24.6.2024 | Svátek má Jan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Plující oblaka 18.8.2007 7:43

Na co mít peníze

Na rozdíl od většiny diskutujících mám i zkušenost poměrně chudé matky a plateb u dětského lékaře. I v situaci, kdy jsem měla na nákupní rozpočet pro celou rodinu (jídlo, drogerie, plínky a drobnosti jako jsou bačkůrky, deštník atd.) cca 100 $ týdně, mne každá návštěva pediatra (i pravidelná prohlídka) stála 5 - 10 $. Plus stejná částka za případný recept. V životě mne nenapadlo, že bych si mohla vyřvat neplacení nebo zůstat dlužná. Když bylo hodně zle, ubírala jsem z druhé strany potřebnosti nákupního spektra (nekouřím, takže nebylo co omezovat, ale eventuální lahev vína ke slavnostnější večeři jsem občas nechala v regálu, i když chuť někdy byla, u kadeřnice jsem se nechala jen ostříhat a barvu jsem si patlala sama, další náměty, jak na sobě bezbolestně ušetřit zmíněnou částku, můžu jmenovat z dlouhé praxe).

Protože jsem byla vždy s lékařskou péčí spokojena, na poliklinice jsem nikdy nekoukala do zdi čekajíc, až sestra vyjde, lékaři byli kompetentní a hodní, vždycky si umyli ruce, než sáhli na mé miminko, snažili se komunikovat i s pro ně cizokrajným dítětem velmi hezky, a všechny problémy se podařilo vyřešit v rozumné době s dobrým výsledkem, peníze z mé kapsy jsem považovala za dobře umístěné. Však z pojištění jim šlo mnohem víc.

Ne že bych ráda platila z uvědomělosti, ale nebude mi to zase dělat problém. A doufám, že babičky a dědečkové u nás v městečku, kteří chodí k obvoďákovi jako na společenskou událost, pokecat si, a vůbec jim nevadí ty tři hoďky, co prosedí v čekárně, situaci přehodnotí pozitivně.  Když budou potřebovat pouhé pokecání s živou duší, investují těch 30 do kafe nebo čaje v kavárně, půjdou tam spolu, a budou se mít mnohem líp.

jirka.s. 18.8.2007 9:30

Re: Na co mít peníze

R^ Konečně něco, co bylo napsáno rozumem, s citem a bez emocí! Děkuji!R^

mirda 18.8.2007 11:20

Re: Na co mít peníze

Gratuluji Vám a prosím pana Neffa  o zaslání tohoto příspěvku paní Bobošíkové a ostatním kňouralům.>->->-

Lapil 18.8.2007 11:59

Re: Na co mít peníze

Přesně. Na stará kolena (40+) jsem se dal na cukrovku. Když pominu, že mnohem a mnohem víc mě stojí kvalitnější jídlo než těch denních pár desetníků za léky, tak teď pečlivě zkoumám, co s tímhle: jednou za čas dorazím v 6,50 před středisko, v 7,10 dorazí setřička, pět deset čekatelů vhrkne do čekárny, v 7,30 dorazí doktorka, nastane chaos v pořadí, protože nejdřív krev, pak cukr, kolem půl deváté jsem uvnitř, bodnou mě do prstu, je vyřčen ortel "setrvalý stav" a konečně můžu jít domů. Zatím je léto, ale do prvních mrazů to musím vyřešit.

Plující oblaka 19.8.2007 22:38

Re: Re: Na co mít peníze

Asi bude řešením vlastní glukometr, popřípadě  změna lékaře.

Antonín 18.8.2007 7:40

Vážená paní Bobošíková,

to, co jste napsala, myslíte vážně? Vy, osoba placena daňovými poplatníky České republiky, máte tu odvahu se takhle vyjadřovat? Podle mého názoru jste stvořila ubohý článek,  který se snaží apelovat na city určité vrstvy obyvatel, kteří  snad nemají dostatek soudnosti, aby poznali o co Vám jde. Nezdá se Vám, že si to národ nezaslouží, být považován za lidi, kteří nejsou schopni si dát jedna a jedna dohromady? Podle mne urážíte tímto příspěvkem všechny slušné a myslící lidi.

egoist 18.8.2007 7:26

ano

dobré ..s tím se dá souhlasit..

MUDr Jiří Kilian 18.8.2007 6:00

úhel pohledu

Autorka píše o penězích na doktory.  Je to trochu zavádějící . Doktoři na tom nevydělají nic, jen jim přibude administrativní činnosti, náklad yna režii se zvýší více, než činí dílek zisku, který lékaři z poplatku zůstane poté, co mu ZP sníží úhrady za poskytnutou péči. Navíc, stát dá lékaři povinnost poplatky vybírat pod hrozbou padesátitisícové pokuty. Tím se lékař dostává problémů - přijde-li pacient bez peněz, povinnost poskytnutí péče zůstává pod hrozbou trestního zákona, nevybrání poplatku je pak spojeno se sankcí finanční. 

Ohledně dětí a poplatků jsou tu mimo jiné dvě věci, které zatím nesjou nějak vyřešeny, tedy pokud vím :  Není možné zavázat dítě k platbě. Jednak nemusí mít své peníze, jednak není právně odpovědné než skrze zákonného zástupce. Přijde-li 17 letý hoch k lékaři např. pro bolesti hlavy a nechce nebo nemůže platit, jak je možné  po něm vymáhat placení poplatku ?

Zásadní obecný prinmcip je, že vztah dítě-společnost není zrušitelným, na rozdíl od vztahu dítě-rodina. Tuto nezrušiteolnost vztahu musí stát garantovat, respektovat a řídit se jí. Je to tedy on, kdo se musí nějak postarat o regulaci spotřeby péče způsobem, který respektuje práva dítěte, daná konvencí, která je součástí našeho právního pořádku.  Stát ale zymýšlí něco jiného :  Chce nařídit lékaři vybrat penéze od děcka, které je nemusí mít.

Od poplatku mají být osvobozeni chronicky nemocní. Definice chronického onemocnění není pro takový účel stanovena. Také není stanoveno, zda poplatku bude chronicky nemocný zproštěn při péči v přímé souvislosti s oním chronickým onemocněním nebo vždy.

Přímá účast spotřebitele péče na její úhradě je přirozeným a správným mechanismem regulace spotřeby péče. Technika tohoto způsobu, dosud představená reformisty,  je nedostatečně  a špatně promyšlená, nebere ohled na související právní normy a staví lékaře do neřešitelných situací. Reforma je tvořena bez znalostí věcí, to je její největší chyba. 

zetB 18.8.2007 8:52

Re: úhel pohledu

V týdnu na Radiožurnálu prezident lékárnické komory pan Chudoba říkal, že poplatky za návštěvu zůstanou lékaři a za recept lékarně. Vy tvrdíte opak.

MUDr Jiří Kilian 18.8.2007 10:15

Re: Re: úhel pohledu

Prvně : lékárníci, pokud vím, nebudou vybírat nic, zahrne se to nějak do ceny léku. Podruhé, já netvrdím, jen říkám, co jsem četl a slyšel z míst rozhodujících. Ať ZP nebo ministerstvo sdělí, jak se poplatky promítnou do úhrad. Jediné sdělení bylo, že úhrady se o část poplatku sníží, jiné jsem neslyšel.

JH 18.8.2007 5:43

Velice dojemný článek, ale jak

to vypadá s podstatou věci? Kolik má Bobošíková dětí a jaký má plat? Kdo jí na ten plat přispívá? Madam BoBo naprosto uniká zásadní systémové řešení, které napadne každého kromě ní :-)

Bobo 18.8.2007 5:39

Tady chvilku nedáváte pozor a už jsou věci jinak.

Paní Bobošíková už nevlaje modrým praporem za modrostranu? 

I-Worm 18.8.2007 8:27

Re: Tady chvilku nedáváte pozor a už jsou věci jinak.

strana jí zasolila, i ona straně zasolí!

malstoka 18.8.2007 4:24

Jen když si mohu kopnout

P. Bobošíková již delší dobu, co nemá co říci, tak se uchylije jen k siláckým řečem. Neberu ji právo se vyjadřovat k pilitickým soupeřům, ale stavět svoji popularitu na napadání  mateřských citů  je ubohé.

PROKOP BUBEN 18.8.2007 2:40

DOMNÍVÁM SE

 ŽE BOBO V TOMTO PŘÍPADĚ OPĚT POPULISTICKY tlačí na své potencionální voliče....Plýtké a obecné , nic neřešící floskule jí byly vždy vlastní......

Kat Mydlář 18.8.2007 2:49

Re: DOMNÍVÁM SE

Nenapadlo měnic lepšího směrem k bobo, než hovězí dobytek a nebo dojnice.

Hrad 18.8.2007 7:43

Re: Re: DOMNÍVÁM SE

To je teda výkon. Že vás něc něco takového napadlo, musíte mít šestý smysl. Po těch pěti zatím není ani památky.(Y) Patříte zřejmě mezi ty drobné lidi v modrých kazajkách, kteří při svých "výletech" do pro ně cizích krajů, sebou vozí vlastní cibuli.  

chytrý horák 18.8.2007 8:18

Re: Re: Re: DOMNÍVÁM SE

:-D

pepa 18.8.2007 1:57

koukám,

se tady ani tak nehodnotí to, co ta paní řekla, ale hlavně se řeší to, co dělá, dělala atd. no, samozřejmě, je to bobošíková se svými 7 nebo kolika litry platu euposlance, ale přesto připouštím (přes to, že z její strany to moc nesedí), že svůj článek napsala dobře a vystihla podstatu věci.

BOMBON 18.8.2007 1:17

a vy jste uz, pani poslankyne,

rozdala svuj majetek potrebnym?

ondys 18.8.2007 1:08

Populistické žvásty skvěle placené paní

Ale je nestydaté válet si šunky mezi nejlépe zajištěnými a chtít dobývat uznání jako Matka Tereza.

Rv;-(R^

http://ondys.asp2.cz

Ondys 18.8.2007 5:29

Re: Populistické žvásty skvěle placené paní

Váš blog je k smrti nudný... a není moc korektní adresu vylepovat na NP.

Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a texty cizojazyčné.

ondys 18.8.2007 8:43

Re: Re: Populistické žvásty skvěle placené paní

Ale, ale, cenzore o relevanci Vašich názorů svědčí odvaha mít vlastní podpis. A vzhledem k tomu, že jste přežil můj web, jedná se o lživé tvrzení: pokud nejste božsky nesmrtelný.

Rv(Y)R^

Plechanov 18.8.2007 1:05

Bobo

Bobošice mele bolševickou propagandu, tak jako jí už mlela zamlada, kdy se angažovala na ÚV SSM.

Hrad 18.8.2007 7:48

Re: Bobo

Už jsi vstoupil do ODS? Jestli ano, prohlédni si na pravé botě podpatek!!

jméno 18.8.2007 13:29

Re: Bobo

co se taky dá čekat od bývalé aktivistky Hitler Jugend, že.

Ladislav N. 18.8.2007 1:04

Populistická k*áva zabučela... (už zase)

Jojo, v EUlamentu je to sladký život...  Co bude Bobo s manželem dělat, až jí skončí mandát? ;-P

Láďa 18.8.2007 2:41

Re: Populistická k*áva zabučela... (už zase)

Jakoze to co rika neni pravda anebo je to snad prilis ideologicky nevhodne?

AeroKarel 18.8.2007 22:28

Re: Re: Populistická k*áva zabučela... (už zase)

Není.

AndyO 18.8.2007 0:56

a takovéhle dojáky píše osoba,

jejíž abdikace na post úřednice v Bruselu by zaplatila poplatky za doktora celému Jižnímu městu. :-/