16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cca2 2.11.2006 8:33

to zas

máme generálů 17 roků po....;-P

Joska 2.11.2006 8:25

Re: Re: Ale to přece není pravda

Přesně jste dokreslil také můj pohled R^

Joska 2.11.2006 8:22

Re: Re: Ale to přece není pravda

Ano, to samé jsem si přál já také.. odstavit bolševiky z veřejné správy a vedení podniků. To jsem považoval za důležité. Ale to, že se tak nestalo a celé společenské a podnikatelské prostředí se vyvinulo v ten prasečinec bych přičítal spíše kursu Klause, než Havla. Mimochodem Havel o tom několikrát hovořil - nebyla společenská a hlavně politická objednávka vypořádat se s bolševiky radikálněji. Kdyby byla, stalo by se tak, bez ohledu na nějakého V. Havla. S Klausem jsem sympatizoval velice, třeba už jen za to, že postavil na nohy 1. skutečnou stranu s programem. Jenže pak přišlo to bohorovné přehlížení prohřešků tam i onde, to zakonzervování starých bolš.struktur ve vedení podniků,  jak ekonomové předstihli právníky, ten marast, ach jo. Následky cítíme a pocítíme dodnes. V tom s Vámi souhlasím. Ale na rozdíl od Vás tuto vinu připisuju Klausovi, kterého si z mnoha důvodů nevážím.

prt 2.11.2006 8:19

Autor neměl o čem psát.

Takže hrábnul do bohaté historie, trochu se v ní porochnil a vyšel mu z ní plivanec na Havla. Nebyl v tom úmysl, spíš neschopnost.

Pítr 2.11.2006 8:15

Re: Pravda o špinavých penězích

Ještě si pamatuji něco jako "Špinavé peníze nejsou problém pro ekonomy, ale pro právníky"

Joska 2.11.2006 8:09

Re: Re: Re: Ale to přece není pravda

Nejsem havlomil

L 2.11.2006 8:08

Symbol...

Je to jednoduche. Nekdo nema rad estebaky (napriklad Cibulka) nekomu je to uplne jedno (vetsine), a nekdo se zastava estebaku (Havel).

Pripomenme si ten slavny soudni proces Cibulka versus Havel a pripomenme si, co mu Cibulka rekl a je vse jasne. Je to jasen, i kdyz tisickrat opakujete nejake blaboly.

Olinka 2.11.2006 7:47

Symbol...

Havel byl a je symbol prerodu spolecnosti...neni treba jeho ulohu precenovat, ale ani podcenovat, sveho casu byl narodni modla a v zahranici boduje jeste dnes!.. V dobach totality byl nesporne statecny ..kdo z nas mel odvahu se otevrene postavit proti rezimu?!...a jeho hry jsou vynikajici...jina vec je, ze svou statnickou ulohu prilis nezvladal a politika/nepolitika a kompromisy se nam vymstily a placame se v tom dodnes... paktovani s komunisty a estebaky v zacatcich svobodneho statu (a i pozdeji) je cerna skvrna na jeho moralnim profilu...a jeho charisma tak nejak vysumelo, je vidan ve slusivych obleccich a kaze vodu a pije vino:-/

Dušan Polanský 2.11.2006 7:46

Je zajímavé,

že konečně i pravičáci uznávají, že ekonomika byla vytunelovaná. Když jsem kdysi (kolem 1999)napsal, že je v čudu 1000 miliard, tak mi za to nadávali a někteří i vyhrožovali. Pochopitelně pravičák musí hodit vytunelování na estébáky a bývalé nomenklaturní kádry, jak jinak. Takový Salzmann vlastně nic nevytuneloval, Železný v NOVĚ také ne. Akurát jejich působení ve funkcích platíme dodnes. Bohužel moc slabý článek.

huhu 2.11.2006 7:21

hlavně že je to za námi

Havel bohužel položil základy demokratického státu mizerně a dodnes jsme se z toho nevyhrabali. I dnešní situace je důsledkem Havlových systémových chyb při zakládání polistopadového státu - prosazení mizerné Ústavy a přežití vlivné ksčm.. Havel nese hlavní zodpovědnost za promarnění historické šance...

huhu 2.11.2006 7:15

Re: kde se autor učil politologii?

jako malý kluk jsem jezdil k babičce na vesnici. Vzpomínám, na koně jménem Saša, měl klapky na očích......:-D

eTony 2.11.2006 6:51

Re: kde se autor učil politologii?

teda co vy jste za blba, to se nevidí. Četl jste ten článek vůbec ???????

honzak 2.11.2006 6:37

jsem rád, že

lze sundat z piedestalu ikonu Václava Havla a napsat pravdu o Václavu Veškrnovi. Ten člověk prodrbal během roku obrovský kredit a ukázal svoji pravou tvář. Je to typický levicový intelektuál - kafrat, kafrat a kafrat, přičemž skutek utek. Doufám, že se žádným fíglem nedostane opět do prezidentského úřadu!

Netřeba 2.11.2006 6:27

Re: Ješitný intrikán.

Nicméně odpovězme na položenou otázku. Odpověď :   Stálo mu to za to.

Hasan 2.11.2006 6:08

Ješitný intrikán.

Havel na funkci prezidenta neměl předpoklady.Konečně někdo taky napíše pravdu.

derik 2.11.2006 4:59

Proc si vymyslite?

Havel zastaval nazor, ze NATO je po rozpadu komunistickeho bloku zbytecne a ma se rozpusti soucasne s Varsavskou smlouvou.

Marta 2.11.2006 4:17

Havel a Čalfa

Když se začala sestavovat vláda v roce 89 , tak se ptal Čalfa  : Pane Havle nevadí Vám , že bude ve vládě 11 komunistů? A Havel nato odpověděl. Mě to nevadí ani náhodou! A tím ten marasmus začal a ještě neskončil díky panu Havlovi!!!

Dadacos 2.11.2006 3:26

Pravda o špinavých penězích

Kvůli některým lidem budu nejspíš muset Klausův výrok opakovat do úplného bezvědomí: "Nikdy jsem neřekl, že špinavé peníze neexistují a nekonečněkrát jsem uváděl na pravou míru, že jsem řekl, že je strašlivě obtížné rozlišit čisté a špinavé peníze, protože to na nich není poznat. Ale toto snad každý slušný člověk ví."

iDNES.cz - Osobnost na síti

saša 2.11.2006 3:16

Re: dosti bolo Havla

hůpuúost bezmezná.

saša 2.11.2006 3:10

kde se autor učil politologii?

Článek je snůška úryvkovirtých, ničím nepodložených tvrzení. Havel o prezidentský úřad neusiloval, kdyby se byl ale chtěl zbavit komunistů, kdo by mu byl zůstal? Vysokoškolští učitelé (docenti,profesoři), akademici, vedoucí všech možných institucí i většiny odborů, včetně výzkumných ústavů, všichni byli přece komunisté (tím není řečeno, že mezi nimi nebyli lidé slušnější, než mnozí členové jiných partají nebo nestraníci),

Aitor zřejmě netuší, že Havel stál za svým přesvědčením, za uveřejnění Charty šel do vězení. Kde byl v tu dobu Václav Klaus, který Chartu nepodepsal, naopak, udělal kandidaturu, ač jeho sestra zdrhla na západ, což se tvrdě trestalo, naopak byl na stáži v USA aj. Co se týče ješitnosti, sebestřednosti, sebelásky, kam se Havel hrabe na KLAUSE. oSTATNĚ, HAVEL SE NESTAL PREZIDENTEM JAKO KLAUS, KTERÝ POŽÁDAL O PODPORU KOMUNISTY, ABY BYL ZVOLEN, POZVAL SI VDĚČNĚ na Hrad Grebeníčka, nyní se všal tváří jako přesvědčený antikomunista.

Havel má zásluhu , že byl zrušen Varšqvský pakt, že jsme se stali členy Nato a že nás v zahraničí znají . a neudělal námšpatnou reklamu jako euroskeptický Václav Klaus, který se zkamarádil s Putinem a nyní objíždí komunistické diktatury. Prostě autore, buď jste zaslepený, neb nemáte ponětí, o čem píšete.

humr 2.11.2006 2:42

Vidím

Asi budete Klausův oddaný příznivec, to je v pořádku, budte. Já už ne. Vám to nepřijde nemorální (ty prachy od danových poplatníků), i to je normální, každý máme hodnoty nastavený trochu jinak. Samozřejmě, že to nebyla věc ojedinělá, dodnes se např. nešetřil a tím pádem nevyšetřil podvod s danovými úniky při rozepisování darů na nežijící osoby. Vám to třeba nevadí, i takový jsou lidé, ale v západních zemí všeobecně je to vážný trestný čin. A ten současný stav je právě v tom, že je v této společnosti poměrně velké procento populace, které to nevadí, ba naopak se osočují na ty, kteří to alespoň připomenou. To korupční prostředí zde bude trvat myslím ještě dlouho, asi to opravdu záleží na výměně několika generací. Té "revoluční" a pak  té "postrevoluční", možná mi dáte za pravdu ;-).

raptor 2.11.2006 2:27

No vidíte.

Kdysi večeře za vstupné, letos satanistický tanec na hrobech národa.        Egyptské vši a leckterá tsunami, všechno Václav a ti jeho ptáci. No nemáte Vy ten svůj životní náhled dokonale přehlednej? Kdy by se Vám to za totáče podařilo?                                                                                                               

raptor 2.11.2006 2:19

Klause do toho nemotejte.

Na nátlak OF z celé republiky KCOF z kraje roku 1990 vykopalo ve spolupráci s kooptovanou vládou ze sama sebe (a jsem si jist, že nerado) šanci pro odbory, OF při podnicích a okresní OF odvolat hlasováním ředitele státních podniků. Téměř nikdo toho nedokázal využít. Neschopní jsme byli my sami, zaměstnanci. Vy, odboráři.

Jinak souhlasím, jen Havla bych tak tvrdě nesoudil a dokonce, sám naivní, dovolím se domnívat, že Havel byl v leckterých krocích naivní velmi, bohužel tedy i manipulovatelný. Tristní je vědomí, že vrcholný představitel státu nesmí bejt až tak naivní. :-) To by se propříště mělo nějak ohlídat. Už se ale stalo, tak to nechme ležet. Že vrcholný představitel státu popustil v dalších letech uzdu své vztahovačnosti a neschopnosti odpouštět, je jiná vyprávěnka.

humr 2.11.2006 2:16

Re: Ale to přece není pravda

Taky to tak vidím a taky jsem tak vnímal dobu. Ta změna byla úžasná, ale vliv na budoucí vývoj země měl, myslím si, hlavně Václav klaus. Byl jsem jeho velkým příznivcem, ale po jeho slovech, které jsem na vlastní uši a oči viděl v TV, že neexistují špinavé peníze, mi zatrnulo. Spolu s odkládáním potřebných zákonů jsem si začal uvědomovat kam Česko směřuje, bylo to cílené. Myslím, že štěstím pro tento stát byla již existence EU, která nás později absorbovala. Nezdravých tendencí, které uváděl v život V.Klaus bylo hodně. Jedna taková maličkost za všecky: Pozvání manažerů velkých podniků na oběd ODS s nutným "vstupným" formou statisícového peněžního daru - nebylo by to tak nejhorší kdyby tam nebyly pozváni manažeři i ze státních podniků, tzn, že všichni danoví popl. zaplatili svůj podíleček do předvolební kasy ODS i vč. těch, kteří volili jiné strany. Trochu mi to vzdáleně připomínalo KSČ. Tyto "zdánlivé maličkosti" byly nemorální, a dokreslovaly cestu ke kapitalismu divokého východu. Větší vliv na vývoj i politický měl V.K. než V.H. Alespoň tak jsem to prožil a vnímal.

JAB 2.11.2006 2:10

Re: Ale to přece není pravda

Ale, je to pravda, fízlíku. a ještě hodně učesaná.

Dick 2.11.2006 1:48

Re: Za rozhodovanim Havla

Co znám Pavla Tigrida a celé jeho dílo, ani jeden z Vašich přívlastků nesedí. Já naopak vidím dva Václavy Havly - s Olgou a s Dagmar. Schází mi studie o vlivu partnerky na politika...

chytrý horák 2.11.2006 1:37

Re: Re: Ale to přece není pravda

Ale jako bývalý havlomil jsem taky měl dlouho problém s tím si to přiznat. :-)

chytrý horák 2.11.2006 1:26

Re: Ale to přece není pravda

Takový soud si Havel samozřejmě zaslouží. Pakty s komunisty (a nešlo jen o "jakous takous naději") v takové míře nebyly nutné. Jsem přesvědčen, že většina lidí si tehdy  přála víc morální satisfakci a přinejmenším odstavení komunistů z veřejné správy a vedení podniků než pragmatický přístup a nekonfliktní předání moci výměnou za beztrestnost a zajištění dobrého bydla pro exponenty zrůdného režimu (neboli kšeft.) Proto začal Havel masírovat lidi svojí filosofií pravdy a lásky, což bylo jednou z příčin propásnutí šance vypořádat se s komunisty. Následky cítíme dodnes a dlouho ještě cítit budeme. S Vaším názorem na vinu Klause v tomto směru souhlasím, i když jinak si jej z mnoha důvodů vážím.

Borek@Exil 2.11.2006 1:12

Kdo se vlastně po listopadu dostal k opravdové moci? Havel, nebo Čalfa a spol.?

Odpoved: Calfa & spol. ...a iuz jiz z ruky nepustili.

Borek@Exil 2.11.2006 1:11

Re: Ale to přece není pravda

Misto trnuti se melo defenestrovat.