29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JAB 2.11.2006 12:01

Re: kde se autor učil politologii?

No, taské snad nutno doplnit do jakého vězení, což hezky osvětlí Dopisy Olze, vydané bystře hned po převratu, ba i redakci Jana Lopatky už před ním venku a dopisy psané z vězení "Magorem" vyšlé před měsícem.

H.K. 2.11.2006 12:05

Re: kde se autor učil politologii?

Autor nemluví pravdu. Když H. nechtěl být presidentem, tak proč vyšachova(podvedl) Dubčeka s tím, že to bere "jen do svobodných voleb" a pak přijde na řadu Saša ,dyby byl dodržel aspoň tento slib, tak js Dubčekem v čele nedošlo ke zničení Československa, což zejména tuze víétali Sudeťáci, jako konečné odstranění křivdy Versailles.

Kadlík 2.11.2006 17:11

Re: kde se autor učil politologii?

Možná,že mě klame paměť,ale v první volbě byl Havel zvolen parlamentem,který pozůstával z 90% komunistů.Pravdou je,že je pak nepozval na Hrad.

Borek@Exil 2.11.2006 1:12

Kdo se vlastně po listopadu dostal k opravdové moci? Havel, nebo Čalfa a spol.?

Odpoved: Calfa & spol. ...a iuz jiz z ruky nepustili.

Joska 2.11.2006 1:01

Ale to přece není pravda

Takový soud si V. Havel samozřejmě nezaslouží a pan Mlejnek se tváří, jakoby tu dobu nezažil. Kdyby zažil a byl při smyslech, prožíval by tu atmosféru podobně jako my, zúčastnění. Trnul by, co se stane, když Havel a spol tvrdě odmítli vládu znovukomunistickou, byť nám se to jevilo jako zázrak. Trnul by při projevech Havla, které se s  bývalým režimem a jeho protagonisty nijak nemazlily. A  byl by  uklidněn, když nabídl komunistům jakous takous naději pro život v novém režimu. Je samozřejmě nesmysl vyvinit Klause s následujících kroků směřujících k poklidnému přetavení komunistů v "úspěšné podnikatele". Byl to právě Klaus a spol, který bohorovně přehlížel morální stránku věci, který odstavil odboráře tehdy státních podniků od účasti na řízení podniků a přetavil vesměs bývalé bolševické manažery na  vlastníky podniků a to  bez jakékoliv odpovědnosti. Mohli se chovat jako skuteční vlastníci za státní peníze. Jejich předurčený mizerný charakter a neschopnost se také záhy projevily. Podniky krachovaly anebo se prodávaly za záhadných okolností a pod cenou. Mizerný článek...

Borek@Exil 2.11.2006 1:11

Re: Ale to přece není pravda

Misto trnuti se melo defenestrovat.

chytrý horák 2.11.2006 1:26

Re: Ale to přece není pravda

Takový soud si Havel samozřejmě zaslouží. Pakty s komunisty (a nešlo jen o "jakous takous naději") v takové míře nebyly nutné. Jsem přesvědčen, že většina lidí si tehdy  přála víc morální satisfakci a přinejmenším odstavení komunistů z veřejné správy a vedení podniků než pragmatický přístup a nekonfliktní předání moci výměnou za beztrestnost a zajištění dobrého bydla pro exponenty zrůdného režimu (neboli kšeft.) Proto začal Havel masírovat lidi svojí filosofií pravdy a lásky, což bylo jednou z příčin propásnutí šance vypořádat se s komunisty. Následky cítíme dodnes a dlouho ještě cítit budeme. S Vaším názorem na vinu Klause v tomto směru souhlasím, i když jinak si jej z mnoha důvodů vážím.

chytrý horák 2.11.2006 1:37

Re: Re: Ale to přece není pravda

Ale jako bývalý havlomil jsem taky měl dlouho problém s tím si to přiznat. :-)

Joska 2.11.2006 8:09

Re: Re: Re: Ale to přece není pravda

Nejsem havlomil

Joska 2.11.2006 8:22

Re: Re: Ale to přece není pravda

Ano, to samé jsem si přál já také.. odstavit bolševiky z veřejné správy a vedení podniků. To jsem považoval za důležité. Ale to, že se tak nestalo a celé společenské a podnikatelské prostředí se vyvinulo v ten prasečinec bych přičítal spíše kursu Klause, než Havla. Mimochodem Havel o tom několikrát hovořil - nebyla společenská a hlavně politická objednávka vypořádat se s bolševiky radikálněji. Kdyby byla, stalo by se tak, bez ohledu na nějakého V. Havla. S Klausem jsem sympatizoval velice, třeba už jen za to, že postavil na nohy 1. skutečnou stranu s programem. Jenže pak přišlo to bohorovné přehlížení prohřešků tam i onde, to zakonzervování starých bolš.struktur ve vedení podniků,  jak ekonomové předstihli právníky, ten marast, ach jo. Následky cítíme a pocítíme dodnes. V tom s Vámi souhlasím. Ale na rozdíl od Vás tuto vinu připisuju Klausovi, kterého si z mnoha důvodů nevážím.

JAB 2.11.2006 2:10

Re: Ale to přece není pravda

Ale, je to pravda, fízlíku. a ještě hodně učesaná.

humr 2.11.2006 2:16

Re: Ale to přece není pravda

Taky to tak vidím a taky jsem tak vnímal dobu. Ta změna byla úžasná, ale vliv na budoucí vývoj země měl, myslím si, hlavně Václav klaus. Byl jsem jeho velkým příznivcem, ale po jeho slovech, které jsem na vlastní uši a oči viděl v TV, že neexistují špinavé peníze, mi zatrnulo. Spolu s odkládáním potřebných zákonů jsem si začal uvědomovat kam Česko směřuje, bylo to cílené. Myslím, že štěstím pro tento stát byla již existence EU, která nás později absorbovala. Nezdravých tendencí, které uváděl v život V.Klaus bylo hodně. Jedna taková maličkost za všecky: Pozvání manažerů velkých podniků na oběd ODS s nutným "vstupným" formou statisícového peněžního daru - nebylo by to tak nejhorší kdyby tam nebyly pozváni manažeři i ze státních podniků, tzn, že všichni danoví popl. zaplatili svůj podíleček do předvolební kasy ODS i vč. těch, kteří volili jiné strany. Trochu mi to vzdáleně připomínalo KSČ. Tyto "zdánlivé maličkosti" byly nemorální, a dokreslovaly cestu ke kapitalismu divokého východu. Větší vliv na vývoj i politický měl V.K. než V.H. Alespoň tak jsem to prožil a vnímal.

raptor 2.11.2006 2:27

No vidíte.

Kdysi večeře za vstupné, letos satanistický tanec na hrobech národa.        Egyptské vši a leckterá tsunami, všechno Václav a ti jeho ptáci. No nemáte Vy ten svůj životní náhled dokonale přehlednej? Kdy by se Vám to za totáče podařilo?                                                                                                               

humr 2.11.2006 2:42

Vidím

Asi budete Klausův oddaný příznivec, to je v pořádku, budte. Já už ne. Vám to nepřijde nemorální (ty prachy od danových poplatníků), i to je normální, každý máme hodnoty nastavený trochu jinak. Samozřejmě, že to nebyla věc ojedinělá, dodnes se např. nešetřil a tím pádem nevyšetřil podvod s danovými úniky při rozepisování darů na nežijící osoby. Vám to třeba nevadí, i takový jsou lidé, ale v západních zemí všeobecně je to vážný trestný čin. A ten současný stav je právě v tom, že je v této společnosti poměrně velké procento populace, které to nevadí, ba naopak se osočují na ty, kteří to alespoň připomenou. To korupční prostředí zde bude trvat myslím ještě dlouho, asi to opravdu záleží na výměně několika generací. Té "revoluční" a pak  té "postrevoluční", možná mi dáte za pravdu ;-).

J.Mach 2.11.2006 14:23

Re: Vidím

Asi budete oddaný a zakomplexovaný klausobijce. To je v pořádku, buďte. Ono to už je sice trochu passé, je vás čím dál tím míń, ale budiž. Ta vaše EU nás zachránila před čím? Před Srbou, Grossem,  Tvvrdíkem, Doleželem atd, atd.? nebo před Sobotkou a jeho zadlužením? No, ono to opravdu půlce národa nevadí.

humr 2.11.2006 19:02

Re: Re: Vidím

No to je "výkon". Škatulka "klausobijec" je pro mne nový termýn, jak jste k němu došel a jakým extra speciálním spojením dáváte dohromady český bordel na politické scéně a EU? To bych rád věděl tu souvislost.  Ne každý disponuje IQ jako vy, poučte mne, díky;-).

Dadacos 2.11.2006 3:26

Pravda o špinavých penězích

Kvůli některým lidem budu nejspíš muset Klausův výrok opakovat do úplného bezvědomí: "Nikdy jsem neřekl, že špinavé peníze neexistují a nekonečněkrát jsem uváděl na pravou míru, že jsem řekl, že je strašlivě obtížné rozlišit čisté a špinavé peníze, protože to na nich není poznat. Ale toto snad každý slušný člověk ví."

iDNES.cz - Osobnost na síti

Pítr 2.11.2006 8:15

Re: Pravda o špinavých penězích

Ještě si pamatuji něco jako "Špinavé peníze nejsou problém pro ekonomy, ale pro právníky"

gerontusinza 2.11.2006 8:34

jENŽE KAŽDÝ alespoň trochu znalý člověk ví. že když se chce tak se špinavé peníze dají dohledat.Re: Pravda o špinavých penězích

A to právě pan Klaus a ODS nechce (nikoli nemá zájem - NECHCE). Proto ten odpor  k majetkovým přiznáním, proto ten antikomunismus. Jsou to jen zastírací manévry pro legalizaci špinavých prachů.

prt 2.11.2006 8:44

Re: Pravda o špinavých penězích

Díky za tip!

tony 2.11.2006 8:51

Re: Pravda o špinavých penězích

Tím chtěl V.K. říct, že nemá cenu snažit se je rozeznávat. A také se tím řídil.

jirka.s. 2.11.2006 9:34

Re: Pravda o špinavých penězích

Vážený pane! Osobně si myslím, že je naprosto zbytečné, abyste se kvůli takovým muzeálním vykopávkám, jako je např. gerontosaurus, přiváděl do bezvědomí. To máte stejné jako byste se snažil přesvědčit tchoře, aby nelezl do kurníku. Mimochodem, pan Klaus při své zmínce o slušných lidech samozřejmě neměl na mysli právě tento typ jednobuněčných tvorů.

humr 2.11.2006 22:28

Re: Pravda o špinavých penězích

"Nikdy jsem neřekl, že špinavé peníze neexistují a ........

Nemusíte to opakovat do bezvědomí. Každý ví, že "to" uváděl na "správnou" míru, když mu to bylo neustále vyčítáno a připomínáno. Snad tak to myslel, či to tak chtěl říct, ale řekl to jak to řekl a pro velkou část národa byl autoritou a pro někoho inspirátorem  .  .  .  . a jsou jiní, kteří mu přestali věřit, ale za to oni nemůžou. Těch "maličkostí" je vícero, od stavby bilboardu VK v ultra nadživotní velikosti na místě býv. komunistického sousoší na Letné bez stavebního povolení až po reklamu na lyže (při prezidentské funkci) na bilboardu kdesi v Krkonoších. Nejsem zaměřený proti němu, pouze mne ta 100+1 "maličkostí trochu vadí a bylo by mi to celkem fuk, kdyby se jednalo o politika v nějaké středoafrické republice.

Joska 2.11.2006 8:25

Re: Re: Ale to přece není pravda

Přesně jste dokreslil také můj pohled R^

raptor 2.11.2006 2:19

Klause do toho nemotejte.

Na nátlak OF z celé republiky KCOF z kraje roku 1990 vykopalo ve spolupráci s kooptovanou vládou ze sama sebe (a jsem si jist, že nerado) šanci pro odbory, OF při podnicích a okresní OF odvolat hlasováním ředitele státních podniků. Téměř nikdo toho nedokázal využít. Neschopní jsme byli my sami, zaměstnanci. Vy, odboráři.

Jinak souhlasím, jen Havla bych tak tvrdě nesoudil a dokonce, sám naivní, dovolím se domnívat, že Havel byl v leckterých krocích naivní velmi, bohužel tedy i manipulovatelný. Tristní je vědomí, že vrcholný představitel státu nesmí bejt až tak naivní. :-) To by se propříště mělo nějak ohlídat. Už se ale stalo, tak to nechme ležet. Že vrcholný představitel státu popustil v dalších letech uzdu své vztahovačnosti a neschopnosti odpouštět, je jiná vyprávěnka.

H.K. 2.11.2006 12:11

Re: Ale to přece není pravda

Nemazlili ? Jakpak se to projevovalo, kecy o tlusté čáře a opomíjením třeba reality toho, že jistý Joska Skalník z jeho bezprostřečdní blízkosti byl agent StB.Nehledě o těch mezi 400 !!! poradců.

Josina 2.11.2006 13:04

Re: Ale to přece není pravda

pan Mlejnek tu dobu zažil a zatraceně ji odskákal, přečtěte si jeho paměti.

Brett 2.11.2006 0:44

Za rozhodovanim Havla

Na V. Havla mel v te dobe velky vliv Tigrid.  Vzdy levicovy, vzdy protiamericky, zejmena protirepublikansky.

Dick 2.11.2006 1:48

Re: Za rozhodovanim Havla

Co znám Pavla Tigrida a celé jeho dílo, ani jeden z Vašich přívlastků nesedí. Já naopak vidím dva Václavy Havly - s Olgou a s Dagmar. Schází mi studie o vlivu partnerky na politika...

J.Mach 2.11.2006 14:14

Re: Za rozhodovanim Havla

Brette, jste si jist, že opravdu máte na mysli Pavla Tigrida? Vypadáto, že kecáte. Zkuste si přečíst pár čísel Svědectví .