5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, armádo!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 14.12.2007 10:44

Jasně, jenom:

naštěstí představa kvalitního, velkého, dokonale vycvičeného, disciplinovaného a up-to-date stroji vybaveného tankového vojska kteréhokoli moh. státu je zatím nereálná...

kiri 14.12.2007 10:42

Re: Re: že tato armáda byla považována v rámci celé Evropy za velmi dobrou, dobře vyzbrojenou a dobře vycvičenou, se kterou bylo nutno počítat

taktéž jsem účastník zájezdu na polské hranice, tenkrát coby důstojník zákl. služ. Úplný souhlas, mančaft 2. roku věděl při velení co má dělat, i ty největší zášivky makaly jako čerti a z důstojníků - furťáků se cca 1/3 prezentovala jako velitelé. Dnes mladí pánové netuší, co znamená slovo rozkaz a že existuje něco jako systém vertikálního velení, že při vydání rozkazu podřízení nediskutují o jeho vhodnosti z hlediska multikulti, zeleného nebo snad o jeho vlivu na ptačí oblast Natura.

Jakub S. 14.12.2007 10:37

To je krásné přirovnání - okouzlující - uznání!

Jakub S. 14.12.2007 10:34

Teprv teď jsem přečetl váš příspěvek

a jsem rád, že jsem s tak chytrým a vzdělaným člověkem na jedné lodi. Zdravím - JS, historik

Jakub S. 14.12.2007 10:32

FAREWELL TO ARMS - !

Ano, ano, ano. Výstižný, smutný, smutný titulek. I článek, bohužel... Děkuji. Ano, pacifismus je jednoz nejhorších svinstev a nejnebezpečnějších jevů na světě. Naštěstí jsem mu, byv celý život (60+) jasný protivník komančského světonázoru, nikdy nepropadl, ani mé děti - chvála bohu. To úděsné hnutí na Západě pod tímhle praporem v šedesátých a sedmdesátých zavinilo úděsné, částečně nenapravitelné ztráty - vojenské, politické, morální... nedávno tu bylo o té úděsné Hanoi Jane - a ona se nestydí brát peníze od státu, co mu vždycky podrážela nohy! A zajímavé, jak tihle pacifisti přešli v máji 68 v Parízu bleskově do prazvláštní "revoluce", tj. revolty s ničením všeho kolem. Zatímco tady šlo o tolik. Hnus.

Pacifismus = služba druhé straně. Neocenitelná, neboť často nevědomá a naivně upřímná...

Jura Jurax 14.12.2007 10:19

Re: že tato armáda byla považována v rámci celé Evropy za velmi dobrou, dobře vyzbrojenou a dobře vycvičenou, se kterou bylo nutno počítat

Na ten typ ozbrojeného konfliktu, který se - s drobnými modifikacemi - v Evropě očekával až do konce osmdesátých let, byla dobře připravena (i když všichni si pamatujeme trotlovité lampasáky a koncentrovanou armádní blbost, tak semtam se vyskytli i lidé chytří a znalí - ostatně v civilu to nebylo jiné). Žádní marines či specnaz, ale masa, co se na rozkaz povalí na západ přes atomové miny a taktické jaderné údery dokud to půjde, tj. dokud ji nevybijí, s vědomím, že jednak má za sebou v druhém sledu elitní sovětské jednotky, druhak se stejně nebude kam vrátit, protože takových minimálně 500 až 1000 km od hranic na obě strany by došlo k totální devastaci. Armáda s předpokládanou životností pár týdnů ...

A jsem vysloužilec z komunistické armády - rok co absík velitel čety ve Stříbře a pak pár cvičení ... :-D

Harry 14.12.2007 10:14

Re: Re: zaplatpambu, ze

Souhlas, a take se nemusi stupovat, snadno se pere a nahradi kusem latky. Ja bych je nerusil. Take umim onucku do botky slozit.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 10:10

Osvobozovat mladé muže od vojeského výcviku je ZLOČIN

o tom svědčí např. mnohé z křížů, stojící v Tunisu (1942-1943).

(c) Generál (a pozdější president USA) D.D. Eïsenhower

A to sice USA neměly roku 1939 skoro žádnou pozemní armádu, nicméně měly poměrně kvalitně vyškolený kádr velitelů z West Pointu a válečné námořnictvo. Pokud se během války učí i velitelé, stojí to řádově více životů (jako příklad může sloužit Rudá armáda na počátku WW2).

Harry 14.12.2007 10:09

Re: Rakušani je to 1:1

My nemame na nic? No nezda se mi ze bychom umirali hlady a zimou. Nebo ze by statni zamestnanci nedostali pul roku plat a duchodci duchody. Spis se penize stavaji limitujici faktor pri nadbytku zbozi a sluzeb - a to je v poradku. Dotaz radiu Jerevan: Budou v komunismu penize nebo ne? Odpoved: Budou jen penize. Rozprodali jsme nas stat a kupec si ho odvezl do zahranici? Privatizace mela nepochybne problematicke kauzy, ale nepozoruji ze by u nas byla polem ladem, tovarny opustene a lidi zebrali - jako pravidlo.

Jura Jurax 14.12.2007 10:08

Re: Re: Re: honzok, nadporuciku

No jo, nevaž se, odvaž se a buď cool - bohužel máte pravdu.

Jura Jurax 14.12.2007 10:07

Re: armadni uroven v CSSR

Tak to byli ideální kanonefutr pro typ ozbrojeného konfliktu v tehdejší Evropě očekávaný. Kterým směrem to Německo je by jim už někdo ukázal :-D

honzak 14.12.2007 10:06

Re: Re: honzok, nadporuciku

moc by mě zajímalo, co by s těmi "muži" pod 40 let armáda při mobilizaci dělala! Ale po rár popravách za dezerci by se to zlepšilo.

Kvůli již zmíněným havlovinám máme generaci mladých mužů, která je si silně vědoma svých práv a naprosto ignoruje své povinnosti. S takovu nás porazí i armáda socialistického Jemenu se starou sovětskou technikou.

Jura Jurax 14.12.2007 10:04

Re: Protože od americké společnosti jsme toho nepřevzali víc.

To máte recht. Ale kromě fastfoodů jako v USA by nám trošku patriotismu jako v USA neškodilo.

Schumacher 14.12.2007 10:04

Ano. Všichni vojáci druhého ročníku ovládali to, k čemu byli vycvičeni.

A aby vycvičeni činili na rozkaz to, k čemu byli ideologicky zpracováni na politických školeních mužstva. Vraždit lidi požadující svobodu. Nejvylízanější byli absolventi poddůstojnických škol a současně členové nebo kandidáti členství KSČ. Vnímal jsem to jako protivný folklór a mým jediným zájmem bylo nějak tu vojnu ve zdraví překlepat. Kdyby k něčemu došlo tak přežít za každou cenu. Přísaha nepřísaha. Hrdinně padnout za cizí zájmy někde v Bavorsku  nebylo mou  životní představou.

Jura Jurax 14.12.2007 10:01

Re: Rakušani je to 1:1

Omezování armády bude pokračovat, to je u nás nezadržitelný a  v současné době asi rozumný proces. Nikoliv - to je sice možná díky osvědčené blbosti našich politiků, jimž nejde o vlast, národ, stát, ale výhradně o jejich koryta a tudíž nadbíhajícím i těm nejpitomějším nápadům sprostného lidu, nezadržitelný proces. Ale rozhodně je krátkozraký, nerozumný, ba přímo sebevražedně blbý.

Patřičně silná armáda se buduje proto, abychom patřičně silnou armádu pokud možno nikdy nepotřebovali. Protože slaboučkou armádu určitě potřebovat budeme - kdekdo si troufne - ale bude nám na dvě věci - na nic a to druhé. Případné kritiky tohoto názoru prosím, aby neuvažovali jako naše blbé politické jepice v horizontu do příštích voleb, ale v horizontu nejméně desítek let, zhruba půlstoletí.

Jura Jurax 14.12.2007 9:53

Autor má pravdu.

A nejsem tomu rád.  Soudím (nečetl jsem dosud diskuzi) že mu za to bude nevybíravě spíláno od všelikých pacifistů a jim podobných jedinců,

Pacifismus je poměrně složitý způsob pokusu o kolektivní sebevraždu. Havel tohle bohužel nechápal; a k naší škodě něco tak přízemního, jako jsou pracovní místa a zisky z obchodu s obrannou technikou (tak se politicky korektně nazývá obchod se zbraněmi), mu bylo dílem z jeho intelektuálské duše odporné, dílem hluboko pod rozpoznávací úrovní jeho globálního vnímání. A svět mu tleskal - a v přestávkách mezi potleskem si radostně mnul ruce, jak jim ten pošetilec vyklízí trhy. A my teď musíme kupovat kolové OT a BVP v cizině ... :-/

Budiš 14.12.2007 9:52

Rakušani je to 1:1

A máte to za Temelín.I když nevím, proč někdo objednal stovky tansporterů v době, kdy stát nemá finance na nejzákladnější fungování státu.Nemáme vůbec na nic. Na zdravotní péčí, na školství, silnice,vědu, metro, policii ,ani na platy státních zaměstnanců-bohužel.Je to smutné, že finance nejsou i když jsme rozprodali, co se ne za komunismu, ale za staletí  vybudovalo. Dnes bychom tu obrovskou armádu ani neuživili.Myslím ,že hlavním důvodem vypovězení smlovy není její neplnění, ale, že nemáme na zaplacení transporterů. Jinak proč ne, když smlouvu neplní. Ať si zvykají, že taky dbáme na pořádek a ,že si z nás každý nemůže dělat srandu.Firma asi zkrachuje, ale krachují i větší f. Tak už to je, že tisíce lidí v Evropě podnikat začína a končí.Omezování armády bude pokračovat, to je u nás nezadržitelný a  v současné době asi rozumný proces.Bože,(jsem at.) jen takové množství transporterů zase hned někde neobjednávejte- na co.

Schumacher 14.12.2007 9:48

Protože od americké společnosti jsme toho nepřevzali víc.

Protože nejsme americkou společností. Myslíme jinak, žijeme jinak. Představa takového převzetí je stejně stupidní jako představa, že obyvatelé Chánova vybudují obdobu Silicon Walley.

cca 14.12.2007 9:23

Re: Jan Žižka, můj vzor

HA Dukovany - VÚ 5198 v K ??????????????:-)

Pametnik starejch dob 14.12.2007 9:15

Re: zaplatpambu, ze

A o disciplíně, prosazované brutálními metodami a nacionalismu, který v Rusku pořád zabírá. Konec konců, je to armáda, která došla do Berlína, přes naprostou neschopnost, projevenou na začátku.

No, můj otec třeba zastával názor, že správně složená onuce je lepší než ponožka, protože se neshrnuje.

Kenavp 14.12.2007 9:10

Sbohem armádo!

Zlatá slova, do písmene souhlasím. Dík autorovi.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 9:09

Re: honzok, nadporuciku

Bude to horší: Mohou být povoláni muži od 17 do 60 let, jako za WW2, to v časech Radetzkeho opravdu nebylo. A ač se tady pacifisté usilovně snaží tvrdit opak, život civilisty, neřku-li nepřátelského civilisty má ve válce MENŠÍ cenu, než život toho nejposlednějšího vojáka.

Jako nejravděpodobnějšího protivníka vidím machometány, kteří už mají v Evropě svou pátou kolonu, o to horší to bude.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 9:04

Evropane, Evropane

Zkuste si napřed např. zjistit, co to byla SMERŠ.

Pokud se nechcete podrobit dobrovolné disciplíně, pošlou Vás např. ajatoláhové v Evropské islámské republice běžet před jejich vojáky přes minové pole (já se toho každopádně nedožiju, Vy možná ano, bude li takových, jako jste Vy hodně). Toto např. prováděli severokorejští vojáci s jihokorejskými civilisty v Korejské válce či němečtí vojáci s ukrajinskými civilisty když se potřebovali dostat přes cesty, zaminované partyzány.

V Rudé armádě bylo naprosto normální hnát vojáky přes minová pole, jednalo se o ty, zařazené do trestných rot.

Naprosto zapomeňte na to, že by se Vás někdo ve válečné situaci ptal, jestli chcete poslouchat. Arorát by Vás pro neuposlechnutí rozkazu postavili před popravčí četu. Když se někdo vzdá, vůbec to neznamená, že ho vítěz nedonutí bojovat za své zájmy, tak to bylo a bude toto je normální stav.

 

tojuska 14.12.2007 8:33

Re: že tato armáda byla považována v rámci celé Evropy za velmi dobrou, dobře vyzbrojenou a dobře vycvičenou, se kterou bylo nutno počítat

Souhlas, v soc. armádě jsem sloužil u bojových i školních jednotek a důstojníky, kteří se yvznali ve svém řemesle, bych spočítal na prstech jedné ruky. Většinou se pěstovala politika (PŠM bylo nejdúležitějším předmětem)a vládla primitivní buzerace na úrovni pořadového kroku a vypulírovaných kanad. Výcvik se dělal na papíře (sám jsem psal výkazy) a technika byla v žalostném stavu. Prověrky ale vždy dopadly dobře až výtečně a braly se pak prémie, o jakých se civilům ani nesnilo. Tož tak.

Lapil 14.12.2007 8:17

Jan Žižka, můj vzor

řekneme si otevřeně - co je to za armádu (konec 80. let), která udělá velitele třiceti kluků (ženistů - stavitelů provizorních mostů; mluvím o zálohách, při řádné službě jsem stavěl Dukovany; z popisu práce, ne na brigádách) z člověka jednak bez jakéhokoliv reálného výcviku, jednak s brejlema, že když o ně přijde, tak najde řeku až když mu teče do bot, natož aby na protějším břehu rozeznal místo pro most vhodné.

Viking 14.12.2007 8:17

Re: že tato armáda byla považována v rámci celé Evropy za velmi dobrou, dobře vyzbrojenou a dobře vycvičenou, se kterou bylo nutno počítat

Sloužil jsem v Klatovech u bojového útvaru a byl jsem účastníkem výjezdu k polským hranicím v prosinci 1980, když hrozilo, že se Poláci utrhnou z tábora socialismu. Stála nás ta týdenní cesta čtyři mrtvé. Kromě náčelníka štábu byli všichni důstojníci útvaru totální trotlové. Ale jedna věc je pravda: všichni vojáci druhého ročníku ovládali to, k čemu byli vycvičeni. To byl skutečně velký rozdíl mezi mazákama a zobákama. A také opravdu všichni pochopili, že existuje  nějaká hierarchie a že se musí poslouchat,  což ten trotl, který se  podepsal  jako  Evropan  originál,  nechápe.  A  pak  jednou  může  být  opravdu  zle.

Evropan (original) 14.12.2007 8:02

honzok, nadporuciku

Tak si to tak neberte, jako za Radetzkeho, kdyz jste slouzil Vy uz to nebude. :-)))

vitkovavera 14.12.2007 7:26

sbohem, armádo

Prestiž armády se odvíjí od lidí, kteří v ní pracují. Už i NATO kritizovalo velký počet vysokých důstojníků /důchodců/, kteří s ničím novým nepřicházejí.A nábor nových lidí ukazuje na to, že jdou do armády hlavně ze sociálních důvodů. A to je zatraceně málo. Kdyby nebyly všechny možné výhody a bylo to zaměstnání jako každé jiné, byť dobře placené, možná by byla situace trošku jiná a do armády by přicházeli lidé, kteří mají o tuto práci opravdový zájem. A to nemluvím o korupčních aferách okolo armády.

kdokoli 14.12.2007 7:19

armáda

Vojenská síla státu je stejně důležitou součástí jeho mezinárodního postavení jako ekonomická síla, vnitřní stabilita a diplomatická aktivita. Současný koncept profesionální AČR je standardní, ale chybí mu systém výcviku záloh. >-

honzak 14.12.2007 6:42

Re: Re: tak zde

myslím, že jsem ČSLA nikterak nevychvaloval, ostatně přečte si to o mjr. Belkovi. K pilotům tolik, že mi umožnili  se nezbláznit tím, že představovali v blbákově ostrov normálního života. Proto jsem také dbal na to, aby ten rusko - polský krám fungoval a byla zapnut rychleji než požadovaly poplachové normy. Občas měli sokolíci problémy a radarové sledování mnohým zachránilo zdraví či život.

Mé očekávání pacifistických ekotrotlů se s největší pravděpodobností naplní po 8 hodině. "Podle textů jejich poznáte je".

Vaše příspěvky čtu už léta a nikterak Vás za pacifistického ekotrotla nepovažuji.