29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Tak umírá svoboda

Orwelovských opatření ze strany současné vládní koalice není zrovna málo, ale EET mezi nimi vyniká a jeho dopad bude zásadnější, než se na první pohled zdá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 23.11.2016 16:35

Re: Ano, dav jistě tleská.

Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku, kam schováš? Do batreru zalezu, tam já zimu převezu.

Ale vážně, mnoho vesnických putykářů díky tomu EET pověsí živnost "na hřebík" (notabene, až mu ještě u píva, domácích utopenců a mariáše zakáží hulit). Obvykle pak převede své prostory do občanské výpomoci, v rámci klubovny dobrovolných hasičů, myslivců, pěveckého spolku žen, co já vím, za symbolickou 1 Kč. Pípa a chlaďák, stoly, židle a kamna jsou jeho, co si tam kdo soukromě dodá (sud píva, flaši kořalek, utopence, zvěřinu, etc.), to on v rámci sousedské výpomoci technicky zrealizuje v rámci barteru. Klucí od myslivců, hasiči, i ten pěvecký svaz se pak může rozšoupnout, když si každý den mohou udělat potlach, ožrat si hubu, zahrát mariáš a zapálit si trabuko bez buzerace govermentu, v bejvalej putyce starýho Šajnera. Místo EET (kompu, internetu, softwaru) má ještě porculánové tácky, aby byla evidence, kdo co vylemtal a sežral, aby zúčtování fiskálního podílu spolku na nákladech a výnosech bylo v intencích přiměřené reciprocity neziskové organizace, spontáně vytvořené, a u FÚ neregistrované. Složíme se na sud píva a vypijeme ho v bejvalej putyce Štainera, nebo na jeho zahradě u vatry. EET netřeba. Lufťáky, kteří starýho Štajnera vyhledávali (byl a je myslivec) pro vynikající srnčí svíčkovou, daňčí na víně a kančí guláš, mají fakultativní dilema. EET účtenku a sušit hubu až k benzínce s nějakým "crocodille", nebo podlehnout "šedé ekonomice" a vysomrovat bez účtenky porce srnčí svíčkové s tím, že tím připravuji parciálně o živobytí pobírače dávek? Přípodotek, ouředníci jsou sekundární sféra, hodnoty nevytváří, hodnoty čerpají a buzerují i své živitele, jako vši, které cucají svého hostitele a ryčí ve smsylu moci zákonodárné. Nejsou darmožrouti, pouze jsou slouhové a porodní odkaz té zákonodárné. Proč ouředník řve, že musí platí daně a podnikatel má odpočet? Ouředník je placen, proto, že nevytváří naturální hodnoty. Je placen z berní jiných, kterým má být služebníkem. Mýlím se?

O. Uživatel 23.11.2016 18:03

Uživatel požádal o vymazání
V. Braun 23.11.2016 11:14

No vida, a zařídili jsme si to zcela sami bez zlé EU

Jen bych připomenul, že jsme si EET tady v ČR zařídili zcela sami, ani EU jsme k tomu nepotřebovali.

Troufám si tvrdit, že tak je to s řadou dalších věcí a regulací. Buď si je vymyslíme zcela sami, nebo EU návrhy uvedeme do života zcela originálně - vždyť i ty volně ložené rohlíky a koblihy jsme málem začali balit do celofánu a o českém způsobu zavedení dotací na solár ani nemluvím.

M. Prokop 23.11.2016 12:14

Re: No vida, a zařídili jsme si to zcela sami bez zlé EU

Že blbnou lidé i mimo EU ještě vůbec neznamená, že máme pokurně přijímat blbnutí EU. To je jaksi navíc. A Bureše můžeme v příštích volbách nevolit (já ho nevolil ani v minulých). V EU je podobný postup prakticky nemožný.

Z. Velínský 23.11.2016 10:34

No tak, za týden se uvidí

Tak nepřipravenou státní akci jsme snad ještě v Čechách nezažili. Povinných subjektů, kterých se tato vlna týká, je potřebnou technikou 2 týdny před spuštěním vybaveno 20%. Testovací provoz v jiných případech vypadá tak, že se testuje jako by to byl ostrý provoz. Ne tak u EET. Do provozu se registrovala třetina budoucích uživatelů, a z nich jen každý desátý si vyzkoušel vytisknout účtenku (ne celodenní provoz s tiskem účtenek!). I stát zůstal pozadu. Server MF neměl ještě 15.11. ani podanou žádost o vystavení certifikátu pro zabezpečené připojení - fakt jsem si myslel, že testovací provoz se normálně testuje se vším tak, jak to bude. Vystavení certifikátu obvykle trvá 2 týdny, proč těch pár stovek neinvestovali o měsíc dříve?

Suma sumárum si myslím, že tohle fungovat nebude. Možná to skončí drakonickými pokutami v lednu a únoru podnikatelům za nepřipravenost, a následně z toho možná stát vycouvá stejným způsobem, jako v roce 2008 od registračních pokladen.

M. Šejna 23.11.2016 10:49

ano, máte pravdu

narozdíl od mnoha místních ideologicky zabedněných diskutujících, kteří už jen z ideologického principu jsou proti EET, Vy přicházíte s konkrétním popisem problému.

Narazil jste na zásadní problém EET - tj. technickou proveditelnost a technickou připravenost. A jak správně naznačujete, problém EET není ve "špiclování" podnikatelů, ale v tom, zda systém EET vůbec bude fungovat.

O. Uživatel 23.11.2016 11:04

Uživatel požádal o vymazání
Z. Velínský 23.11.2016 12:36

Re: ano, máte pravdu

Milý pane, podobných systémů, jako se chystáme spustit u nás, nefunguje celá řada. To je omyl. Ani v tolik referovaném Chorvatsku se nejedná o systém online s nutností neustálého připojení k internetu.

Naše EET je snad světové unikum, v koncepci jak je to postavené. A taky to tak asi dopadne.

O. Uživatel 23.11.2016 13:19

Uživatel požádal o vymazání
J. Lepka 23.11.2016 11:13

Re: ano, máte pravdu

Jako obvykle zapřaháte koně za vůz, Šejno. Problém je, že je to nesmyslné, hloupé a bolševické opatření okecávané jalovými frázemi vzbuzující klasickou závist u neschopných. Ty technické problémy jsou jen nevyhnutelným důsledkem neschopnosti pachatelů tohoto paskvilu. Jsou to totiž titíž nýmandi, co již více jak dvacet let proklamují a schvalují všemožné státní registry na cokoliv / za desítky miliónů / aniž by vlastnili Arabelin kouzelný prsten a dokázali tak jejich provozuschopnost ( o bezporuchovosti se raději nezmiňuji ).

A o přenesení odpovědnosti za případné omyly a likvidační pokuty pro živnostníky je (doufám i pro vás ) nepřípustné ve státě, který má presumpci neviny zakotvenu v právním řádu.

V. Braun 23.11.2016 11:15

Re: ano, máte pravdu

Ty desítky milionů jsou dost podceněné, pokud si pamatuji z novin, tak to většinou byly stovky.

J. Lepka 23.11.2016 11:23

Re: ano, máte pravdu

naprosto souhlasím, ale nechtěl jsem potenciálně špatným odhadem nabízet munici trolům a trotlům.

V. Novák 23.11.2016 12:31

Re: ano, máte pravdu

Na rozdíl od pitomostí zaváděných pravicpvými ministry jako Drábkem a jeho pohůnkem Šiškou, jede EET ve zkušebním provozu, kde mají hospodští možnost vychytat mouchy na své straně a zároveň tím pomoci programátorům a adminům vychytat jiné. To není jako u registru vozidel, kde si dali týden na přepojení - načež spustili rovnou ostrý provoz bez ověření pod zátěží - a on nefungoval.

Nebo jako u systému výplat sociálních dávek, kde přešli na ostrý provoz rovnou - aniž by zachovali paralelní starý provoz. A ono to, světe div se!, nefungovalo. Bodejď by fungovalo, když to Šiška přiklep firmě, co to neuměla, takže si jen utrhla "marži" a zadala to jiné firmě, která to taky neuměla, takže si urvala "marži" a zadala za mnohem menší peníze někomu, kdo to zplichtil...

Nevím, jak dopadne ostrý provoz EET a rovnou v tom Vánoce a Silvestr - ale prozatím to vypadá, že EET budují lidé, kteří něco o systémech a jejich vývoji vědí.

M. Prokop 23.11.2016 12:15

Re: ano, máte pravdu

Technická proveditelnost je jedna stránka věci, celková pitomost druhá, IMHO důležitější, protože ta technika je až její následek.

V. Novák 23.11.2016 16:21

Re: No tak, za týden se uvidí

To, že se povinné osoby nevybavily technikou a ani sei nevyzkoušely jak to funguje v měsíc trvajícím zkušebním provozu, je JEJICH chyba. Možnost měly.

A pokud chcete něco srovnávat - tak bych doporučil už níže zmíněný Registr vozidel, který hodili do ostrého provozu aniž by někdo patřičně zaškolil obsluhu - a ono to padalo, nebo Systém výplaty sociálních dávek. Ten Drábkovi nefungoval snad ještě po půlroce.

TOMU říkám nepřipravený start.

K. Janyška 23.11.2016 9:24

Uvidíme, co na to podnikatelé. Zatím nějak zařezaně mlčí.

Žeby pracovali už úplně všichni pro Agrofert ? Dzp.

J. Lepka 23.11.2016 11:21

Re: Uvidíme, co na to podnikatelé. Zatím nějak zařezaně mlčí.

Už jsem vám to radil : diverzifikujte své informační kanály. Je jich dost. Jak informací, tak podnikatelů. Za jedny z nejtypičtějších : provozovatelé horských chat, nechají si jen ubytování, už si u nich nedáte ani čaj / jasně, že vy ne, vy asi po horách moc nechodíte, jinak byste to věděl - on tam tak nějak internet moc nechodí, víte /, nebudou riskovat likvidační sankce kvůli týden trvající bouřce. On sice i bolševický právní řád respektoval zásah vyšší moci, ne tak MF a jejich všemocný guru, ti přece poručí i dešti, větru.

K. Janyška 23.11.2016 16:39

Re: Uvidíme, co na to podnikatelé. Zatím nějak zařezaně mlčí.

Vy na rady pro mne nemáte. Je netvrdím, že Babiš není socialistický ksindl, jen se podivuji malému, témeř neviditelnému, odporu podnikatelů... Dzp.

T. Vůjta 23.11.2016 9:11

Proč EET - 2.

S tímto je konec. EET bude pro nejdrobnější podnikatele doposud krátící tržby znamenat nutnost navýšit ceny, což jejich zákazníky odvede do větších obchodních center a ony potravinářské obchůdky v malých obcích, malé restaurace a podobně zmizí. Drobná obchodní infrastruktura zanikne, drobní podnikatelé se stanou doplňovači zboží do regálů v obchodních centrech, občanů zařaditelných do středního stavu zase ubude.

Komu je toto ku prospěchu ? Kampaní o tom, že EET zatočí s nepoctivci se přitáhnou voliči, kteří závidí sousedovi, že má obchůdek a dělá si co chce a má se dobře, zatímco já musím do fabriky, kde mám zlého šéfa. Kampaní pro EET se vytvoří dojem, že ti, co ji vedou jsou ti správní, protože chtějí technickými prostředky zabraňovat porušování zákona a dostávat finance do státní kasy. Kampaní pro EET se oslabí střední stav, který je pro svobodnou zemi požehnáním, pro snadnou manipulaci s národem naopak překážkou.

V. Novák 23.11.2016 9:10

Pendrek, pendrek, milý pane!

Otočil jste celé EET naruby. Konč (ometuje se) svoboda zatajovat příjem a tedy platit nižší až žádné daně. Omezuje se svoboda vykuků získat komparativní výhodu nad poctivými.

A četl jsem o hospodských, kteří si zavedli EET v předstihu a už off-line zjistili, že jim "záhadně" narostly tržby a množství prodanývch panáků. Až o třetinu.

Být to na začátku 90. let, nemusel Skamene s hospodou zkrachovat - bylo by mnohem nesnadnější ho jako hospodského okrást. I když... on spíš tu hospodu vychlastal sám...

O. Uživatel 23.11.2016 10:02

Uživatel požádal o vymazání
V. Novák 23.11.2016 12:45

Re: Pendrek, pendrek, milý pane!

Ale jednoduše - jste hostinský a máte pingly, kteří roznášejí Starou mysliveckou a kasírují. Nejste tam furt, nemůžete všecko každodenně fyzicky kontrolovat, takže pingl si koupí vlastní flašku a ve vaší hospodě si na vaši režii tak drobátko připodniká.

A z toho je ten třetinový růst tržeb. Když si nezapodniká, protože každého paňáka vyúčtuje... Musí...

O. Uživatel 23.11.2016 14:26

Uživatel požádal o vymazání
V. Novák 23.11.2016 16:27

Re: Musí? Takhle nejsem naivní ani já...

Udělá, protože musí hostovi dát vytištěnou účtenku.

Host zaplatí co je na účtence, co je na účtence je taky v systému - takže se to doví nejen FÚ, ale především hospodský.

Nechápete nebo nechcete chápat? V druhém případě vás už nebudu obtěžovat nějakým vysvětlováním...

O. Uživatel 23.11.2016 16:38

Uživatel požádal o vymazání
Z. Velínský 23.11.2016 10:40

Re: Pendrek, pendrek, milý pane!

Závada je především v nedokladovaném předpokladu, že "všichni kradnú". Nekradnú, pane. Zeptejte se kohokoliv. Takže i kdyby se nakrásně EET podařilo úspěšně spustit - což není možné vzhledem k tomu, jak nepřipravené to je - tak z toho nemá jak kápnout slíbených 18 miliard.

V. Novák 23.11.2016 12:19

Re: Pendrek, pendrek, milý pane!

Ne, pane. Ale ti, kteří nekradnů, mlčí. Těm totiž odpomoc od neférové konkurence pomůže.

Kolik státu "kápne", neví, obávám se, nikdo. Ale i kdyby nekáplo nic, narovnání konkurenčního prostředí pomůže. Takové odhady předem jsou asi stejně platné jako tvrzení, že nepomůže kontrolní hlášení k DPH - pomohlo, omezilo karuselové podvody.

O. Uživatel 23.11.2016 12:49

Uživatel požádal o vymazání
V. Novák 23.11.2016 16:29

Re: Pendrek, pendrek, milý pane!

Argument nemáte, jen šaškujete - tak si šaškujte sám...

S Rysem byste se mohl shodnout.

T. Vůjta 23.11.2016 9:10

Proč EET - 1.

EET je opatření, které zřejmě dokáže velmi účinně zabránit krácení tržeb v maloobchodě. Někde jsem však četl, že u nás skoro 90% tržeb v maloobchodě realizují velké obchodní řetězce typu TESCO, Globus, Kaufland, ... Tam se nějaké šizení krácením tržeb asi dost dobře realizovat nedá, takže EET míří na nějakých těch zbývajících 10% objemu tržeb v maloobchodě. Ale ne celých těchto 10% tržeb je z různých důvodů krátitelných. Takže veliký projekt EET míří nakonec možná na jednotky procent objemů tržeb, na nejmenší drobné podnikání.

Existuje názor, že drobné podnikání je správné úplně osvobodit od daní, protože toto podnikání představuje zároveň určitou službu druhým - zabezpečí ve státě elementární obchodní infrastrukturu. Má svoji cenu, když v malé obci existuje potravinářský obchod, malá restaurace a podobně. Zároveň se ví, že ti, kdo tyto drobné podniky provozují bývají občany, se kterými má stát "nejméně práce" - nezatěžují zpravidla sociální systém, umí se sami o spoustu věcí postarat. Toto všechno má pro stát svoji cenu a stojí za to to vyvážit osvobozením od daní. A ono to nakonec u nás doteď takto fungovalo - ovšem s tím, že drobní podnikatelé krácením tržeb porušovali zákon a bylo velmi těžké jim to dokázat. Výsledek byl stejný : nejdrobnější podnikatelé neplatili daně, na druhou stranu zabezpečovali v zemi elementární obchodní infrastrukturu a nezatěžovali sociální systém. Zároveň také posilovali tak zvaný střední stav.