29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Tak umírá svoboda

Orwelovských opatření ze strany současné vládní koalice není zrovna málo, ale EET mezi nimi vyniká a jeho dopad bude zásadnější, než se na první pohled zdá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 23.11.2016 13:56

Uživatel požádal o vymazání
P. Švejnoch 23.11.2016 13:54

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

No jo, a konečně jsme u toho...

V tomto státě má totiž kdejaký Kluboš dojem, že ten, kdo podniká, se živí nepoctivě. A s takovými šmelináři a keťasi je třeba co, Kluboš? S takovými je třeba zatočit. Živnostníky zlikvidovat jako třídu, podnikatele poslat do uranových dolů!

J. Vintr 23.11.2016 13:55

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

Nepoctivý je výběr daní, což je v podstatě výpalné, vybírané z pozice síly. Argument, že vybrané peníze z daní slouží nám všem, z velké části neplatí. Velká část z těchto peněz je zcizena nebo nesmyslně rozházena na účely, které jdou někdy i přímo proti zájmům občanů.

J. Veselý 23.11.2016 13:19

Za vším hledej úředníka

a jeho notorickou lenost. Bývaly doby, kdy na DPH chodila kontrola každý rok a na DPPO každé dva roky. Posledních asi 8 let nic, asi je to moc práce. Tak úředníci přišli s nápadem (a politici jim na to skočili), že nejlepší bude, když se bude každý kontrolovat a udávat sám on-line. A EET a kontrolní hlášení DPH je na světě. EET funguje ze všech států světa jen v Chorvatsku, a to je ještě třeba napsat "funguje". Ve všech ostatních státech řeší poctivost malých živnostníků jinak - od naprosté benevolence, přes paušální poplatek za licenci po registrační pokladny, od kterých je ale k EET dlouhá cesta. Licence mi přijdou nejjednodušší pro všechny - chceš provozovat hospodu na vsi, řekněme do 500 obyvatel? Zaplať ročně 10000 (nebo 20000 nebo 30000, nevím) a dělej si co chceš. Víc se o tebe berňák nebude starat. Totéž by mohlo platit pro řemeslníka bez zaměstnanců. Ale to je moc jednoduché a co by pak úředníci dělali, že jo.

K. Pavlik 23.11.2016 14:40

Re: Za vším hledej úředníka

Jste u podstaty problemu. Ve vetsine statu je to reseno jinak. Cesko si zvolilo zastupce kteri to resi jako Chorvatsko. Mozna ze reseni je jednoduche -budto monarchie - moje moznost nebo jit volit - to se ale v Cesku tak nejak nevede.

J. Kyselková 23.11.2016 16:11

Re: Za vším hledej úředníka

Pane Veselý - to je skvělý nápad - licence - zaplatit povinně, co zákon určí a věnovat se své práci. Nejde o "zločin", pokud kreativní člověk se živí mnohdy svým hobby, za svoje, jakžtaž se tím uživí a pokud je jeho práce druhým prospěšná.

Pořád Babišovi něco i paušálem "krade" ?

J. Veselý 23.11.2016 16:49

Re: Za vším hledej úředníka

To je tím, že politika se dneska smrskla na dva problémy, které neustále dokola "řeší" - jak vyrazit z lidí a firem víc peněz, a jak být u lizu, až se peníze budou utrácet. Obávám se, že lepší už to nebude. Za 1. republiky si občan koupil licenci k provozování trafiky nebo mandlu a žádné další účetnictví po něm nikdo nechtěl. A taky to šlo.

J. Jurax 23.11.2016 23:40

Re: Za vším hledej úředníka

Šlo. Ale taky poměr počtu úředníků ku počtu pracovníků hodnoty vytvářejících byl hodně jinde. A byla tudíž nezaměstnanost! :-)

M. Hanko 23.11.2016 13:10

Několik subjektů?!

Pan autor napsal: "několik subjektů (či maximálně několik desítek subjektů) porušuje zákon..."

Vážený pane autore, spadl jste s Marsu?

M. Hanko 23.11.2016 13:12

Re: Několik subjektů?!

I když, možná že máte nakonec pravdu - pokud vám tam vypadlo slůvko "procent"... :)

L. Gryc 23.11.2016 13:42

Re: Několik subjektů?!

Kdyby napsal maximálně pár desítek subjektů neporušuje zákon tak by byl mnohem blíže pravdy, teda v pohostinství a hotelových službách určitě.

I. Schlägel 23.11.2016 12:49

To je pěkné, jak stát,

ta záruka poctivého dohledu nad nepoctivým podnikáním, řeší nevybraných 18 mld. daní podnikatelů a jsou mu vcelku u zadku stovky mld. zašantročených ročně samotným státem. Je potřeba státu za tuto efektivní činnost poděkovat, že se tak usilovně snaží zachránit drobné.

M. Klas 23.11.2016 12:07

"S" a nebo "bez"

Když tak pročítám příspěvky zde, vyplavalo mi na povrch mého mozku: Když všem vadí otázka u řemeslníků "S" a nebo "bez"?, proč se začíná právě v maloobchodu a hotelech, kde mi účtenku nutí vždy? Většina malých obchodů už má registrační pokladnu, o těch velkých nemluvě. Není to tím, že Burešovy společnosti žádné řemeslo nedělají?

Z. Velínský 23.11.2016 12:32

Re: "S" a nebo "bez"

Bingo!

V. Vaclavik 23.11.2016 12:00

Potrebujeme ceskeho Trumpa

ktery by vymetl ty nase staje od nasich pohunku.

Potrebujeme nekoho, kdo by pro zacatek male podnikani do jiste vyse, zcela osvobodil od jakekoli kontroly a dani. Zrusil zivnostenske listy a zavedl registraci jakehokoli podnikani az od uricte vyse a i tam by neoficialne 'zaviral oko', byl by kavalirsky.

Zalezi prece na tom, jestli chceme, aby obcane byli bohati, nebo aby stat byl bohaty. Ja chci to prvni.

M. Šejna 23.11.2016 12:22

proboha, to snad nemyslíte vážně?

chcete podnikat? O.k. - stačí zajít na živnostenský úřad a během půl hodiny máte živnostzenské oprávnění (u živností volných). Co Vám na tom připadá složitého, že na to potřebujete českého Trumpa?

Já podnikám takto 9 let a ještě jsem nezažil finanční kontrolu. Daňové přiznání zvládnu sám za 3 hodiny práce ročně. Stačí mi k tomu moje evidence příjmů. Z toho pak vypočítám paušální náklady 60% a pak spočítám výslednou daň.

Co byste chtěl ještě víc zjednodušit? Vždyť jednodušší to být snad ani nejde.

I. Schlägel 23.11.2016 12:36

Re: proboha, to snad nemyslíte vážně?

Máte recht. Je to tak jednoduché, že v daňových zákonech přibývá paragrafů, vyhlášek a novel každým rokem po desítkách, v řadě nařízení se nevyzná ani krajské finanční ředitelství (osobní zkušenost), přibývá daňových poradců, bez kterých ten bordel nejde zvládnout. Stát je v klidu. Neznalost zákona neomlouvá. Jednodušší to opravdu být nemůže. Ne každý podniká na základě jednoduché evidence příjmů a výdajů. Ve světovém žebříčku hodnotícím právní a daňovou džungli v tom kterém státě si nestojíme nijak dobře. ANO, bude líp. Podléháte EET?

V. Novák 23.11.2016 12:39

Re: proboha, to snad nemyslíte vážně?

Když máte paušální náklady, nic se moc nemění.

Když si zrovna Kalousek nevzpomene, že ti s paušály nesmějí odčítat na manželku a děti mebo že důchodci nesmějí odečítat základ.

I. Schlägel 23.11.2016 12:46

Re: proboha, to snad nemyslíte vážně?

Jo, povídejte to daňovým poradcům a účetním, jaký je u nás paragrafový a vyhláškový ráj. To je jedno. Moderní stát se dříve či později uvaří ve vlastní šťávě. Topným mediem ale bude solární energie, tak že se není čeho bát, příroda bude zachráněna.

M. Šejna 23.11.2016 12:59

pane Schlägele

reagoval jsem na pana Václavíka, který je nespokojen se způsobem, jak lze získat živnostenské oprávnění. Prý je to podle něho strááášně složité. Pak si stěžoval na to, jak to mají začínající drobní živnostníci složité s daněmi.

Tak jsem mu napsal, jak to ve skutečnosti u těch drobných živnostníků s jednoduchým účetnictvím a využíváním nákladových paušálů je.

Chápu, že Vy máte jiné zkušenosti, protože určitě jste velkopodnikatel s podvojným účetnictvím, jste plátcem DPH, plátcem silniční daně a plátcem všeho možného i nemožného, a proto je pro Vás administrativa kolem podnikání šíleně složitá, až téměř likvidační.

I. Schlägel 23.11.2016 13:09

Re: pane Schlägele

Jo, byl to takový zoufalý výkřik. Ale i z pana Václavíka se třeba stane úspěšný větší podnikatel a spadne tím do průseru jménem český absurdistán. A proto se radši bude preventivně držet při zemi, aby moc nevyrostl.

V. Vaclavik 23.11.2016 13:56

Re: pane Schlägele

Me osobne se to netyka, ale to drzeni pri zemi vidim na konkretnich pripadech kolem sebe, i v pribuzenstvu... jde mi o to, aby clovek vubec nemusel zadat o povoleni k podnikani, aby nemusel mit bumazku na to, aby mu milostive bylo povoleno podnikat, tedy vyvijet iniciativu jak najit obzivu. Zkratka aby i maly Cesky clovek mohl zit v hlavou vzprimenou jako svobodny clovek.

V. Vaclavik 23.11.2016 13:53

Re: pane Schlägele

Nevim, kde jste to z meho prispevku vycetl, neco o slozitosti ziskani neceho. Co jsem napsal, ci jsem chtel napsat bylo, ze zadne registrace podnikani automaticky znamena zadny statni dohled, coz obratem znameana, zadne odvody, tecka, vymalovano. Co si vydelas jako zivnostnik, nebo remeslnik, bud bez zamestnancu, nebo treba i s nekolika do jisteho poctu, jde primo do kapsy a tam to konci. Zadne daneni, zadna kontrola kolik toho v te kapse je, nic takoveho. Z te kapsy at si pak lide plati zdravotni a automobilove pojisteni atd.

V. Novák 23.11.2016 16:24

Re: proboha, to snad nemyslíte vážně?

Twn, kdo si odečítá paušální náklady, si platí daňovéhi poradce a účetní?

Nejste drobátko mimo mísu?

I. Schlägel 23.11.2016 16:34

Re: proboha, to snad nemyslíte vážně?

Já to někde tvrdím? Komentuji celkový stav připomínající džungli, pane kolego. Spěte dál, Vás se to netýká, vy jedete na ty paušály.

K. Vyšata 23.11.2016 11:55

Petr Ševčík, jen se dostat k moci,

by obnovil všechny svobody, svobodu okrádat, jezdit si po silnici podle svého uvážení, neplatit daně vůbec, propustit všechny ty zbytečné represivní složky a nechat prostor všem ke všemu.

Pár desítek subjektů neplatí daně, tedy porušuje zákon, píše srandista Ševčík. Už jenom takové hloupé tvrzení je dokladem, že v životě nezavadil o podnikání. Připomíná mi to jednu ekonomku, zde taky píšící, která také tvrdila že podnikatelé nekradou, ale když jejich zatajování tržeb vysoko převýší padesáttisícovou pokutu tak proč by přiznávali tržbu, že? Proč je nutné zavést EET? No protože se časem dospělo k tomu, že se to vyplatí a nebezpečí postihu nehrozí. Ne že by byli podnikatelé nepoctiví, jen někteří si utrhnou kousek, jiní kus a někdo vše. No a časem se těch co si trhnou kousek stala menšina a z těch co velký kus většina. Všem zainteresovaným to vyhovovalo, tedy těm co měli možnosti. Ti co na odvody nemají žádný vliv mají pocit, že jsou v nevýhodě. Tak se vymyslel jednoduchý systém EET. Pro všechny vrstvy obyvatelstva přínosný. I pro ty, co hlásají pokrytecky jak jsou poctiví....budou m u s e t být.

M. Prokop 23.11.2016 12:12

Re: Petr Ševčík, jen se dostat k moci,

To jste jen, jako obvykle, nepochopil.

O. Uživatel 23.11.2016 12:31

Uživatel požádal o vymazání
Z. Švrček 23.11.2016 11:43

Ano, dav jistě tleská.

Dodavatelé a někteří další jistě také. Babiš dosáhl svého a bude kontrolovat toky a využívat toho pro své účely. Malí budou krachovat a opouštět trh. Podepisuji, souhlasím, toto reálně hrozí.

Tleskat a mlaskat se bude do doby, než státu dojdou peníze. A ty dojdou, protože stát si takto likviduje svobodné podnikání, tedy aktivitu a růst a mačká do krve třídu, která jej vlastně živí. Ti tleskající, ať již pobírači dávek, úředníci, zaměstnanci, či další nechápou, že neexistují žádné jiné peníze, než ty, které vzniknou v ekonomice. Malých však ubude a velcí mají dost prostředků k optimalizacím, což je slušné slovo pro o vyvádění peněz jinam a minimalizaci daní.

Navíc ještě jedno nebezpečí hrozí. Mnozí budou hledat spásu v šedé, či dokonce černé ekonomice. Tak přece reagovali podnikaví lidé už za socialismu a my starší si tehdejší paralelní ekonomiku dobře pamatujeme. Vládnou-li predátoři společně s pitomci, nebude tomu holt jinak.

Z. Švrček 23.11.2016 11:45

Re: Ano, dav jistě tleská.

Koukám, že mi chybí něco jako optimistický závěr, tedy: tak co takhle jít k volbám a vykopat tu dnešní garnituru, pokud to ještě jde?