15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Povolební výsledky očima pravicového voliče

Pod pojmem "stará levice" rozumím samozřejmě ČSSD a KSČM. Stáří znamená nejen letopočet založení (1893, respektive 1921), ale i myšlenkovou starobu. Základní, velmi starou vůdčí myšlenkou těchto stran stále zůstává více moci státu, méně moci občanům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 3.11.2013 16:11

Re: Dobré postřehy,

Ano, z toho všeho pro mne vychází nutnost volit SSO.

M. Prokop 3.11.2013 16:08

Re: Očima pravicového voliče

Já se výsledkům SSO nedivím, odpovídají kvantu peněz na kampaň a počtu liberálů v ČR.

Až EU na své neduhy krachne, pochopíte (doufám), co vlastně Svobodní hlásají.

M. Prokop 3.11.2013 16:05

Re: Povolební výsledek očima obyčejného voliče

Jak se pozná "skutečně pravicový volič" mezi zástupem socdemáků?

Uměl jsem jen poznat Husáka v hejnu hus - podle brejlí. V stádu sviní už byl k nerozpoznání. :-P

M. Prokop 3.11.2013 16:03

Re: Pravá výzva!?

Tak doufejme, že to u SSO najdete dříve, než se vládně zkazí.

M. Prokop 3.11.2013 16:01

"Kdyby jako programová teze bylo úsilí o rozsáhlou transformaci EU,....."

je ještě nereálnější, než odchod.

Ten spolek byrokratů je nereformovatelný.

M. Prokop 3.11.2013 15:59

"Ale když budou lidovci soustavně v opozici, čeho zase tím dosáhnou?"

Drobného zlepšení politické scény ......

Co to je, ta "křesťanská politika"?

Socdem program, proložený sem tam návštěvou kostela?

J. Kanioková 3.11.2013 15:24

Jo, jo... takový dortík od pejska a kočičky...

J. Kanioková 3.11.2013 15:22

Myslí..

J. Kanioková 3.11.2013 15:20

Ano... neúměrné ústupky, tak na mě dnes ODS působí..

F. Žůrek 3.11.2013 15:16

K tomu chameleonu

Hlásím se  ke křesťanské politice. U nás to je pouze KDU-ČSL, v žádném případě TOP 09. Mnoho lidí nám vyčítá, že se cpeme do vlády a chováme se jako korouhvička či zde citovaný chameleon. Ano, bohužel, menší politická strana mnoho neprosadí a potom se takto hodnotí. Ale když budou lidovci soustavně v opozici, čeho zase tím dosáhnou?

Nic není v životě jednoduché...

J. Kanioková 3.11.2013 15:16

Pro upřesnění -

nedělám si iluze, že koaličně lze bez kompromisů. Přesto, ač to pečlivě sleduji, nevím o nijakých "razantních" postojích.  O vyslovených požadovaných odmítavých stanoviscích, které by byly slyšet, vidět v médiích, aby bylo všem lidem jasno, že OPRAVDU ty regulace nechtějí  !  Chápu, že nakonec ... kompromis, ale vůbec není vidět ani slyšet, že proti tomu "bojují".  že, bohužel, byli nakonec, v zájmu kompromisu, nuceni ustoupit.  Takto na mě ODS už dávno nepůsobí, ani trochu. Nevidím tam jedinou takovou osobnost. Ani proti podpisu LS nijak razantně nebojovali, jen pár senátorů to podalo k ÚS.  Jediný, koho tam bylo vidět "bojovat", byl protikuřácký fanatik... a Kubera se taky netají s názory... 

J. Kanioková 3.11.2013 14:57

Postoje ODS k EU nepovažuji za racionální už od doby podpisu LS

Nevidím tam už jediného  důsledného odpůrce bruselských šíleností...

Nebo jsou pěkně v utajení...

J. Kanioková 3.11.2013 14:52

.... I Vy jeden pravicovej kolektivisto

:)))))))))

J. Ráž 3.11.2013 14:36

Ad Svobodní

Souhlas s posledním odstavcem článku. Program Svobodných je nereálný, i když se dobře čte. Kategorické názory, některé hlásané jako nepřekročitelné dogma, nemají v praktické politice co dělat.

Např. Vystoupení z EU, které má SSO jako hlavní cíl evropské politiky SSO není a dlouho ještě nebude uskutečnitelné. Kdyby jako programová teze bylo úsilí o rozsáhlou transformaci EU, odbourání bruselského dirigismu, odmítnutí "Nařízení EK" jako pramenu celounijního práva a obnovení právní, doiplomatické a ekonomické suverenity členských zemí a, kdyby se to do stanoveného termínu nepodařilo prosadit, teprve pak uvažovat o vystoupení,dala by se tato programová teze označit za reálnou. Na rozdíl od vystoupení z EU, boj za suverenitu národní měny, je velice dobré programové téma.

To byl jen příklad malé změny, která udělá volební program SSO "jedlejší".

P.S. Zrušení ČTÚ a ponechat tak telekomunikační prostředí zcela neregulované, je také spíše sci-fi než bod programu,který se dá brát vážně.

L. Novák 3.11.2013 14:35

Re: Povolební výsledek očima obyčejného voliče

Takže pravicoví voliči podporují ultralevičáka Sobotku? :-D

J. Kratochvíl 3.11.2013 14:16

Re: Povolební výsledek očima obyčejného voliče

Protože na rozdíl od vás jsou skutečně pravicoví.

J. Kratochvíl 3.11.2013 14:13

Re: opravuji

"A protože politika  stále ještě spoustě lidí není lhostejná." a že také dokáží na rozdíl od vás a autora článku rozeznat o co skutečně v dnešní politice jde. Osobně jsem se zůčastnil a mluvil jsem s nimi.

V. Ondys 3.11.2013 12:33

:))))))))))))) Možná pravicoví voliči, na rozdíl od "taky pravicových", zůstali doma,

protože nechtějí dělat užitečné debily příkladně chamtivým v jejich :)))))))) neochvějně třídním boji o socialistické přerozdělování, Voni rozumbrado.

L. Novák 3.11.2013 12:14

opravuji

Upadl jste z třešně? :-D

L. Novák 3.11.2013 12:13

Re: Povolební výsledek očima obyčejného voliče

A proč by "skutečně pravicoví" voliči měli demonstrovat za Sobotku z komunistické ČSSD? Upadl jste z jahody? :-)

J. Kratochvíl 3.11.2013 12:08

Re: Povolební výsledek očima obyčejného voliče

Ano mám na mysli tohoto Sobotku, za kterého demonstrují dnes na náměstích také i skutečně pravicoví voliči a zatímco  ti ostatní "taky pravicoví" voliči nešli ani k volbám a seděj doma na zadku. Seděj doma, protože neselhali jenom jejich tzv. pravicoví politici, ale také jejich  idee.

L. Novák 3.11.2013 11:37

Re: Dobré postřehy,

Každý růst má své (fyzikální) meze. ;-)

L. Novák 3.11.2013 11:35

Re: Povolební výsledek očima obyčejného voliče

Máte na mysli Sobotku "Dluhoslava" z ČSSD, který je vzorem parazita pro miliony občanů ČR? A nadějí pro miliony parazitů, kteří chtějí vzít útokem peněženky těch ekonomicky aktivních, kteří už ztrácejí množstevní převahu jako voliči?

P. Zelenka 3.11.2013 11:31

Pravá výzva!?

Pravicoví diskutéři zřejmě nepochopili průser co nastal. "Pravicové" strany prošustrovaly neskutečný potenciál od převratu. Dokázaly omlouváním nepravostí v zájmu vyšších cílů, spolčováním se tolerančními dohodami s protivníky, přímou účastí či neodsouzením vysávání peněz ze státního, i přezíravou arogancí k občanům přivést pravici na hranici nezvolitelnosti a navíc s nálepkou mafiánských zlodějů a kmotrů.

Přesvědčit pravicový potenciál voličů, aby vůbec přišel k volbám a aby volil pravici bude trvat, ale nic není ztraceno.

První strana s dodržováním svých jasných myšlenek, ale především se slušností a kultivovaností politiky tyto nevyužité hlasy získá a možná i mnoho dalších.

J. Kratochvíl 3.11.2013 11:24

Povolební výsledek očima obyčejného voliče

V právě uplynulých volbách samozřejmě nešlo o žádný boj pravice s levicí.V atmosféře obecného zhnusení ze stranické politiky i konkrétně vnitrostranického boje v sociální demokracii je snadné si nevšimnout pozitivních jevů, které se s pojí rozkolem v ČSSD. Na ten je možné nahlížet buď cynicky jako střet dvou stranických křídel lačnících po moci, nebo naopak jako na střet o určité principy, ideje a styl politiky.

Společenské a mediální vření, kterého jsme v souvislosti s děním v ČSSD svědky, ukazuje, že jde o to druhé. A že politika ještě stále spoustě lidí není lhostejná. Což je nepochybně dobrá zpráva.

Bylo by samozřejmě chybou vykreslovat Sobotku a jeho zastánce v ČSSD jako nějaké politické anděly.. Jisté ale je, že tím, že se podceňovaný Sobotka překvapivě pustil do boje, stal se symbolem střetu, který je v české politice naprosto zásadní, má-li se něco zlepšit. Tedy střetu mezi cynickým provozem, organizovaným často neprůhlednými zájmy a intrikami ze zákulisí, a přívětivějším i srozumitelnějším pojetím politiky.

I proto je výsledek tohoto povolebního boje tak důležitý.. Zvítězí-li nakonec, i navzdory pokusu o puč a následnému lhaní, tábor cynického provozu, utrpí vadnoucí stranická politika další těžkou ránu. Vítězství Sobotky v sobě naopak nese příslib jisté katarze i naděje, že by v budoucnosti mladí lidé mohli vidět politiku, i tu stranickou, jako něco, co se jich bytostně týká a čím se nezbytně nemusí jen ušpinit.

J. Čertík 3.11.2013 10:25

Re: Typický intelektuál

Přece pod tou svojí - Úsvit. A přitom mohl trochu krotit svého obdivovatele Okamuru.

M. Kosejk 3.11.2013 9:59

Re: Dobré postřehy,

O tom jsme se už bavili. Prostě poměrný volební systém - a kompromisní koalice, které z něj vyplývají jsou realitou. A nevím, co s tím volebním výsledkem měla ODS dělat. Voliči ODS nevolili VV a TOP09. :)

M. Kosejk 3.11.2013 9:55

Re: No, všichni, kdo vystupují s názorem - vystoupení z EU,

A tím se dostáváme k Vašemu paradoxu číslo 2. Nevím, jak chcete být součástí nějakého společenstí - a zároveň být v něm v nekompromisní opozici ke všemu, jak to prezentuje SSO.

Tedy já to vnímám tak, že můj hlas je v PS zastoupen. Postoje ODS k EU považuji víceméně za racionální.   

P. Čech 3.11.2013 8:04

Re: " že je tam potlačena (ne úplně) nadřazenost vůle politických stran a že senátoři rozhodují a hlasují podle svého rozumu."

A také o tom to je, pane Prokope.  O škatulkování lidí podle jejich stranické příslušnosti, podle jejich údajné příslušnosti k nějaké stranické ideologii.To je ta zásadní chyba, kterou v zájmu svého prospěchu lidem vnucují politici, obvykle členové nějakých stran.Naprostá většina lidí nechce být škatulkována (důkazem budiž 40% nevolících voličů a voličů ANO a Úsvit). Tito lidé chtějí efektivně fungující stát a je jim zcela jedno, jestli je u moci nějaká pravice či levice (s výjimkou KSČM). Chtějí vidět v řízení státu odborníky a ne aby lékař řídil průmysl, chemik finance a pod. Proč myslíte, že politici brání přijetí zákona o státní službě? Je to jednoduché. Při existenci takového zákona by totiž nemohli politici dělat náměstky ministrů či ředitele odborů na ministerstvech, náměstky ředitelů a vedoucí odborů v organizacích přímo řízených ministerstvy, ředitele a jiné vedoucí pracovníky státních a polostátních podniků. Všechna tato místa by byla obsazována odborníky a politici by utřeli nos.Proto nemáme zákon o státní službě.

P. Čech 3.11.2013 7:52

Re: " že je tam potlačena (ne úplně) nadřazenost vůle politických stran a že senátoři rozhodují a hlasují podle svého rozumu."

A nebo o Přemyslu Sobotkovi? Jistě v tom máte pravdu, ale ukazuje to jen na to, že nikdo lepší nekandidoval. Voliči vybírali z možných ty nejlepší. To jim právě ten systém umožňuje, na rozdíl od systému poměrného, který ve spojení s čl.5 ústavy diktuje volitelné kandidáty a to obvykle ty nejhorší.