15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Povolební výsledky očima pravicového voliče

Pod pojmem "stará levice" rozumím samozřejmě ČSSD a KSČM. Stáří znamená nejen letopočet založení (1893, respektive 1921), ale i myšlenkovou starobu. Základní, velmi starou vůdčí myšlenkou těchto stran stále zůstává více moci státu, méně moci občanům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 3.11.2013 7:45

Re: Voliči a sympatizanti SSO

Pokud je tomu tak, což nepopírám, není možno říci nic jiného než : "Dobře jim tak". S takovými voliči se totiž tato strana do sněmovny nikdy nedostane.

V. Ondys 3.11.2013 7:21

:)))))))))))))))) I Vy jeden pravicovej kolektivisto

doufám, že Vám není cizí i :)))))))))))))))))))))))))) sociální cítění.

F. Vokurka 3.11.2013 7:02

Re: Pane Kanka

jiz delsi dobu pozoruji, ze vas projev je dosti obhroubly. proto bych se rad zeptal, mluvite takto bezne? neni vam pak stydno stejnou pusou polibt treba vasi matku nebo dite?

P. Maleček 3.11.2013 6:59

Očima pravicového voliče

Oči pravicového voliče to vidí jasně. Strana svobodných občanů je tak přehnaně dogmaticky pravicová, že už vlastně pravicová není. Příkladem budiž vystoupení z EU. To chce jen SSO a komunisté. No a pak se divte volebním výsledkům SSO.

On totiž ten pravicový volič není jen upjatý dogmatik. Ale též sluje racionálním myšlením a smyslem pro rozumný kompromis a dosažitelné cíle. A ono to prostě bez té EU, i se všemi jejími chybami nejde. Až na tohle SSO, nejen s tou EU, přijde, hned bude díky pravicovému voliči v parlamentu.

J. Jurax 3.11.2013 2:27

Re: Pane Kohoute,

Kupodivu o tom to není. Protože lid se skládá z lidí a ti mají diametrálně odlišné názory na to, proč se ten či onen mandátu zpronevěřil :-) ... a hodně zhruba je to - v závislosti na problému samozřejmě - podle těch ideologií, akorát ti jednodušší o tom neví :-)

J. Jurax 3.11.2013 2:18

Re: Pane Kohoute,

 v systému, který preferuji já, není vůbec důležité koho byste volil Vy či já, co si já či Vy myslíme.  Důležité je, koho volí většina (nadpoloviční počet) voličů ... aha. No nazdar ...

Churchill kdysi řekl, že nejlepším argumentem proti demokracii je pětiminutový rozhovor s voličem ...

A z hlediska efektivity fungování státu je teoreticky nejlepším systémem osvícená diktatura. Demokracie se svou velkohubou žvanírnou. bojem o moc, vynucenými kompromisy a ohledy na veřejné mínění jí bohužel nesahá ani po kolena.  V praxi se to zatím nedokázalo - je obtížně nalézt osvíceného diktátora a ještě obtížnější, ne-li nemožné, je zajistit, aby mu ta osvícenost vydržela.

J. Jurax 3.11.2013 2:07

Re: Pane Kohoute,

Jestli nemyslí referendum na každý prd - aby se občan mohl vyjádřit k čemukoliv :-)

M. Prokop 3.11.2013 0:23

Re: " že je tam potlačena (ne úplně) nadřazenost vůle politických stran a že senátoři rozhodují a hlasují podle svého rozumu."

A i při tom všem je plný nejen socdemáků, ale asi tak jejich třetí garnitury.

M. Prokop 3.11.2013 0:21

Re: Voliči a sympatizanti SSO

Za voliče bych stoprocentně nemluvil, neznaje je, ale máte pravdu, pravděpodobné to není.

Stran ANO, ono existuje i "taktické" hlasování. Nebýt k dispozici SSO, kde mohu hlasovat v souladu se svým přesvědčením, hlasoval bych spíše pro ANO, než pro ODS. ANO totiž má (před volbami předvídatelně) možnost znemožnit vládu KSČSSD. ODS v těhle volbách ne.

Ale byl jsem podobné taktiky ušetřen.

J. Heincl 2.11.2013 23:38

Re: " že je tam potlačena (ne úplně) nadřazenost vůle politických stran a že senátoři rozhodují a hlasují podle svého rozumu."

Navíc má senát ve srovnání se sněmovnou mizivé rozhodovací pravomoci, takže není de facto za nic zodpovědný. A v politice platí, že kdo nic nerozhoduje, nikoho nenaštve a stává se populárním.

J. Kanioková 2.11.2013 23:37

Brilantní :)))

J. Heincl 2.11.2013 23:30

Re: Voliči a sympatizanti SSO

Já tedy určitě ne a většina voličů Svobodných, které znám, také ne. Ještě bych doplnil, že bych nemohl hlasovat ani pro Bobo.

J. Kanioková 2.11.2013 23:25

TOPka je slepenec odpadlých lidovců a P&L.

který si pro lepší maskování přibral Starosty.. a zdá se, že to jsou všichni obrovští eurohujeři..

J. Kanioková 2.11.2013 23:17

Voliči a sympatizanti SSO

by NIKDY nehlasovali pro ANO a Úsvit...

NIKDY !

M. Prokop 2.11.2013 23:14

Re: Dobré postřehy,

Jo, to souhlasím.

Problém je, že princip předběžné ostražitosti, provozovaný v rámci možností Nečasem, vede k neůměrným ústupkům, spíše vnitropoliticky vynuceným (TOP). Takže i pokud by se SSO dostala alespoň do PS, dělala by jen velmi užitečnou korekci.

Že by měla sílu zařídit vystoupení, to přece jenom nevěřím.

J. Kanioková 2.11.2013 23:12

No, všichni, kdo vystupují s názorem - vystoupení z EU,

jistě až příliš dobře vědí, že je to nereálné, že by to musela chtít, a to velmi silně, většina našich lidí, totéž v parlamentu. Což je, jak sám argumentujete a naprosto reálně, určitě utopie... Tudíž kdyby se do parlamentu dostalo alespoň pár těch, kteří to navrhují, je jasné, že to prosadit nemůžou, ale že by se o tomto tématu - bruselských šílenostech -  v parlamentu alespoň začlo hlasitě mluvit. Že by to přestalo být tabu...

Není nás zas až tak málo, co jsme k EU obrovsky kritičtí, přesto nemáme v parlamentu své zástupce, kteří tam prezentují názory této názorové skupiny ..

M. Kosejk 2.11.2013 22:41

Re: Dobré postřehy,

Hele, Nobelovku za Všeobecné Dobro fakt nemám. :) Ale vážně. Babo raď. Kuřák většinou přestává kouřit až po prvním infaktu, gambler přestává hrát, když všechno projede... A lidi se po celou historii pohybují krok od nějakého průšvihu. A teprve, když příjde, tak přichází na to, kam dál. Nehrotil bych to. Vystoupit můžeme vždycky, ale je to vážný krok, na který by zatím nepřistupoval, protože by nic neřešil.

M. Prokop 2.11.2013 22:26

Re: Dobré postřehy,

Dobrá.

Máte tedy nějakou představu, co s EU?

Současný stav je evidentně nevyhovující, naděje na změnu malá až žádná. Co tedy?

M. Prokop 2.11.2013 22:24

A pro pana Čecha něco na téma strana/hnutí:

http://www.penize.cz/ekonomika/275227-porad-neni-lip-vygeneruj-si-nove-hnuti!

M. Kosejk 2.11.2013 22:07

Re: Dobré postřehy,

Vážená paní Kanioková, tohle mě už neba. OK, EU je iracionálně řízená organizace - a to z mnoha hledisek. Ale o tohle faktu se nemá cenu dále přesvědčovat. To je prostě fakt.

Ale teď je spíš na místě řešit, co dál. A při racionálním hodnocení nemůžete z EU dělat démona, kterým není. Vlastně klidně dnes můžeme jednostranně přestat plnit pravidla EU - a tím de facto vystoupit z EU. A rozhodně by k nám nepřijely tanky z Bruselu nebo tak něco... Asi by se nám někteří chtěli pomstít vymýšlením byrokratických bariér - ale vzhledem k tomu, že byste z EU chtěla stejně vystoupit, tak by se to stalo tak jako tak. A kdyby ČR vystoupila z EU, tak stejně EU by existovala kolem nás - a určovala by vývoj v našem regionu.

Víte, já jsem k EU hodně kritický, nejraději bych ji vrátil na bázi hospodářského spolku. Ale prázdné nadávání na EU bez dalšího plánu a nepromyšlené návrhy na vystupování z ní beru jen jako projev populismu.

M. Prokop 2.11.2013 21:38

Re: Dopadly volby dobře nebo špatně?

Strana nebo hnutí, jeden čert. Nad vísku s pár domy celkem nezbytné.

M. Prokop 2.11.2013 21:35

" že je tam potlačena (ne úplně) nadřazenost vůle politických stran a že senátoři rozhodují a hlasují podle svého rozumu."

To si asi děláte legraci, že?

"do senátu systém umožňuje volit kvalitní a obvykle rozumné kandidáty"

Ano, umožňuje. Ale nějak se to moc neprojevuje, nebo mi snad chcete něco takového tvrdit o Štěkovi a AlGajdě? Nebo dlouholetém předsedovi Pithartovi?

Ne, nesmysl nepochopím.

M. Prokop 2.11.2013 21:30

Re: Pane Kohoute,

A jsme zase zpět u toho, že Švýcaři to tak nějak přibližně mají (strany jsou tam také), protože si to vydupali.

Zde Švýcaři nejsou, takže to máme jinak.

Lidé tvoří systém, ne systém lidi (třeba Švýcary).

M. Prokop 2.11.2013 21:27

Re: Pane Kohoute,

Přílišný mix nesourodého nebude ani vábný, ani jedlý.

Ty, kteří něco takového "žerou", už vyluxoval Babiš.

M. Prokop 2.11.2013 21:26

Re: Dobré postřehy,

Moc bych na tu mladou generaci nespoléhal. Socík se šíří jak mor, je to pohodlné.

M. Prokop 2.11.2013 21:24

" Důležité je, koho volí většina (nadpoloviční počet) voličů. "

No ano. A ta většina se skládá ze mne, vás a dalších. Vy byste takový slepenec volil, já a mnoho dalších ne, čímž jsme zase zpět u toho, že celkový výsledek slepence by byl podstatně nižší, než součet jednotlivých preferencí, jak se vám snažím vysvětlit.

Zdá se, že jste zachvácen jakousi ideologií, že ideologie neexistuje. No fajn, ale tak to nikde nefunguje a ani fungovat nemůže, ve společenství větším než víska s pár domy.

J. Kanioková 2.11.2013 21:22

Dobré postřehy,

a doufám, že budou stále víc přibývat další, jimž dojde, co je EU zač. Problém je jistě v její věrchušce, ale horší je, co je navoleno do EP z jednotlivých zemí. Je to, bohužel, většinová levice. I do pozic komisařů. Když si člověk dá tu práci a dohledá si, v čem byli i dřív aktivní... člověka až mrazí.. Je to většinově generace mladých aktiv istů ze šedesátých let. Levice všech barevných odstínů..  jejichž ideálem jsou jen třetí cesty... a mají puzení měnit svět k obrazu svému... směstnat nás podle jednotného mustru do podoby poslušného stáda..

Nezbývá než doufat v mladou generaci... jen aby ji přestalo kazit "moderní" školství..

Dokud nepochopíme, že jsme se každý narodili jiný, dokud se k sobě budeme chovat jako debilní sportovní fanoušci, kterým mlha zastřela zrak, dokud ideálem bude stádo, bučící v jedné tónině, nezasloužíme nic jiného, než zůstat stádem.

Proto můžu volit jedině SSO, kladoucí nejvyšší důraz na lidskou individualitu..

M. Prokop 2.11.2013 21:19

Re: "Jsou mi blízcí, ale nikdy jsem je nevolil."

Jo, to je klidně možné. Každopádně se budu snažit, aby to dopadlo lépe, ač liberálů je v našich krajinách poskrovnu. Třeba jejich počet přemoudrá EU svými 3,14čovinami namnoží.

S tou ODS je to fakt beznadějné. O jiných stranách raději ani nepíšu.

M. Prokop 2.11.2013 21:15

Re: Naděje

Průser bych viděl spíše skrz ekonomiku než skrz potraty. Může to být i jedno k druhému.

A. Kaňka 2.11.2013 21:07

Re: kupujte harlekýnky

laissez faire

P.S.

Kdo nabízí "zaručené" recepty na řízení/odhad chování složitých systémů, je téměř vždy šarlatán nebo si nevidí si špičku nosu (Platón, Marx, Freud, všemožní politici včetně p.Macha).