6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, armádo!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ptakopysk 14.12.2007 13:42

Mňo

v žádném případě nemůžeme mít armádu US typu. Nemáme tu tolik černochů, kteří by byli ochotni v ní sloužit...:-(

Evropan (original) 14.12.2007 13:23

Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

Popravci cety se Vam libi, a co kdyz Vam dezertuje cely pluk ? Ja osobne bych bojoval jen v pripade meho ohrozeni,nebo me rodiny. Jinak si valcete laskave sami.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 13:16

Re: Re: Jen dvě poznámky, autore:

Je pravda, že naše armáda nebyla roku 1938 nijak zvlášť silná, ale nebyla rozhodně špatná ani zastaralá, např. ve srovnání s Polskem. Naše tanky, ukořistěné Němci bojovaly nejen ve Francii, ale ještě u Stalingradu, ač to byly jen tanky lehké.

Budiš 14.12.2007 13:13

Re: Re: Re: Re: Rakušani je to 1:1

ˇV mnohém souhlasím a teď mi řekněte, kde těch asi 23miliard na transportery vezmeme ? Zrůšíme nebo odložíme výstavbu dálnic,nepostavíme další stanice metra ,nebo nepřidáme policajtům, zdravotním sestrám nebo řekneme policajtům, aby omezili jízdu autama,nebudeme investovat do vysokých škol, do vědy, výzkumu, nebo zvýšíme poplatky občanům abychom, když jsme stát zadlužili na to od lidí vybrali ?

Pametnik starejch dob 14.12.2007 13:12

Re: Re: Jasně, jenom:

Já to znám v trochu jiné neanekdotické podobě, na jeden zničený Tygr připadlo 5 zničených Shermanů, ale Američané měli i ten šestý. A o mnoho lépe na tom nebyly ani ruské původní ruské T34/76, když na jeden zničený Tygr připadly 2 či 3 zničené T-34, považovalo se to za úspěch. Obecně alespň jeden tank musel na Tygra útočit z boku.

K tomu bych ale dodal

1) Tygr byl výrobně velice náročný, 2 až 3x více než vynikající PzKpfw V Panther. Bylo jich tudíž vyrobeno málo.

2) Záleželo na terénu a bojové situaci, nejlépe se Tygrům válčilo na rovném terénu. V Normandii byla jednotka vedená nejslavnějším německým tankovým esem WIttmanem napadena britskými tanky Sherman Firefly (se silnějším kanńem, než normálná Sherman) v kopcovitém terému z krátké vzdálenosti a Tygry byly zničeny. Naši tankisté z T 34/85 říkali, Tygr nás mohl zničit na 2500 m, my jeho jen na 1500 m.

 

Jura Jurax 14.12.2007 13:04

Re: Re: Co je to za gumu

Zaručeně neposlechne akorát mrtvý ...

Jura Jurax 14.12.2007 13:01

Re: Re: Válka s Mloky

Jojo - a kosktovanou ...

Budiš 14.12.2007 12:53

Re: Re: Rakušani je to 1:1

Pane H. i já se mám lépe než za komunismu, netěžuji si na to jak se mám já, o tom nemluvím, to by bylo krátkozraké a ubohé.Jsem náročnější a hrdější občan.Demokratický s. je stalétím osvědčený, ale přece nemůžete nevidět chyby ,kterých se dopouštíme a jásat ať žije kníže pán. To nevidíte politikaření stran v parlamentu, neřešení věcí, odvádění pozornosti od ekonomických postojů, utápění se v žabomyších válkách ve prospěch karieristů ve stranách na úkor státu a občanů ? S tím nemůžete, souhlasit ,to nemůžete nevidět.Nejde souhlasit s líbivou politikou stran ,rozdávání bezpracných peněz a výrobu ničemných lidí. To nevidíte ,že slepě kopírujeme od sousedů chyby, které jím dělají nepřekonatelné problémy a my je bezhlavě zavádíme ? Dovolte ,abych byl sprostý- to nevidíte jak dáváme novému pol.s.DEMOKRACII  na p...l ?

kotaz 14.12.2007 12:52

Armáda

je armáda, kdo nebyl na vojně nic neví, buzerace a brutalita roste uměrně ke krutosti prostředí, nakonec ve válkách jsou ti míroví lampasáci rychle vystřídáni bývalými civili v uniformách, říká se že válka je tak vážná věc, že ji není možno nechat v rukách lampasáků. No nakonec chvála bohu válka nehrozí, ale nějaká forma vojenské přípravy a toho PŠM - tedy lásce k vlasti tu skutečně chybí, v životě nejde přeci jen o peníze, mohou přijít i jiné katastrofy viz takový Bhopál.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 12:46

Marate, to že byl kus jako kus a pokud jste ho ztratil pořád "kus"

v původní ceně na kvalitě armády mnoho nemění. Jak líčil kolega od radistů, stanice stála X-tisíc, pak přišel rozkaz vyřadit a ve vyřazovacím skladu ji roztloukli kladivem, aby nebyla případně použitelná.

Ale těžko můžete nevědět, že cokoliv se z výstroje ztratilo při ostrém poplachu se automaticky "odepsalo." Rovněž se nehradila poškozená či zničená technika u některých cvičeních, dělaných na výdrž, jinak ovšem ano, ač byl třeba řidič notně unavený. Ale také se stalo, že pokud žádal řidič na dlouhém přesunu o vystřídání, velitel to odmítl a voják se naboural, rozhodl soud, že odpovědniost za škodu nese velitel. To náhodou vím, protože kamarád na vojně byl k tomu soudu předvolán jako svědek toho rozkazu.

es: 14.12.2007 12:45

Re: Jen dvě poznámky, autore:

es:

Nejsem si jist proc si pan Litos mysli ze obcane US maji nejaky zazracny vztah ke svym ozbrojenym sluzbam, ktery by mel byt nasim prikladem. Myslet si samosebou muze co chce, ale kdyz o tom pise mel by dat nejake priklady aby ctenar s nim mohl diskutovat.

Pan Litos take napsal ve svem prispevku: " Bývalí důstojníci rakouské a uherské armády, hlásící se k nové republice, se mohli bez problémů aktivovat, tedy přejít do nové československé armády,.." Jo to ma pravdu ale rakousko-uhersti dustojnici nebyli cleny "kriminalni organizace" .

a k prispevku richarda:

Nejsem si jist ze "armáda předmnichovské republiky byla vynikajícně vycvičena i vyzbrojena". Opet bych chtel vedet na cem richard zaklada svuj prispevek. Pokud se pamatuju nebylo to tak protoze to by stalo more panez a nikdo nechtel za to platit a pujcky od nasich spojencu nebyly dostatecne. Ponecham uplne bez komentare zda-li se tehda melo ci mohlo "vystrelit"...

Jura Jurax 14.12.2007 12:38

Re: Re: Re: 30. léta

Nejspíš pletete ...

kotaz 14.12.2007 12:37

Re: Evropane, Evropane

objektivně řečeno takovou praxi kdy před útokem např. bylo v zákopech povinností vyložit před zákopy mrtvé i raněné a pak vše prohlédlo polní četnictvo, kdo zůstal byl zastřelen...používali všichni, rusové, rakušani, němci, britové, francouzy...za první světové. Jinak by války vůbec nefungovaly. Kdo by se jen tak nechal rozsekat kvůli nějaký pitomý kótě 520, že? Lišilo se to v drobnostech.

Jura Jurax 14.12.2007 12:37

Re: Re: modra knizka

R^R^R^

Harry 14.12.2007 12:36

Re: Re: Re: Rakušani je to 1:1

Rozhledl jsem se dozadu a: Poldovku potopil cesky velkopodnikatel Stehlik a dostal ji dik nasim obavam aby ji nekoupili prohnani Svedove a nezavreli jako nezadouci konkurenci. Proste jsme si rodinne stribro prosustrovali - vlastni blbosti - sami. Navic ocelarny drzel stat pro pripad valky naddimenzovane, tanku jsme meli nekolikrat vic nez Francie. Zajimave, ale kdyz jste shaneli traverzu na stavbu - nebyla, museli jsme ukrast starou kolejnici (ne z trati, ze zabradli). Dnesni stav je vysledek vedeni jednotlivych podniku, Skodovku jsme zaprodali Nemcum - a jede, Poldovku Stehlikovi a -. Ty statni kompenzace za ponechani pudy ladem me jako zahradkare take stvou. Co ale navrhujete? Potravin je nadbytek, alespon jsem si nevsiml ze by police zely prazdnotou, a co pak s temi prebytky? Zadarmo poslat do Afriky? OK, ale kdo to zaplati? Odhadem asi tretina zemedelske pudy v CR je pry nadbytecna. Co navrhujete? Na vesnici mam pribuzenstvo ale zoufalstvi tam nevidim. Stari jsou v duchodu a mladi, pokud jsou schopni - delaji moderni zemedelstvi a uzivi je to. Mam kamose farmare a ten ma jediny problem: aby mu mlikarna odebirala 600 litru mlika denne a ona bere jen 400. Je to tak ze jeden zemedelec dneska uzivi radove stovku obcanu, vic proste neni treba. Nebo si budeme zase delat valecne zasoby obili na 5 let? Driv teklo mliko z televize a novin, ale v 9 dopoledne na polici v samsce uz nebylo. Bojovalo se o zrno od rana do noci, ale rohlik, chleba? Mozna odpoledne privezou. Dneska je trouba kdo zaseje, pak sklidi a pak se jde ptat jestli to nekdo koupi. Filuta si zjisti poptavku, udela smlouvu a pak zaseje jen to a tolik co je treba.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 12:35

No, Česko bylo sice i po těch 40 letech komunismu

ekonomicky nejvyspělejší, ALE oproti Maďarsku, Polsku a také Slovinsku jsme neměli žádné, ani malé podnikatele. Proto ten bordel při privatizaci, podnikat nikdo neumněl. Dokonce i veksláci měli svou činnost posvěcenu od StB.

Říkal jeden kolega, že viděl "zásah" esenbáků proti vekslákům před Tuzexem a to vydalo za všechny komentáře.

honzak 14.12.2007 12:30

Re: Válka s Mloky

Taky máte pocit, že dnešní Mloci mají na hlavách utěrku a píšou zprava doleva?

Budiš 14.12.2007 12:29

Re: Re: Re: Re: Rakušani je to 1:1

V každém případě děkuji za odpověď.Myslím však ,že budoucnost je v jednotné armádě.To by bylo na osobní rozhovor a ne na příspěvek. Děkuji, opravdu děkuji za názor

Janus 14.12.2007 12:28

Re: Re: že tato armáda byla považována v rámci celé Evropy za velmi dobrou, dobře vyzbrojenou a dobře vycvičenou, se kterou bylo nutno počítat

Pane Viking, nahoře "u tanku"?;-)

VLK 14.12.2007 12:26

Re: Re: Autor má pravdu.

No a teď si to srovnejte se zrušením baasistické armády v Iráku Američany. Podle mne to byla hlavní chyba, co udělali. Když už tam tedy vlezli.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 12:25

Re: FAREWELL TO ARMS - !

No, z té Paříže si svou pomatenou ideologii přinesl i jistý Pol Pot.

VLK 14.12.2007 12:23

Re: Autor má pravdu.

Stejně bychom to kupovali v cizině. Na Slovensku.

VLK 14.12.2007 12:20

Re: Re: 30. léta

Ale už bychomse měli přeučovat i na něco modernějšího. Vy jste tu včera doporučoval něco od těch Rakušáků? Nebo si Vás s někým pletu?

kotaz 14.12.2007 12:20

Re: Autor má pravdu.

slouzil jsem u letectva v r.63, ta armada byla bojeschopná, byla podle ruskýho vzoru a bordel tam nebyl. K letadlům se nedostal -k opravám- člověk bez průmyslovky, většinou to byli inženýři. Teď po sametu byl problém v tom, že Havel a ostatní chartisti to byl underground, většinou štáckryplové, jinou vojnu než černý barony neznali. Museli by připustit že za komouše nebylo všecko špatný a že nakonec to co bylo špatný bylo národu vnuceno silou. Prostě zničiliˇa přepsali paměť národa, vždyť češi bývali vynikající vojáci a také  vlastenci. Teď jsou ti mladí kluci bez vojny jako havěť puštěná za řetězu, hrabou jen pro sebe, vlast je jim buřt. Zdá se že Bůh chce aby zase posloužili někomu za kanonenfutr.

VLK 14.12.2007 12:18

Re: modra knizka

Nejdriv mi dali céčko. Prý na šelest na srdci. Ale k tomu jsem měl i křivá záda a brýle a bůhví co ještě. A vojenský doktor tam ten šelest neslyšel a neslyšel. Odsloužil jsem si vojenskou katedru apo revoluci kategorii cé zrušili. A mě dali déčko - modrou. A mohu k tomu říct dvě vzájemně si protiřečící věci.

1) Nevím, jak bych to psychicky přežil, kdybych měl sloužit celý ten rok. Byla to buzerace na entou.

2) Je dobře, že jsem z toho zažil to, co jsem zažil. Je dobře, že jsem se nesnažil vyhnout se svým povinnostem. Je dobře, že jsem se naučil vyrovnat i s takovým prostředím. A je dobře, že jsem se tam naučil aspoň to, co jsem se tam naučil. A je škoda, že jsem se tam toho nenaučil víc. Chápu ty, kteří se tomu snažili vyhnout, ale pohrdám těmi, kteří se tím vyhýbáním pyšní. (Stejně jako pohrdám těmi, kteří se připojili k davu a dělali z toho větší buzeraci, než bylo třeba - a ještě se tím pyšní.) A lituju, že kdyby dnes k něčemu došlo, tak budu jen tak málo platný, jak jsem málo schopen.

richard 14.12.2007 12:17

Jen dvě poznámky, autore:

1) Ta armáda předmnichovské republiky byla vynikajícně vycvičena i vyzbrojena, leč na pokyn pana presidenta Beneše nevypálila proti nepříteli jeden jediný výstřel.

2) Vztah Američanů k vlastní armádě není jednoznačný, v 60. a 70.letech dělala média, veřejnost i kongresmani z Demokratické strany USA z vlastní armády stádo trotlů a válečných zločinců a ze všech sil pracovali na porážce a ponížení vlastní armády, vlastní země, to se opakuje i dnes, pokud by se Američané ke své armádě takto chovali, Hitler by vyhrál WW2, humus, hnus a hnůj.

Jura Jurax 14.12.2007 12:04

Re: Re: Re: že tato armáda byla považována v rámci celé Evropy za velmi dobrou, dobře vyzbrojenou a dobře vycvičenou, se kterou bylo nutno počítat

R^R^R^

VLK 14.12.2007 12:02

Re: Před listopadem jsi prostestoval? Nebo jsi byl rovnou v rodné straně?

Já na to, že už za nás bojuje i v té čtvrté.

Jura Jurax 14.12.2007 11:56

Re: Co je to za gumu

Originelní Evropane, při vší uctě k Vám teď ramenatě kecáte; každý si nechá rozkázat - jde jen o formu a intenzitu přesvědčování potřebnou k tomu, aby poslechl dobrovolně, rád, případně i s nadšením (tohle je velice volně citováno z Kmotra, nebo spíš jím inspirováno).

cca1 14.12.2007 11:52

Re: Re: modra knizka

co by - světlá budoucnost ! :-)