5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Von 11.7.2007 9:33

Jeden nesmělý návrh:

Chtělo by to tento článek poslat všem našim senátorům, poslancům, hejtmanům a vůbec všem našim zastupitelům na všech stupních! Každý znich by měl tento text stokrát opsat ručně, tisíckrát rozmnožit kopírkou a zaslat svým voličům. To by bylo, aby to nezafungovalo!

Jiří K. 11.7.2007 12:49

Re: Jeden nesmělý návrh - hmm, sichr je sichr

Goebelsovi stačilo lež opakovat stokrát, aby se stala pravdou, pan (paní?) Von pro jistotu navrhuje tisícinásobné kopírování stovkami osob!

No jo, ona technika vlastně pokročila a dnes je to hračkou.

;-D;-D

Von 11.7.2007 17:06

Re: Re: Jeden nesmělý návrh - hmm, sichr je sichr

Jiříku - nechtěný Stalinův pacholek Jan Masaryk říkal - Pravda zvítězí, ale dá to FUŠKU! Bohužel - pravdu je u nás třeba opakovat ještě častěji, než lež! Je ale zajímavé, jaké asociace /myslím tím Goebelse/ máte!

čuk 11.7.2007 9:19

NE RADARU

Článek je totální slátanina. Umístění radaru nám přinese jenom samé nevýhody - omezení suverenity, zhoršení mezinárodního postavení, zvýšené náklady na infrastrukturu, bezpečností rizika a v neposlední řadě možnost, že dojde ke zničení ČR v budoucí válce. A co se děje v médiích, jenom se lže a zamlčují se informace. Místo diskuse je zde snaha o diskreditaci a umlčení odpůrců základy.  Je vidět, že zde vniká US protektorát s loutkovou vládou.

tomfuk 11.7.2007 9:42

Re: NE RADARU

Máte pravdu v příští válce,když nebudeme mít radar,zůstane ČR neposkvrněna,nebude ani jedna chalupa zbořena,družstevní lány se budou vlnit dozrávajícím obilím.Za Aší se ,ale bude rozprostírat zničená země.To všechno bude zásluha odpůrců radaru,počínaje mladými komunisty a konče hnutím Vojáci proti radaru.Míru zdar.

Joska 11.7.2007 11:09

Re: Re: NE RADARU

Máte plnou pravdu.Jedno je ale jisté.Vstupili jsme do NATO za předpokladu,že nás ochrání před případným napadením.Pokud si to nemyslíme,neměli jsme tam vstupovat.Z členství plynou i určité závazky.Nemůžeme chtít ochranu,ale my pro to nic sami neuděláme.Ten radar bude sloužit i pro ostatní účastníky spolku.Ten,kdo ho nechce ,nevidí si ani na špičku nosu.Kdyby,nedej Bože došlo k válce,tak bude jedno,jestli máme,či nemáme radar.Je skutečně naivní myslet si,že bez radaru budeme oasa míru.Radar je preventivní opatření,které má odradit případného útočníka.

HlavaXXII 11.7.2007 12:31

Re: Re: Re: NE RADARU

Hodně podobně jsem to mnohokrát formuloval na diskusích na Novinkách. Takový příval nadávekj aký jsem za to schytal se v životě mnohokrát neslyší. Bohužel velká část národa má dojem, že stačí podepsat nějakou smlouvu či přijmout zákon a ono nás už to ochrání samo. Zodpovědnost a určitá osobní statečnost zní mnohým z nás jako hodně cizí slova.

čuk 11.7.2007 13:16

Re: Re: Re: Re: NE RADARU

Radar je čistě systém na obranu (či pro případný útok) USA. Nás bude pouze ohrožovat. S NATO nemá nic společného! Žádné speciální bilaterální závazky vůči USA nemáme. Nejedná se o spojenectví, ale pouze o jednostrannou podřízenost velmoci.

jakovy 11.7.2007 13:51

Re: Re: Re: Re: Re: NE RADARU

Čuku, stačí, už sis gegnul.

Joska 11.7.2007 15:09

Re: Re: Re: Re: Re: NE RADARU

Milej drahej,jsme na počátku vyjadnávání.Teď Spojené Státy pouze sondují,jestli budeme souhlasit.To jestli ,a za jakých podmínek zde bude radar,se ještě nejednalo.Zdá se,že Vy máte informace "přímo" o Pentagonu.Je tady spousta diskutujících,kteříkdyž se řekne A,tak oni již vedí Z.

Pavel 11.7.2007 8:29

Marshallův plán.

Dobrý den.Rád bych se zeptal těch,kteří ví víc,nebo všechno,jak to bylo s tímto plánem.Za víc, než 65 let svého života jsem poznal,že zadarmo je jen vzduch do pneumatik u benzinových pump.Hlavně prosím bez emocí a urážek kohokoliv.Děkuji.

Hnyk 11.7.2007 9:35

Re: Marshallův plán.

NSR Marshallův plán přijala, NDR ne. Rozdíl mezi NSR a NDR je snad i Vám známý. Cena za přijetí plánu bylo provedení měnové reformy a stabilizace financí. NSR (tehdy ještě Trizóna) měnila RM na DM v poměru 100:1(vkladní knížky a hotovost), pohledávky a pojištění v kursu 10:1, nájemné a mzdy a důchody v kursu 1:1. V den reformy si každý směl vyměnit 40DM a měsíc pozdějí 20DM. Tato měnová reforma byla začátek německého hospodářského zázraku. V ČSR byla taky měnová reforma a ta byla počátek ...(několik sprostých slov). Německé spolkové ministersvo hospodářství má dodnes asi 12 miliard € z marshallova plánu a z tohoto fondu vyplácí podpory na rozvoj malých a středních firem, v současné době především na území bývalé NDR.

Hnyk 11.7.2007 10:08

Pro upřesnění

Velká Britanie dostala 3,6 miliardy US$, Francie 3,1 miliardy, Italie 1,6 miliardy, Holandsko 1 miliardu a NSR 1,4 miliardy. Díky výnosům z plánu se ty 1,4 miliardy US$ rozmnožily na dnešních 12 miliard €. 

11.7.2007 14:23

Re: Pro upřesnění

nevím, co se situací má společného MArshallův plán. Nicméně - tyto peníze do začátku jistě pomohly. Ovšem rozdíl v hospodářství jednotlivých zemí byl dán existencí svobodné ekonomiky na straně jedné - a komunistické plánovací na straně druhé. Pokud by NDR Marshallův plán přijala, situace po 40ti letech odlišného vývoje obou ekonomik NDR a NSR by byla stejná

Von 11.7.2007 17:13

Re: Re: Pro upřesnění

Pro upřesnění - to jako, že pokud by NDR /jako že tehdy ještě NEBYLA!/ přijala Marshalův plán, tak by se tam měli stejně jako v SRN /a ne NSR - to máte nějak divně zafixované/, nebo by to tam dopadlo tak, ja to dopadlo???

11.7.2007 19:29

Re: Re: Re: Pro upřesnění

co je upřesněné?? ;-D

No 11.7.2007 20:13

Re: Re: Marshallův plán.

Marshalluv plan byl urcen pro viteze a neutraly. Finsku, CSR a balkanskym statum to Stalin zakazal, Tito odmitl sam od sebe a i za Albanii a Francovo Spanelsko nebylo uznavano de jure. Nevim, jake ma autor clanku dukazy o intrikach Clementise a Reicina, podle uvolnenych materialu CIA byl Gottwald pro prijeti planu. Tehdz se Evropa rozdelila na Vychod a Zapad a uz to tak zustalo na 42 let. Komunisticky puc v unoru 1948 v mezinarodnim postaveni CSR nic nepridal.

Von 11.7.2007 9:46

Re: Marshallův plán.

Pavle, bez emocí, jsem jen o pár let starší, ale s tím plánem to bylo tak, že kdo ho přijal, nezažil pokus o komunismus a už drahné desítky let mají v oněch zemích několikanásobně vyšší životní úroveň než my! No - alepospoň jim v tomto můžeme závidět. Samozřejmě se ale všichni stali "vazaly" Spojených států! A pro některé další diskutéry - všichni se tam třesou strachy před napadením ruskými raketami.  A v tohle jim zase můžeme přát, že? Jinak ještě - vzduch je zadarmo i mimo benzinových pump.

Joska 11.7.2007 11:15

Re: Re: Marshallův plán.

Můžete mi sdělit,jak se v bývalém NSR projevilo,že byly vazaly Spojených Států?A propos,také něco pamatuji,je mi přes 70 let.My jsme nepřijali Marshalův plán a jak jsme dopadli?

Von 11.7.2007 17:18

Re: Re: Re: Marshallův plán.

Proboha Jozífku - viděl jste ty uvozovky u slova VAZAL? Jsme doslova vrstevníci, tak prosím čtěte pečlivěji. Nechápu, jak jste můj příspěvek mohl NEPOCHOPIT!

Joska 11.7.2007 20:43

Re: Re: Re: Re: Marshallův plán.

Omlouvám se.

kadlus 11.7.2007 10:48

Re: Marshallův plán.

pro úplnost je ještě zapotřebí dodat (skutečně zkráceně, odborná literatura je k dispozici)-hospodářství USA- průmysl jel na plné obrátky,byla i řada "přebytků"(to není kritika, jen konstatování).Tak se spojilo pragmaticky příjemné,ekonomické, s užitečným. Státy v Evropě dostaly injekci k poválečné přestavbě a "ideologicky"(fuj,ale jiné výstižné slovo jsem nenašel)se vědomě,i v podvědomí vytvořil psychologický blok proti "lido-demo"-správně řečeno život v područí Velkého Bratra.Následné peripetie- na př. koketerie s komunistickými stranami ve Francii, nebo Italii pak ukázaly,že i západní Evropě hrozilo přímé nebezpečí komunismu. To je můj- upozorňuji- velice zkratkovitý pohled.Že východní blok následně nezvládal svůj ekonomický vývoj,došlo k obrovskému opožďování ve vědě,technice, ale hlavně v myšlení ( spíš nemyšlení ) obyvatel soc.tábora,to už je jiná pohádka.

jakovy 11.7.2007 13:47

Re: Re: Marshallův plán.

pro úplnost je ještě zapotřebí dodat (skutečně zkráceně, odborná literatura je k dispozici)- že ještě navíc vozili do USA zástupce zájmových združení i odborů, aby viděli jak se dá úspěšně kooperovat a jaký to má dopad na životní úroveň.

Pokud vím, francouští a italští odboráři hned po návratu vyhlásili stávku. A zachvilku i naši, bez Marshallova plánu. Ale jak známo: čím hůře, tím lépe (prý Stalin). 

Von 11.7.2007 17:29

Re: Re: Marshallův plán.

Kadlusi - naprosto souhlasím! Jak s americkou motivací, tak s blahodárným dopadem na státy, které plán přijaly. A ta JINÁ pohádka o zaostávání ve vědě a technice je možná ještě důležitější, než ta tehdejší hospodářska pomoc! Ale tato domýšlení jsou zřejmě mimo schopnosti některých diskutérů!

HlavaXXII 11.7.2007 12:38

Re: Marshallův plán.

Země, které Marshallův plán nakonec přijaly vydělaly dvojnásobně. Nejenom že jim přinesl tu již avizovanou stabilitu ale nakonec dostaly i prostředky které byly určené zemím jež plán odmítly. Přímo ukázkovou zemí kde tyto peníze byly nadmíru efektivně využity je bývalá NSR. Z poražené a válkou rozbité země se stala nakonec evropská velmoc.

Alex 12.7.2007 18:55

Re: Marshallův plán.

Nebylo to v podstatě tak, že nešlo o peníze, ale o dodávky technologií? (takže na tom vydělal průmysl USA, který dostal zaplaceno od vlády USA - ale vláda naprosto správně předpokládala, že se ty miliardy vrátí ve vzájemném obchodu s průmyslově vyspělou Evropou). Viděl jsem dokument, který porovnával ruční orání, setí, atd. v Německu před M. plánem, s traktůrkem, který rejdil bleskurychle po poli a dělal všechny možné úkoly najednou - opravdu velmi názorné.

Borek@exil 11.7.2007 7:46

1947 - hrozba hladu, kterou „musela“ odvracet sovětská pšenice ,

kterou dostali Rusové zadarmo z Kanady...hehehe.....

zk 11.7.2007 7:51

Re: 1947 - hrozba hladu, kterou „musela“ odvracet sovětská pšenice ,

No, právě a to si u nás ještě dnes mnoho lidí, že nás "SSSR zachránil před hladem". Rusáci šli tvrdě za svým cílem - dostat středo a východoevropské země do sféry svého vlivu, i přes mrtvoly. Jejich občané doma neměli co do úst a oni "zachraňovali" jiné. To odmítnutí MP a ta "sovětská" pšenice nám pak opravdu přišla drahoRvRv

miron 11.7.2007 4:57

Jen slepec nebo pštros

může nevidět ruské snažení. A přístup Paroubkův, který kdesi prohlásil, že je spíš pro radar, ale respektuje vůli voličů a strany, je bezcharakterní a zbabělý. Pokud snad někdo neví oč jde, doporučuji posnídat dnešní Hvížďalův příspěvek o filmu Gruz 200. Sociální demokracie se opět jednou chystá k velké zradě v duchu dotazu svého ministra zahraničních věcí Kavana, zda lze vystoupit z NATO. A druhého opilce Dienstbiera, který zatoužil po hradní sesli.

ps 11.7.2007 8:15

Re: Jen slepec nebo pštros

Paroubek  = Fierlinger 21. století.