22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Povolební výsledky očima pravicového voliče

Pod pojmem "stará levice" rozumím samozřejmě ČSSD a KSČM. Stáří znamená nejen letopočet založení (1893, respektive 1921), ale i myšlenkovou starobu. Základní, velmi starou vůdčí myšlenkou těchto stran stále zůstává více moci státu, méně moci občanům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Čertík 2.11.2013 16:07

Typický intelektuál

Brilantní hodnocení a špatné rozhodování - typický intelektuál. Místo praktické realizace správných myšlenek v parlamentu demonstrativně vyhazuje svůj hlas voliče.

V. Hajková 2.11.2013 16:07

Re: Pane Kanka

Uklidněte  se  HYSTERICKÁ   tetko!!  

V. Hajková 2.11.2013 16:06

Re: kupujte harlekýnky

Je  vidět-    že  jste  si  přednášku  neposlechl  celou!   Dokonale  vysvětloval-   čím  se  bude  kompenzovat   -  to,  co  zustane  občanovi  v   kapse!!    Toto   neudělal  jediný  politik-    ani  z  jediné  strany!!   A  navíc-   p.  MACH   -  JEN  MLADĚ  VYPADÁ  - není  to  žádné  ucho  za  2  roky  mu  bude  40 let!  

Z. Sohorova 2.11.2013 15:09

Pane Kanka

Hajkove se neomlouvejte ona je hloupa husa a nana nicemu nerozumi jako kazdy kdo opevuje toho sveho jesity a guru VK

J. Heincl 2.11.2013 14:45

Re: Do té doby co SSO podpořila Zemana

Pokud já vím, tak vedení Svobodných žádné doporučení před presidentskými volbami nedávalo.

M. Stuchlik 2.11.2013 14:42

Do té doby co SSO podpořila Zemana

je to strana stejně nevolitelná jako komunisti, socani, ODS, TOP, ... prostě jako celé to náše pseudopostbolševické smetiště. Nenávist SSO k TOP je zaslepila natolik, že dali přednost už před mhnoha lety profláknutému vožralému, podlému gaunerovi před spícím dědkem, který by rozhodně tolik škody nenadělal. 

J. Heincl 2.11.2013 14:37

Re: Souhlas

Udělal jsem si analýzu zisku hlasů ve volbách do Poslanecké sněmovny ve vesnicích na kolínsku, kde bydlím a volím. Po odečtení devíti měst a městysů zbylo 80 obcí. Nejvyšší počet voličů byl ve Velimi - 1 118 a nejnižší v Masojedech - 49.

1. Počet obcí, kde Svobodní neobdrželi ani jeden hlas: 2010 - 26 obcí, 2013 - 6 obcí

2. Počet absolutně obdržených hlasů: 2010 - 172, 2013 - 527, tj. nárůst o 206,4%.

3. Porovnání získaných 2013: Svobodní - 527, ODS - 1 355. To znamená, že Svobodní získali 39,48% hlasů v porovnání s hlasy získanými ODS. Z 80 výše uvedených obcích získali v osmi obcích Svobodní více hlasů než ODS a ve dvou obcích na tom byly obě strany stejně.

Řekl bych tedy, že to s neznámostí "pidistraničky" ve vesnicích nebude tak špatné, jak si myslíte.

A. Reček 2.11.2013 13:15

Re: Dopadly volby dobře nebo špatně?

Mám dojem, že volby dopadly dobře. V létě to vypadalo, že socdem, komunisti a zemanovci dosáhnou ústavní většiny. Nakonec socdem ani s komunisty nedosáhla stovky mandátů, takže to je nadějné a bude muset se domluvit s jinými subjekty.  Otcové demokratického systému u nás se nemusejí obracet v hrobě pro letošní volební výsledek, ale pro způsob vládnutí minulé vlády. Ta zapříčinila i tu předčasnost voleb, nikdo jiný.  Jinak vím, že žokej Váňa kandidoval r.2010 za TOPku.  Ta jej asi zklamala, když nyní fandil Babišovi.

M. Pechr 2.11.2013 13:04

Re: kupujte harlekýnky

...smůla je, že je dost těch, kteří by je snížili jen některým a jiným zas zvýšili a zároveň jim právě centrální zásahy, řízení a přerozdělování buď vyhovuje nebo se s ním lacino smiřují...

...že se nachází víceméně nalevo je patrné...

A. Kaňka 2.11.2013 12:24

Re: kupujte harlekýnky

No, pan Mach tam říká víceméně to, co jsem našel v letošním programu Svobodných (navíc tehdy chtěl kvůli úsporám např. zrušit ČSÚ a 9.třídy; od toho asi Svobodní už upustili, což se moc nedivím).

Nejsem ekonom, ale děsí mne obecně mladí experti s radikálními názory, kteří vědí jak na to. (Děsí mne vlastně i ti starší - viz např.kupónová privatizace).

Já jistě plácám. Proč si ale myslíte, že pan Mach ne? To nedovedu pochopit, stejně jako to, že se někdo ještě dnes modlí k zprofanovanému konceptu z 18., 19.století a nazve podle něj časopis.

P.S. Byl jsem hlavně proti tomu Okamurovi. Proti vyrovnanému rozpočtu nemám nic, paní Hájková, naopak.

J. Heincl 2.11.2013 12:08

Re: kupujte harlekýnky

Co je populistického na omezení moci politiků formou možných referend o zákonech a na omezení diktátu centra? Co je populistického na snižování zbytečně vysokých daní? Já myslím, že to všechno je naopak rozumné.

P. Schuster 2.11.2013 11:04

Re: Svobodní jsou "znovuúsvit" demokracie

Mám stejný názor je to opravdu jediná strana, kde jsou základem konzervativní a liberální myšlenky, podpora svobody jednotlivce a tradici kulturních hodnot evropské civilizace. Dále je to prosazování ochrany soukromého vlastnictví, svobody podnikání a hlavně levný státní aparát s minimálními zásahy do fungování ekonomiky.

M. Pivoda 2.11.2013 10:57

Dopadly volby dobře nebo špatně?

Není podstatné, zda se volební pendulum v roce 2013 zhouplo více na pravici či levici, ale zda jsme se jako celek posunuli k občanské společnosti. Bohužel neposunuli.

Sečtěme hlasy ANO2011 a Úsvit, což představuje asi pětinu české populace. Tato pětina voličů zareagovala na silné předvolební výzvy: pětina českých voličů volala po vládě silné ruky. Vzhledem k mezinárodni pozici Česka (jako člen EU) se v Česku vládu silné ruky asi přímo nepodaří realizovat. Naštěstí. Asi pětina českých "neobčanů" ale chce být řízena jako zaměstnaci. Pětina českých voličů se nepovažuje být platnými občany, chtějí být řízeni jako zaměstnaci Agrofertu, chtějí utáhnou svou uzdu, misto toho, aby žádali více účasti na řízení ve státě, který jim ze zákona patří. Otcové demokratického systému se dnes musí obracet v hrobě.

Žokej Váňa, který bezesporu umí řídit koně, na Velké pardubické propagoval podnikatele Babiše. A přitom si ani nevšiml, že Velkou pardubickou vyhrál právě ten kůň, jehož žokej dopřál svému koni více volnosti. --- Je mi líto, volby 2013 dopadly špatně. Učitelé ve školách, vyučujte poctivě předmět Občanská nauka.

V. Hajková 2.11.2013 10:56

Re: kupujte harlekýnky

Než   začnete  o  něčem  plácat-   o  čem  nemáte  nejmenší  představu  doporučuji  si  udělat  čas  a  poslechnout  si  tuto   přednášku!                                                                                 http://www.youtube.com/watch?list=PL54E215018D796387&v=5afSImS4ZOQ

A. Kaňka 2.11.2013 10:17

kupujte harlekýnky

Pochvalu úspěšného Okamury považuju za dost přízračnou. Je to, jako kdyby pan Kohout chválil harlekýnky za to, že se dobře prodávají. Aby bylo jasno - harlekýnky jsou čtivo na houby a to, že je lidé kupují, na tom nic nezmění.

Na druhé straně tu chválu chápu. Svobodní taky mlátí populistickou slámu (kdo by nechtěl snížit daně, rušit v referendech zákony a nepodřizovat se diktátu centra).

Před koupí harlekýnek chrání vkus. Ten taky chrání proti jiným faux pas, např. doporučování vlastních výtvorů. V tom pan Kohout nejede sám, zdatně mu sekundují i jiné celebrity, např. Klaus nebo Halík.

V. Vaclavik 2.11.2013 10:08

Tipnul bych si

ze ten Usvit v pristich volbach propadne, a kdyz ne v pristich, tak prespristich. Nemuzu se zbavit pocitu, ze je to ''nova'' - ta hvezda co vybouchne a zasvini sve okoli jen aby pote ''zmizela''. A jestli prece jen nezmizi, bude to znamenat, ze je to s nami hodne spatne. Apropo, kde je dnes ten pan podnikatel Fiser (asi Fischer?), jakou diru do sveta, tedy do Senatu a potazmo politiky ten udelal? Pamatuje si nekdo ambice se kterymi prisel do Senatu? A takova nadeje to byla pro ty, kteri ho volili. Kdeze ty lonske snehy jsou... Ale muzeme si to zopakovat.

"Cesta k bankrotu, kterou zhruba před čtyřiceti lety nastoupila "moderní evropská levice", pokračuje."

Dnes Evropu a potazmo Unii ridi nekdejsi hipisaci let sedesatych, sklizime ted ovoce tehdejsich ideji v praxi. Jsou to ti nasi dnesni holohlavi, pupkati establishmenti.

P. Mach 2.11.2013 10:00

Nepochybuju o tom, že fakt, že tzv. sociálně tržní ekonomika

Nepochybuju o tom, že fakt, že tzv. sociálně tržní ekonomika   vede jen a pouze do prdeIe mnoha socanům dávno došel. (Dodal bych, že k té cestě do prdeIe výrazně přispívají i bruselské regulace, které se sociální síti nemají absolutně nic společného.) Bohužel vzhledem k tomu, že socanská politika se řídí výlučně průzkumy veřejného mínění podle hesla "kam vítr tam plášť a po nás potopa, hlavně abychom se dorvali ke korytu" se většina z oranžád, kterým to došlo rozhodla držet hubu a krok. A ti, kteří tu hubu nedrželi byli odejiti. VIz Rusnok.

V. Kováčová 2.11.2013 9:53

Re: Souhlas

Ale v naší vesničce s 250 obyvateli dostali Svobodní 9 hlasů, zatímco ODS 6

M. Kosejk 2.11.2013 9:27

Re: Souhlas

I Piráti SSO předběhli... :)) Fakt to není o penězích. Je to o politické impotenci SSO.

A druhou věcí je, že když už se Svobodní perou o tu hrstku pravicových voličů, která je k mání, tak nechápu, proč 3/4 z nich odrazují tou svou přímou demokracií.

T. Kočí 2.11.2013 9:19

Povolební výsledky očima

Dobrý článek.

P. Lenc 2.11.2013 8:37

Re: Souhlas

Ono bez peněz a Svobodní je opravdu neměli, se těžko dělá nějaká kampaň.Nemluvě o přístupu medií.Uvidíme, tentokrát získali skoro 13 milionů, držme jim palce.Příznovci jim přibývají.

P. Manda 2.11.2013 8:13

Re: Volit SSO ?

Volit bolševika je zase zločin miloto

V. Ondys 2.11.2013 8:07

:)))))))))))))))))))))) Pokaždé se během voleb nestydatě bavím

nesmiřitelným třídním bojem o socialistické přerozdělování naší údajné :))))))) pravice s údajně lidumilnějším pojetím konzumentů nenávistnější levice, která bezohledněji bere šanci společensky příkladným ovčanům, že je mocní vezmou vážně v cestě :)))))))))))))))))))) za svým.

V. Běhal 2.11.2013 7:57

Chameleoni

Když KDU nepraktikovala absolutní netoleranc, t.j. když byla ve vládě hlasovala s opozicí, která předkládala správný zákon a když byla v opozici, tak hlasovala s se správným vládním zákonem, tak ji označovali za nespolehlivého partnera, hada, chameleona. Že poslanci dodržující absolutní netoleranci škodí státu a zrazují přísahu, ve které se zavazují, že budou hlasovat podle svího svwědomí, nikomu nevadí. Jen když si mohou do KDU kopnout..

L. Novák 2.11.2013 7:35

Re: Souhlas

Jenomže základem toho, o co usiluje Strana svobodných občanů, je změna způsobu fungování státu. Ta se dá provést jenom v parlamentu, ne v obcích.

A. Jaroš 2.11.2013 7:34

Re: Souhlas

Ale paní Boublíková, vy jste věřící,ale nevíte o tom,  jen si vzpomeňte čemu všemu jste za poslední dobu uvěřila. A být věřící není žádná hamba za kterou by ste se musela omlouvat.

A. Reček 2.11.2013 6:50

Re: Souhlas

Máte pravdu paní, jen dodám fakt, že bez členské základny v obcích, SSO bude stále pidistraničkou o které mimo Prahu a větší města nikdo nic neví.  Přesně za rok budou nám známy výsledky komunálních voleb, tam budeme vidět zda pronikli i do dědin a menších měst.

J. Heincl 2.11.2013 6:47

Re: Taky pro SSO plat autorovo:

Také jsem si běhu na dlouhou trať a Svobodných hned všiml. To se autorovi silně nepovedlo. Jinak však musím říct, že volební výsledky Svobodných jsou podle mého názoru příkladem toho, že se rozumné myšlenky v politice prosazují velice obtížně.

B. Michal 2.11.2013 6:23

Taky pro SSO plat autorovo:

Lze občas slýchat výmluvy typu "naše strana je běh na dlouhou trať". Ale kdepak, přátelé. To jste si spletli disciplínu.

J. Schwarz 2.11.2013 6:18

Re: Volit SSO ?

Možná ano - z pohledu parazita. Normálnímu člověku musí vyhovovat, že mu program Svobodných dává možnost zařídit si život s lidmi stejného peří podle vlastních představ, ovšem z vlastních zdrojů. Kolektivistovi by přece mohlo být jedno, když jiný zůstane dobrovolně mimo jeho "kolektiv", alespoň mu nenarušuje "jednotu". Pokud je tedy onen kolektiv tvořen produktivními lidmi, což kolektivista předpokládá  neboť podle něho na jednotlivcích stejně nezáleží, důležitá je jen kooperace uvnitř kolektivu, jednotlivci jsou záměnní. Když se kolektivista /zatím / dokáže přenést přes skutečnost, že nemůže "začlenit" třeba číňana nebo Patagonce, proč se nemůže smířit s tím že by stejného status popřál i rodilému čechovi?