29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Volba nezní Lisabon, či Moskva

Podpis Lisabonské smlouvy samozřejmně není “logickým pokračováním procesu, který začal Václav Klaus, když podal přihlášku do Unie”, jak tvrdí M. Topolánek, a ani být nemůže – prostě proto, že Václav Klaus podával přihlášku do, pokud jde o právní rámec, jiné EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ignác 26.11.2008 12:14

Re: Problém

Ústavní soud neřešil jestli je smlouva dobrá nebo špatná, to mu ani nepřísluší, od toho jsou politici, aby ji ratifikovali nebo ne. A myslím, že je dobře, že neumožní politikům schovat se za autoritu Ústavního soudu a vyhnout se politickému rozhodnutí. Ale jestli je smlouva opravdu špatná tak ji neměla Česká republika rukou premiéra Topolánka podepisovat, nevypadá to moc důvěryhodně, když předseda vlády podepíše smlouvu, kterou prezident a čestný předseda stejné strany považuje málem za ďáblovo dílo a vehementně proti ní bojuje.

Mak 26.11.2008 12:02

Re: A odročení rozhodnutí o lisabonské smlouvě

....asi ani časem.

libero 26.11.2008 11:58

Re: Doufam, ze jesita abdikuje

Ješivu znam, ale jesita ......

libero 26.11.2008 11:57

Re: A odročení rozhodnutí o lisabonské smlouvě

Zřetelně jste nepochopil o co jde. No, třeba časem.

libero 26.11.2008 11:55

Re: jen tak na okraj...

To je podobné jako po válce, všichni byli také nadšeni z "cesty ke světlým zítřkům", jakkoliv a s kýmkoliv, hlavně držet hubu.

libero 26.11.2008 11:47

Re: Systém

Pochybuji že LS vede k federální Evropě. Určitě ne k takové federální Evropě, v níž je jasně určeno co je pravomocí federace a co jednotlivých států. A určitě nevede ani k liberální Evropě, liberální alespoń pro ty státy které si to přejí.

Takže děkuji, nechci.

jasan 26.11.2008 11:44

jen tak na okraj...

nekterym z Vas se evidentne libi situace, kdy voleny poslanec MUSI odsouhlasit zakon narizeny z Brusele, prestoze je v naprostem rozporu nejen s jeho svedomim (viz ustava) ale i  s nazorem volicu, ktere zastupuje.

Az dojde na veci, ktere vadi VAM, prejde vas sranda... ale to uz bude pozde, protoze LS tu bude "docasne".

jasan 26.11.2008 11:35

Re: Nějak se mi nezdá těch 80% voličů ODS ,

ja Vam reknu, co mu spocitaji

vykaslal se na stredni tridu

chova se jak buran

a nekteri  - skalni jadro - i ten lisabon....

to bude bohate stacit na poradnej vejprask

Tomas B. 26.11.2008 11:32

Re: Nějak se mi nezdá těch 80% voličů ODS ,

Pořád znovu zírám na právní "vědomí" některých našich spoluobčanů. Už si to konečně zapamatujte - aby mohly být předčasné volby, je třeba dohoda s opozicí. Vždycky! Jinak se to nedá. Takovou máme vykutálenou ústavu. To by žádný přeběhlík nevyřešil.

Paroubek příští volby vyhraje. Občané to ODS určitě spočítají (i když přesně nevím co). My se s tím musíme smířit, emigrovat, nebo jít do občanské války.

brblal 26.11.2008 11:31

Re: Naprosto souhlasím s autorem !!

A hned se vyjádřili dva hulváti z ODS....Kdo nejde s nimi v jednotném šiku,je vyvrhel,bolševik a hlupák....to je demokracie v chápání O D S a jejich členské základny

Kisssa 26.11.2008 11:29

Re: Ti co říkají NE k EU

Právě proto, že Irsko nemá žádná omezení vstupu na trh práce volili v Irsku lidi (nikoli vláda) v referendu odmítnutí. Právě proto, že se báli jakýchsi gastarbeiterů, kteří jim vezmou práci a následně i to bohatství, které si oni před tím šikovně z nejrůznějších evropských fondů vydobyli - Je to totéž, jako když u nás lidi nadávají na Vietnamce a Ukrajince.

Vašek 26.11.2008 11:26

Problém

nové EU po schválení Lisabonské smlouvy spočívá v tom,že ji prosadili politici proti vůli svých občanů.Další problém v zárodku je ten,že rozhodující instituce s rozsáhlými pravomocemi nejsou výsledkem demokratické volby.Může to být stále narůstajícím zdrojem nepopularity a potenciální možností její revize v budoucnu.

jasan 26.11.2008 11:23

Re: Systém

pokud by to mela byt vule obcanu, musela by byt vsude referenda...

proc nejsou, vime oba....

jasan 26.11.2008 11:21

Re: Nějak se mi nezdá těch 80% voličů ODS ,

omyl... rika Vam neco Libertas?

bibabu 26.11.2008 11:19

Re: Nějak se mi nezdá těch 80% voličů ODS ,

ODS může jít do opozice, v tuto chvílí se stává vazaly zelených, dále kreatur jako jsou dvě zelené žáby, kderé se rozhodly opustit společný žabinec, dále pak vazaly lidovců a v tuto chvílí ještě po dohodě s Paroubkem i ČSSD. Co si myslíte, že taková vláda má možnost přijat jakékoliv reformy, které ODS slibovala.Hospodářská  krize a její následky budou jen zničujícími příčinami pádu ODS. Ale co si budem povídat, kapři si rybník nevypustí a jistota platu, kdy začíná být nouze o  slušné zaměstnání v důsledku krize, je ministerský plat spolu s prebendy každý měsíc  dobrý. S pádem vlády hrozí i velké nebezpečí! Když vezmeme,  současné  výsledky veřejného míně, kdy ČSSD má blízko ke 40%, by pro ni mohlo být prospěšné vyhlásit nové volby (mohlo by se najit pár ambiciozních přeběhlíků) a vyhrát je. Spolu s komunisty by obsadit pohodlnou většinu. Utřeli by nos zelení, ale i jazyček na váhách by nebyl zapotřebí.. ODS si za to může sama, je v pasti, kterou si sama nastražila po patových volbách, dlouhým vyjednáváním i promarněnou možností vyhlásit nové volby. Tehdy měla občany na své straně. Někteří poslanci se ale báli, že by pro neúspěch nebyli znovu postavení na kandidátkách na stéjných pozicích, pro neúspěch v řádných volbách. Kromě toho je politika ODS  v tuto dobu hodnocená jako špatná jak pro pravici, tak na levici. Pokud zůstane ve vládě bude  fackovacím panákem pravice i levice, občané ji to za rok a půl zpočtítají..

Kisssa 26.11.2008 11:16

Re: A odročení rozhodnutí o lisabonské smlouvě

R^

Kisssa 26.11.2008 11:14

Re: Typické je autorovo naříkání

Velmi souhlasím. S připodotknutím, že neúčast neznamená ani tak návrat do středověku, jako do náruče Moskvy. Ve výsledku je to ovšem prakticky totéž...

Klička 26.11.2008 11:14

Systém

Aby mohla EU úspěšně v budoucnu fungovat je zapotřebí jediné. Ať se to někomu líbí nebo ne, musí vystupovat zcela jednotně a to při současné právní úpravě, kdy každý stát má právo veta, není možné.Lisabonská smlouva se skrytě snaží vytvořit cestu k federalizaci Evropy, podobně jako tomu je v případě USA. Mnoha lidem se to nelíbí, ani mně ne. Musím ovšem uznat, má-li Evropa v budoucnosti hrát významnou roli (což je žádoucí), nemůže toho dosáhnout tím, že dovolí jednotlivým národním státům odlišnou politiku od demokratické většiny států ostatních. Zde je důležité vědět, co si občané Evropy přejí a ne, co si přejí politické strany, nebo dokonce evropští úředníci. K Lisabonské smlouvě mělo být vyhlášeno celoevropské referendum. Není vůbec důležité, kolik má ten který stát obyvatel. Důležitá je vůle občanů Evropy. Přeje-li si většina občanů Evropy Lisabonskou smlouvu a následně federální stát, potom je demokratické ji vyhlásit ne základě výsledků referenda všech evropských občanů. Jakýkoliv jiný postup je v Evropě (soustátí zatím naprosto suverénních států) nedemokratický a jako takový zcela nepřijatelný pro jakýkoliv demokratický stát. Bude-li např. Irsko donuceno k novému referendu, bude to pouze nedemokratický, diktátorský akt vedení států. Opakuji: Jedině celoevropské referendum může změnu politického uspořádání Evropy demokraticky změnit. Ono je totiž třeba demokratické principy ctít a ne jen o nich stále planě kecat, což je, jak možno dnes a denně vidět, doménou všech politických stran v Evropě. Nechť evropští úředníci nemlží a neohlupují občany a nechť jasně řeknou, že jejich cílem a cílem Evropy jsou Spojené státy evropské. Pak ať vyhlásí celoevropské referendum a nebudou se muset zdržovat paskvily typu Lisabonské smlouvy, kterou pouze zastírají svůj konečný cíl.Občané Evropy jim pak demokraticky řeknou, co si přejí. Jakékoliv jiné lámání věci přes koleno je totiž známkou diktatury a ne demokracie.

jm0 26.11.2008 11:12

tolika státům její přijetí nedělá nepřekonatelné obtíže

technická připomínka: nedělá to potíže z každého státu několika papalášům. jediná země, kde se opravdu zeptali lidí, bylo irsko.

Kisssa 26.11.2008 11:12

Re: Do lisabonu, nebo do Moskvy?

Jde o to, abychom si o sobě nedělali přehnané představy. Naše sebevědomí je jako vždycky trochu přerostlé - Češi jsou přece kabrňáci a všem to ukážou, žejo...  Nepodléhejte omylu: Jsme malá, vcelku nevýznamná země kterou běžní obyvatelé západu vnímají asi tak, jako my často (ne)rozlišujeme třeba pobaltské země. Vnímají nás jako země postsovětské, nikoli (středo)evropské. A my buď dáme najevo, že patříme do Evropy, nebo dáme najevo, že patříme do toho Ruska. Jestli vám bude líp v té Moskvě, tak šťastnou cestu. - já se tam s váma vydat nechci. Ale představa, že jsme nějaký pupek Evropy, na který se všichni s úžasem dívají, ta je opravdu, ale opravdu naivní.

jm0 26.11.2008 11:05

Re: Okopavačí kotníků VK....

už nikdo. nebude to mít smysl. komisaři beztak vědí všechno líp.

jm0 26.11.2008 10:59

Re: Zaprdene, ucelove a kratkozrake

souhlasím. čecháček a zaprděnec něco takového nikdy nepochopí. ta jeho malost mu to nedovolí. to zvládně jen skutečný intelektuál.

Buvol 26.11.2008 10:54

Re: Naprosto souhlasím s autorem !!

Ne, ale všimne si toho sem tam i idiot nebo indolent  ....

jm0 26.11.2008 10:54

excentrickému běsnění narcisistického národovce

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

jerry, the overmouse 26.11.2008 10:53

Čeho chce dosáhnout Topol, to by mě taky zajímalo :-(

Ale jak říkal Rath:,,Pro nás je Mirek Topolánek darem z nebes."

1.Bohužel má asi pravdu. 2. Bém určitě není alternativou.:-(

L'ego 26.11.2008 10:53

A odročení rozhodnutí o lisabonské smlouvě

oslavíme mohutnými vatrami svrchovanosti. A pak se oplotíme na našem dvorečku a  budeme se bít v prsa, protože se sice budeme mít hůř, ale budeme mít vlastní parlament, který bude moci (velmi demokraticky) odhlasovat to, k čemu jej mezinárodní situace nebo lobbysti donutí. Dějiny přece učí, že za svobodu národa se musí trpět. Klaus a Zahradil, toť novodobí mučedlníci. Škoda, že Vašek neumí jezdit na koni a že už se nemůžeme spoléhat na vozovou hradbu.

televizní divák 26.11.2008 10:51

Re: Jak to vidím já.....

Reálný kapitalismus systémově vytváří nezaměstnané, chudé, prostitutky a bezdomovce.. Lidé ohreožení chudobou. ČR 6 %, Německo 11 %, USA 18 %. 

Nevidtelná ruka trhu (spekulativní kapitál) často devastuje mezilidské vztahy .Zvyšuje se potřeba policistů, soudců a nových věznic.

Konec světového liberálního kapitalismu v březnu 2008 - dvě velké, zahraniční, krachující banky byly zachráněny znárodněním.

EU usiluje o solidární  společnost (viz Evropská sociální charta)a vychází z reálné ekonomické situace. Bohatí jsou přesto mnohdy zvýhodńováni.

Ano 26.11.2008 10:51

Re: Dobrý článek

Sorry, měl jsem to taktni dat do uvozovek.

Ano 26.11.2008 10:49

Re: Do lisabonu, nebo do Moskvy?

Velmi hezky, byť nechtěně řečeno: budou nám vládnou ti, kteří nás umísťují na Balkán a možná vyblekotají "Vaklav Avel". Hodně zdaru.

1946 26.11.2008 10:47

jsem asi mimo

v clanku je uvadeno, ze .......zatímco český trh se touto dohodou otevřel pro členy EU zcela, vůči českému exportu přetrvávala ze strany členů Unie řada restrikcí. Muze mi nekdo rict jake diskriminacni restrikce ma cesky vyrobce na trhu EU?