24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Však voni se rozhádaj…

Je možno slyšet a číst v mnoha diskusích. Pět stran se přeci nikdy nemůže na ničem dohodnout, skončí to dříve a budou předčasné volby, kde jim to Babiš zase natře...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Černý 21.10.2021 22:32

Ano, pitomismus, naivismus, stejně jako prachobycejna prodejnost lidí bez svědomí, to je dnes asi ta nejnebezpečnější ideologie v našich končinách.

S tím volebním právem nevím. Vládu armády bych vyloučil už proto, že armádu už v podstatě nemáme.

Problém s parlamentem je stejně asi někde jinde. Nikdo mi nenamluví, že každý český politik nemá za sebou nějakého oligarchu nebo aspoň kmotra. To se nejspíš týkalo i komunistů.

Máme nejspíš jedinou šanci. A to, že se u nas ta parta zdivočelých oligarchů postupně změní na nějakou statotvornou elitu. Zda k tomu dospějí sami nebo je někdo donutí, to je otázka. V této věci se od Ruska zase tak moc nelisime.

D. Bowman 21.10.2021 23:29

Nejde o vládu armády (stratokracie). Volit můžou jen veteráni té dobrovolné služby, nikoliv kariérní vojáci. Myšlenku jsem si vypůjčil od Heinleina. Má to v té knize Hvězdná Pěchota pěkně vysvětleno, proč a jak. Taky tam popisuje, jak k tomu dojde a nápadně se to začíná podobat dnešním poměrům.

Sponzory ti politici jistě mají. Ať současné nebo budoucí. Ať čistě korupční nebo funkční - spousta nadbíhá třeba Škodovce nebo Amazonu, protože jim zaměstnává voliče.

Vztahy s Bankama jsou asi taky zajímavý, když si od nich furt půjčujou na úplatky pro voliče.

Bylo by třeba odloučit stát od byznysu. Měl by jen dbát na to, aby nekradli a nepodváděli. Cokoliv navíc vyzývá ke korupčnímu prostředí, protože se různejma regulema dá poškodit konkurence.

Přirozenej stav je Feudalismus...pár oligarchů se zabetonuje ve vyšších patrech. A tam to směřuje všude...obvykle skrz nějakou foru socialismu. On i vtý Korei je dědičná monarchie, v Číně drží moc cca 15 rodin, v Rusku je to ta KGB aristokracie a na západě se o to různí Sorosové, Gatesové a Finkové apod. taky snaží, ikdyž více v rukavičkách.

Natisknou si prachy, za to si koupěj voliče, ti jim prodaj moc nad sebou a pomalu pod rouškou socialismu se to tam sune. Zatimco lidi chudnou a oligarchove se opevňujou a skupujou půdu, aby oni a jejich potomci udrželi postavení na co nejdéle. To je lidská přirozenost. Čest vyjímkám. Obvykle to pak ale rychle degeneruje a končí to převratem. Ten je ale dnes obtížnější - jeden se samopalem udrží v šachu stovky lidí s vidlema.

A. Koukolík 21.10.2021 12:41

Vy jste asi vládu komunistů nikdy nezaži, viďte? Jinak by jste si tyhly hloupý kecy odpustil.

P. Han 21.10.2021 13:32

Tuším, že ji zažil a líbilo se mu to.

L. Beneš 21.10.2021 13:34

Nikterak nechci vládu komunistů hájit. Ale. Byli "u vesla" od r. 1948 do roku 1989, tj. počítám-li dobře 41 let. Nový, svobodný a demokratický režim je zde "u vesla", počítám-li dobře, 31 let. To je o 10 roků méně. Celkem 3/4 doby vlády "reálného socialismu". Nadto rok 1948 následoval již 3 (tři) roky po konci války. Sežeňte si fotografie ukazující stav země v té době. Komunisté zločinně odmítli nezištnou pomoc Marshallova plánu. Uvědomil jsem si nicotnost toho, co udělali, při sledování TV filmu o úpravách přehrady na Orlíku. Mohutná stavba, před ní stavba přehrady slapské, potom také Lipno. Přehrady na Slovensku nepočítám. A těch, jak p. Havel říkal, "králíkáren", kolik se postavilo? Dnes lze vidět odporné panelákové sídliště v každé "díře". V současnosti kvůli bytu budou hypotéky rodičů splácet snad ještě i vnoučata. Z podniků postavených podle pomýlené teorie o nutnosti rozvíjet těžký průmysl (SONP, VŽKG atp.) je jich dnes v provozu kolik? A ty jizvy na tváři země v podobě uhelných velkodolů na severu. Další ze zločinů. A taky postavili pár kilometrů dálnice D5, z Prahy až do Bratislavy, a "dálnici" pro pražské lyžaře do Liberce. Zajisté, dnes jsme, jak říká pan doplministr Havlíček, tutéž dálnici D1 postavili de facto úplně novou. A taky ty kilometry dálnice D5 a i jinde. Ano. Obce dnes vypadají lépe. Barevněji. A taky jsme úspěšně navýšili počet bezdomovců, že se počítají na tisíce. Ano. Nechali jsme postavit cizí firmy řadu nových továren a také skladů. Pomalu není končiny, kterou by nezdobila hala nějakého toho logistického centra, česky skladu a překladiště. Snad všechna v cizích rukách. Měl snad ten M. Dolejší s Analýzou 17. listopadu s těmi autoservisy a sklady předvídavou pravdu? Ty továrny se teď zase začínají zavírat. Po uzavření Panasoniku v Plzni přijde o práci cca 1 tisíc lidí. Smí se o tomhle psát, nebo je to hoax a dezinformace? Snad by takové srovnávání mělo být zakázané. A nebo hned zavřít ty, kdo srovnávají. Už aby vymřeli! Nenič mi mé kruhy!

J. Ziegler 21.10.2021 11:01

Děkuji za výborný článek Tome. Oni se nerozhádají. Reakci potrefených hus není třeba brát vážně. :-)

V. Čermák 21.10.2021 12:10

Barbar Conan Ziegler, jemuž lahodí kvílení těch, které předtím porazil pantem se opět ozval. Tentokrát ovšem napůl souhlas. ONI se opravdu nerozhádají, tedy navenek, aspoň co se týče udržení se u korýtek a moci.;-D

H. Rybnická 21.10.2021 10:41

Vynikající úvaha pane autore

J. Jelínek 21.10.2021 10:30

Když to shrnu , tak pan autor jen potvrzuje mé přání, aby nás pámbů od charismatických politiků zachovati ráčil.

V. Svoboda 21.10.2021 10:16

Pokud autor začíná parlamentem jako kurníkem - opoziční hřady a parlamentné bidýlka - a končí vznešeným -raison ’d etre - svědčí to o jakési autorově nevyrovnanosti

M. Pivoda 21.10.2021 10:11

Ochotu ke spolupráci zvyšuje vnější hrozba.

J. Nevrkla 21.10.2021 9:58

Pan Vodvářka je optimista, máme vládu podle jeho představ. Já v její úspěch nevěřím. Na konci její vlády můžeme hodnotit, jak byly stabilizovany finance a zivotni úrovně se to nedotklo. Pokud se budu mýlit já, přestanu se k politice vyjadřovat, prokáže se, že jí nerozumím. Dočkám se stejného přístupu pana Vodvářky?

J. Fridrich 21.10.2021 9:35

" Zádrhel v sestavování vlády. Dochází trpělivost s kličkujícími vyjednavači. Piráti mají příští týden sdělit hnutí STAN, jaké jsou jejich požadavky a nominace do vládní koalice. Starostové jsou ochotní Pirátské straně ponechat tři ministerstva, jejich trpělivost ale prý nebude nekonečná." -

Piráti splňují to, co jejich předchůdci dělali na mořích a příbřežních městech a oblastech - VYDÍRAJÍ... Zatím nevraždí... Pirstan má mít 6 ministrů v nové vládě a ten jejich pirátský vyděrač bude mít 3 ministry, tedy polovici ministrů za ty své 4 poslance..? STAN má poslanců 33.. Není to nějaká DIVNÁ MATEMATIKA ? Myslíte, že to může vydržet měsíc, 3 měsíce, 6 měsíců, nebo celé 4 roky ?

Š. Hašek 21.10.2021 9:25

Autor se přímo opájí štěstím, že to nyní vezmou do ruky želatinové "osobnosti", které prošly "válečnou vřavou" kanceláří (jeden třeba plkal studentům a studentkám o ničem), které si klidně řeknou o dvě ministerstva, ačkoliv mají 4 až kolem 15 mandátů.

ANO jich má více. SPD také. A nějaká bruseledívčina si řekne o předsedkyni sněmovny!

Ten Fiala (s hloupoučkým poúsměvem) s Richterovou - to je fakt dvojka!

Pane doktore, jíte rád jídlo, do kterého vrazíte pět různých jídel dohromady??? Při Vašem vzdělání byste moho tušit, že z toho vzniká blivajz. Nic víc.

Dále jsem si všiml, že některým (slavnostním) voličům toho slepence, v mém okolí, se jaksi nechce předvolebně a těsně povolebně juchat. Tajemně (až státnicky fialově) mlčejí.

J. Sedlář 21.10.2021 9:47

Je z toho úplně Vodvařenej.

J. Berka 21.10.2021 12:21

Tuto situaci již analyzoval Josef Čapek: Jak pejsek s kočičkou vařili dort. Když tam budou dvě myši, bude to dvakrát tak dobrý dort, když tři, bude to třikrát tak dobrý dort.

J. Ziegler 21.10.2021 11:18

Podle Haškovy reakce je vidět, že volby dopadly dobře. :-)Lepší pořad Brusel než kremlolezci. Jinak ODS má víc mandátů než SPD a důležitá je funkční většina. Samozřejmě, že Hašek nezná historii, tak mu jenom připomenu, že za první republiky byly běžné tzv. rudozelené koalice a ono to docela fungovalo.

O. Kaucký 21.10.2021 11:58

Lepší Brusel než, co? S vámi, když někdo nesouhlasí, tak „kremlolezec”, když se někdo cítí být Čechem, tak je nácek. Zabýváte se podružnostmi, ale že tato koalice nemá ani společný program, jak přiznal p. Fiala v otázkách VM, to vás nezajímá. Já bych si přál, aby tato vláda zastavila propad financí, aby se jí dařilo, ale tím, že polezeme do zadku EU s jejich „green dealem”, se to jenom zhorší. Zatím jedou na vlně „antibabiš”.

Mimo jiné ty prvorepublikové slepence vznikaly za jiné situace, schylovalo se k válce, to vám nějak uniklo.

J. Ziegler 21.10.2021 12:32

A když s Vám někdo nesouhlasí, tak je hned pravdoláskař, sluha Bruselu atd. Inu na hrubý pytel, hrubá záplata. A mimochodem ty vlády vznikaly i ve dvacátých letech, kdy válka nehrozila.

Samozřejmě nesmíme slepě následovat Brusel a stejně tak Moskvu. Jenomže do zemí EU jde přes 80% našeho exportu. To jen tak změnit nejde a přijít o tyto trhy by bylo ekonomickou katastrofou. To je zkrátka realitou.

O. Kaucký 21.10.2021 13:34

a) Nestrašte katastrofou, v roce 1989 jsme byli orientovaní skoro stejně, ale východ.

b) Vzhledem k tomu, že velká část firem patří majitelům z EU, tak by se zas tak moc nedělo. Nebo myslíte, že by odstěhovali své podnikání do Číny nebo do Ruska? Do Číny už to vyzkoušeli a nestačí se divit.

c) Slepence za první republiky měly životnost plus minus dva roky.

J. Ziegler 21.10.2021 14:59

Do Číny a Ruska , ale třeba do Polska, Rumunska atd. ano. Změnit zahraniční obchod nejde ze dne na den. Slepence za první republiky fungovaly zhruba ve stejném složení po celou dobu jejího trvání.

O. Kaucký 21.10.2021 15:29

V Číně už jsou, v Polsku, v Rumunsku i v Maďarsku už také jsou. V Rusku byli Američané.

Výsledek, zdražila se ocel a hliník, dováží se z Číny. Zdraží se tím stroje a zařízení a bude tu zase ta (nešťastná) výhoda nízkých mezd a dopravní vzdálenost.

Vy pořád srovnáváte Británii a jejich brexit s námi, to nefunguje.

Vlády za první republiky se lepily ze stejných stran, jiné tu nebyly, ale to neříká nic o tom, že vydržely rok, dva a jednou dokonce tři roky.

V. Petr 21.10.2021 12:39

Lepší než Brusel byl i Gustáv Husák. Takovéto zdražení energií se za něj nekonalo a i "úprava cen roku" 1978 byla mírnější, než současná inflace...

V. Kuhaj 21.10.2021 9:18

Už jsem to někde psal; rád bych dožil v relativním klidu, i nadále relativně zabezpečen. Proto si rozhádání, ač "babišovec", nepřeji. Vyloučit se nicméně, vzhledem k bizarnímu slepenci, ne nepodobnému Národní frontě (ne)blahé paměti, nedá.

Dalším rizikem, možná větším, je ovšem nepohádaná Národní fronta, v pevném šiku stmelena v kvádr, jdoucí eurohujersky na ruku těm nejzhovadilejším nápadům Bruselu, k odporu neochotná.

Ano, s obavami hledím na jeho energetickou strategii, i stále sofistikovanější útoky na skupiny i jednotlivce vyjadřující odlišné názory. Také na jeho migrační politiku se dívám s obavou, chovaje nicméně naději, že teroristické útoky na politiky, toto zajímavé novum, konečně obrátí misky vah tím správným směrem, protože pud sebezáchovy už přivedl ke zdravému uvažování ledaskoho, tak proč ne politiky. Tak uvidíme.

P. Kmoníček 21.10.2021 9:15

Srozumitelně a jasně řečeno i vysvětleno ! Stejně se najdou na sociálních sítích amatérští "politici", kteří to budou s neochvějnou jistotou zpochybňovat a tím v podstatě potvrzovat pravdivost úvahy pana Vodvářky.

Š. Hašek 21.10.2021 9:56

Srozumitelně a jasně samovysvětlena osobnost pana doktora Vodvářky. To jo!

Samozřejmě se budou "na sociálních sítích a bublinách" potulovat voliči nevzdělaní/amatérští, kteří budou zpochybňovat " veselé pleskání profesora Fialy na prdýlku studentky Richterové".

Vona je ta "jednota" brzy přejde.

F. Svoboda 21.10.2021 9:57

R^R^R^

P. Vychodil 21.10.2021 9:10

takže, když už se v jedné koalici, pirátostanu, napadají za výsledek, pak hádají o počet ministrů...to jako není už rozhádání se ?

Autor asi psal příspěvek někdy dávno před volbami...no a asi, co se týče znalosti lidské povahy, moc toho nepoznal...

P. Kubáč 21.10.2021 8:55

Autor narazil na zajímavou myšlenku-. Už i do nejvyššíci pater řízení společnosti se dostaly korporátem a neziskovkami vycepované flexibilní želatiny, které si samy nic nemyslná, nebo totéž co jejich šéf, samy nic nekonají ( bez předem dodané směrnice)

Pro stabilitu vlády je to ideální, ale je to dobré pro republiku mít další generaci politiků fungujících na principu "účinné řešení je politicky nepředstavitelné" ?

K. Zangl 21.10.2021 8:52

Stoosmička se shodne na jediné věci. A to, jak zalézt co nejhlouběji do bruselské řiti. Co se týká prebend a penězovodů, v tom si s bývalou vládou mohou podat ruce..