29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář 3.11.2006 9:13

Nikdo se nehodí na všecko

Havel byl výborný, když bylo třeba rozložit komunistickou mocenskou mašinerii a za to mu mužeme být vděční. Rovněž za to, že nás provedl bouřlivým obdobím převratu po listopadu 1989. K budování demokratického státu se ale nehodí. Stačí si vzpomenout na jeho podivné názory na fungování demokratických institucí, politické strany, volební zákon apod. V praktické politice selhal např. tváří v tvář dělení státu, které i díky jemu taky mohlo dopadnout velmi špatně. Obliba v zahraničí pramení především z toho, že se stal ikonou levicových intelektuálů, kteří jsou obvykle hlučnější než mlčící většina kontruktivně naladěného zbytku voličů.

Skopčák 2.11.2006 23:00

Re: Jen otázka ?

VVŽil jste 17let za oceánem ? Projděte si jména kdo privatizoval a co dělal před r.89 Zaměřte se na větší a velké podniky. Budete zírat !!! >-

humr 2.11.2006 22:28

Re: Pravda o špinavých penězích

"Nikdy jsem neřekl, že špinavé peníze neexistují a ........

Nemusíte to opakovat do bezvědomí. Každý ví, že "to" uváděl na "správnou" míru, když mu to bylo neustále vyčítáno a připomínáno. Snad tak to myslel, či to tak chtěl říct, ale řekl to jak to řekl a pro velkou část národa byl autoritou a pro někoho inspirátorem  .  .  .  . a jsou jiní, kteří mu přestali věřit, ale za to oni nemůžou. Těch "maličkostí" je vícero, od stavby bilboardu VK v ultra nadživotní velikosti na místě býv. komunistického sousoší na Letné bez stavebního povolení až po reklamu na lyže (při prezidentské funkci) na bilboardu kdesi v Krkonoších. Nejsem zaměřený proti němu, pouze mne ta 100+1 "maličkostí trochu vadí a bylo by mi to celkem fuk, kdyby se jednalo o politika v nějaké středoafrické republice.

Potom 2.11.2006 22:28

Re: Re: Re: Re: Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

Už v listopadu 1990 studenti měli konferenci o ukradené revoluci.

StandaU 2.11.2006 21:00

Re: Re: Jako třeba Václav Benda,

pan V. Benda  když přišel o práci, tak vystudoval matematiku a počítačové programování.

Hawk 2.11.2006 20:43

Re: Jako třeba Václav Benda,

Nikoliv, Václav Benda Byl absolvent filosofické fakulty, snad bohemistika. Jeho povedený synáček Marek, permanentní poslanec, je nedostudovaný matfyzák.

Hawk 2.11.2006 20:40

S těmi mimopražskými milicemi nemáte tak zcela pravdu

Nějaké se do Prahy dostaly, ale pak je zase stáhli. Milice strašily, tuším, někde na východním okraji Prahy asi den. Zřejmě jim došlo, že tenhle masakr by neustáli

Sýček 2.11.2006 20:39

Jako třeba Václav Benda,

který byl zavřený déle než Havel, přitom měl rodinu - pět dětí, nebyl známý mezi intelektuální elitou v Evropě a nedostával tantiemy ze zahraničí. Ve vězení morálně podporoval Havla  -  viz dopisy Olze. Možná proto mu Václav Havel nemohl po revoluci přijít na jméno až do smrti Pana Václava Bendy. Mimochodem byl to matematik.

humr 2.11.2006 19:02

Re: Re: Vidím

No to je "výkon". Škatulka "klausobijec" je pro mne nový termýn, jak jste k němu došel a jakým extra speciálním spojením dáváte dohromady český bordel na politické scéně a EU? To bych rád věděl tu souvislost.  Ne každý disponuje IQ jako vy, poučte mne, díky;-).

alena 2.11.2006 18:44

Re: zakomplexovaný

naprostý souhlas! Kromě toho je pozoruhodné načasování plivance - v době, kdy je opět někdo prorokem nikoli doma, ale v USA (určitě přibude uznání a náš autor se po....)

Karel 2.11.2006 18:22

Re: Havlova zášť ke Klausovi šla tak daleko,

jako myslis Jiraskove a Janzurove?

jogurt 2.11.2006 18:16

zakomplexovaný

MÁG orek s potřebou herostratovsky si plivnout na přeci jen velikána. 3. největšího Čecha. Díky.

Petr 2.11.2006 18:15

Souhlas

Ano. Řekněme od roku 1995 dodnes. Těch dvanáct let se mu opravdu nepovedlo. Jinak dobrý.

Jaka 2.11.2006 18:14

čuně

podle sebe soudím tebe

Honza 2.11.2006 17:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

Díky Josko, přesně tak.

houzevnaty Jun Su 2.11.2006 17:31

jeste Jun Su

Sedel jsem pred 2 roky v noci s jednim Rusem a mezi recmi o Fukujamovi a Huntingtonovi a rizeni zemekoule, jsem dosel k tezi "...Gorbacov nam dal svobodu.." A on se jen usmal a nerekl nic. A ja jsem si v tom usmevu mohl precist " Za svobodu se pracuje, bojuje a nekdy i umira.." A musim mu dat za pravdu. Snad se jmenoval Vasilij nebo Valerij?, to je fuk. Mel jsem Mušku (cca10 panaku) a On pravdu.

houzevnaty Jun Su 2.11.2006 17:26

mate mne, ze komentare zmizi po pracovni dobe!?

Samozrejme, ze si V.Havel zaslouzi uctu-odslouzil svoje(a stalo ho to skoro zivot) i ost.disidenti, kteri sli do prace zaslouzi minimalne uznani. Uznani zaslouzi i V.Klaus (Ten i uctu v uradu presidenta, kde mne obcanovi sedi!) i M.Zeman a mohl bych pokracovat, takze Vas diskuteri nastvu, ale zaslouzi uctu a uznani vsichni, kdo sli a neco pro nasi zam (CR) neco delaji (delali a jsou ochotni delat)bez ohledu, zda jsou registrovani jako agenti, cleni KSC(iM), vcelari, sedlaci,herci,maliri umel. ci pokoju. Neuctu a postih zasluhuji gauneri !!!

Joska 2.11.2006 17:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

Souhlasím s Honzou. Také jsem byl na Letné a před tím na demonstracích 28.10.v Praze. To samozřejmě není žádná zásluha, chci ale jen nastínit, že jsem tu dobu intenzivně prožíval. Zdejší (pozdní) radikalismus a tvrdé odsudky V. Havla považuji za odtržené od reality. Byli jsme tehdy šťastní za jakýkoliv malinký posun k demokracii a zároveň se báli, jestli se v tom procesu něco nezvrtne. Naopak Havel se mi zdál v té době až moc tvrdej a já osobně jsem se ze začátku i obával, zda to zase v nějakém to projevu "nepřepísk". Teď to vše vypadá směšně, ale jen popisuju tu atmosféru, kterou Mlejnek zřejmě nezažil, neboť mi nemohl takto článek napsat. Havel samozřejmě projevil později jistý naivismus a dělal také politické chyby. Co se týká Ruska, nevzpomínám si, že by se k němu choval nějak servilně, spíše naopak. Jeho pozdější zásluhy na mezinárodním poli jsou pak zcela neoddiskutovatelné.

Historik 2.11.2006 17:19

Svého času poslal Miterand agenty tajné služby do Švýcarska, aby

pátrali po penězích, které tam "ulili" francouští občané. Daně, které francouzští socialisté zavedli byly až konfiskační, a vedly mimo jiné k vlně sebevražd (podobně, jako u nás daleko horší měnová reforma roku 1953). Ti agenti  ale skončili ve švýcarském vězení a za jejich propuštění se Francouzi museli zavázat, že nebudou pátrat po důkazech ulejvání peněz na švýcarském území.

Majetková přiznání povedou k tomu, že nikdo nebude stavět nákladné vily, ale uleje peníze do ciziny (je to zjednodušené, já vím).

MImochodem, Rakousko si v EU vymohlo privilegium, u nich platí bankovní tajemství proti snad komukoliv. Přý to je tradice a tak to uhádali. Takže by nebylo třeba chodit moc daleko.

Jestli chcete vědět, čemu říkám konfiskační daně, tak ve Švédsku napařili režisérovi Bergmanovi daně ve výši 109% a ještě ho chtěli zavřít, že zaplatil jen "běžných" 85%.

Kadlík 2.11.2006 17:11

Re: kde se autor učil politologii?

Možná,že mě klame paměť,ale v první volbě byl Havel zvolen parlamentem,který pozůstával z 90% komunistů.Pravdou je,že je pak nepozval na Hrad.

Historik 2.11.2006 17:04

Xavere, souhlas

A těžko by se za dané situace našel někdo vhodnější. Spíše lze kritizovat Havlovo působení cca. po roce 1995.

Lída 2.11.2006 16:58

Re: Nevšimla jsem si,že by to někdo psal slovensky

.

Saša 2.11.2006 16:56

Slovensky ne.

Na Slovensku byli samozřejmě partizáni.

Ljuba 2.11.2006 16:55

Re: Re: Re: Bude to asi někdo z bývalého USSR

Tam se píše taky partizan

Lída 2.11.2006 16:53

Re: Re: To socanští voliči nevědí.

Hlavně,že jdou za Paroubkem jako ovce.

Bruno 2.11.2006 16:52

Re: Havel o sobě nepochybuje?

Jeho pochybování o sobě je jen hra, nikdy v podstatě nepřipustí, že by udělal chybu, i když tak učinil, bylo to v úplně v nepodstatných věcech. Knihu jsem četl, přiznám se, že ne příliš pečlivě, protože jsem záhy usoudil, že nepřináší vůbec nic nového, je to jakási líbivá reportáž semtam proložená nějakou úvahou. Pochybuje o sobě tím způsobem, že stejně má vždycky pravdu, to mi nesedí.

P.S.Po bitvě je každý generál, stejně tak byl Havel po skončení nejdůležitější části transformace a to mu těžko odpustím, protože to bylo zbabělé a nespravedlivé, vedené pouze nenávistí. Měl tolik možmostí, jak to usměrnit, jako nikdo, ale on pouze využil chvíle a zneužil určitého zklamání ve společnosti, které muselo za všech okolností nastat.

Chytráku 2.11.2006 16:51

Re: ve slově partyzán se píše tvrdé y.

Chytráku 2.11.2006 16:51

ve slově partyzán se píše tvrdé y.

.

Chrobák vreco 2.11.2006 16:49

Havlova zášť ke Klausovi šla tak daleko,

že se letos 28. října raději uklidil do USA,aby nemusel do Vladislavského sálu. Jeho Dášenka na to málem doplatila. Musel by totiž uznat, že Klaus nerozdává státní peníze svým kamarádům, jako on. Asi by taky netleskal jako Paroubek.

gerontusinza 2.11.2006 15:52

Jako vždy vedle.Re: Re: Pane politologu, já nestačím zírat.

Pletete si majetkové přiznání s úředním odhadem. Majetkové přiznání je něco co sám popíšete že vlastníte a jak  a za kolik jste to pořídil. a zároveň jistě  jste schopen doložit převodem či potvrzením že jste těchn pár melounů zaplatil. Co nenapíšete může  propadnout ve prospěch státu jako zatajené a získané nelegálně. Z důrazňuji slovo může.  Jinak ovšem když vámi popsané bude "poněkud" záměrně podhodnoceno, ozve se vám berňák což je naprosto běžné ve všech slušných "kapitalistických i nekapitalistických" státech a bude chtít doložit jak jste se k tomu Karlšteinu za 54,50 Kč dostal. Takže nemluvte trapné nesmysly, jde vám jen o tohle..