26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Slušný člověk po cizím majetku nesáhne

Po vášnivé debatě o plošném zákazu kouření v restauracích a hospodách nakonec prohrála svoboda souboj s demokracií. A salámovou metodou přicházejí další oblasti. Aktuálně jsou na řadě například prázdné soukromé byty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Trick 10.8.2019 11:50

Re: Hloupý článek

Spravedlnost spočívá v tom, že lenoši nebudou mít nárok na sociální dávky když se jim nechce pracovat.

To jste nepochopil?

J. Svoboda 10.8.2019 11:57

Re: Hloupý článek

Pane, to jsem pochopil už dávno. Lépe řečeno, neměl jsem co chápat, měl jsem to asi na rozdíl od vás vrozeno.

Nechápu, proč mi ten nesmysl posíláte.

A. Trick 10.8.2019 12:05

Re: Hloupý článek

Protože píšete nesmysly a vnucujete je jiným.

"Spravedlnost pro všechny občany? Tedy i pro lenochy, kteří se chtějí mít "spravedlivě" lépe, než pracovití?"

J. Kratochvíl 10.8.2019 11:54

Re: Hloupý článek

Nemluvím za lenochy, ale za ty, kteří pracují poctivě a jsou společnosti užiteční, ale mají povolání, které jim nevynese ani tolik, aby mohli slušně bydlet. To je nespravedlivé. A pro lenochy je zase spravedlivé, aby bydleli na ulici. To je spravedlnost pro všechny občany.

J. Svoboda 10.8.2019 12:01

Re: Hloupý článek

Myšlení je dobrá věc. Ti, kteří mají povolání, které jim nevynese ani tolik, aby mohli slušně bydlet, by se měli poohlédnout po jiném povolání. Kdo myslíte, že by měl tu "spravedlnost" hlídat?

J. Kratochvíl 10.8.2019 12:35

Re: Hloupý článek

Myslím na povolání, které společnost potřebuje, ale odměňuje je nespravedlivě nízko. Na všechny vaše otázky není jednoduchá odpověď, ale určitě by to neměla hlídat chamtivá neviditelná ruka trhu nebo něco podobného a hloupého.

J. Svoboda 10.8.2019 17:51

Re: Hloupý článek

Myšlení je záslužná činnost, jen je asi třeba myslet víc a lépe.

Co je to společnost? Stát? Společnost nemá žádné peníze a proto ani nemůže nikoho odměňovat.

Zdá se, že máte komunizmus velmi, velmi hluboko pod kůží. Stát má jen ty peníze, které nám sebral.

Pode mého názoru, ať se vám to líbí, či nikoliv, nejvhodnějším a nejúčinnějším prostředkem odměňování je trh. Pokud někdo něco potřebuje, musí se smířit s tím, že za to bude muset zaplatit. Starou a zatím nepřekonanou skutečností je to, odměnu určuje zákon poptávky a nabídky, což znamená trh.

Podle vás je trh chamtivý. Pokud vám za práci někdo bude nabízet určitý obnos, řeknete mu, abyste porazil trh, vám stačí jen polovina nabízené částky?

J. Jurax 10.8.2019 19:48

Společnost neodměňuje.

V případě zaměstnance odměňuje zaměstnavatel z peněz, které mu zaměstnanec vydělá (neplatí pro stát), v případě podnikatele se odměňuje sám z peněz, které vydělá.

Která povolání máte na mysli? A proč v něm setrváváte, když je tak špatně placené? Nebo, pokud se to netýká Vás, proč ti, o nichž píšete, v tak špatně placeném zaměstnání zůstávají?

A jaký plat je podle Vás nespravedlivé nízký (v korunách) a u jaké práce?

M. Rozbořil 10.8.2019 12:17

Re: Hloupý článek

Co máte na mysli pod "pro všechny spravedlivou společností"? A nechoďte na mne s heslem "každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb".

P. Lenc 10.8.2019 13:11

Re: Hloupý článek

Pánové, že se s tím bolševikem Kratochvílem vůbec vybavujete.

M. Pecina 10.8.2019 19:01

Re: Hloupý článek

V této socialistické zemi žádná neviditelná ruka trhu bohužel neexistovala. Proto také dnes jsme přesně tam, kde jsme;-)

J. Jurax 10.8.2019 19:36

Mýlíte se.

Svoboda generuje spravedlnost.

A spravedlnosti pro jednotlivé členy společnosti nelze dosáhnout na úkor a za peníze jiných jednotlivých členů společnosti. Na úkor spravedlnosti pro jiné. A už vůbec ne nuceně.

Jak si konkrétně představujete tu spravedlnost a cestu k ní? Jedněm sebrat a druhým dát, aby měli všichni spravedlivě stejně? To už tu jednou bylo a neosvědčilo se to. Nicméně těm co dostávali to spravedlivé jistě přišlo. Těm obíraným patrně ne.

M. Pecina 10.8.2019 9:57

Motání hrušek s jabkama

Restaurace není soukromý prostor prostě proto že tam chodí veřejnost. Majitel zcela SVOBODNĚ rozhodl, že ve svém soukromém prostoru bude provozovat službu pro veřejnost, která je z dobrých důvodů různě omezována státem (tedy veřejností) z důvodů hygienických, požárních...

Kdyby se majitel rozhodl, že ve svém soukromém prostoru bude nappříklad plést košíky, může si tam dělat co chce, třeba i kouřit a stát mu do toho mluvit nijak nebude.

M. Krčmář 10.8.2019 10:18

Takže dejme tomu kancelář kterékoli firmy,kam chodí zákazníci,je veřejným prostorem, jelikož tam mají přístup lidé? Jistěže není a vy půjdete do té kterou potřebujete,ale vyberete si tu,která se vám líbí,u restaurací je tomu taky tak. A k čemu toto vměšování se státu do věcí,do kterých mu nic není vede? Třeba k tomu,že i poslední nekuřáci u nás přemýšlí,že začnou hulit taky,neb když jdeme kouřit,sedí v lokále sami. Nehledě na města,kde když vyleze celá hospoda na ulici, dělá pochopitelně hluk a kouří, což obtěžuje obyvatelstvo. Co s tím,zakážeme hospody?

K. Salajka 10.8.2019 10:30

Re:

Vemte si s sebou na ulici cedulku, že realizujete svobodu, ať to nájemníci pochopí. Beztak má málokdo pomeje k ruce, aby si realizoval svobodu na Vás.

M. Krčmář 10.8.2019 11:20

Já jsem proti těm hloučkům před hospodami,ty způsobil právě nepromyšlený striktní zákaz kouření všude bez ohledu na následky. Dále nutno dodat,že nekuřácké podniky vznikaly i bez tohoto nařízení a každý měl právo na výběr. PS: nevychovanci vám budou foukat kouř do tváře vesele dál, zatímco většina normálních kuřáků se shodne s většinou normálních nekuřáků na nesmyslnosti dané normy. Minimálně těch co znám.

M. Pecina 10.8.2019 16:53

Re:

Zase motání hrušek s jabkama. Provozovna firmy, kam si Vy zvete zákazníky fakt není ze zákona totéž co restaurace nebo prodejna, kam může opravdu přijít kdokoli.

M. Krčmář 10.8.2019 17:41

Do provozovny firmy může též přijít kdokoli,leč nemá cenu se handrkovat nad tím,jak zákon pojímá hospodu. Problém spočívá v tom zákonu, který popírá soukromé vlastnictví a přináší víc škody než užitku.

M. Pecina 10.8.2019 18:59

Re:

Zákon nic takového v tomto případě rozhodně nepopírá. Zákon Vám v tomto případě pouze nařizuje co smíte a co nesmíte, pokud se zcela SVOBODNĚ rozhodnete, že budete ve svém soukromém majetku provozovat zařízení mající tuto funkci. To je celé. Jinak tyto zákony platí odjakživa co se tyto podniky provozují. VŽDY platila pro tento typ podniků různá omezení ze strany státu ať už ten stát vypadal jakkoli.

J. Pražák 10.8.2019 10:29

Re: Motání hrušek s jabkama

Nekuřák může nechat vydělat vlastníkovi nekuřácké hospody, kuřák kuřácké hospodě. Mělo by to být pouze uvedeno u vchodu.

Pachatelé dobra za peníze jiných zase šikanují normální lidi. Dnešní EUrodemokracie si vybrala ze všech totalitních režimů 20. století. (Zatím) nepotřebuje gulagy a koncentráky a místo černých košil s obušky využívá aktivisty neZiskovek, placené z našich daní. Cíle se od dob reálného socialismu, fašismu a nacismu nezměnily. Jde stále o ovládání lidí.

V. Braun 11.8.2019 1:00

Re: Motání hrušek s jabkama

Tak EUdemokracie je na vině, že tady nejsou kuřácké hospody? To má tedy dlouhé prsty, když se ji podařilo prosadit tak drastický protikuřácký zákon v Rusku, který tam začal platit o několik dříve než změna tady.

J. Pražák 11.8.2019 7:20

Re: Motání hrušek s jabkama

Tady není Rusko, tak co ho sem pletete? Když soused skočí z okna, tak to uděláte také? Pro mně je podstatné, že u nás zákaz kouření prosadila štrasbruselská EUrodiktatura.

P.S.: sám jsem nekuřák, ale stále platí:

„Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat.“

A. Trick 10.8.2019 9:30

Takže SVOBODA

je především SVOBODA hulení.

P. Lenc 10.8.2019 10:06

Re: Takže SVOBODA

Ano pane Tricku, ať se vám to líbí nebo ne.Co přijde po zákazu kouření? Zákaz masa? Pokusy už tady jsou.Co bude dál?Vy, co máte socialisticko nacisticky vypatlané hlavy to zajisté uvítáte.Jenom dejte pozor,každá revoluce, i tato plíživá žere vlastní děti.

A. Trick 10.8.2019 11:05

Re: Takže SVOBODA

Proč hostinský musí pustit do své hospody hygienickou službu? To není omezování SVOBODY? Proč musí strpět ČOI? Což to též není omezování SVOBODY?

R. Langer 10.8.2019 11:14

Re: Takže SVOBODA

Já se klidně bez té "hygienické služby" obejdu, já ji k ničemu nepotřebuji. To už ale komoušům připadá zřejmě přímo fantastické.

Pravdou je, že každé zařízení musí splňovat nějaké normy, mezi které ovšem rozhodně nepatří to, co tam dělají hosté, pokud jsem na to při vstupu dostatečně upozorněn.

A. Trick 10.8.2019 11:33

Re: Takže SVOBODA

Vykrucujete se. Je kontrola hygienickou službou a ČOI omezování SVOBODY?

J. Jurax 10.8.2019 20:09

Jistě není.

Nicméně jakou to má souvislost s kouřením v hospodách?

R. Langer 10.8.2019 10:44

Re: Takže SVOBODA

Ano, ale komoušům to připadá zvláštní a hrozně se tomu diví. Divíte se? :-D

M. Prokop 10.8.2019 11:17

Re: Takže SVOBODA

Klasické nepochopení. Prostě Trick.