29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Skopčák 2.11.2006 23:00

Re: Jen otázka ?

VVŽil jste 17let za oceánem ? Projděte si jména kdo privatizoval a co dělal před r.89 Zaměřte se na větší a velké podniky. Budete zírat !!! >-

Karel 2.11.2006 11:10

Nemel jinou moznost

V podstate nemel jinou moznost.Musel se k tomu propujcit.Kdyby ne on,byl by vyvolen nekdo druhy.Vse bylo dlouho planovane a pripravene,moudri vedi o co tady slo.

Sam Křepelka 2.11.2006 10:32

to je dneska ale hrdinů o rozumprdů !

To je tady dneska ale hrdinů a rozumprdů ! Přitom stačilo, aby v listopadu přijel na Václavák jeden tank, a bylo po demonstracích. A nebýt právě např.Vacka, který poměrně rozhodně zpacifikoval bojechtivé velitele ČSLA, tak byl průběh "revoluce" trošku "divočejší. A ví Bůh, kdy a jak by to všechno skončilo. Ono totiž stačilo málo aby se k rozhodování dostala vojenská klika a poslala  podělaný ÚV KSČ a následně i Vacka domů. A pak by nastala situace, kterou by parta kolem Lorence nechtěla připustit. A jestli tak Vacek učinil po rozhovorech s Havlem nebo s Lorencem je úplně jedno. Důležité v té době bylo, aby armáda zůstala sedět v kasárnách ! A díky i Vackovi tam také zůstala. Ono je totiž hrozně snadné kritizovat až po událostech a hlavně bez jakékoli odpovědnosti za události. A Havel tu odpovědnost v té době nesl. Možná jí nést nechtěl a možná s ní ani nepočítal. Ale situace tak nastala a on nemohl dělat nic jiného. Vlastně mohl ! Mohl připustit ozbrojený střet demonstrantů s tankovou divizí ze Slaného, která již stála v kasárnách připravená vyrazit na Prahu na základě rozkazu jejího velitele Zbytka . Kdyby se tak stalo, tak by teď tady ten zůstatek Vás "hrdinů a rozumprdů" řval, že to všechno zavinil Havel tím, že se nedohod jinak. Tak a teď řvěte a piště !

gerontusinza 2.11.2006 12:29

Bože Křepelko, vy jste snad ani nebyl v 89 v ČSSR.Re: to je dneska ale hrdinů o rozumprdů !

Jestli si myslíte, že neměli chuť použít milice tak jste vedle. Jim ale ti prážské sdělili, že nemají chuť řezat svoje děti (samozřejmě výmluva jako strach z následků). A na mimopražské neměli čas. Při pouižití armády jako takové, by nastala  situace, že by zůstali jaksi sami samotinští a pak by se věšelo a to že dost- bez soudce. Na které straně, to už pochopil i ten úplný blb a i v rodinách bylo dusno. Takže čas nazrál a šlo to spádem. Proto se Havel tak divil Jenžety špičky i nešpičky kašlali na nějakou ideologii, jim se jednalo o pašalíky, majetek a urvat pro sebe co nejvíc. Jen blbec to neviděl a zloděj nechtěl vidět. Kdyby někdo chtěl poslat tankovou divizi proti demonstrantům, tak by po vyslovení takového rozkazu spáchal "sebevraždu", tj ještě před písemným předáním takového rozkazu.

Historik 2.11.2006 13:22

Byly snahy použít milice, byly i svolávány a také snahy

použít armády. Já to ale vidím tak, že soudruzi Jakeš a spol. věděli, že ONI končí tak jako tak, tlačila se na ně jiná komunistická garnitura a ta by se při pokusu o násilný zásah chopila moci a vyřídila si to s jeho organizátory "po soudružsku." Viz Ceausescu v Rumunsku. A oni neměli ani takovou podporu jako on, viz. Jakešův příměr o "kůlu v plotě." Byli plně závislí na tom, aby za nimi stály SOVĚTSKÉ tanky. Bez nic existovat nemohli.

gerontusinza 2.11.2006 13:29

Ano historiku, v tom s vámi NAPROSTO souhlasím.Re: Byly snahy použít milice, byly i svolávány a také snahy

A proto si dovoluji jen upozornit, že Čína, sev.Korea a Kuba jsou strašně daleko, takže si stahovat kalhoty u nás ze strachu z KSČM je poněkud překvapivě od rádoby racionálně myslících občanů. Nebo že by racionálně nemysleli nebo by za tou "racionalitou" bylo něco jiného? Inu.........

Hawk 2.11.2006 20:40

S těmi mimopražskými milicemi nemáte tak zcela pravdu

Nějaké se do Prahy dostaly, ale pak je zase stáhli. Milice strašily, tuším, někde na východním okraji Prahy asi den. Zřejmě jim došlo, že tenhle masakr by neustáli

Honza 2.11.2006 10:05

ten radikalismus je jaksi opožděný

Jo, ono se toho namluví, že revoluce byla "příliš sametová", OF šlo při jednání s komunisty do příliš velkých kompromisů.

Chacha. Vzpomíná si ještě někdo na demonstraci na Letné 26. listopadu 1989 a na nevinné žertíky Václava Malého ("Gusto, je tu husto")? Jak tam komunisti lezli na tribunu s vlastním prohlášením a Kocáb je tam nepustil? Ten večer studenti málem odstoupili ze stávky a OF se skoro rozsypalo kvůli "příliš konfrontačnímu přístupu toho faráře". Havel to musel žehlit až do noci. Komunisty pak s omluvou nechali přečíst resoluci na Václavském náměstí při generální stávce !! Teď si představte, kdyby tam někdo promluvil o vyrovnání s minulostí , zákazu komunistické strany a potrestání jejích funkcionářů. Vypískali by ho hůř, než Adamce. Ten radikalismus se v lidech objevil jaksi až dodatečně.

Podle mne Havel nemohl v letech 1990-1991 dělat víc, než dělal, a na reálný vývoj situace měl od voleb r 1992 vliv jen minimální. Pan Mlejnek si zvolil chybný cíl.

Jura Jurax 2.11.2006 10:19

Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

Teď si představte, kdyby tam někdo promluvil o vyrovnání s minulostí , zákazu komunistické strany a potrestání jejích funkcionářů.

No, nejspíš nevypískali - spíš by dav zdemoloval pár stranických sekretariátů a možná zlynčoval pár komančů, co by se mu dostali do cesty. Ve vyhecovaném davu je velká síla. A nelze vyloučit, že by se sametka dál vyvíjela míň sametově.

ziriorange 2.11.2006 12:27

Re: Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

Tys byl tenkrát asi ještě hodně malej, viď. Tvůj příspěvek je opravdu úsměvný. Já si tu demonstraci s Malým na letné velmi dobře pamatuju a vím, jak byli všichni přecitlivělí až to dnes působí komicky a člověk chápe co jsme jako národ za zbabělou bandu.Rv>-

Honza 2.11.2006 13:03

Re: Re: Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

Vzdyt ja prece rikam to same! Ja si pamatuju nejen tu demonstraci s V. Malym, ja byl taky na Narodni tride 17.11. vecer, a byl jsem jeden ze stavkujicich studentu a sedel pri tech jednanich. Ja si tu atmosferu sakra pamatuju. Tu "sametovost", ze ktere tady maji vsichni legraci, si nevymyslel Havel, tu si vymysleli ty holky, ktere davaly policajtum karafiaty za stity, to bylo vsude ve vzduchu a neslo, opakuju neslo proti tomu jit. A kdyz to nahodou nekdo zkusil (jako Vaclav Maly nevinnymi vtipky na presidenta), tak se sakra se zlou potazal. Vsichni jsme se bali vojenskeho zakroky a vsichni jsme byli vdecni kazdemu prekabatenemu komunistovi, ze byl tak laskav a prekabatil se. Podle prvniho svobodneho vyzkumu verejneho mineni v prosinci 1989 chtelo pres 80 procent respondentu socialismus, ale bez "deformaci", a kapitalismus s privatisaci a individualnim vlastnictvim tovaren zhruba 4% !!!

Kdo dneska vyklada, ze mel Havel s bolsevikama v prosinci 89 zatocit a nespinit se s Calfou, je proste demagog. Opakuju, tohle je radikalismus po sedmnacti letech zkusenosti, tenkrat jsme byli nekde jinde

Historik 2.11.2006 13:17

Re: Re: Re: Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

Honzo, o listopadu a prosinci 1989 máte plnou pravdu. Jde o to, co bylo POTOM, tady lze Havlovi vytknout leccos. A ještě více po rozpadu SSSR, se kterým se předtím pořád muselo počítat.

Honza 2.11.2006 13:26

Re: Re: Re: Re: Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

To je uz trochu jina, ackoli jen zcasti. S rozpadem SSSR nepocital z tech velikych kremlologickych tymu v zapadni Evrope a Americe skoro nikdo (vubec je legracni, jak malo umime tu historii predvidat, je to skoro osvezujici)! Navic k nemu doslo az po srpnu 1991, a to je doba, kdyz uz Havel vliv na vyvoj situace postupne ztracel.

Ja samozrejme netvrdim, ze Havel nedelal chyby, jen upozornuju na to, ze ten proflakly mytus o tom, ze se Havel domluvil s komunistou Calfou , a proto udelal tu revoluci tak sametovou, je proste jenom mytus. Srovnavat nasi situaci s Polskem, jak to dela pan Mlejnek, je proste nesmysl, u nas nebyla ani Solidarita, ani rozvetveny katolicky protikomunisticky disent, ani nezavisle akademicke kruhy pripravujici reformu. To ovsem vubec neni Havlova vina, tak to proste bylo.

Joska 2.11.2006 17:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

Souhlasím s Honzou. Také jsem byl na Letné a před tím na demonstracích 28.10.v Praze. To samozřejmě není žádná zásluha, chci ale jen nastínit, že jsem tu dobu intenzivně prožíval. Zdejší (pozdní) radikalismus a tvrdé odsudky V. Havla považuji za odtržené od reality. Byli jsme tehdy šťastní za jakýkoliv malinký posun k demokracii a zároveň se báli, jestli se v tom procesu něco nezvrtne. Naopak Havel se mi zdál v té době až moc tvrdej a já osobně jsem se ze začátku i obával, zda to zase v nějakém to projevu "nepřepísk". Teď to vše vypadá směšně, ale jen popisuju tu atmosféru, kterou Mlejnek zřejmě nezažil, neboť mi nemohl takto článek napsat. Havel samozřejmě projevil později jistý naivismus a dělal také politické chyby. Co se týká Ruska, nevzpomínám si, že by se k němu choval nějak servilně, spíše naopak. Jeho pozdější zásluhy na mezinárodním poli jsou pak zcela neoddiskutovatelné.

Honza 2.11.2006 17:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

Díky Josko, přesně tak.

Potom 2.11.2006 22:28

Re: Re: Re: Re: Re: ten radikalismus je jaksi opožděný

Už v listopadu 1990 studenti měli konferenci o ukradené revoluci.

krtek 2.11.2006 9:58

STÁLO TO ZATO HAVLOVI A POSTKOMUNISTUM POD OCHRANOU ODS

Od počátku nám všichni lhali a mnozí lžou i dnes. Je paradoxem, že pravdu poodhalovali Sládek s Cibulkou a posléze i Pithart. Tento národ se však nechá raději opíjet rohlíkem z úst celebrit bez morálky než se donutit nebýt líný a trochu přemýšlet. Výjimky by byly, ale je to stále málo. Škoda, tuším, že lepší už to s námi nebude.

trp 2.11.2006 10:39

Re: STÁLO TO ZATO HAVLOVI A POSTKOMUNISTUM POD OCHRANOU ODS

Krtku, s tebou už to lepší opravdu nebude! Musíš strádat tím, že nejsi celebrita aspoň bez morálky. Cotak začít morálkou? Třeba z tebe bude časem i celebrita.

Douša Josef 2.11.2006 9:51

V okamžiku

kdy se disident Havel měnil v politika Havla, nastal problém. Ještě větší nastal poté, co hra na politika mu vydržela celé presidentování. Navíc hra, prováděná formou zákulisního "tahání za špagáty".

pet 2.11.2006 10:32

Re: V okamžiku

p. Douša, kdo teď zatáhl za vaše špagáty?!

Douša Josef 2.11.2006 12:00

Re: Re: V okamžiku

Proč by měl někdo "tahat za špagáty" bezvýznamného důchodce? To nemáte jiný argument?

pet 2.11.2006 12:27

Re: Re: Re: V okamžiku

někdo zaněco bojoval až do důchodu, jiný v důchodu přestal mít strach se vyjádřit k neumění politikařit V. Havla!

Douša Josef 2.11.2006 13:46

Re: Re: Re: Re: V okamžiku

Jasnovidče Hanusene, je krásné, že víte, za co jsem bojoval až do důchodu. Jen mě mrzí, že mně, na rozdíl od ostatních, nedovolíte vyslovit zde svůj názor! Nevím, z čeho soudíte, že se vyslovuji až nyní k osobě V.Havla. Vy jste zde zřejmě úplný nováček. Já posuzují Vaše názory, které napíšete nyní. Co jste dělal dřív, z čeho měl strach, nemohu, na rozdíl od Vás, tvrdit. To Vy jste jiné kápo!

Štváč 2.11.2006 9:12

a kdo se měl postavit do čela ?

Ano, stálo to za to. Proč nazýváte jeho první prezidentskou volbu za problematickou, když všichni víme, že mimo komunistů v parlamentu nikdo jiný neseděl. Byl v tom naopak půvab jejich zbabělosti takříkajíc ze dne na den. A on toho demokraticky využil. Proč mu ta zbabělá pakáž ty hlasy dala ? Strach o sebe jim bolševika načas z hlavy vyhnal.

Douša Josef 2.11.2006 9:54

Re: a kdo se měl postavit do čela ?

Zřejmě Vás ani ve snu nenapadla možnost, že příkaz pro komunistické poslance vždy přicházel z centra (jako dnes pro socialistické) a to centrum dobře vědělo, proč tento příkaz dává. Proběhla "série jednání"! Sami komunističtí poslanci vždy složili jen pro demonstraci jednoty a síly, stejně jako dnes poslanci ČSSD. Zbabělost nezbabělost!

I-Worm 2.11.2006 13:36

Re: Re: a kdo se měl postavit do čela ?

jo, jo, ten trest smrti honem zrušili taky ze samé odvahy!

Jiří 2.11.2006 9:08

Autor je politolog???

Možná by neškodilo jen několik vět co vlastně autor článku je. To co předvádí je politologii na hony vzdáleno.

gerontusinza 2.11.2006 8:51

Pane politologu, já nestačím zírat.

Píšete "Ekonomiku přece vytunelovali nikoliv Klaus a kapitalisté, ale především nomenklatura a estébáci, ačkoli jim k tomu otcové ekonomické reformy - spíše nezáměrně - vytyčili příhodné hřiště. Nicméně základy dalšího vývoje se zformovaly ve víru sametové revoluce." Zeptal bych se tedy proč ODS a pan Klaus  tyto lidi ochraňují tak, aby se nebyly schopny špinavé vytunelované majetky dohledat. Ono to totiž vypadá podle vás tak, jako by ODS byla stranou těchto STB přisluhovačů a tunelářů a jejím největším nebezpečím reformovaní komunisté právě z tohoto důvodu, neboť volajíc po majetkových příznání chtějí tyto špinavé peníze objevit. Vážně to tak myslíte? To by ovšem byl docela zajímavý nápad a objev. Doporučil bych zveřejnit i jinde. Hezký den.

Historik 2.11.2006 14:27

Re: Pane politologu, já nestačím zírat.

To si vážně myslíte, že by se tím něco dohledalo??? Majetková přiznání by vedla např. k tomu, že by si důchodce,. mající rodinný domek v atraktivní lokalitě musel pořizovat každý rok za několik tisíc "odborný odhad." Znám případ zděděné chaty, na tu byly v průběhu jednoho a půl roku dva odhady, každý po třech tisících a odhadní cena stoupla za tu dobu na trojnásobek, protože někdo na úřadě změnil úředním rozhodnutím tzv. koeficient prodejnosti pro danou oblast.

gerontusinza 2.11.2006 15:52

Jako vždy vedle.Re: Re: Pane politologu, já nestačím zírat.

Pletete si majetkové přiznání s úředním odhadem. Majetkové přiznání je něco co sám popíšete že vlastníte a jak  a za kolik jste to pořídil. a zároveň jistě  jste schopen doložit převodem či potvrzením že jste těchn pár melounů zaplatil. Co nenapíšete může  propadnout ve prospěch státu jako zatajené a získané nelegálně. Z důrazňuji slovo může.  Jinak ovšem když vámi popsané bude "poněkud" záměrně podhodnoceno, ozve se vám berňák což je naprosto běžné ve všech slušných "kapitalistických i nekapitalistických" státech a bude chtít doložit jak jste se k tomu Karlšteinu za 54,50 Kč dostal. Takže nemluvte trapné nesmysly, jde vám jen o tohle..