staré důstojníky jízdy za nové modernější.A řada těch původně zatčených se násladně vrátila, ikdyž ta atmosféra strachu jistě nepomohla.

Největší problém bylo, že se velitelé ještě museli radit s politickými komisaři a leckdy se vyplatilo nedělat vlny a nedělat nic, než si nechat sestřelit pár letadel a jít bručet za sabotáž.

O té dobrovolné obětavosti bych si v SSSR nedělal iluze. Gulagy praskaly ve švech a spousta lidí si dávalo bacha, aby tam neskončilo. Nebo s kulkou od NKVD při ústupu.

Nechci shazovat statečnost rusů ale samotná existence těchto opatření svědčí o tom, že ta ochota umírat za Stalina nebyla uplně tip ťop, ikdyž se to přebarvilo na Záchranu Vlasti...jakkoliv oprávněně, protože Hitler se tam skutečně choval jako prase.

Ona vycvičená domobrana leckoho trošku odradí ale co si budem povídat, bez stovky letadel, tanků, dělostřelectva, vhodného terénu a nejlépe atomovky stejně nemáme šanci proti odhodlanému, dobře vyzbrojenému vojsku. Partizáský boj, to jsou jen báchorky. Bez podpory stálé armády jsou rádi, když neumřou hlady a maximálně se schovávaj a protloukaj, než k nim dojde fronta.

P. Černý 21.10.2021 21:12

Už bych to uzavřel. Jen poznámky. Totální politizace armády byla jedna z těch stalinistickych zhovadilosti. Hlavně v době války.

Ta obětavost lidí dosáhla stupně, který žádný represivní aparát nemohl vynutit. Mnohdy naopak mohl hrát spíše negativní roli. Bral lidem, velitelům a manažerům tu nezbytnou iniciativu a samostatnost, o které jste psal. Já jsem přesvědčen, že Sověti přežili a zvítězili v řadě ohledů navzdory Stalinovi. Nikoli díky němu. I když manažer to mohl být schopný.

Nám dnes nehrozí ani tak nepřítel s atomovkami, letectvem a dělostřelectvem, jako spíš tlupy odhodlaných násilníků a teroristů vyzbrojených většinou lehkými zbraněmi.

D. Bowman 21.10.2021 21:49

Mě je jasný, že to rusové oddřeli. Já to nějak neshazuju. Ostatně dělali to celá staletí. Proti mongolům, Turkům atd. jen mě trošku mrzí, že je to ak nějak semlelo a nechají si od Stalina a podobnejch místních gubernátorů sr-t na hlavu, trošku víc než je zdrávo. Ono to tam díky geografii asi nikdy nebude uplnej cajk (hraniční města závislá na centru vyzívají k autokratickému modelu).

Co se nás týká, tak největší nebezpečí jsou místní pitmoci a naivkové. Proto taky mluvím o omezení volebního práva, respektive zaslouženího si ho...asi nejlépe dobrovolnou vojnou. Kdo chce rozhodovat o ostatních, at nejdřív dokáže, že je ochoten obětovat alespoň čas a pohodlí, ne-li riskovat život.

Argumentama přesvědčíte málokterý sluníčko. Ty se budou omlouvat ještě s mačetou na krku. Jak o tom hovořil ten KGB přeběhlík o amerických komunistech - i kdyby jim ukázal gulagy, tak tomu neuvěřej a názor nezměněj. Čest vyjímkám.