29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Tříkrálová výzva realistů

Think tank Realistická energetika a ekologie (www.realisticka.cz) vyzval novou vládu premiéra Petra Fialy k rozhodným akcím v energetice v zájmu zajištění národní bezpečnosti a zachování prosperity země.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Karza 6.1.2022 7:45

Stále je v záloze poměrně efektivní tzv. "Kazašská cesta"

P. Pepax 6.1.2022 9:20

R^ a přitom to zdražení lpg nebylo zdaleka tak destruktivní jako to co prožíváme v Česku.

R. Langer 6.1.2022 10:27

Češi toho vydrží hodně... ;-)

K. Wágner 6.1.2022 7:28

Růstu cen elektřiny se ČR vyhnout nemohla, i když je ve výrobě proudu soběstačná. Musí totiž dodržovat volný pohyb zboží v EU, přičemž z mezinárodní výměny elektřiny nemůžeme vystoupit, znamenalo by to porušení pravidel EU. V případě energetického gigantu ČEZ platí, že stát je sice jeho většinovým vlastníkem, ale firma má zároveň spoustu soukromých vlastníků, protože je obchodována na burze. Tedy stát nemůže svým zásahem poškodit soukromé vlastníky a management ČEZ musí ctít princip volného trhu. Proto naše vláda nemůže prosadit snížení cen elektřiny, kterou nám ČEZ dodává. :-([>-]

L. Šimon 6.1.2022 7:42

Nemusí, k tomu jsme na rozdíl od Francie přistoupili dobrovolně.

E. - 6.1.2022 8:46

A může pár minoritních soukromých akcionářů poškozovat zájmy státu ?

P. Diviš 6.1.2022 8:58

Může, protože soudy.

P. Rada 6.1.2022 9:04

Souhlas že: ... "naše vláda nemůže prosadit snížení cen elektřiny, kterou nám ČEZ dodává."...

Ale opomenuto zůstává např. že na 1m2 plochy (střech...) kterou i u nás soukromě mnozí vlastní, ročně dopadá 1MWh energie kterou lze při dnešních technologiích přímo využívat.

Naopak to, že by tací dokonce mohli chtít nadbytky energií do sítě tržně prodávat, už by právě měl umožnovat opravdu demokratický a nikoliv energeticky konzervativně až totalitně zavedený stát!

V. Petr 6.1.2022 17:51

Vůbec nic nemám nic proti tomu aby někdo mohl elektřinu prodávat ale nechci mít POVINNOST ji o kohokoliv kupovat, ještě k tomu za násobky tržních cen.

P. Pepax 6.1.2022 9:23

Musíme pouze zemřít.

G. Onion 6.1.2022 13:08

Ale mezinárodní výměna elektřiny není totéž jako prodej EE na burze, nebo se pletu? V jakých cenách se pohybuje EE při těch výměnách? Jen tak mimochodem ta výměna běžela už za bolševická nebo ne?

Slováci třeba svoji EE na burzu neumisťují.

Doufám, že když tu výzvu četl ten chytrák Šnobr tak ho klepla pepka ;-D;-D;-D

J. Jurax 6.1.2022 13:47

No, přichází čas na změnu.

Z mezinárodní výměny elektřiny můžeme vystoupit, byť by to znamenalo porušení pravidel EU. Nevýhodná a nás poškozující pravidla čtvrté říše nemusíme, ba nesmíme dodržovat.

V případě energetického gigantu ČEZ platí, že stát je sice jeho většinovým vlastníkem, ale firma má zároveň spoustu soukromých vlastníků, protože je obchodována na burze, pravíte. Jistě, jenže ono je to věc naší legislativy. Kde je vůle, tam je cesta. Koneckonců protimonopolní zákony byly vymyšleny už dávno.

P. Dvořák 6.1.2022 6:18

Zase jedna poplašná zpráva. Nedostatek elektrické energie a plynu přece odstraníme tím, že čtvrtina národa dostane dotace.

P. Rada 6.1.2022 6:39

Co by jste si představoval pod pojmem "dostatek energie" v doposud žel reálné situaci, kdy tu domácí celá desetiletí jako čistou převážně vyvážíme - kdežto špínu popílko-kyselino-rtutových... spadů s uhelek vydýcháváme doma?

Vždyt navíc i s té doma spotřebované energie, těžené převážně na fosilní dluh, doposud žel navíc produkujeme na jedince zhruba polovinu HDP než co dokáže za dnes známých technologiích okolí?

P. Dvořák 6.1.2022 6:50

BUDIČÉÉK!!!!

" . . . špínu popílko-kyselino-rtutových spadů Z! uhelek . . . . "

Zelení magoři žijí v sedmdesátkách. Maximálně osmdesátkách.

P. Rada 6.1.2022 8:21

Budíček? Jak pro koho. Pan Dvořák má zřejmě doposud za to, že pokud se elektrárna tzv. odsíří a odpopílkuje... tak to znamená 100% vyčištění.

Realita je však jen o cca 90% odstranění popílku a síry. Dále už ale jen o polovičních imisích oxydů dusíku a o překračování evropských norem u rtuti.

Vzhledem k tomu, že je popílek obvykle zároven zásadotvorný pak jsou dopady jen o celkově čtvrtinové kyselé depozici v půdách české republiky oproti extrémnímu roku 1980.

Pokud však jde o suvislost s klimatem - tedy zejména emisi CO2 na obyvatele, tak ta je dnes po více jak půlstoletí technologických pokroků ještě na úrovni roku 1960.

A. Renjascu 6.1.2022 9:20

Odsíření je 96%.

https://www.cez.cz/edee/content/file/static/encyklopedie/encyklopedie-energetiky/02/vypirka_5.html

R. Langer 6.1.2022 7:29

Když žiješ v pravěku, Zelený bolševiku, neměl bys využívat takových civilizačních vymožeností jako je počítač a internet, soudruhu. Kup si cyklostyl. :-P

Vy jste stejní pokrytečtí parchanti jako ti muslimáci, vy jedna totalitní bolševická hovada. Měli byste co nejdříve ukončit svou uhlíkovou stopu! ;-€

K. Wágner 6.1.2022 7:34

Asi vám uniklo, že elektřina je jen jedna. Ať je z jakéhokoliv zdroje, pořád je to stejná elektřina, vedená dráty. Zelená zásuvka na čistou energii a klasicky bílá na tu ostatní, je totální nesmysl. Tedy "vyvážíme úplně stejnou elektřinu, jakou podle vás "vydýcháváme doma.";-)

M. Krátký 6.1.2022 7:51

A úúúúúúúúúúúúúúúúúúúž je tady zase - zelenej magor !!!!!!!!!!!!!!

R. Tichý 6.1.2022 8:10

Ja myslim, ze vsichni Radove maji mit energii, jen pokud sviti slunce nebo fouka spravny vitr. To je v ČR asi tak 20% (+-?) času. Ocekavam jejich zastup s dobrovolnym prihlasenim se na uradech k registraci. Jejich bydliste budou osazena vzdalene rizenymi odepinaci.

J. Jurax 6.1.2022 13:49

Ano.

To je typické EUřešení. Co jsme zkurwili, to budeme dotovat!

J. John 6.1.2022 5:59

"Naše" vláda nebude mít odvahu, aby se postavila za své občany proti bruselské vrchnosti. Místo racionálních opatření schválila aburdní přerozdělování v rámci příspěvků na bydlení. Problémy s růstem ceny energií způsobilo nekompetentní rozhodování štras-bruselské a berlínské vrchnosti.

https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=779453

V. Mokrý 6.1.2022 6:45

R^

R. Langer 6.1.2022 5:34

No, vyzvat může... ;-D;-D

P. Rada 6.1.2022 4:53

To, že se někdo nazve "realista" ještě neznamená, že smýšlí a jedná dlouhodobě realisticky. Šálek demagogicky píše:

..."pod tlakem do značné míry iracionální, ideologicky motivované a časově i obsahově vystupňované dekarbonizační politiky"...

Realita = anomální růst faktického sycení atmosféry uhlíkem i růst teplot je tedy o naprosto ojednělém globálním vývoji který hrozí přerůst v nevratné, život na planetě zásadně omezující podmínky. Dnešní generace přitom zřejmě s důvodů zejména tepelné setrvačnosti celé planety ještě naplno postižena nebude.

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/teplota-22000-let

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/cykly-koncentrace-co2

https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/

Toto Šálkovi rádoby-realisté zahledění do časově úzce pojatého pojetí jen součastné reality nejspíše vědí a na to cílí své egoistické úsilí když navrhují:

..."stávající české domácí uhelné zdroje se budou odstavovat v časovém souladu se spouštěním nových jaderných zdrojů"...

Takto samolibým taky-realistům je tedy zřejmě lhostejná dlouhodobá realita a tedy dopad na další generace i reálně omezená kapacita jak uhelných tak dnešních jaderných technologií 3+generace orámovaná možnostmi životního prostředí nárůst škodlivých externalit s nedomyšlených technologií bezproblémově recyklovat.

P. Palíšek 6.1.2022 5:53

Informace z webu Fakta o klimatu mají hodnotu článků z pera Pavky Kohouta roce 1954.

P. Rada 6.1.2022 6:27

Tyto informace jsou v souladu i se výše uvedenou aktualizovanou zprávou IPCC s lonského roku, s průběžným měřením a tak se s odůvodněním na minulosti jedince nejspíše mýlíte nebo jen mimo téma žvaníte?

R. Langer 6.1.2022 7:30

Ta zpráva IPCC má hodnotu úplně stejnou, Zelený bolševiku. :-P

R. Vacek 6.1.2022 6:41

Žijeme v éře výjimečně chladné a výjimečně chudé na CO2.

Za teplejších období se životu na zemi dařilo mnohem lépe - vždyť to jsou doby, kdy vznikalo uhlí a ropa.

Proto taky na současné změny rostlinstvo pozitivně reaguje - možná až čtvrtině potravin vděčíme za to, že CO2 je více, než bylo v předprůmyslové době.

Bojovat proti pozitivním trendům může jenom pomatenec.