29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Tříkrálová výzva realistů

Think tank Realistická energetika a ekologie (www.realisticka.cz) vyzval novou vládu premiéra Petra Fialy k rozhodným akcím v energetice v zájmu zajištění národní bezpečnosti a zachování prosperity země.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 6.1.2022 10:37

Stane se. Demokracie mívá dlouhou odezvu/reakci. Tak snad příště.

M. Pivoda 6.1.2022 8:26

Tříkrálová výzva realistů. Hm.

Připomenu, že jedna politická strana Realistů v demokratických volbách v Česku získala jen cca půl procenta hlasů.

Takže byl program té strany ve své době nerealistický?

P. Rada 6.1.2022 8:54

Marketinkově-populistické (demagogické) pojmenovávání předvedlo více stran - a krátkodobě s úspěchem - energetiku a další dlouhodobosti neřešíc.

Pravdu v prostředí dominantně emotivní společnosti přitom může mít i jen jedinec jehož realismu příznačně situaci zprvu sotva kdo uvěří - natož aby mu dal hlas...

J. Prikner 6.1.2022 9:31

Pod jménem realisté není nějaká realistická strana, ale antilobbistický spolek nezávislých osob, jejichž cílem je zabránit ekonomickým a ekologickým škodám, hrozícím z přijímání nerealistických, neuvážlivých, nedomyšlených a ekonomicky chybných řešení, odporujících přírodním zákonům a aktuálnímu vědeckému poznání.

Každý problém a každý návrh na jeho řešení analyzovat metodou kritického myšlení komplexně a ve všech vzájemných souvislostech ekologických, technických, energetických a ekonomických interakcí.

R. Langer 6.1.2022 10:11

To není ta politická strana, ty naše malá hloupoučká UI. ;-)

A. Renjascu 6.1.2022 8:22

Momentálně je ČR soběstačná a v celkové bilanci vývozu a dovozu elektřiny je cca 14% v plusu, ale již v roce 2024 bude muset díky odstavování uhelek ve špičce část elektrické energie dovážet a v roce 2029 již celoročně. Odkud? To nevím a myslím, že mimo pana Rady to neví nikdo.

P. Rada 6.1.2022 8:42

Když už se o mě otíráte - pak zamlčujete, že to co tvrdím je možnost naučit se zavčas smysluplně žít s podstatně nižší a udržitelnou měrnou spotřebou surovin i energií. Toto celé generace našich předků zvládli i za nižší úrovně znalostí a technologických možností.

Realitou dnes je např. stavět pasivní a dokonce energeticky aktivní domy. Právě dnešní možnosti ale zdaleka nevyužíváme a naopak neudržitelný technologický energeticky i surovinově náročný skanzen minulosti si doma krátkozrace hýčkáme.

Realitou rozhodně je také možnost přechodu na průmyslovou produkci s vyšší přidanou hodnotou pro sofistikovanější technologičnost. To se sice po sametu výrazně zlepšilo ale přesto zde hanebně zaostáváme. Zato na pokrokovější zejména na platformách konzrvativních psů řečnicky sočíme. Reálné možnosti jsou ale jinde diskutovány docela jinak:

https://blisty.cz/authors/3567-jiri-hlavenka

J. Karza 6.1.2022 8:57

Takové Silicon Valley, skromně vybudované a poháněné energií volských potahů je snem ekologistů formátu pana Rady. Zcela ignorují fakt, že mezi úrovní blahobytu společnosti a dostupností relativně levné energie je přímá závislost. Naprosto determinující.

V. Novák 6.1.2022 10:09

Já na panu Rasovi oceňuji to, že neoblbuje s tím, jak se vše s volskými potahy zvládne, ale píše rovnou, že se budeme muset při naplněná jeho vizí zatraceně uskrovnit.

R. Langer 6.1.2022 10:14

Jo jo, křemík na výrobu nejmodernějších čipů se energií z volských žentourů taví nejlépe, to ví přece každý Zelený bolševik! ;-D

V. Petr 6.1.2022 10:41

R^R^R^R^R^

J. Pokoutný 6.1.2022 14:15

Jen si ti ekologisté zatím u nás nestačili všimnout, že průmysl houfně opouští nejzelenější z US států Kalifornii i jiné, demokraty promořené, a kdovíproč se stěhuje tam, kde lze podnikat a vymýšlet nové věci, aniž jim do toho kecají takoví ideologové.

A. Renjascu 6.1.2022 9:16

Pasivní domy dnes staví kde kdo a dobrovolně. Domů bez pořádné izolace je dnes minimum, protože by se majitelé nedoplatili. Dokonce mají i dnes všichni ledky a tím bez příkazu z Bruselu. A hýčkaný energetický skanzen mají všechny země EU, jen si jej většina přemístila do Číny a Indie a pak si zapojí PC, dají nabít iPhone, vstanou z polský postele, obléknou si čínský hadry a udělají si laté na čínským kávovaru a tváří se ekologicky. Ti co mají kliku, pak jdou dva km pěšky do práce či jedou na kole, kde se pak půl hodiny sprchujou a ti co tu kliku nemají holt musí jet do práce třicet km z nějaké pr.ele, ovšem bez té sprchy po příjezdu. Žel doba, kdy měl člověk statek za domem a i v malých městečkách bylo několik firem je i díky krabicím a EU nenávratně pryč, hromadná doprava (ač v ČR stále relativně ok) je předražená, ale hlavně mnohdy nedostupná a za převážení potravin přes celou Evropu běžný občan skutečné nemůže, protože to je produkt (podobně jako ty ostatní zvrhlosti) naší milované komunistické EU. Předpokládám, že vy sám jste uvědomělý, PC si stavíte ze surovin dostupných na vlastní zahrádce, mobil nabijite přes solár či dynamo napojené na rotoped, vaříte na plotynkach s pokojovou teplotou a domácnost si vytapite kulichem a svetry. Problém dneška není v tom, že by občané nechtěli šetřit, protože energetická náročnost budov, ale třeba i osobní spotřeba vody klesá, ale v dotacích neefektivních a špinavých zdrojů energie jako je třeba fotovoltaika (či elektromobilita), která je představována jako čistá ačkoliv je zde k dispozici JE, která by při současné světové spotřebě a současných známých zásob uranu mohla dodávat energii téměř 500 let. Bez energie se civilizace rozvíjet nedá a OZE může dostat zelenou až bude stabilní, čistá a spolehlivá a do té doby může být jako zajímavý experiment, který ať si jejich příznivci hradí za své...

V. Petr 6.1.2022 10:44

Když už se náme uskrovnit, proč neobnovit komunismus. Sice si nebudeme moci vyskakovat, ale mrznout zaručeně nebudeme a nikdo nás nebude chtít předělat na vegetariány.

Všechno je totiž lepší, než grýndýl!

M. Smutný 10.1.2022 2:27

Pane Rado, my už jsme tady úspornou ekologickou energetiku měli, před 300 lety a dříve, kdy se výhradně topilo dřevem. Jenom nás nebylo na planetě tolik, statisíce lidí umíralo na nemoci z chladu a podvýživy. Většina narozených dětí se nedožila školního věku. To je ten váš energetický pokrok? Dějiny lidstva jsou dějiny boje za stabilní a cenově dostupnou energii. V roce 1918 měla ČSR výrobní kapacitu elektřiny 139 MW, v roce 2020 už přes 21.000 MW.

P. Diviš 6.1.2022 8:56

A i ten Rada si jen myslí, že ví (pokud ten proces u něj lze nazvat myšlením).

P. Čech 6.1.2022 9:08

Ono nejste sám, kdo to neví. Neví to nikdo a zejména to neví socanskozelení představitelé v EU. Zejména ti, kdo vymysleli něco tak debilního, jako je Green deal. To je opravdu hodno jen EU.

F. Navrátil 6.1.2022 8:10

Nejde pouze o energetickou bezpečnost státu, ale také o potravinovou a zdravotnickou. Až to v Bruselu bouchne jako saze ve starém šporheltu, bude se muset starat každý sám o sebe. Nejhůře na tom budou země, kde vládnou vlezdobruselisté.

P. Rada 6.1.2022 8:27

Pokud jde o potravinovou bezpečnost = soběstačnost, tak tu mělo Česko naposledy za Prvé Republiky! Od té doby půdní bonita klesá a výnosy rostou - ale jen za cenu masivní agrochemie a jejích dopadů. Polovinu podzemních vod jsme si tak už nadlimitně kontaminovali rezidui pesticidů...

Nebýt dovozů fosfátů až ze zámoří a mezinárodní směny potravin ... - tak to u nás "bouchne jako saze ve starém šporheltu".

F. Navrátil 6.1.2022 9:18

Jde o potravinovou bezpečnost ne soběstačnost. Asi o 80 procent vlastní produkce základních potravin jako jsou brambory, obilí, luštěniny, olejniny, maso, mléko nebo vejce. Ale oceňuji, že jste nezačal pošklebovat, že zastánci potravinové bezpečnosti chtějí pěstovat rýži, ananasy a kávu.

L. Písařík 6.1.2022 9:36

Pane, dovoz fosfátů už není, jsou vytěženy, užívají se uměle vyrobená = dříve, strojená hnojiva. Dokonce ani mrva není, chová se méně dobytka a ve volných chovech. Jestli sledujete ceny hnojiv, tak vyrostly o 40% a to bude vidět ve výnosech plodin a taky v jejich ceně. A ještě - když dovolíte - správně je Sporherd, z němčiny spaaren + das Herd(kamna) tedy něm. s Spaarherd- taky česky sporák - ten název proto, že stačilo několik lopatek uhlí k roztopení na rozdíl od kachlových kamen, která se zahřála, když jste do nich naládoval naráz půl metráku uhlí. Obé je ovšem již jen hudba minulosti a silně nevyhovující trendům, které razíte.

A ještě za třetí: Když píšete co udělat s klimatem, měl byste taky vědět jak a hlavně tak, aby to lidé na Zemi vůbec unesli ekonomicky.

Buďte zdráv.

V. Novák 6.1.2022 10:07

U nás - na Brněnsku ovšem mimo Brno - i na Slovácku se říkalo zásadně špórhelt. Jak se to psalo, nevím, ono se to spíš nepsalo vůbec.

J. Lukavsky 6.1.2022 12:02

"potravinovou bezpečnost = soběstačnost" téměř soběstačnost v bramborách, obilí, cukru aj bychom hladce dosáhli pokud zrušíme pěstování řepky coby přídavku do eko-nafty, pěstování kukuřice do eko-bioplynky. Z eroplánu vidíte nad ČR odhadem 1/3 pokrývají "šíré žluté pláně". I EU už metylester řepky zrušila. PS: bioplynka poháněná komunálním odpadem z města je OK. J.L. end

P. Čech 6.1.2022 9:11

Ano, jak říkám i já. Nejlépe na tom budou ty státy, které mezi prvními odejdou z EU. Zatím to je jen Velká Británie. Nebude ale trvat dlouho a budou ji následovat další rozumné státy. Měli bychom patřit mezi ně!

J. Ganaur 6.1.2022 9:57

Británie????Myslíte tu ještě "zelenější" než EU? Glasgow...;-D;-D;-D

P. Čech 6.1.2022 13:41

Myslím tu Velkou Británii, jejíž občané se v demokratickém referendu rozhodli odejít z EU, která jim diktovala svou socanskou vůli.

R. Langer 6.1.2022 10:16

VB sice odešla, ale o rozumu se v souvislosti s ní rozhodně hovořit nedá... ;-(

V. Petr 6.1.2022 11:15

Británie není rozumným státem. Vládnou tam stejní rudozelení idioti, jako v EU!

V. Chrastina 6.1.2022 15:57

Lze, pane Navrátile, doložit k vašemu reálnému názoru jen tolik, že naše pětikolová vláda bohužel je ochotně vlezdobruselistická. Nic dobrého nás pod její rudozelenou diktaturou nečeká.:-/

J. Nevrkla 6.1.2022 7:49

Toho nelze dosáhnout pod Bruselem, ale jedině mimo něj. Snad už si to brzy uvědomí i v jiných zemích. Nemyslím si, že pro uchylnost a protilidovost politiky EU lze v historii nalézt obdobu, vždy se alespoň slibovaly světlé zítřky, teď už se klidně plánují temné.