6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, armádo!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
sláva 14.12.2007 16:58

Re: Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

Až ta Evropa bude bojovat o život s mohamedány, hordami z Východu (případně až z Říše středu, už to tu jednou bylo)nebo jinými posedlíky, co neumějí žít doma po svém a vnucují se furt jinam, náš Evropan na to bude hledět z okna a přemýšlet, jestli mu nepoškodili přívod ústředního topení a TV kabel... to by byl fakt zkažený večer...

USA hledí na svět reálně, jak fungoval historicky: buduješ rozumnou odstrašující sílu, analyzuješ, odstraňuješ mírovými (možná tajnými) prostředky nebezpečí, identifikuješ potenc. nepřítele, jsi připraven, jdeš do toho, povoláš spojence ať jdou s tebou, nespoléháš na Společnost národů ani OSN v krizové situaci (všichni tak nějak utečou trapem domů) a řešíš svou existenci.

Takhle přesně máme postupovat v souladu s nimi i my. Nebo znáte lepší spojence? Ukažte, prosím.

USA občas řádí za hranicemi, to je pravda: buď likvidují včas ohniska svého napadení, nebo reagují dokonce pozdě (dvojčata v NY), nebo likvidují genocidu (NATO v Jugošce... nikdo z tehdejších zděšených z toho, jak jsme tam agresivně vstoupili dnes neřekne, že dobře Miloševičovi, a ještě lépe i dalším, až je chytnou...)

USA nakonec jako okupanti na cizí půdě zavádějí (umožnují) demokracii, vždy začínají volbami a jejich zajištěním... to činí i v Iráku... nakonec i odejdou. Pořád lepší tam zvolená vláda ve volbách než Saddám diktátor. A jestli se potom Arabové shitové a suňáci rozhodnou mezi sebou vyhazovat do vzduchu, zaplat pámbu (tr. Alláh),hlavně ať zůstanou doma a žijí dle toho svého.. nelituju je o nic víc než husity a katolíky před x lety....

Si vis pacem, para bellum. P.S: Jestli užíváte v míru dobrodiní života ve státě, který vám chrání existenci v míru, musíte mu taky pomoct, je-li v konfliktu. Jaksi půjčka za oplátku. Ale nebojte: zůstaňte klidně doma a přemýšlejte, na čí stranu se přidat. Po vítězném tažení, až se vrátíme z bojišť domů, vás pověsíme jako zběha. Já budu za vás a vaši rodinu nasazovat život... a vy za mě ne? Tak ven s vámi... do vyhnanství, do lochu

J.G. Pašek 14.12.2007 16:52

Do pouzdra na pistoli dejte českým vojákům klíče na cinkání . . . .

J.G. Pašek 14.12.2007 16:50

13% černochů nosí vojenskou uniformu v USA . . . .

což je procento černochů v USA . . . . 

1 černoch vojín má pro mě větší cenu než 1 milión Čechů, protože ten vojín bez mudrování pro mě něco dělá . . . chrání mně a co je mně drahé . . . kapíš?

ptakopysk 14.12.2007 16:49

Re: Re: Mňo

trochu vedle. Já jenom tak nějak naznačuju, že  v US jsou v armádě převážně černoši, běloši se tam moc necpou. Naprosto netuším, kolik jich je tam jenom jako kanonenfutter a kolik jich je tam jako vyškolení profíci, to bych nechal stranou. Když si člověk uvědomí, kolik bílejch lidí považovalo kariéru v armádě za to nejlepší , co by mohli dělat - třeba v napoleonských válkách a kolik jich je teď. Asi to semlely světové války a tihle lidi z velké části vymřeli.

sláva 14.12.2007 16:38

pište i jinam

pište i jinam, vše je správné, jen ještě horší... stojí to moc peněz... neumíme se ani zařadit mezi spojence v NATO (radar), něčím přispět, mládež neví, co je vlast a směje se tomu (správně, proč by ji.. mne.. vás bránili, život je sranda, konopí a počítačové střílečky..je naučila TV)

Je neuvěřitelné, až kam poklesly všechny oblasti života vyjma hospodářství, které se rozvíjí prakticky mimo politiku (tedy tam, kde se nekrade), kam veřejný život, vulgarita v TV už od 20 hod., úroveň politiky a politiků, zákonnost, úroveň přehledu a vzdělání, zdravotnictví a zdraví lidu (v Bavorsku se už v hospodách ani na Octoberfestu nekouří... u nás se bude hulit ještě za sto let všude)

Tahle demokracie má tu vadu, že je ovládána, jak je na to hrd náš pan prezident, "standardními stranami", které do sněmovny vyprodukují své největší kariéristy, kteří ze své průměrnosti (přivezené mj. z periferie, kde vyrostli) řídí pak celý stát...

Topolánkovo buranství za všechny, pars pro toto.

ach jo. ä tak celý život a nebude to lepší...

renata 14.12.2007 16:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

Lepší nadšený dědek, než zbabělec a chudák, jako jsi ty.

Evropan (original) 14.12.2007 16:27

Re: Re: Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

takze nadseny dedek ? Slysel jsem, ze v bosenske valce polovojenske jednotky slozene z nadsencu prosluly svou krutosti. Tak treba se dockate a budou Vam rikat zelezny Dave :-)

Pavel Urban 14.12.2007 16:07

Tenhle článek je trochu mimo

Ruská armáda dnes není v podstatně lepším stavu, než za Jelcina. Pokud je dnes Rusko více respektováno, pak je to proto, že opět ví, co chce a je ochotno kvůli tomu dělat diplomatické problémy.

Předlistopadová ČSLA byla budována podle sovětského vzoru : masová, špatně vyzbrojená a vycičená.  O tom tu už psali jiní.

Během celé své vojenské služby (včetně vojenské katedry) jsem se naučil zacházet se samopalem a ručním granátem. K tomu něco o autech a motorech. Protichemická příprava nešla nad rámec toho, co se učily nebo měly učit děti na základních školách. Výcvikovou bojovou techniku tvořily OT-64. Pro nepamětníky: šlo o osmikolové rakve, jejichž pancíř se dal z boku prostřelit těžkým kulometem. Pásová BVP, protitankové zbraně, rozptýlený boj v terénu - na to všechno se jaksi nedostalo. Ani důstojníci se příliš netajili s názorem, že s tím, co máme k dispozici, můžeme tak akorát ucpat průsmyky.

Podotýkám, že jsem sloužil v posádce třicet kilometrů od bavorských hranic, tedy v prvním sledu uvažované války. V posádce s poměrně dobrou pověstí i s relativním pořádkem. V jejímžčele stál jeden z mála nesporně schopných důstojníků, jaké jsem kdy poznal, včetně přirozené autority.

Co se týče polistopadové armády, slyšel jsem, že nebyly peníze ani na střelby ze samopalu. S takhle vycvičenými vojáky, třeba i nadšenými, by se velicí důstojník mohl v případě války rovnou zastřelit.

David 14.12.2007 16:05

Re: Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

Mám jiný výcvik než tankán nebo výsadkář. I když přiznávám, že výcvik dost špatný, protože v ČSLA to moc o výcviku nebylo.

Ale přes svůj věk , trouchnivěící tělsnou schánku se již delší dobu zaobírám vstupem do dobrovolných záloh.

P.S 5 chlapů holým rukama je možná v holywoodským bijásku; reportáže a literatura faktu hovoří o současné bojové praxi a jejích prioritách poněkdu jinak. Ale právě účelové míchání toho nejpokleslejšího z těch nejubožejších filmů s příslušnou tematikou do vážných diskuzí, a to s cím dehonestovat oponenty,  je zcela typciké pro běsnící peacniky tvého typu.

Janek 14.12.2007 16:04

Super armáda

Video naší super "super armády" v akci:

http://www.youtube.com/watch?v=sykkmYmNW00

Evropan (original) 14.12.2007 15:56

Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

Nevite o me vubec nic a tlachate posetilosti, doufam, ze se jeste pres bricho vejdete do tanku, nebo zabijete chlapa holyma rukama 5 zpusoby Vy hrdino :-)

vita 14.12.2007 15:25

Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

Mnozí Sověti (tedy obyvatelé SSSR, zdaleka ne jen Rusové) si taky na začátku války mysleli, že ty Němce nějak ukecají. Mnozí byli i rádi, že někdo přichází bojovat proti Moskalům a bolševikům - Chocholi opravdu mnozí. Spousta z těch ostatních věřila, že na druhé straně jsou taky dělníci navlečení do uniforem, vlastně jenom pomýlení proletáři...

Až je z toho samotní němečtí vojáci vyvedli. Jeden básník o tom napsal báseň "Nauka něnavisti" - jak se učili Němce nenávidět. Jak JE NĚMCI učili NĚMCE nenávidět. Dobře je to naučili. Tak důkladně, že u Prochorovky tankisté ze zničených tanků, pokud přežili, vzali polní lopatky a šli do toho. Ale pro cca 30 milionů bylo pozdě.

Honza2 14.12.2007 15:06

Re: Re: Autor má pravdu.

Moje skušenost z vojnou je podobná.Akorát jsem ji prožil o 5 let dřív.Úplněs tebou souhlasím.R^

David 14.12.2007 15:03

Re: Re: Omastili jste me dobre

Třeba je tak sličný, že bude též odměnou vítězi ........

Jinak váženěji - dobře za originálního Evropana. Aspoň tu máme živou ukázku přechytralého pacificty, ktery si myslí, že i letící kulku nějak ukecá. A aby měl ze sebe lepší pocit, tak se za pacifistu nepovažuje; on si jenom rozmyslí kdy a s kým by bojoval. A jenom, když by je měl na prahu svýho domu a šli by po  něm nebo jeho rodině. Jóóóó, v neposlední řadě si navíc myslí, že se prostě rozhodně budjovat -  a bude bojovat lépe, než kříženec příslušníka Delty/SAS/specnaz. Nějaký výcvik, nějaká výzbroj a výstroj, a nějaký čas a peníze, které je nutné do toho vrazit - to jde mimo něj.

V.Novák 14.12.2007 14:54

Re: Omastili jste me dobre

Mýlíte se, Evropane.

O tom rozhodne ten na druhé straně - vy můžete mít na výběr bojovat, nebo posloužit jinak. Ženy (některé) mohou být odměnou vítězi. Čím budete vy, těžko říct.

Evropan (original) 14.12.2007 14:41

Omastili jste me dobre

ale o tom kdy, kde a s kym si budu bojovat si rozhoduji jen ja sam. Ovsem predevsim proti tem, kdo me budou do nejakeho boje nutit.

David 14.12.2007 14:39

RE: Co by říkala jeho žena ???

Arabsky, persky či čínsky "... ne tak nahlas, ať nevzbudíme děti".

Jakub S. 14.12.2007 14:38

Rozkazovat si nenechá - ?!

Ale božíčku, no postavit ke zdi - a jakej budeš, trumbelíne naivňoučká, že to dál nejde...

David 14.12.2007 14:37

Re: Mňo

Hloupost. Klíčové pro bojeschopnost US armády není množství těch černochů (zde evidentě ve smyslu dostatku kanónen futru), ale finanční a politické péče, které se jí od státu/společnosti dostává. M.j. s důsledkem techologické superiority, která výrazně omezuje (ale nevylučuje) nutnost kanonénfutru a oemzuej až vylučuje nutnost přečíslit nepřítele pro dosažení vítězství.

Pokud ČR, resp. koneckonců celá evropská část  NATO mimo GB, resp. celé EU mimo GB, výrazně podfinancová armádu, tak si jen koledujeme o konflitk tak veký, že Američani nebudou zvládat či nebou ochotni za nás bojovat - a my budem přílši slabý. Tanková rota a 14 stihaček na stát s velikostí  cca 1/30 kapacity uvedené skupyny zemí není o mnoho horší průšvih, než v jakém je  tato supioanzemí, t.j. zbytek neruské části kontinentu. Odpovídá to cca 3 tankovým divizím a 500 stíhačkám na Evropu - to  v případě zásadního konfliktu Evorpu neubrání. Současná skutečnost za EU je sice lepší, ale přesto má nepříjeměn blízko k té šaškárně taková rota + 14 stíhaček na 10 mil., t.j. 3 tankové divize + 500 stíhaček na Evropu. Dnes Evropu ubrání právě jen ta US armáda s přispěním toho, co ještě na kontinentě zbylo trošku bojeschopného. U GB (mimo kontinent) armáda, u Frantíků, Italů atd. několik divizí, u ostatních několik pluků či jen praporů. Vše s technologickou úrovní výrazně za US armádou. T.j. výrazně za principem, kdy technologickou úrovní se omezují vlastní ztráty a kdy technologická superiorita nahrazuje nutnost/vhodnost přečíslení nepřítele.

Jakub S. 14.12.2007 14:33

Jó sákryš -

nad tím se nádo zamyslet! Ne, že by to pomohlo. Už je asi pět minut po dvanácté. Pane Povondro - ! Jak chápu vaše zoufalství na té lodičce...

Jakub S. 14.12.2007 14:30

Sakra, to je zajímavý názor. To mě nenapadlo - a je to elementární!

Jakub S. 14.12.2007 14:27

Jó?!

Tam a tehdy on začal pomýšlet na obrat své země k zářivým zítřkům, teda s vyvražděním všech intelygentů, lidí s brýlemi, s vyšší než základní školou atd.? No nazdar. Ovšem - trockismus, maoismus, fr. či ital. salonní nezvýhradný a slepý komunismus, dnešní Jižní Amerika - no co se divím -

A předevčírem jsem slyšel (osobně) velkého severoamerického indiánského básníka, jak jedním dechem chválí mexický povstalecký stát Chiapas a  C h á v e z e , toho nevzdělaného mocí opojeného primitiva... jen proto, že šlo o jeho etnikum, vše ostatní šlo bokem. Upustil jsem gentlemansky od námitek...

Jakub S. 14.12.2007 14:20

- a pak by si pro něho do té hospody přijeli, a bylo by pokluzené. Ano.

Ale v cele (v lepším případě) by to, to je fakt, asi mohl opakovat pořád dokola, svobodně - trouba sebevražedná jedna. Naivka na entou. Co by pak říkala jeho žena?

V.Novák 14.12.2007 14:18

Kdo není ochoten živit vlastní armádu,

bude živit cizí.  ((C) Napoleon Bonaparte)

Jakub S. 14.12.2007 14:18

Krásně a precizně řečeno, kamaráde!

Vše do písmene podpisuju - JS, filozof (vzděláním i vůbec...)

David 14.12.2007 14:17

Re: Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

Evropane, z několika tvých/vašich příspěvklů v této diskuzi je jasné, že by jste hlavně nebojoval.

Maximálně po okupaci (jako výsledku prohrané války) by jste někde nad pivem v kroužky svých věrných žvanil, jak by jste nějakému okupantovi rozbil držku. A hlavně těm, kteří dopustili naši slabost, porážku a nakonec tu okupaci ,......

Jakub S. 14.12.2007 14:15

Fuj... blít se chce, a stydět se. Za takové.

A on to ještě, proboha, říká nahlas. Snad to říká i nahlas ve své hospodě! Si válčete - to je jazykově velice příznačné: znamená - jsem uzavřen, ó já chytráček chytrý, ubohý, buransky omezený, do zdí své chalupy, domu, bytu, mikroprostředí, přece nic mimo se mě netýká, když to nedojde ke mně. - To snad není pravda!!!

David 14.12.2007 14:12

Re: Re: Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

Netřeba jít až k Agátce a roku 14. Promluvte si s normálním (!!!!) Chorvatem či Srbem ... Ono i přes tu známou a za Tita schovanou nevraživost byla Jugoška civilizovaná ... ale válku tam vedli dost necivilizovaně.

A ta Jugoška je zajímavé ještě jednou věcí - základní osou obrany (i útoku), zejména ad hoc budované na úrovni vesnice, ulice, městečka atd., byli chlapi s vojenským výcvikem. K tomu uniformovaní. Ale základ byl prostě chlap, kterýho někdo vycvičil, jak se drží samopal, jak se poslouchaj rozkazy a jak se nesložit z toho, když se musím najíst/vysr.t/vyspat pod širým nebem. 

Pametnik starejch dob 14.12.2007 13:55

Re: Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

No, do zajetí SSSR myslím žádný německý pluk dobrovolně nedezertoval. Bylo to totiž mnohem nebezpečnější, než bojovat.

Ohrožení Vaše a Vaší rodiny beru, ale abyste pak situaci nevyhodnotil takto příliš pozdě. Ono je totiž v každém případě lepší držet si frontu dále od bydliště, jak ukazují jména Leningrad, Stalingrad, Charkov, Konigsberg,  Manila či samotný Berlín.

Pokud pak budete nedobrovolně integrován do armády agresora, on už se postará o to, jak Vás využít proti Vaší vůli, metody jsou známé. Víte třeba o tom, že pokud se vzdal samuraj, nechal jeho pán zpravidla popravit celou jeho rodinu?

My tady (zatím !!!) žijeme v jisté idyle ale pro mnoho částí světo to neplatí ani dnes. A lidé jsou, coby živočišný druh myslím na stejné úrovni, jako před 4000 lety. Všechny hrůzy těch 4000 let psané historie se mohou kdykoliv opakovat a jisté skupiny v současném světě jsou připraveny přinést je i sem do Evropy a nic jiného, než síla na ně neplatí. Přečtěte si Vlastní životopis od Agathy Christie, jak byli všichni kolem ní roku 1914 šokováni tím, že se něco jako válka může objevit v civilizované Evropě.

 

Kvetla 14.12.2007 13:45

Re: Re: Rakušani je to 1:1

R^