30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I-Worm 26.1.2009 10:32

Paušální řešení je u našich politiků velmi oblíbené

protože nedá moc práce. Bylo by o moc horším řešením to pracnější - stanovit na každý lék minimální doplatek (a ten skutečný již ponechat trhu) a ten neštastný Paralen (nebo Acylpyrin) ze seznamu hrazených léků vyřadit zcela?

janoryna 26.1.2009 10:14

3 dny bez nemocenské odradí

pár simulantů a hodně lidí, kteří by svou chřipku nebo anginu neměli přechodit ale vyležet, jak doporučují lékaři. ale pravda je v tom, že tak se dosáhne ještě dalších úspor v tom, že lidé kvůli následným srdečním a plicním komplikacím dříve umřou. ušetří se na léčení a na penzích. nakonec, jak říkali za starých časů sedláci o výměnkářích: dědeček, babička ujídají chlebíčka.   

:-: 26.1.2009 10:14

stráský taky nebyl lékař

vykonával fci min zdr v 1995

janoryna 26.1.2009 10:11

Re: Zdravotnictví nikdy nebyl,není a nebude zadarmo !

3 dny bez nemocenské odradí pár simulantů a hodně lidí, kteří by svou chřipku nebo anginu neměli přšechodit ale vyležet, jak doporučují lékaři. ale milé AGO, dám vám za proavdu v tom, že tak se dosáhne ještě dalších úspor v tom, že lidé kvůli následným srdečním a plicním komplikacím dříve umřou. uštří se na léčení a na penzích. nakonec, jak říkali za starých časů sedláci o výměnkářích: dědeček, babička ujídají chlebíčka.   

Honza 26.1.2009 10:09

Vyměnit Julínka...

a dosadit tam Filipiovou byl od Topolánka tah na oblbnutí nemyslících lidí. Jestliže Filipiová veřejně prohlásí ; že bude pokračovat v tom,co Julínek začal a ponechá si všechny jeho lidi,pak celá výměna je jen podvod.To,že je na vozíčku má stejný účel,jako Cikrtovy krátké ruce. To ale reformu neposune ani o krok.

Malý Aston 26.1.2009 10:07

Neřešitelný problém pro paní Filipiovou

Zdravotnictví to je nejlepší kšeft jaký může být.Ty miliardy které se tam prožerou a ty miliardy které se zaplatí všem,kteří se okolo zdravotnictví jen otřou a jsou jim vždy zaplaceny jsou hnací silou proti všem reformám i reformičkám.Není nic lepšího kromě stavby dálnic a stavby železnice.Když nejsou prachy zatáhne to každý ministr financí z našich daní a ceckoni jsou spokojení.Proti jsou lékaři,lékárníci,výrobci a distributoři léků a zdravotnického materiálu,pacienti,zdravotní pojišťovny,cigáni i ti kteří mají ale politické velení jim nařizuje budeme proti.A tak se vytáhnou děti ležící v inkubátorech a nikdo nevzpomene,že rodiče berou dětské přídavky a ty prožerou,pak se vytáhne nějaká babička která darovala barák svým povedeným dětem a ti ji za odměnu odložili do domova důchodců a další a další srdcervoucí příběhy jen aby náhodou někdo nechtěl udělat pořádek se všemi ceckoni napojených na penězovod plynoucí do zdravotnictví.Jak si představuje vedení nemocnic předvedl korunovaný princ ČSSD pan Dryml a Rath. Jeden zadlužil nemocnici kterou vedl a hodlá ji prodat za stovky milionů a druhý řeší darovací smlouvy,které časem když nebude znovu zvolen prostě zruší za neposlušnost a dary se budou muset vrátit. Problém nemá řešení,jedná se o ohromné prachy a tisíce čekatelů .:-D

withson 26.1.2009 10:01

tak nevím...

ale kdo se chtěl dozvědět neco o tom proč se zavádějí polatky a jaký mají smysl, mohl to udělat už dávno. Spolu se zavedením poplatků byly tyto informace VEŘEJNĚ k dipozici třeba na internetu, tam jsem si je taky našel a tam jsem se taky vše podstatné pro to, abych poplatky podpořil dozvěděl. A teď se rojí zástup lidí, kteří ty informace postrádali. Co teda celou tu dobu dělali?  Čili realita asi bude jiná. Lidi kašlou na to si cokoli zjišťovat, jako dostačující informace jim stačí, že po nich někdo chce něco zaplatit a že mají být proti změně, protože jsou přece všichni chudáčkovém co nemají zastání v tomhle světě pro boháče. Proti propagandě jsou volně dostupné informace k ničemu, když chybí vůle si informace ověřovat a dělat si názor až poté...

Martin II 26.1.2009 10:00

Re: co nám vadilo na Julinkových postupech

...a také největší JulínkoCikrtovský podvod s 5000ovou hranicí za placení léků. Pokud se do této hranice bude počítat jen každý dvacátý lék,pak se 40ti letý do smrti nedočká této hranice. Z lékáren se stal kšeft století.

Martin II 26.1.2009 9:53

Re: Republiku křižují stovky agentů farmaceutických firem.

pro Palivec - naprosto přesně jste popsal současný stav ve zdravotnictví a kolem lékáren. A to je právě to,co Cikrt a mnoho dalších zastánců ""reformy""nechtějí vidět. Celá Julínkova reforma je jen dobrý kšeft pro farmapodniky (včetně zahraničních ) a hlavně pojišťovny. Sedíte 2 hodiny v čekárně a za tu dobu přijde několik dealerů s nabídkami pro lékaře a hloupý Julínek si myslí,že si tam lidi chodí pokecat.Pacient to nemůže ovlivnit,protože si ho lékaři zvou každý měsíc - dva na kontrolu,jakby ne,každý pacient znamená zvýšení jeho platu.

portwyn 26.1.2009 9:48

Handicap paní ministryně je irelevantní

Ministr nebo jiný politik nese politickou zodpovědnost. Rozhodl se dobrovolně jít do politiky, nemůže se tedy vymlouvat na handicap. Kritika pana Cikrta kvůli jeho zevnějšku byla trapná, kritika kvůli jeho vystupování byla oprávněná. Paní Filipiové přeju úspěch, ale ne kvůli vozíčku.

Jan Řezák 26.1.2009 9:44

"nová ministryně je, pokud mě paměť neklame, prvním šéfem zdravotnictví, který není profesně lékařem"

Tak to je to s tou vaší pamětí už hodně špatné. Co třeba Stráský nebo Škromach? To byli jistě lékaři jako poleno, alespoň do toho kecali, jak mohli a dokázali stejný prd, jako ti předtím. A pokud jde o paní Filipiovou, nedělám si velké iluze. Sice vzbuzuje pozitivní emoce jako vozíčkář a asi nebude tak arogantní, jako Julínek a jeho skřet, a i jinak je sympatická, ale pokud nepřijde velmi brzo se zásadními ústupky, tak ji brzo ani ta kriplkára nezachrání. 

baci 26.1.2009 9:40

pohled na čs.zdravotnictví zvenčí

pohled na čs.zdravotnictví zvenčí http://bakala.bigbloger.lidovky.cz/c/66369/Pohled-na-ceske-zdravotnictvi-zvenci.html a pohled na reformu

doktorka 26.1.2009 9:33

co nám vadilo na Julinkových postupech

Nějakou dobu mi trvalo, než jsem si zformulovala, proč nám - lékařům vlastně přístup MZ tak vadil. Většinou to ani tak nebyly poplatky, ale další věci, o kterých se veřejně nediskutovalo:

postup grantové agentury IGA MZ ČR (absolutní neplnění slíbených termínů, pozdní vyhlašování výsledků soutěže a nepřehlednost nových pravidel), téměř to zlikvidovalo grantovou soutěž

a také stále nejasné (aspoň nám běžným zaměstnancům) uplatnění mladých lékařů po promoci, tzv. rezidenční místa nápadně připomínají umístěnky v 50. letech

ranbow 26.1.2009 9:15

Zdravotnictví nikdy nebyl,není a nebude zadarmo

Spíš by se dalo říci - čím víc vyjímek, tím menší smysl ty poplatky mají. Ze, z hlediska případných úspor, jsou to právě důchodci a děti kteří čerpají nejvíc (a oprávněně, každý s tím souhlasí.) A že zdravotnictví skutečně není zadarmo - jde jen o to že občan si platí zdravotní pojištění a je regulován v tom aby ho využíval. Představte si podobnou praxi, kdyby jste si třeba zaplatil předem ubytování a plnou penzi v hotelu, a číšník by u každého oběda vybíral regulační poplatky,nebo nedej bože kdyby jste pro někoho celý den pracoval a až by jste si šel pro mzdu tak by zavedl regulační poplatky s tím že třeba si pro výplatu někdo nepříjde..

AZ 26.1.2009 9:12

Re: Proč poplatky za každý lék?

Tak proč se teda nezruší úhrada zdravotní pojišťovny za  Acylpyrin. Pak by stál 10 korun bez receptu i na recept nemuseli by se vymejšlet takovýhle hovadiny...

AGO 26.1.2009 9:06

Re: Republiku křižují stovky agentů farmaceutických firem.

Léčiva povolit prodávat na benzínových pumpách (vyjma polotovarů na výrobu štěstí),kdo levně koupí a bude mu zle svoji riti vytrucuje!

AGO 26.1.2009 9:01

Zdravotnictví nikdy nebyl,není a nebude zadarmo !

Pokud 30,-Kč poplatku odradí pár simulantů a 3 dny bez nemocenské přesvěčí pár flákačů jsem všemi deseti pro.Omluvil bych děti do 6-ti let ,ty nemaj rády doktory a důchodcům bych snižoval limit až po 80.Čím více vyjímek ,tím větší chaos a menší schopnost samoregulace.

Badger 26.1.2009 8:59

Re: Mám tu smůlu, že pro své myšlenky nemohu sehnat schopné agitátory...

Problém je v to, že nikdo nedokázal vysvětlit, že ten vozíčkář nebo obyvatel zařízení sociálních služeb nemusí zaplatit vůbec nic.

Pokud je totiž v hmotné nouzi, většinu poplatků neplatí vůbec. Nemusí (stejně jako každý z nás) platit ani doplatky za léky - v každé indikační skupině je alespoň jeden praparát plně hrazený.

Palivec 26.1.2009 8:53

Republiku křižují stovky agentů farmaceutických firem.

Kteří nabízejí lékařům léky a úplatky, lékaři předepisují a lékárníci prodávají o závod.Lékárny rostou jako houby po dešti a všechny se snaží na situaci vydělat. Chroničtí pacienti mají předepsány až deset druhů léků, které jsou podle lékařů nezbytné a pacientům nezbývá -pokud na to mají- platit a platit. Ochranný limit je nebetyčný podvod,který pochopí pacient po zjištění, že zaplatil třeba deset tisíc a pětitisícového limitu nedosáhl. Modří magoři tohle nechtějí vidět a neustále tvrdí, že třicetikoruna nikoho nezabije.

petr v 26.1.2009 8:52

Re: Reforma

1998-100mld    2008 - 215 mld ?  opravdu?

Já nevím, nemám po ruce čísla. Zeptáms e ale jinak, jak se mezi těmito  termíny zvedla cena léků, energií, stavebních materiálů atd - zkrátka vstupů ?  teprve po očištění absolutních čísel od pohybu na straně vstupů je možno začít nějak hovořit.  A nejsem si jist, co s tím má co dělat lékařská lobby? Pokud myslíte to, že lékařská lobby protlačila takové standardy péče třeba v oboru kardiologie o jakých si leckterý vyspělejší stát může nechat zdát ?  No to jo, ale za sebe takovou lobby beru. Onkologie obdobně.

Pokud ale má ta mlhavá zmínka o lobby znamenat něco jiného, řekněte mi co, moc by mne to zajímalo

Badger 26.1.2009 8:52

Re: Reforma

Zapomněl jsi na Finsko, kde je na území větší než ČR do základní sítě zařazeno 16 nemocnic.

Zapomněl jsi na to, že snaha o koncentraci alespoň superspecializované péče byl jeden z důvodů, proč Julínek odešel. Pokud není časký občan schopen pochopit, že je pro něj lepší dojet o 10 kilometrů dál, aby dostal kvalitnější péči a populistický politik jej v tom podporuje, je každý pokus o reformu bojem s větrnými mlýny (za příklad doporučuji traumacentra Hradec - Pardubice na dohled od sebe, brněnské traumacentrum v činžáku nebo ve fakultní nemocnici).

Přesto věřím, že něco zůstane.

jhm 26.1.2009 8:42

Re: Proč poplatky za každý lék?

Zdůvodnění poplatku 30Kč za lék bylo zmíněno v článku. Poplatek 30Kč je zdůvodněn tím že umožňuje kromě jiného snížit výši doplatku za léky.

Na Vaši stížnost na vysokou marži lékáren nezbývá než konstatovat že máte možnost si zřídit lékárnu a být levnější.

Badger 26.1.2009 8:41

Re: Paměť Vás klame pane Bartoni,

Nejenom Stránský, ale pozici ministra zdravotnictví po určitou dobu zastával Špidla a dokonce i Škromach!!

Jana H. 26.1.2009 8:38

Re: Proč poplatky za každý lék?

Nechápu proč se ve všech debatách o poplatcích a levných lécích zapomíná na doktory. Moje lékařka už dávno toto vyřešila tak že k lékům které mi předepisuje jednoduše řekne: ...a tohle a tohle si kupte" a je to vyřešené, nepotřebuje žádného bláznivého Julínka. Nikdo nemůže přinutit lékaře aby levné léky předepisovali, ale nějak se na to zapomíná a vůbec se s nimi nepočítá.

A je to 26.1.2009 8:33

K článku

Spíše než poplatky je zajímavější zprivatizování VZP.To je jaksi z jasných důvodů zamlžováno.Jak řekl Topolánek,kdyby to ti lidé věděli nikdy by nás nevolili.Směr zdravotní reformy udaný Julínkem resp. ODS ,směřuje do latinské ameriky.On totiž soukromník,kterému by ze zákona přitekly každý měsíc miliardy z odvodů na zdravotní pojištění,by tyto peníze jen tak nevydal za úhradu lékařské péče,zákroku. Dopadlo by to tak,že po jakékoliv operaci by za vámi poslali složenku za zaplacení min.půlky zákroku.Tak na to nedosáhnou ani střední a vyšší střední vrstvy .-to je to kam směřuje zdravotní reforma v podání ODS.Je jedno zda ministrem je Julínek,či dáma na vozíku. 

Standa 26.1.2009 8:32

Topolánkovo

divadlo je určeno novinářům, kteří z toho musí vytřískat pro něj důležité politické body. Obyčejní lidé na špek neskočí. Filipiová na to nemá a proto zůstane vše při starém, jen bude pro media mluvit ona a zbytek bude dělat Julínek. Nic nového, ošumělé klišé! Topolánek dělá z národa blbce.

jarda 26.1.2009 8:30

ranbowe

právě , že se tím řeší případy, kdy se o žádnou závažnou nemoc nejedná. Kdo je skutečně nemocný, tak 30 korun neřeší.  Tušíš , kolik léků snědí lidé zdraví nebo ti , kdo je nepotřebují ?

jarda 26.1.2009 8:28

Re: Proč poplatky za každý lék?

platí se 30 korun na každý lék PROTO, aby si lidé kupovali levné léky sami a nenechávali si je napsat od svého hodného lékaře na volné místo na receptu a potom je "vyfasovali" v lékárně. Jen za Acylpyrin, který stojí 10 korun, zaplatila pojišťovna 200 milionů ročně. Podobné je to se všemi mastičkami a dalšími léky, které se v zahraničí prodávají i na benzinových pumpách, bez receptu samozřejmě.

ranbow 26.1.2009 8:26

Re: Proč poplatky za každý lék?

Zapomněl jste že smyslem je regulace - čili se předpokládá, že když Vám doktor zjistí závažné onemocnění a navrhne Vám účinnou léčbu a předepíše recept na lék, tak se s ním budete dohadovat že vlastně žádný lék nechcete a nepotřebujete, nebo, když už Vás přesvědčí, tak ten recept cesou z ordinace vyhodíte a budete se léčit koupeným pararelenem...

liberal shark 26.1.2009 8:14

Re: Proč poplatky za každý lék?

Zkuste si jen tak cvičně vystudovat farmacii a zařídit lékárnu. Ono rozříznout břicho pacientovi skalpelem taky netrvá dlouho ;-P.