5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří K. 11.7.2007 10:24

Re: Jen slepec nebo idiot může srovnávat tyto dvě nabídky

Radaroví Hujeři už nevědí, jakým nesmyslem, strašákem nebo falešnou analogií by ještě mohli lidem blbnout hlavy. Demagogie na ozaj vysokej úrovni!

Láďa 11.7.2007 3:47

kdyz ptacka lapaji pekne mu zpivaji

Sotva se Ceske republice povedlo vymotat se z jednoho chomoutu poleze do druheho.

Jo ja zapomel, USA jsou zcela a naprosto odlisne od SSSR, jim jde skutecne jen o nase blaho a vybec nehledaji predsunute bojiste ci ochotny kanonenfutr. Mame my to ale stesti ze jsme narazili na tak altruistickou velmoc. Od huby si utrhne jen abychom se my ze zapadle provincie kdesi mohli mit jak prasata v zite.

Kdo tohle nevidi je proste blbec a bolsevik.

Erik 11.7.2007 5:54

Tak tomu nerozumim

Jaky ptacek? Jaky chomout? Jaky kanonefutr? Jake prasata v zite?

Kdyz staty sdileji spolecne hodnoty demokracie a svobody a dohodnou se na vzajemne spolupraci a spolecne obrane tak je prirozene ze i maly stat prispeje pokud muze.

Muki 11.7.2007 7:34

Re: Tak tomu nerozumim

Jenze on je nesdili

zk 11.7.2007 7:55

Re: kdyz ptacka lapaji pekne mu zpivaji

Jo Láďo, za největšího blbce tady jste Vy, ale bohužel na Vaše příspěvky se nedá reagovat jinak. Jste prostě buď hloupý nebo kovaný komunista. A ještě dotaz, jak můžete nazvat bolševikem někoho, kdo obhajuje americký radar? Víte vůbec, co to slovo znamená?

fox 11.7.2007 8:34

Re: kdyz ptacka lapaji pekne mu zpivaji

Ano to přesně jsi!!!!

fox 11.7.2007 8:35

Re: kdyz ptacka lapaji pekne mu zpivaji

Proč se mi to neobjevilo hned pod článkem?Ládo-To přesně jsi!!!!

milan 11.7.2007 10:15

Re: kdyz ptacka lapaji pekne mu zpivaji

KONECNE STO POCHOPIL....

jakovy 11.7.2007 13:26

Vladimíre, Re: kdyz ptacka lapaji pekne mu zpivaji

tvůj zářný vzor I.L. by na takové nosné téma napsal 3 díly ze svých sebraných spisů. A ty jenom cinty ? Aleale. To na VUMLu nedostaneš od Jelínka ani 3+.

Kanuk 11.7.2007 3:21

Československo, Rakousko, Finsko.

Já nevidím rozdíl v tom, kdo Stalinovi odporoval, či lezl někam, ale v tom, o koho Stalin měl zájem. Co jemu bylo po nějakém Finsku, s jeho téměř bezvýznamným průmyslem (dříví měl SSSR dost), nebo Rakousku, jehož hlavním zdrojem obživy byly Alpy, zatím co průmysl ČSSR byl na světové úrovni, a snad jediný v Evropě s minimálním poškozením válkou.

Erik 11.7.2007 5:38

Re: Československo, Rakousko, Finsko.

On Stalin mel zajem i o uran (v tom case byly naleziste snad jen v Kanade, Jizni Africe, a CSR; v SSSR se naleziste objevilo az pozdeji). To ovsem nic nemeni na vstricnosti Benese a Masaryka vuci Stalinovi a socialistickym myslenkam. Zakaz pravicovych stran, znarodnovani, zruseni uz schvalene ucasti na Marshallove planu, atd. Zrejme je dost poznamenal Mnichov, s jakou lehkosti mocnosti obetovaly CSR, a tak chteli mit pojistku v SSSR a naivne verili ze Stalin bude dodrzovat dohody.

Pišta 11.7.2007 6:11

Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

Ta "socializace" ČSR, byla dohodnuta při jednáních s Gottwaldem v Moskvě v prosinci 1943. Po podepsání dohody se Stalinem ,měl Beneš týden trvající jednání s Gottwaldem a tam spolu upekli všechny potřebné náležitosti, včetně znárodňování, "revolučních národních výborů",a zákazu nesocialistických politických stran. Dokonce i takový detail , že prvním poválečným předsedou vlády musí být příslušník levice. Stal se jím Fierlinger.

Kanuk 11.7.2007 6:29

Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

Vstřícnost Beneše a Masaryka vůči Stalinovi...Vy jste asi spadl s višně. Na bráně strakonického hradu prý je nápis "Co musíš jako bys rád".  Beneš i Masaryk viděli, jaká bude budoucnost východní Evropy, a proto se snažili uhnat , co se dalo. Nebylo to náhodou tak, že čs jednotky v sovětské armádě Stalin povolil až po Benešově návštěvě, snad někdy 1942?  Nevím. Ale sovětská vstřícnost vůči těmto jednotkám je dokumentovaná tím, že na začátku měly anglickou výstroj - pokud vím.  Také nad operací Dukla je otazník, zda bylo nutné, aby tam tolik Čechoslováků padlo. Zákaz pravicových stran, znárodňování. Vy si myslíte, že to Beneš chtěl? Chtěli to především komunisté, Fierlinger byl možná neutrální, ale co si myslíte, že by se stalo s Benešem, kdyby nevyhověl Gottwaldovi? V nejlepším případě volná letenka do Londýna, resp. ustanovení Gottwalda presidentem, či něco podobného. Ale jednak Benešův přístup byl asi podobný, jako gen. Eliáše, když přijal funkci předsedy protektorátní vlády, a jednak Stalin asi měl zájem, aby celé to divadlo s Československem vypadalo demokraticky. Jestli se vám tyto myšlenky nelíbí, klidně napište, že to jsou blbosti. Já ale za svého života jsem se přesvědčil, že sice nemám pravdu vždycky, ale mám ji častěji, než většina ostatních.

Pišta 11.7.2007 7:50

Re: Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

Beneš nechtěl? Doporučuji vám se zeptat Beneše samotného. Zvláště jeho knihu Demokracie dnes a zítra. Tu napsal ještě za války. Jak s tím souvisely Svobodovy jednotky marně přemýšlím. Rakousko bylo také obsazeno Rudou armádou na rozdíl od nás až do roku 1956. Zvítězil tam komunismus? Beneš zakázal všechny strany , které nepodpořily jeho kandidaturu na prezidenta. Že by náhoda?Spíše dobrá paměť!  Dovolím si citovat z jeho Pamětí, vydaných v roce 1947 str.391: "V Londýně nám byla několikrát položena otázka, zdali nemáme obavy, že jsme zašli příliš daleko a že jsme svou samostatnost vložili příliš do rukou Sovětského svazu.Odpovídal jsem, že šlo o zajištění proti budoucímu opakování nějakého nového Mnichova a že pevně doufáme, že v Sovětský svaz věřit můžeme." Tolik sám Beneš. Mohl bych citovat jeho slova o prospěšnosti znárodňování, o tom, že čeští komunisté, kteří vyrůstali v demokratické společnosti nejsou schopni nějakých exesů atd. atd. Beneš byl a zůstal až až do únorového puče v zajetí svých idealistických představ o slovanské vzájemnosti a nutnosti spolupráce se Sovětským svazem.

Mirek F. 11.7.2007 8:05

Re: Re: Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

Rakousko bylo okupováno Rudou armádou jen napůl, proto SSSR dal posléze přednost neutralizaci celého Rakouska.

Beneš inklinoval k socialismu, to v té době bylo celkem obvyklé, omezená demokracie a znárodňování po roce 1945 mu také ke cti neslouží, ale i z vašeho citátu jasně plyne, že v SSSR slepě nevěřil. Byl ovšem natolik realista, že nepochyboval, že v případě osvobození ČSR z východu (což bylo pravděpodobné už v roce 1943, západ by musel nejdříve přejít Německo) se Stalin moc ptát, co smí a nesmí, nebude (viz Polsko, kde si prostě nainstaloval svoje loutky) , proto alespoň nějaký pokus o dohodu byl užitečný.

Pišta 11.7.2007 8:58

Re: Re: Re: Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

Ten citát byl jenom jeden z mnoha možných .Mohl bych citovat o výhodách plánovaného hospodářství a o tom jak se těší na naší první pětiletku. Navíc Beneš se o nějakém rozdělení "sfér vlivu", dozvěděl až za Slovenského povstání.(opět mohu doložit jeho vlastními slovy) Jak jste přišel na to , že osvobození z východu v roce 1943 bylo pravděpodobnější ,je pro mne záhada. Jeho kniha Demokracie dnes a zítra  je plná opěvování Sovětského svazu a kritiky klasické parlamentní demokracie. Velice doporučuji si přečíst.

Mirek F. 11.7.2007 9:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

Plánování hospodářství byla jedna z mnohých iluzí té doby, rovněž tak naivní snahy "vylepšit" parlamentní demokracii, aniž by příspušný naivista nutně toužil po totalitě.

Ale opravdu považujete za bláhovost považovat předpoklad očekávání osvobození z východu za pravděpodobnější (já napsal pravděpodobné, ale o tom se teď  hádat nebudeme)8-o8-o? V roce 1943 , jak známo, ještě druhá fronta nebyla vytvořena a do ČSR by spojenci museli dorazit přes Německo - přičemž předpoklad, že v konečné fázi se Němci budou bránit především na svém území, je vcelku logický), kdežto na východě po bitvě u Kurska se sovětský parní válec stále více rozjížděl.

  

ps 11.7.2007 8:13

Re: Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

Problém je že Beneš chtěl, a to už před válkou. Československo jednalo, díky Benešovi, se SSSR už před válkou a díky němu tady nalezla kvanta agentů NKVD.  Kdyby se choval aspoň trochu realisticky neměli by komouši po válce takovu moc, protože tu budovali díky podpoře z Moskvy, jak finanční tak personální už dávno před válkou. Úřady, bezpečnostní složky a ostatní strany byli prolezlí komunistickýma agentama a agentama NKVD jako morem, a to je z velké části Benešova vina.

Mirek F. 11.7.2007 9:12

Re: Re: Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

Už před válkou tady byly úřady instituce prolezlé sovětskými agenty? To máte odkud?  Popularita komunistů šla rapidně nahoru až po válce díky z dnešního pohledu naivní leč tehdy pochopitlené atmosféře vděčnosti za osvobození a vzpomínkám na Mnichov. Zamořování sovětskými agenty začalo právě v roce 1945.

milan 11.7.2007 10:20

Re: Re: Re: Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

BENESUV OBLIBENEC FIERLINGER BYL AGENT  NKVD

Pišta 11.7.2007 16:07

Re: Re: Re: Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

V Československu před válkou komunisti dostávali ve volbách pravidelně kolem deseti procent hlasů. Vítězní agrárníci kolem třinácti procent. V ČSR byla mimo Rusko , jedna z nejsilnějších komunistických stran vzhledem k počtu obyvatel na světě. Kolik tady bylo agentů , je sice těžké odhadnout, ale jistě jich bylo dost.

I. 11.7.2007 6:35

Re: Československo, Rakousko, Finsko.

Jestli třeba o to Finsko neztratil Stalin zájem poté, co od něj dostal na p.del.Prostě viděl, že mu tam pšenka nepokvete.  

Muki 11.7.2007 7:39

Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

To by jste chtel od Kanuka moc, aby vedel ten hrozny neuspech rude armady v tazeni proti Finsku. To prave podle nemeckych generalu podnitilo Hitlera k tomu, ze valka se Sovety je mozna, protoze kdyz takovy kolos, jako rusko nedokazalo porazit 4 milionove Finsko, tak to znamena, ze Ruda armada je neschopna boje. Ono to pak nebylo politicky korektni a jeste neni o tom mluvit

Lovap 11.7.2007 7:44

Re: Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

No, to je trochu blbosť, nie? Veď Rusi Fínov nakoniec, pravda po veľkých stratách, porazili a Fíni sa museli vzdať pomerne veľkého územia.

I-Worm 11.7.2007 9:02

Re: Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

ona taky ta Rudá armáda  moc bojeschopná nebyla. Přípravu na válku provadla čistkami v důstojnickém sboru, a ti, kteří přežili, nepřežili Stalinův názor, že velitel vede svou jednotku do boje (a byli postříleni svojí jednotkou). Že došlo ve válce ke zvratu, to je především zásluha blbosti německých vojaků (jejich ideologie), kteří uvěřili, že jsou nadlidé a chovali se na dobytých územích jako dobytek.

Mirek F. 11.7.2007 7:59

Re: Re: Československo, Rakousko, Finsko.

bohužel, Finsko bylo i přes hrdinný odpor nakonec nuceno přistoupit na sovětské podmínky.  Od ještě horšího osudu je v roce 1940 zachránil to, že Stalin nechtěl riskovat konflikt se západními velmocemi (ne, že by to SSSR mohlo nějak osudově ohrozit, ale zrušilo by to "krásně" rozehranou partii, kdy si Hitler se Západem půjdou po krku  a SSSR pak sebere zbytky), a v roce 1944 bylo pro bolševiky prioritou dostat se co nejdál do Evropy, nikoliv dorážet v lesích a bažinách finský odpor.

šakal 11.7.2007 1:27

...AMEN!...

...>-

šakal 11.7.2007 1:27

...AMEN!

>-

Muki 11.7.2007 0:33

Poznamka

Jeste by se k tomu hodilo, pripomenout odmitnuti americke pomoci pri osvobozeni Prahy. Smrkovsky se s tim nikdy neprestaval vytahovat, naposledy v 68 na jare, ze tim zachranili Ceskoslovensko pro socialismus, protoze Patton v Praze i kdyz sliboval, ze se pak stahne zpatky, by uskodil komunistum a nedoslo by mozna, aby narod vital komunistickou vladu s takovym nadsenim. Takze ono to vymlouvani, ze jsme byli jen bezmocne obeti, trochu zavani.

Kanuk 11.7.2007 3:44

Re: Poznamka

 Já pamatuji, že - bylo to, tuším, v sobotu dopoledne, kolem 9. až 10. hodiny - plzeňský rozhlas vysílal zprávu, že americké jednotky vstoupily do města a pokračují na Prahu.  Pak jsem několikrát na plzeňské silnici v blízkosti Rokycan jel kolem tabule, oznamující, že "na tomto místě byl zastaven postup americké armády", nebo tak nějak.  Silně pochybuji o tom, že by Američané, a generál Patton obzvláště, dali na  pindy nějakých českých čičmunďáků, kteří si říkali Česká národní rada, nebo tak nějak. Patton musel dostat rozkaz od Eisenhowera., a ten si jej asi také nevycucal z prstu. Psal o tom svého času Peroutka v Dnešku.