5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
exulant 11.7.2007 5:39

Re: Re: Poznamka

Samozrejme ze dostal rozkaz od Eisenhowera ktery odmitl riskovat zivoty americkych vojaku dalsim postupem. Take ale po letech se Patton nechal slyset, ze jediny rozkaz ktery uposlechl a od te doby toho lituje, je ze zustal stat v te Plzni. Ona ta demarkacni cara se v prvnich dvou tydnech kvetna 1945 menila na rade mist jiznich a zapadnich Cech, jako treba u Budejovic, Karlovych Varu a jinde.

Kanuk 11.7.2007 5:59

Re: Re: Re: Poznamka

Odmítl riskovat životy amerických vojáků...Proallaha, čím by je byl riskoval? Němci měli jedinou snahu, dostat se do amerického zajetí, Rusové byli v Berlíně a někde na Moravě. Podle mých informací, i když jsou už poněkud zahaleny časem, Patton i postupem přes Šumavu (?) na Plzeň už překročil linii, dohodnutou mezi USA a SSSR. Jediným důvodem byl zákrok Rusů u Eisenhowera, aby USA armáda už dál nepostupovala. Že proto přišlo o život několik set lidí v Praze, bylo Rusům úplně víno. K vůli tomu, že Varšavské povstání bylo vyvoláno odbojovou skupinou, napojenou na Londýn, nechali Němce rozflákat Varšavu na cimpr campr.

fox 11.7.2007 8:49

Re: Re: Re: Re: Poznamka

V americké armádě jsou na ztráty životů velice citliví(zaplaťbůh)a nejvíce je rozhořčí ztráty t.zv.přátelskou střelbou(vlastní nebo spojenecká).To rusáci dobře věděli a strašili pomícháním jednotek a nebezpečím přátelské palby.To vzkázal gen .Antonov američanům na dotaz,zda mají postupovat dále na východ.Eisenhower zakázal Pattonovi další postup a bylo vykydáno-dál to znáte.Pokud by pár vojáků padlo přátelskou palbou,mohl mít Eisenhower velké problémy.Patton taky.Ten měl problém ,že nafackoval vojákovi-rusáci problémy neměli ani s tím,když někoho odbouchli.Ten rozdíl pojetí je tak propastný a přesto je i v této diskuzi tolik tupců,kteří opakují,že je to stejné.Chce se mi plakat,co jsme za debily.

exulant 11.7.2007 18:44

Re: Re: Re: Re: Poznamka

Tech obeti v Praze nebylo par set ale par tisic. A kdyby nebylo Vlasovcu, bylo by jich nesrovnatelne vic. Ze Americane postoupili misty dale nez byla puvodni cara pisi - armada byla na nekolika mistech posunuta zpatky na rade mist. Potkal jsem pred lety GI sofera, ktery objizdel jako kuryr jednotky z velitelstvi v Ceskem Krumlove v celych jiznich Cechach a prilehlem Bavorsku a dost jsme o tom mluvili..Ale zustala stat na linii Pisek- Blatna - Rokycany. Ze Patton byl pripraven a chtel do Prahy je fakt, a ze mu to Eisenhower zatrhl je fakt taky. A ze poslechl a pak ho to mrzelo zrovna tak  A  ze by se pri tom sem tam strilelo bylo vice nez pravdepodobne, sebevrazednych fanatiku bylo i mezi Nemci sem tam dost, ne kazdy utikal do zajeti. I k tem Americanum.On Patton nikdy nedal moc na duslednou subordinaci, a proto to nedotahl tam kam by si zaslouzil  (co treba Nemci nikdy nedovedli pochopit), a na rozdil od jen vojenskeho mysleni, dovedl jako treba McArthur a Marshall myslet i politicky. Jiste, Rusum slo o to prijet do Prahy i kdyz s krizkem po funusu za kazdou cenu a to se jim bohuzel podarilo. Argument o promichani jednotek je totalni blbost. A ze Rusum ve Varsave slo predevsim o likvidaci polske Armija Krajowa je bez diskuze. To bylo prvni po cem sli v obsazenych uzemich Polska. Ale to je jina story.

Pišta 11.7.2007 6:03

Re: Re: Re: Poznamka

Jenže Pattonovi byl stačilo oficiální požádání o pomoc se strany té samozvané rady. Oficiální demarkační linie totiž měla být už před Plzní. A vstupem do Plzně porušil rozkaz.

Kanuk 11.7.2007 6:41

Re: Re: Re: Re: Poznamka

Pattonovi, Pattonovi.....Houbeles. Patton musel plnit rozkazy. Měl u svých nadřízených už několik škraloupů, nebyl oblíbený, a po skončení války mu to bylo dáno najevo.

Muki 11.7.2007 7:32

Re: Re: Re: Re: Re: Poznamka

Patton jiz vedel, ze bude zbaven vedeni, takze zase tolik neriskoval a navic touzil osvobodit alespon jedno hlavni mesto, coz mu bylo vzdy odepreno. Kdyz ho Eisenhower skutecne vedeni zbavil, prohlasil, ze hodla resignovat a odejit s armady, jenze do neho narazil nakladak.

Mirek F. 11.7.2007 8:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poznamka

Američané jakž takž respektovali demarkační čáru proto, že chtěli zaangažovat SSSR do války s Japonskem. Kdyby to Patton ohrozil, tak by riskoval vyšší ztráty amerických vojáků v Tichomoří (o atomovce ještě samozřejmě nevědě) a neskončilo by to jen ztrátou velení Třetí armádě, nýbrž totální likvidací kariéry a pověsti.

exulant 11.7.2007 20:26

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poznamka

O tu karieru uz prisel, a to  nejen proto, ze se snazil aby v Nemecku zacaly fungovat doprava a zasobovani, a jedini lide co o tom neco vedeli mezi Nemci byli byvali nackove coz jemu nevadilo ale Eisenhowerovi ano. A s temi Japonci, Soveti sli do valky az potom kdyz bylo jasne ze Japonsko je v cudu a snazili se urvat co jenom slo, a to na posledni chvili. Proto je tu dnes Severni Korea a ne jenom jedna. Tam se uz take nevalcilo, jen zabiralo uzemi.

Pišta 11.7.2007 16:28

Re: Re: Re: Re: Re: Poznamka

Tak proč došel až do Rokycan, když mu tak záleželo na rozkazech? Když se Američani zastavili před Plzní ,Češi v Plzni počítali, že za pár hodin dojdou až do města a pustili se do Němců. Když Američani stále nejeli a Němci začali Plzeňáky masakrovat ,vyslali Češi k Američanům deputaci. Patton se dlouho nerozmýšlel a zakrátko byli Američani v Plzni. Němci se stáhli a když se lidé seběhli a začali Američany vítat začala opět střelba.Pamětníci vyprávěli, že byly i případy, že v amerických tancích byli malí zvědaví plzeňští kluci. Amíci prý zaklapli poklopy a pustili se do Němců i s kluky uvnitř. Osvobození Plzně je velice dobře zdokumentováno na spoustě amatérských filmových záběrů

Kořen 11.7.2007 12:14

Re: Re: Re: Poznamka

Jen drobnou poznámečku. Patton to nemohl říct po letech, neboť zemřel 21.12.1945, tedy necelých 8 měsíců po osvobození Plzně.

exulant 11.7.2007 20:11

Re: Re: Re: Re: Poznamka

Tak to rekl po par mesicich, ja vim ze zemrel po autonehode v Nemecku, ale uz pred tim se politicky angazoval v UK a tak.

Muki 11.7.2007 7:27

Re: Poznamka

Ale panove, proc misto toho si neprectete co Smrkovsky skutecne rikal. Pri sve besede s vysokoskolskymi studenty , na jare 1968 tam znovu jasne potvrdil a slyselo to par tisic lidi, jakou to dalo praci a manevrovani, aby se americane do Prahy nedostali. Jasne rekl, vedeli jsme, ze pokud se nam podari zbranit prijezd americanu do Prahy, bude to stat obeti na ceskych zivotech, ale bylo nutno tyto obeti prinest, pritoze slo o budoucnost nasi zeme a obavali jsme se, ze by to mohlo znemoznit vybudovani socialismu v nasi vlasti. Patton byl ochoten porusit demarkacni caru a prijet do Prahy, prohlasil, ze se pak stahne, ale pozadoval, aby mu byla podepsana zadost, ze si to vudci prazskeho povstani preji a souhlasi s tim, no a to mu bylo odmitnuto. Cela prednaska vysla tenkrat v casopise Student, urcite je mozno tento casopis najit nekde v arcivu knihoven

Kanuk 11.7.2007 8:32

Re: Re: Poznamka

 Vážený Muki. Já si dělám úsudky podle svého selského rozumu, a ne podle toho, co kde který komunista řekl.

Pišta 11.7.2007 16:41

Re: Re: Re: Poznamka

Ono nejde o to, co který komunista řekl. Patton skutečně poslal vyjednavače až do Prahy(!!!) A ti tam dojeli. To je nezpochybnitelný fakt. Kdyby neměl v úmyslu dojet až do Prahy určitě by je neposílal. Alespoň to říká selský rozum. Takže všechny ty mrtvé v pražských ulicích mají na svědomí komunisti. I to říká selský rozum. Mimochodem ,jak to že byli Američani o tolik dní dřive osmdesát kilometrů od Prahy, než ten slavný ruský válec co se tak krásně rozjel po bitvě u Kurska? Co na to selský rozum ? Kde udělali sovětští soudruzi chybu?

Kanuk 11.7.2007 19:29

Re: Re: Re: Re: Poznamka

Tak já nevím. Neumím psát česky, nebo co. Copak já tvrdím něco jiného? Fakt je, že Patton do Prahy chtěl. Druhý fakt je, že tam nedojel. Otázka je proč. Že ty pražské mrtvé mají na svědomí komunisti, je také fakt. Otázkou může být, jestli to byli komunisté čeští nebo sovětští. Já jsem pro tu druhou versi, protože nevěřím, že by na Pattonovo rozhodnutí mělo vliv pár čičmunďáků, kteří si říkali Česká národní rada. Kromě toho, jestli se nemýlím, během Pražského povstání existovaly dvě velitelské skupiny, jedna komunistická a jedna nekomunistická, které se hádaly o to, kdo má na velení nárok, nebo tak nějak. Mám dojem, že v té nekomunistické figuroval generál Kutlvašr, ale sázet bych na to nechtěl. A po příchodu slavné Rudé armády se o těch nekomunistech už nemluvilo, a kde skončili, nevím.

exulant 11.7.2007 20:43

Re: Re: Re: Re: Re: Poznamka

Ale ano, tech par "cicmundaku" by tenkrat hralo roli. A v tom se da tomu co rika Smrkovsky verit. Nakonec, s temi "cicmundaky" jednalo i vedeni Vlasovcu. A Touissant ci jak se pise - velitel nemecke posadky A Smrkovsky byl clenem CNR.

JH 12.7.2007 0:04

Re: Re: Re: Re: Poznamka

a to cestou od Kurska museli zlikvidovat ubohých 80% německých divizí a jenom jednou zahnuli do Berlína.

No co ta nesoudnost dokáže vyplodit za argumenty ....