29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Tak umírá svoboda

Orwelovských opatření ze strany současné vládní koalice není zrovna málo, ale EET mezi nimi vyniká a jeho dopad bude zásadnější, než se na první pohled zdá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Vůjta 23.11.2016 9:12

Re: Proč EET - 2.

S tímto je konec. EET bude pro nejdrobnější podnikatele doposud krátící tržby znamenat nutnost navýšit ceny, což jejich zákazníky odvede do větších obchodních center a ony potravinářské obchůdky v malých obcích, malé restaurace a podobně zmizí. Drobná obchodní infrastruktura zanikne, drobní podnikatelé se stanou doplňovači zboží do regálů v obchodních centrech, občanů zařaditelných do středního stavu zase ubude.

Komu je toto ku prospěchu ? Kampaní o tom, že EET zatočí s nepoctivci se přitáhnou voliči, kteří závidí sousedovi, že má obchůdek a dělá si co chce a má se dobře, zatímco já musím do fabriky, kde mám zlého šéfa. Kampaní pro EET se vytvoří dojem, že ti, co ji vedou jsou ti správní, protože chtějí technickými prostředky zabraňovat porušování zákona a dostávat finance do státní kasy. Kampaní pro EET se oslabí střední stav, který je pro svobodnou zemi požehnáním, pro snadnou manipulaci s národem naopak překážkou.

T. Kočí 23.11.2016 8:52

dokonale přesné

M. Šejna 23.11.2016 8:51

velice hloupý článek

pan autor nepochopil, že EET nebo kontrolní hlášení jsou pro férové podnikatele sice byrokratickou zátěží, ale nikoli likvidačním nástrojem. Likvidační je to jen pro podnikatele-podvodníky, kteří nepříznávají příjmy a šidí na daních.

A protože já většinu podnikatelů považuji za férové jedince, tak předpokládám, že sice budou nadávat na zvýšení byrokracie, ale rozhodně kvůli EET ani kontrolnímu hlášení neukončí živnost.

P. Hlosta 23.11.2016 8:54

Re: velice hloupý článek

Vy jste nikdy nezkusil podnikat, že? ;-))

M. Šejna 23.11.2016 9:02

pane Hlosto

jsem OSVČ už 9 let a těchto 9 let se živím jako živnostník. Moje IČ je 74396617, takže si to můžete zkontrolovat, pokud mi nevěříte.

První fáze zavádění EET se mě zatím netýká. Na řadě budu až později. Vůbec se ale EET nebojím, protože mě to finančně nepoloží. Štvě mě jen zvýšení byrokratické zátěže. O tom jsem ale už psal v prvním komentáří.

A co vy? V čem podnikáte, že Vás tak děsí EET? Jaké je Vaše IČ?

D. Bystriansky 23.11.2016 20:17

Re: pane Hlosto

"jsem OSVČ už 9 let"!

Pane, to jste kápnul na věc! Tak vy podnikáte úúž 9 let, já jsem podnikal 25 let. Chcete IČ dohledejte si v rejstříku, pane ouřado,

číslo bot taky chcete a co takhle co jsem snídal, vždyť pokud jsem snídani neukradl, tak mi to nemůže vadit, pořízení EET by mne nezruinovalo, ale i "stokrát nic umořilo vola" a o tom to je!!!

Z vás ten socialismus teče všemi otvory. Podnikat jsem začal s nadšením a vervou a položil jsem na oltář živnostníka nejednu oběť,

toto slovo jsem použil poprvé. Nelituji, jsem zajištěný, mám již roky vysoce nadprůměrný důchod, příjem z nájmu, příjem z KM, příjem z .. atd. Začal bych podnikat dnes-NEJSPÍŠE NE. Protože za těch 25 let se věci změnily, přišlo 100 krát nic, ve skutečnosti tisíce krát nic. Zde nejeden chytrák znající zákl. matematiky zahýří vtipem. Sto krát nic je nic. tak vo co go! V tomto kontextu by to byla slušně tlustá kniha s názvem: Pokud se nevyžíváte v nekoncepčnosti a nesmysluplnosti řízení státu nepodnikejte! Má partnerka by měla silnou potřebu dodat, nepracujte pro státní správu! Stačí vám to tak, abyste se zamyslel?

P. Švejnoch 23.11.2016 9:05

Re: Hloupoučký příspěvek pana Šejny

Ale co jiného také očekávat od ekonomického eksperta, že?

Tak ono zvyšování byrokratické zátěže nemůže být důvodem k ukončení živnosti... A dozajista ani obavy z neúměrné šikany ze strany FÚ, či dokonce samotná nechuť živnostníka nechat se čím dál víc fízlovat, ani ty nemohou být důvodem k ukončení živnosti, notosoumytedavjecy...!

A to odhlížím od skutečnosti, že pro ty drobnější (= s nižšími výnosy) je to likvidační z prostého matematického hlediska.

Vy jste skutečný a ryzí odborník, to se hned pozná...! :-D

V. Novák 23.11.2016 9:13

Re: Hloupoučký příspěvek pana Šejny

Jaká šikana? Plňte si povinnosti, vydávejte účtenky a nijdi se po vás vozit nebude. Nebude mít důvod.

Kontroly jsou pro úředníka práce. A kdo by pracoval nadměrně, že...

P. Švejnoch 23.11.2016 9:21

Re: Hloupoučký příspěvek pana Šejny

To víte, že jo...

Žádná šikana ze strany jakéhokoli státního úřadu neexistuje, to je přece všeobecně známý fakt...

A krom toho, všichni živnostníci jsou stejně zloději (tedy krom pana Šejny :-) ), tak kdo by se o takové drobnosti staral... :-D

M. Šejna 23.11.2016 9:42

pane Švejnochu

podělte se s námi o Vaši zkušenost. Kdy a jak Vás osobně šikanoval finanční úřad?

P. Švejnoch 23.11.2016 10:06

Re: pane Švejnochu

Ne, nebudu se tady rozepisovat do hloubky, ale v podstatě každá moje návštěva FÚ (pokud nejdu jen odevzdat Daňové přiznání na podatelnu), ať už se taková návštěva týkala mého podnikání, dědické daně či úpravy daně z nemovitosti, je/byla spojena ať už se státně nařízenou buzerací, nebo alespoň s pokusem osazenstva ukázat mi, že já jsem úplně blbej póvl, a oni tam nejsou kvůli mně. Vzpomínám si, že kvůli jakémusi formuláříku jsem musel na FÚ 3x (slovy: třikrát) protože místní ekspertky se nebyly schopny dohodnout a formulovat, co a jak si vlastně představují, že má být vyplněno.

Takže buďte tak neobyčejně laskav, a o ochotě a vstřícnosti FÚ či jakýchkoli jiných státních/obecních úřadů mi nevykládejte ale lautr nic.

M. Šejna 23.11.2016 10:25

úprava daně z nemovitosti?

jak často nakupujete nebo prodáváte nemovitosti? Kdy naposledy jste podával daňové přiznání k dani z nemovitosti? Pokud se nepletu, tak tuhle povinnost máte jen při změně vlastnictví nemovitosti.

Jak často jste dědil, že máte stále problémy s dědickou daní?

P. Švejnoch 23.11.2016 12:45

Re: úprava daně z nemovitosti?

ad daň z nemovitosti: To se (neodpustím si: jako obvykle) pletete, milý pane Šejno. Přiznání k dani z nemovitosti je potřeba podat při každé změně stavu oproti přiznání aktuálně platnému. Postavíte si garáž, podáváte nové daňové přiznání. Zbouráte chlívek, podáváte nové daňové přiznání (to samozřejmě platí pouze pro nás, zloděje, kteří nechceme státu platit daň ze zastavěné plochy, pokud tato už v reálu zastavěná není - Vy nepochybně s písní na rtech zaplatíte daň i z nemovitosti, kterou už léta nevlastníte). :-)

ad dědická daň: Dědil jsem jen jednou, nicméně i při té příležitosti jsem byl nucen podstoupit jakési handrkování o daňový nedoplatek ve výši v řádu stokorun, vzniklý údajně někdy 5 let před úmrtím mého otce... A tento kruciální nedoplatek nebyl ten Vámi zbožštělý FÚ schopen za pět let na mém otci vymoci (přestože můj otec žádnou finanční nouzí netrpěl), a vymáhal ho na nás, dědicích... No, není to ukázka toho, že státní úřady v této podivuhodné republice fungují na A1?

K. Frauknecht 23.11.2016 9:48

Re: Hloupoučký příspěvek pana Šejny

Nehloupněte, tady přece o účtenky vůbec nejde! V Lidlu dostáváte účtenky léta a hospody "národní hospodářství" nedrží! V kolonce "Obchod, ubytování, stravování a cestovní ruch" činí tržby v pohostinství cca 5%. A jak odpovíte řemeslníkovi u Vás doma, když se zeptá "s účtenkou nebo bez" je zcela na Vás :-).

M. Šejna 23.11.2016 9:24

pane Švejnochu

v čem podnikáte, že Vás osobně EET zlikviduje?

Pochlubte se, když tak horlivě kritizujete EET a kontrolní hlášení. Není nad osobní zkušenost, že?

P. Švejnoch 23.11.2016 9:50

Drahý pane Šejno

já jsem se živností skončil někdy před deseti lety. Člověk tak nadšený všeobecnou státní buzerací, jako jste Vy, mi to samozřejmě neuvěří, ale já jsem už před těmi deseti lety skončil právě z toho důvodu, že byrokracie a neustálé šťourání nejrůznějších institucí v kdejakém mém hovně, se mi začaly zajídat a staly se pro mě nepřekousnutelné. A znovu říkám - to bylo před deseti lety, kdy to (proti EET či obecně dnešnímu stavu) byla v podstatě selanka.

Takže ano - zde hovořím na základě mé osobní zkušenosti, milý ekonomický eksperte. :-)

M. Šejna 23.11.2016 10:21

pane Švejnochu

já s buzerací státní úřadů bojuji neustále. Ale Finanční úřady kupodivu tuhle buzeraci výrazně snížily. Buzarece se přesunula na úřady státní správy (Vodoprávní úřad, Stavební úřad, Přestupková komise apod.). Je vidět, že už 10 let nepodnikáte, jinak byste tu postupnou změnu chování finančních úředníků zaregistroval.

Já jsem byl na Finančním úřadu naposledy buzerován v roce 2008. Od té doby mám klid a dokonce mi od té doby úředníci fin. úřadu ochotně poradili, když jse tam byl s dotazem, jak mám určitou položku daňového formuláře vyplnit.

A opravdu mě pobavilo, že Vy, který už 10 let nepodnikáte, máte takovou hrůzu z EET, když se Vás EET vůbec netýkají.

O. Uživatel 23.11.2016 10:52

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 23.11.2016 11:25

pane Chodovský

já jsem naposledy bojoval s demencí úřerdníků také na odboru evidence obyvatelstva a pak na dopravním inspektorátu (tam to bylo nejvíc výživné :-D). Ale na Finančním úřadu se chovají opravdu korektně - tedy alespoň na tom v Říčanech.

P. Švejnoch 23.11.2016 12:54

Re: pane Švejnochu

Vy bojujete s buzerací úřadů? A že ji tu tedy z plna hrdel bráníte...???

Na finanční úřad (mimo podatelnu) jsem nucen zajít v poslední době zhruba jednou za dva roky, a, máte pravdu, žádnou změnu v chování místního osazenstva jsem nezaznamenal.

Mě se EET netýká... No, přímo jistě ne. Jenže ve skutečnosti se týká nás všech, kteří tu žijeme. Protože neustále klesající počet živnostníků má negativní dopad na ceny jimi poskytovaných služeb, na kvalitu jimi poskytovaných služeb, a k negativním dopadům je nutné připočíst i to, že ze živnostníků, kteří skončí, jich část budeme živit skrze dávky.

... ale oni vlastně vlivem EET a další buzerace žádní živnostníci neskončí, viďte...? :-D

Š. Hašek 23.11.2016 8:35

Socialisté vždy chtěli

zakroutit krkem samostatným podnikatelům (zejména malo a středním). Co je na tom divného?? Nic. A armády obsluhovatelů celé mašinerie budou volit socialisty.

Venkov již nemá sedláky (skoro), celá země nebude mít živnosti. No a co? Babišova chobotnice za eudotace to zvládne. Lidičky se budou tetelit blahem. A je třeba zas zaměstnat u počítačů s wordy další ročníky "připravené generace". Na co připravené? No, přeci na život ve státním úřadě.

Jedna známá vodvedle, co je od padesáti na invalidce "kvůli zádům", živá hmotnost 148 kg, z toho 100 kg špek,ta by živnostníky rovnou popravovala. Hloupá jinak jak troky. Babiš má čuch na voliče. To jen, aby řeč nestála.

P. Hlosta 23.11.2016 8:41

Re: Socialisté vždy chtěli

U socialistů je to dávno známé komu by rádi znepříjemnili existenci. Mají snad ale u nás opozici dostatečně silnou ve voličích? Jakoby pravice dělala vše pro to, aby zničila jakoukoliv sympatii voličů. To jsou skutečně tak slabé osobnosti na pravici, že nedokáží levici oslabit na únosnou mez?!

J. Chaloupka 23.11.2016 10:32

Jaká pravice, vždyť tady není a nikdy nebyla,

nebo si myslíte, že třeba TOP09, která bojuje za bruselský socialismus, je pravicová strana? Nebo ODS? Proboha, kde to žijete.

K. Frauknecht 23.11.2016 8:24

Je to jenom babišovina.

Podle mého je hlavním důvodem EET zisk informací, které jsou k nezaplacení a to je STBákovi nepochybně známo.

Chorvatko, náš vzor, má šedou ekonomiku na úrovni 30%, u nás se pohybuje okolo 15% (stejně jako v zemích Beneluxu). A balkánské "výsledky" zavedení EET?

http://eet.money.cz/blog/miliardy-navic-do-statni-kasy-diky-eet-v-chorvatsku-se-to-nepotvrdilo

http://machpetrmach.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=465982

https://www.novinky.cz/ekonomika/372523-chorvatsky-ministr-pro-pravo-evidence-trzeb-mela-omezit-podvody-ne-latat-rozpocet.html

Š. Hašek 23.11.2016 8:35

Re: Je to jenom babišovina.

Možno souhlasit.

P. Lenc 23.11.2016 9:55

Re: Je to jenom babišovina.

Také si to myslím.

P. Hlosta 23.11.2016 8:23

Jde o Švédský model

Kdo ví co je Švédský model, ten se vůbec nediví výsledku koaličního spojení ČSSD s velkokapitalistou a křoví KDU-ČSL. EET je jen logické vyústění snahy o Švédský model, který dokonce ČSSD preferuje jako její cíl v ekonomice státu. Že při něm není vidět činnost odborů, to je jen proto, že odbory ČSSD patří v politické rovině.

Co je Švédský model? Je to propojení zájmů politické strany s velkokapitálem za spolupráce odborů, které mají jistit sociální smír. Výsledkem má být udržení velkokapitálu na výsluní ekonomiky, udržení politické strany u vládní moci, stejně jako udržení představitelů odborů ve funkcích a úkolem odborů je dát zaměstnancům pocit, že sociální úroveň mají ač malou, přeci jen jistou, což jistí sociální smír. Zároveň jde o eliminaci konkurence při vzniku středního stavu, tedy hlavně drobných podnikatelů, jako i o zajištění bezpečných pozic pro státní administrativu.

ČSSD se tímto záměrem stvořit u nás Švédský model vůbec netají. Jen zamlčuje to, že historie potvrdila jeho špatný vliv na dlohodobou ekonomiku. Švédsko samé přitom mělo v počátku zavedení tohoto způsobu vlády vysokou ekonomickou prosperitu a mělo z čeho sypat do sociálního smíru. To u nás naprosto nehrozí, že by vlády utáhly financovat úplatně sociální smír. Velkokapitál rozhodně chlup nepustí a spíše bude se snažit urvat ještě větší kus zisku ze stavu společnosti. Ničení prostředí pro začínání v podnikání je hlavní znak Švédského modelu a nezbývá než doufat, že se konečně objeví na pravici skutečně schopní politici, co dokáží tenhle ničící tlak zastavit. Pochopitelně to nemůže být současné vedení ODS, které není schopné překročit svůj stín v minulosti v preferování stejného modelu, ač krytém mimikry vše řešícím trhem a v korupci značně spolupracujícím.

V. Hanus 23.11.2016 8:08

Otázka!

Vážený pane, řekněte mi, jak do vašeho pohledu na svobodu zapadá ubohý zaměstnanec, který celý život platí, chtě nechtě, daně, sociální a zdarvotní pojištění státu. Nereptá, není mu to totiž nic platné, není uhnutí.

A nedělejte z podnikatelů andělíčky. Jsou to lidé jak jiní. S otázkou: "Uděláe to bez účtenky?" se setkávám příliž často.

Už ten křik kolem EET ukazuje na to, že je to trefa do černého!

P. Hlosta 23.11.2016 8:36

Re: Otázka!

Vy nečtete dost pozorně. Plošné hlídání všech vybuzuje hlavně strach vůbec se pouštět do drobného podnikání. Kdo kdy zkusil začít podnikat a neměl potřebné vědomosti o účetnictví, brzy zjistil, jak těžké je se nedopustit omylu. Už tak strach v zátylku a teď k tomu navíc neustálá kontrola, která zareaguje okamžitě a to u drobného podnikatele zásadně, protože velkou firmu hlídat je příliš náročné. Brzy skončí kdo začal. EET jistí do budoucna elitnost příslušnosti k podnikatelům. Start s handicapem a bez balíku peněz do začátku, bez známosti s vlivnými, to už bude nemožné.

Lidé jsou ale životaschopni kdekoliv a kdykoliv už od věků. Tedy se stane očekávatelné, že se rozšíří nebývale šedá zóna podnikání, která bude jistit už tak nízkou sociální existenci při zaměstnanosti. Na to utrpí státní kasa a ta si nenechá dlouho vysychání a tak se budou zvedat daně, což hlavně u soukromo zaměstnanců, kde je to nejlehčí s nejmenším odporem, protože nemožným!

M. Těhanová 23.11.2016 8:53

Re: Otázka!

Ale to EET stejně zaplatí ten chudák zaměstnanec v ceně, jenom ten řemeslník mu to nebude moci zlevnit, protože ten rozdíl "s" nebo "bez" odeešle státu. Bez EET by na tom vydělali oba. Zákazník by to měl levnější a řemeslník by neměl další práci navíc. Je tak těžké to pochopit?