25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Slušný člověk po cizím majetku nesáhne

Po vášnivé debatě o plošném zákazu kouření v restauracích a hospodách nakonec prohrála svoboda souboj s demokracií. A salámovou metodou přicházejí další oblasti. Aktuálně jsou na řadě například prázdné soukromé byty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Trick 10.8.2019 11:54

Re: Takže SVOBODA

Klasické pindání. Prostě Prokop.

K. Janyška 10.8.2019 8:47

Soukromé vlastnictví je podstatou svobody a

vychází z neosobního spontánního řádu lidské interakce a lidského světa. O tom však neomarxisté od Pirátů nevědí nic a máme tu nové komouše... Dzp.

A. Hrbek 10.8.2019 8:35

Typický zmatek

"Dnes vám, bohužel, může stát demokraticky určit, co se svým vlastním majetkem smíte či nesmíte dělat, přestože vám na něj nijak nepřispěl – co nepřispěl, někdy takový majetek vznikl dokonce i přes klacky, které vám stát hodil do cesty, místo aby vám sloužil a pomohl."

1. Určují to především konkrétní demokraticky zvolené orgány prostřednictvím zákonů a nařízení a ne nějaký abstraktní "stát". Koho si zvolíme, toho máme.

2. Do důsledku domyšleno bych měl, podle autora, mít právo koupit si např. za (přes klacky, které mi stát hodil co cesty) pracně vydělané a zdaněné peníze metrák pervitinu a ten jako vlastní majetek všem kdo chce, rozdávat.

3. Naši předkové velmi dobře věděli, že mít majetek, zavazuje. Poněkud jsme na to pozapomněli, dokonce někdy přeměnili na zásadu mám majetek, mohu všechno.

M. Mikulec 10.8.2019 8:42

Re: Typický zmatek

Kdo se dostane do vlády, na to mají občané minimální vliv. 5 sosanských ministerstev za 7,4 ušmudlaných procent je nepvedená nátlaková akce.

A. Hrbek 10.8.2019 9:01

Re: Typický zmatek

Vládu schvalují občany demokraticky zvolení poslanci a mají možnost ji kdykoliv odvolat. Bohužel občané nemají zatím přímou možnost poslance, který nezastupuje jejich zájmy, odvolat.

A je jejich zodpovědností, koho jako zastupitele do zastupitelských orgánů zvolí. Například jako senátora krále hazardu, finančního oligarchu, vlastníka médií, daňového rezidenta v Monaku, pro korupci odsouzeného Ivo Valentu.

L. Novák 10.8.2019 9:51

Re: Typický zmatek

Já radši zvolím Valentu, u něhož očekávám finanční gramotnost, než zloděje z vašeho socialistického kmene, kteří jdou s holou prdelí zbohatnout do politiky lákáním blbců na nesplnitelné sliby.

"...V roce 2004 byl obviněn z toho, že jakožto jeden ze spolumajitelů fotbalového klubu 1. FC Synot naváděl sportovního ředitele klubu Jaroslava Hastíka k trestnému činu podplácení. Za účast v korupční aféře byl potrestán v disciplinárním řízení zákazem činnosti ve fotbale na dva roky a pokutou 100 000 Kč. Soud mu za trestný čin uložil pokutu ve výši 350 000 Kč a čtyřměsíční podmíněný trest. ..."

K. Salajka 10.8.2019 9:21

Re: Typický zmatek

Za nebožtíka Luxe tomu nebylo jinak. Nejde o nátlak jde o politiku. I když mám jasnou většinou, měl bych si počínat tak, abych neztratil koaliční potenciál.

K. Salajka 10.8.2019 7:27

Ve chvíli

kdy každá slušná česká rodina bude mít možnost přiměřeného bydlení v dostupné vzdálenosti od práce, může si kdokoli, pořizovat bytů kolik chce, podobně jako šperky na investici. Taková situace není. Naopak investoři stavitele přeplácejí, aby stavěli právě jejich prázdné byty - tím mimo jiné vzniká situace, kdy bydlení pro běžného Čecha je nedostupné.

Plošný zákaz kouření je v pořádku, kouř cigaret škodí zdraví a smrdí. Osobně si myslím, že by mělo být postiženo i kouření na pracovišti (Kubera) a větší pozornost by se měla věnovat kouření v rodině s dětmi. Možná považujete pláž, kde se platí, také za soukromý prostor, je to prostě radost lehat si do vajglů.

Piráti za chvíli prosadí, že se bude prodávat v restauracích i matroš /zatím si jejich primátor a policie nevšimli, že v Praze dostanou drogu na každém rohu/. Vaše filosofie, " vše, co přináší zisk je správné", není přijatelná a je příčinou hodnotového rozpadu EU.

Jestliže ten zisk dosahuji na úkor celé společnosti a pozitivních hodnot, není to správné. Není také dobře, když některé činnosti přinášejí zisk zcela nepřiměřený /dnes sport, reklama, politika a Vámi zmíněná bytová výstavba/. Tato nepřiměřenost totiž přetahuje kapitál z jiných oblastí a vede k nedostupnosti základních životních potřeb pro celou společnost.

B. Volarik 10.8.2019 7:30

Re: Ve chvíli

Marxismus má tvrdý kořínek,co? Padne-li pan Salajka, vstanou noví bojovníci.

K. Ignacio 10.8.2019 8:15

Co to má společného s marxismem?

J. Brožek 10.8.2019 9:31

Re:

No, stačí si přečíst větu "zisk dosahují na úkor společnosti". Kdo musel dělat státnici z marxismu-leninismu tak to vidí naprosto jasně.

L. Novák 10.8.2019 9:41

Re: ... zisk na úkor společnosti...

Přesně. Komunisti se vždy prozradí podobnými frázemi...

K. Salajka 10.8.2019 10:47

Re:

Celá věta zní : " na úkor společnosti a pozitivních hodnot ".

Úspěch marxismu je založen na ignorování sociální rovnosti obhájci kapitalismu.

Mimochodem na průměrnou mzdu dosahuje nadpoloviční většina zaměstnanců jen v Praze. Je to tak spravedlivé ?

Firma, která platí prémie představenstvu bez ohledu na výsledky, nemá na mzdy zaměstnanců - to je Váš kapitalismus. Vyplatím si, kolik chci, protože můžu.

R. Langer 10.8.2019 11:16

Re:

I jako celá věta to pořád zní jako opsané z Marxismu.

K. Salajka 10.8.2019 8:47

Re: Ve chvíli

Vám se miliardy ve sportu /hokeji, tenisu, golfu, boxu basketbalu zdají přiměřené ?/. Je přeci jasné že právě touto cestou se krásně perou peníze. Takzvané nekolkované cigarety se přece musí někde vyrobit a kde asi ? Proč převzaly naši velkoobchodní síť až na výjimky firmy z Německa? Kdo jsou vlastně developeři, kteří si platí lidi, kteří vypráví do televize, že je Praha málo zastavěná a potřebuje více mrakodrapů - budou v nich sociální byty - ? ? Už se nám ten Grunderský kapitalismus institucinalizoval v EU. Možná jste si nevšiml, že naše mzdy jsou stejně daleko německým jako na začátku a ceny se nám daří srovnat. Teď začaly zdražovat metodicky i potraviny, které kupovali ti nejchudší. Že naši podnikatelé přes agentury zaměstnávají žebrotu, kterou můžou vyhodit z práce do druhého dne ? Kdyby EU řešila problémy evropských bělochů, tím by vzala vítr marxistům z plachet.

Z. Lapil 10.8.2019 9:01

Re: Ve chvíli

Těm nejchudším se v posledních letech docela raketově zvýšila minimální mzda. Jestli ona část růstu potravin nebude způsobena tím, že chudí tak mají víc peněz.

Přitom pozor: "supermarkety" nejsou nějaký deus ex machina, supermarkety jsou (i) ti brigádníci, co rovnají zboží do regálů a ti Ukrajinci, co ty regály montují. Ti TAKÉ chtějí víc peněz.

K. Salajka 10.8.2019 9:18

Re: Ve chvíli

Nevysvětlil jste mi, proč českou obchodní síť ovládají německé firmy, přesněji jaký z toho máme prospěch my spotřebitelé.

L. Novák 10.8.2019 9:32

Re: proč českou obchodní síť ovládají německé firmy

Tak si nějakou kupte, a můžete nám ukázat, jak se ta vaše, česká, bude chovat jinak... :-P

J. Brožek 10.8.2019 9:34

Re: Ve chvíli

Protože si je koupily a zaplatily. Stejně jako britské (Tesco, Penny) nebo holandské (Ahold-Albert) nebo italské (Coop) nebo taky české (Žabka a další).

K. Salajka 10.8.2019 10:17

Re: Ve chvíli

Všichni si napřed zaplatili nějakého českého ouřadu a pak si firmu koupili buď z jejího vlastního kapitálu nebo z dotací od EU.

Coop po dokončení likvidace vesnických prodejen požaduje dotace od obcí. Ty se klidně mohly dát místním hned na začátku.

Není Žabka polská ?

S tím placením to známe - pobídky na tvorbu pracovních míst, načež následuje dovoz cizinců přes agenturu.

Z. Lapil 19.8.2019 10:06

Re: Ve chvíli

Dovolená...

Německé firmy ovládají českou obchodní (spíš supermarketovou*/) proto, že si za kapitalismu našetřily víc peněz a nastudovaly/vyzkoušely know how, zatímco u nás se budoval socialismus, což vedlo ke skutečnosti, že člověk nechodil nakupovat, ale shánět. Tu něco k obědu, tu červené trenýrky na tělocvik. Jasně, hlady jsme neumřeli, protože "něco" se vždycky sehnat dalo; ani to Rudé Právo na WC nebyla nejhorší alternativa, lopuchy rostly leckde.

Jaký z toho máme prospěch? Já myslím, že žádný speciální. U auta je taky v podstatě jedno, jestli je japonské (jezdil jsem v Nissanu vyrobeném v Holandsku), francouzské či korejské (v Kolíně a v Nošovicích by mohli vyprávět), případně americké (jezdil jsem ve Fordu s přinejmenším jedním podstatným dílem ze Španělska). Podobně supermarket je supermarket, ať už je to nizozemský Albert (skupina Ahold), britský Tesco, český Hruška nebo německý (všichni ostatní).

*/ V malých potravinářských/minimarketových obchodech taky na Čecha moc často nenarazíte, i když Žabka a severomoravská Koruna patří pod Tesco, Můj obchod je franšíza zajišťovaná Macrem atd. (čti: nic dalšího jsem nehledal).

J. Brožek 10.8.2019 9:36

Re: Ve chvíli

Víte co to je poptávka a nabídka? Když bude tolik špičkových sportovců, že nebude zájem, tak je nikdo platit nebude. Jenže ono jich je jak šafránu a proto jsou tak placeni.

Takový Federer se prostě narodí jeden za 30 let na celém světě. Nezáviďte a zkuste se dostat na takovou úroveň jako on.

K. Salajka 10.8.2019 10:33

Re: Ve chvíli

Víte, proč vyhrává v soutěžích Federer? Protože je na turnajích "nasazeným" hráčem. Hráč nezapsaný v žebříčku se před něj dostane po třech zápasech navíc.

R. Langer 10.8.2019 11:00

Re: Ve chvíli

Ano, stejně jako se tam předtím dostal on. Je to pro každého stejné.

J. Schwarz 10.8.2019 7:47

Re: Ve chvíli

Jen jestli ty "zcela nepřiměřené zisky" nejsou důsledkem činnosti ECB i jiných "centrálních bank" zemí "vyspělého světa". Inflace způsobená tiskem nekrytých peněz se projevuje právě v cenách bytů...

M. Krčmář 10.8.2019 10:01

Správná připomínka,jen se mi zdá, že zdejší debata je spíše ideologická než ekonomická. PS: U nás na vsi začal developer s výstavbou asi šedesáti apartmánů, takže zde vznikne další "mrtvé" město, kteréžto krom nákladů nepřinese obci vůbec nic.

K. Salajka 10.8.2019 10:26

Re: Ve chvíli

Slušný člověk po cizím majetku nesáhne, leda by si založil banku jako ECB. Nic jiného ty emise nekrytých peněz nejsou.

P. Manda 10.8.2019 8:06

Re: Ve chvíli

stále dokola, komunistické myšlení.

B. Lukáš 10.8.2019 8:13

Re: Ve chvíli

Jsem podobného názoru, dík. Někteří diskutéři Vám to ale neodpustí a budou Vás hanlivě nálepkovat. .

J. Krásenský 10.8.2019 8:46

Re: Ve chvíli

V mnohém máte pravdu, kouření, alkoholizmus, obezitu... by měly oceňovat zdravotní pojišťovny.

S byty (nemovitostmi) je hlavní potíž v tom, že slouží k potřebě bydlení a také jako stabilní investice. Tato druhá "funkce" neúměrně zdražuje a zároveň i koncentruje vlastnictví bytů (nemovitostí) v rukách investorů. Občan, který chce bydlet, nemůže nikdy konkurovat investorům. Co s tím, nevím, vyvlastnění je krádež. Stát, demokratický stát, má sloužit zejména svým občanům, nikoliv jen obchodu. Žijeme v době extrémního ekonomizmu, nic než zisk není měřítkem hodnoty. Nadnárodní finanční skupiny si dokážou koupit politiky nejen v malých státech, jakou je Česká republika, ale též v eurosojuzu (o USA ani nemluvě).