28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Však voni se rozhádaj…

Je možno slyšet a číst v mnoha diskusích. Pět stran se přeci nikdy nemůže na ničem dohodnout, skončí to dříve a budou předčasné volby, kde jim to Babiš zase natře...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Těhanová 22.10.2021 9:47

Nachera jsem taky měla ráda, proto dodnes nechápu, že neprohlédl, co je \Babiš zač. Zprotivil se mi až poslední dobou, jak hájí svého páníčka i ve věcech, které jsou neobhajitelné.

L. Netolická 21.10.2021 23:32

Ale vytváří problémy. Nepovšimnul jste si, že je po volbách a že bude brzy prezident nutný. Nemůžeme si dovolit v této době skládat rok vládu a čekat až se prezident uzdraví, zatímco Babiš by dělal jedno populistické opatření za druhým a že by totálně rozvařil státní peníze, to by mu bylo jedno, potřebuje si naklonit co nejvíce lidí kvůli tomu, že bude kandidovat na prezidenta. A ten průšvih by si poté po něm zanechaný vylízala nová vláda. Tůhle, pane Hašku.

D. Bowman 21.10.2021 23:29

Nejde o vládu armády (stratokracie). Volit můžou jen veteráni té dobrovolné služby, nikoliv kariérní vojáci. Myšlenku jsem si vypůjčil od Heinleina. Má to v té knize Hvězdná Pěchota pěkně vysvětleno, proč a jak. Taky tam popisuje, jak k tomu dojde a nápadně se to začíná podobat dnešním poměrům.

Sponzory ti politici jistě mají. Ať současné nebo budoucí. Ať čistě korupční nebo funkční - spousta nadbíhá třeba Škodovce nebo Amazonu, protože jim zaměstnává voliče.

Vztahy s Bankama jsou asi taky zajímavý, když si od nich furt půjčujou na úplatky pro voliče.

Bylo by třeba odloučit stát od byznysu. Měl by jen dbát na to, aby nekradli a nepodváděli. Cokoliv navíc vyzývá ke korupčnímu prostředí, protože se různejma regulema dá poškodit konkurence.

Přirozenej stav je Feudalismus...pár oligarchů se zabetonuje ve vyšších patrech. A tam to směřuje všude...obvykle skrz nějakou foru socialismu. On i vtý Korei je dědičná monarchie, v Číně drží moc cca 15 rodin, v Rusku je to ta KGB aristokracie a na západě se o to různí Sorosové, Gatesové a Finkové apod. taky snaží, ikdyž více v rukavičkách.

Natisknou si prachy, za to si koupěj voliče, ti jim prodaj moc nad sebou a pomalu pod rouškou socialismu se to tam sune. Zatimco lidi chudnou a oligarchove se opevňujou a skupujou půdu, aby oni a jejich potomci udrželi postavení na co nejdéle. To je lidská přirozenost. Čest vyjímkám. Obvykle to pak ale rychle degeneruje a končí to převratem. Ten je ale dnes obtížnější - jeden se samopalem udrží v šachu stovky lidí s vidlema.

L. Netolická 21.10.2021 23:26

Pane Vodvářko, naprosto s vámi souhlasím.

P. Černý 21.10.2021 22:32

Ano, pitomismus, naivismus, stejně jako prachobycejna prodejnost lidí bez svědomí, to je dnes asi ta nejnebezpečnější ideologie v našich končinách.

S tím volebním právem nevím. Vládu armády bych vyloučil už proto, že armádu už v podstatě nemáme.

Problém s parlamentem je stejně asi někde jinde. Nikdo mi nenamluví, že každý český politik nemá za sebou nějakého oligarchu nebo aspoň kmotra. To se nejspíš týkalo i komunistů.

Máme nejspíš jedinou šanci. A to, že se u nas ta parta zdivočelých oligarchů postupně změní na nějakou statotvornou elitu. Zda k tomu dospějí sami nebo je někdo donutí, to je otázka. V této věci se od Ruska zase tak moc nelisime.

D. Bowman 21.10.2021 21:49

Mě je jasný, že to rusové oddřeli. Já to nějak neshazuju. Ostatně dělali to celá staletí. Proti mongolům, Turkům atd. jen mě trošku mrzí, že je to ak nějak semlelo a nechají si od Stalina a podobnejch místních gubernátorů sr-t na hlavu, trošku víc než je zdrávo. Ono to tam díky geografii asi nikdy nebude uplnej cajk (hraniční města závislá na centru vyzívají k autokratickému modelu).

Co se nás týká, tak největší nebezpečí jsou místní pitmoci a naivkové. Proto taky mluvím o omezení volebního práva, respektive zaslouženího si ho...asi nejlépe dobrovolnou vojnou. Kdo chce rozhodovat o ostatních, at nejdřív dokáže, že je ochoten obětovat alespoň čas a pohodlí, ne-li riskovat život.

Argumentama přesvědčíte málokterý sluníčko. Ty se budou omlouvat ještě s mačetou na krku. Jak o tom hovořil ten KGB přeběhlík o amerických komunistech - i kdyby jim ukázal gulagy, tak tomu neuvěřej a názor nezměněj. Čest vyjímkám.

P. Černý 21.10.2021 21:15

Pardon, hlásit ke slovu logika věcí

P. Černý 21.10.2021 21:14

Však to podle toho vypadá a dopadá. Ale už se začíná hladit je slovu logika věcí...

P. Černý 21.10.2021 21:12

Už bych to uzavřel. Jen poznámky. Totální politizace armády byla jedna z těch stalinistickych zhovadilosti. Hlavně v době války.

Ta obětavost lidí dosáhla stupně, který žádný represivní aparát nemohl vynutit. Mnohdy naopak mohl hrát spíše negativní roli. Bral lidem, velitelům a manažerům tu nezbytnou iniciativu a samostatnost, o které jste psal. Já jsem přesvědčen, že Sověti přežili a zvítězili v řadě ohledů navzdory Stalinovi. Nikoli díky němu. I když manažer to mohl být schopný.

Nám dnes nehrozí ani tak nepřítel s atomovkami, letectvem a dělostřelectvem, jako spíš tlupy odhodlaných násilníků a teroristů vyzbrojených většinou lehkými zbraněmi.

D. Bowman 21.10.2021 21:07

Já vám nevim. To je jak s našim parlamentem. Když se papaláši plácaj po zádech, tak z toho kouká patálie pro normálního občana. Jak se dohodnou, tak neni ani kam utíkat. A to oni se papaláši dohodnou. Jako se dohodli s Čínou. Vy nám dáte levnou pracovní sílu a my vám pošlem prachy, který si u nás můžete schovat. Póvl v obou zemích, ať si trhne. Jeden nemá práci, jen dluhy a druhej maká 16 hodin denně se sété proti sebevraždám. Chectaj se jen politicky dobře situovaní pupíci.

D. Bowman 21.10.2021 21:01

Problém Sovětů byl zpočátku nehorázný velitelský model. Že tam udělali čistky není ten pravý důvod původních neúspěchů. I ostatní armády vyměňovaly staré důstojníky jízdy za nové modernější.A řada těch původně zatčených se násladně vrátila, ikdyž ta atmosféra strachu jistě nepomohla.

Největší problém bylo, že se velitelé ještě museli radit s politickými komisaři a leckdy se vyplatilo nedělat vlny a nedělat nic, než si nechat sestřelit pár letadel a jít bručet za sabotáž.

O té dobrovolné obětavosti bych si v SSSR nedělal iluze. Gulagy praskaly ve švech a spousta lidí si dávalo bacha, aby tam neskončilo. Nebo s kulkou od NKVD při ústupu.

Nechci shazovat statečnost rusů ale samotná existence těchto opatření svědčí o tom, že ta ochota umírat za Stalina nebyla uplně tip ťop, ikdyž se to přebarvilo na Záchranu Vlasti...jakkoliv oprávněně, protože Hitler se tam skutečně choval jako prase.

Ona vycvičená domobrana leckoho trošku odradí ale co si budem povídat, bez stovky letadel, tanků, dělostřelectva, vhodného terénu a nejlépe atomovky stejně nemáme šanci proti odhodlanému, dobře vyzbrojenému vojsku. Partizáský boj, to jsou jen báchorky. Bez podpory stálé armády jsou rádi, když neumřou hlady a maximálně se schovávaj a protloukaj, než k nim dojde fronta.

P. Černý 21.10.2021 21:00

Bohužel chaos nehrozí jen v Rusku. Pokud to tak špičky na Západě povedou dál ...

S těmi nomenklaturami máte určitě pravdu. Ale pokud dnešním Němcům zbylo jenom trochu rozumu, pochopí, že bez rozumne spolupráce s dnešním Ruskem skončí ekonomicky i politicky na periferii.

Spolupráce Němců a Rusů by byla určitě zajímavá. Hlavně pro ně. A taky už to tu bylo. I když za jiných podmínek. A asi se podobného vývoje leckdo i obává. Tak jako tak, pro nás by mělo být momentálně nejlepší strategii vycházet s oběma. Ale pokud možno nelezt někam ani jednomu a nezrazovat sami sebe

P. Černý 21.10.2021 20:43

Jenže když se objeví skutečná hrozba, respektive když si konečně přizname, že nám něco reálně hrozí, měsíce času obvykle k dispozici nejsou.

Sovětům, kteří rozhodně nebyli bezbranní ( použitelných zbraní měli relativně dost) to trvalo nejméně tři měsíce, než se naučili bojovat. A nebýt to tak obrovská země, kdyby tam měli slušné cesty atd. nepochybně by prohráli.

A nebojovali se jenom na frontě. Celý přesun průmyslu na východ, to byla obrovská akce. Plus ohromný růst zbrojní vyroby. Tam se musely dít věci. Bez skutečné a dobrovolné obětavosti lidí se to nemohlo podařit.

Ale jistě tohle byl extrém. Navíc v jiných podmínkách. Ale přesto, to, co si u nás v oblasti vnitřní a vnější bezpečnosti dovolujeme, je už opravdu hazard. Ty vesměs směšné armadicky bez použitelných záloh ...

D. Bowman 21.10.2021 20:30

Rusko je přirozenej spojenec proti Islámu i Číně. Samy mají imperialistické tendence, stejně jako všichni ostatní a je nutné si na ně dávat pozor. Jejich výhoda v podobě vlády pragmatické KGB šlechty je zároveň jejich nebýhoda. A) Přiškrcuje to jejeich ohromný ekonomický potenciál B) Ono je to stabilní dokud to neni a pak hrozí chaos...jako v každé autokracii nebo monarchii, když zemře panovník a kliky se začnou rubat o pozice.

Západu Rusko, narozdíl od nás a baltů, vůbec nevadilo. Než zakázali propagaci homosexuality. To se jich krutě ideologicky dotklo a začli vyšilovat. Ne nadarmo se jim říká GloboHomo.

Jako Čech a člověk bych byl opatrnej na všechny strany. Němec i Rus dokážou být pěkný kur-y, resp. jejich nomenklatura. Samopal a RPG do každé domácnosti a Drábová ať laskavě začne obohoacovat U :-)

D. Bowman 21.10.2021 20:22

Konstanta to není ale i tak je dost nízká a to mluvíme o vyhroceném stavu války, doslova otázka života a srmti plus notné propagandy a společenského tlaku.

V době normální můžete očekávat čísla ještě menší, protože nezodpovědnost nás stojí ještě míň.

Z mlaďochů uděláte zabijáky během pár měsíců vhodného výcviku. Ale i pak platí, že většina budou jen terče. ALe zase stačí pár na to, aby je tim bojištěm protáhli. Ale to se ukáže až přijde na lámání chleba....obvykle ne kariérní oficíři alias gumy. Ty je spíš zahuběj.

P. Černý 21.10.2021 20:10

Ta procenta nejsou žádná konstanta. Ve 41. na počátku německé invaze některé sovětské útvary údajně ani nebojovaly. Někteří sovětští vojáci se i nechali naivně dobrovolně zajmout. Apod. Ale když lidé viděli tu hrůzu... Ty společné emoce pomohly překonat všechno a všechno podřídit společnému vitezstvi. Dokonce i stalinistické zhovadilosti.

Spíš by mě zajímalo kolik procent našich mladých je ochotno se zbraní bránit aspoň sebe a své blízké. Když už ne svou vlast

P. Černý 21.10.2021 20:02

Jistě, Rusko je postbolsevicka kleptokracie. Je to ale kleptokracie pragmatická. A zatím, aspoň z pohledu vnitřní a vnější bezpečnosti, celkem slušně řízená.

Rusko má určitě zcela jiné starosti a zájmy, než se pokoušet ovládnout celou Evropu.

To jen polické špičky na Západě se chovají jako naprosti blázni. Na jedné straně Rusko neustále provokuji, napadají a sankcionuji a na druhé straně dělají všechno pro to, abychom se nedokázali obejít bez ruského plynu a časem možná dokonce i bez ruského ( nebo čínského ) jádra. Nehledě na to, že geopolitická stabilita Ruska je jednou z podmínek i pro naši vlastní bezpečnost. Podobné je to ve vztahu k Číně. S tou málem valcime s přitom se na ní stáváme stále závislejší. Jak v dodávkách, tak nejspíš i ve financích.

Jenom aby ke všemu, nedej bože, v budoucnu nenastala doba, kdy bychom museli dokonce prosit o pomoc ruské armády.

D. Bowman 21.10.2021 19:47

Lidi se bojí více zodpovědnosti než krve a hladu. To je to sladké tajemství. Zvláště pokud to vypadá, že ta krev nebude jejich, protože nemusí rukovat...ale z nějakého důvodu stejně mohou volit.

Těch co dobrovolně narukují, aby nasadily vlastní životy za obranu svobodz své i ostatních je právě těch cca 14%, pokud odečteme společenský tlak - nebýt za sraba tj. udělat dojem na babu, na tatínka a na pana učitele.

P. Černý 21.10.2021 19:38

Nemáte tak úplně pravdu. Odpovědnost politiků a státu je mimo jiné nastavit rozumná pravidla. A pravidla ve společnosti obvykle nebývají rozumná, pokud zbavují občany odpovědnosti a berou jim možnost volby a osobní iniciativy i tam, kde to není ve veřejném zájmu.

Když Churchill nabídl krev a slzy, občané to přijali, protože uvěřili, že je to nutné a že v tom strašném válečném pruseru nezůstanou sami.

D. Bowman 21.10.2021 19:35

To je ta falešná a nutno doadat dětinská dychotomie. Buď Eurosocialismus nebo Klpetokokracie. Co když vám řeknu, že s tím Eurosocialismem skončíme ve chřtánu ruského medvěda ani se nebude muset snažit - stačí když se nebude chovat jako úplný sebevražedný id-ot. Což je od pánů a dam idealistů z Bruselu asi nadlidský úkol.

Pokud vás trápí, že na Moskvu zde nežehráme v každé větě, tak vězte, že je to tím, že Moskva má nad našimi životy daleko menší moc, než Brusel apod. A to počítám i možné kejkle a agenty na Hradě i jinde.

D. Bowman 21.10.2021 19:25

Odpovědnost politiků nepopírám. Jen chci upozornit, že takový zodpovědný politik, který bude nabízet osobní zodpovědnost voličům, namísto nabídky, že je té zodpovědnosti zbaví, utře hubu. Dostane tak maximálně 14% za ideální (mediální) situace v zemi, kde je to tradicí (USA).

Š. Hašek 21.10.2021 19:20

Vtip je v tom, že zdravotní stav presidenta republiky, Miloše Zemana nevytváří problémy. Nebyl vyhlášen válečný stav a Vystrčil určitě má horké kafe na stole. Fiala bodře hovoří s Richterovou. Nora si maluje obočí.

Blbouškové vždycky žijí zástupným problémem. Blbouškové jsou kteří?

Všici s pamětí vědí, co se dělo za presidenta Václava Havla. Ten samozřejmě hrál tenis a běhal na Hrad jak Zátopek. Emil. Já si to pamatuji. Dobře.

P. Černý 21.10.2021 19:19

Voliči mohou vybírat jen z toho, co jim někdo naservíroval. Tedy, nenominoval. To je stejné, jakoby host v restauraci nesl odpovědnost za to, že tamní kuchař neumí vařit.

Politickou odpovědnost nesou vždycky politici. A politici, kteří se (zvláště ve složitých dobách) zabývají více svou ideologií než zájmy své země, jsou ještě horší než přesvědčení korupčníci. Protože ti jsou obvykle aspoň pragmatičtí. Vědí, že kde nic není, ani čert nebere.

P. Černý 21.10.2021 19:09

Už z toho ohavného cirkusu kolem zdravotního stavu prezidenta, který je stejně nevhodný jako nadbytečný, je vidět, čím se ta naše nová reprezentace nejvíc zabývá. Zájem republiky to tedy rozhodně není.

Š. Hašek 21.10.2021 19:07

Zdá se, že míti STAN a jiné jako koaliční bráchy .....

Nasadit si veš do kožichu. To jsem nevymyslel já, to se ví.

Lidovci ostatně vždycky nasazovali v koalicích nezištně krk.

Š. Hašek 21.10.2021 19:05

Velice děkuji, pane Zieglere, že ve "Vašem definičním oboru" jsem byl již povýšen na axiom, který se dále nevysvětluje.

Zdá se, že o hlasování a spolupráci ve Sněmovně ČR víte ještě méně než mudroprdka Netzer. Dej jí Pánbůh věčnou slávu.

Tak Zdar, bruseláku. Kolik má Fiala? Kolik má Andrej? Kolik má Okamura?

Souhlas s tím, že zatím tam jedni určití mají "teda veliký představy".

Děkuji za pozornost. Já už myslel/lekl se, že intoše vůbec nezajímám.

J. Jurax 21.10.2021 18:30

Ano. Budiž těm proti jsoucím poslancům čest a sláva.

Ovšem Fiala na odmítnutí grýndýlu výslovně rezignoval ještě před volbami. A jelikož je tady eurohujerný, byť opatrný (on je opatrný vlastně všude), tak se stěží co případný premiér pochlapí.

J. Jurax 21.10.2021 18:24

No, chvalozpěv na vítěze. Budiž, ale nemohu se ubránit skepsi.

Oni se, přes vzletné řeči, opravdu rozhádají, Protože na mnohé palčivé problémy mají názory hodně odlišné a protože další volby jsou už za čtyři roky a obročí teď získaná je třeba nejen udržet, ale i rozmnožit. Přičemž koaliční partneři jsou soupeři. A tmel antibabišismu, jenž jediný je drží pohromadě, nebude mít velkou trvanlivost. A nakonec protože jde o politiku a malou domů.

Ale zato vznikl široký prostor ke klasickému my bychom chtěli pro Vás to nejlepší - snad dokonce i plnit předvolební sliby - ale naši koaliční partneři nám to bohužel znemožňují.

J. Jurax 21.10.2021 18:08

Asi tak.

Zkoalené strany obou slepenců mají společnou akorát eurohujernost. A ještě neochotu až neschopnost odporu proti zeleným peachovinám z brusele na nás dštěným.

V. Petr 21.10.2021 18:08

Ale jak dlouho? Od Ruska potřebujeme plyn, Brusel nám jenom škodí...