6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Alfons 29.2.2008 10:49

Diplomaté by museli

Kosovům, Albáncům, Srbům atd. upgradovat geny, které byly během tisíciletí změněny tak, že je v nich navěky uložena vzájemné averze. Výkřiky diplomatů že je vše vyřešené se rovnají kravskému lejnu.  ;-D

Pavel Pekárek 29.2.2008 10:17

Šlechto, blbneš

Kdyby Miloševič a jeho Velkosrbové neničili Kosovské albánce až na krev, kdyby jim dali to, co jim dnes slibujou, nemuseli by dnes čumět na to, že už kosovští albánci si s nimi už nechtějí ani utřít pr...

Mimochodem, co by Srbové dělali s touhle provincií, kde mají 1,5% Srbů a kamany,kameny.kameny?????

Blbneš Šlechto, už jsi zblbnul.

Zeměžluč 29.2.2008 9:59

Vlak...

Jen krátkýá poznámka k autorově kratičké a hodně nadnesené exkurzi do historie, nevím o žádně zdravé tvrdohlavosti českých pánů v dějinách, ale vím o hodně velké nesvornosti, prosazování svých zájmů na úkor zájmů království, vytváření různých aliancí napříč vyznáním atp. Většinou to dopadlo blbě viz defenestrace + následný odboj stavů pod obojí. Hodně mi to připomíná dnešek, kdy se neustále citují tzv. národní zájmy, ale ve skutečnosti se prosazují zájmy nejužších skupin. Zdravá tvrdohlavost ne, spíš nezdravá natvrdlost.   

brána 29.2.2008 11:46

Re: Vlak...a ještě k tomu mj.

Včerejší státní útvar Jugoslávie je stále ještě v procesu znovuutváření. Nutností je aktivní podpora sebeurčování vzájemně znevražených etnik. Význam dominoefektu je druhotný - srovnatelný s vlivem rozpadu Rakouské monarchie na evropský vývoj.

Dušan Polanský 29.2.2008 9:14

Za nás myslí USA

Je to pohodlné a perspektivně alibistické.

Ať si každý národ či etnikum udělá tolik států, v kolika enklávách  ve světě žije.  To bude pestrost. Darwin by měl radost.

J.G. Pašek 29.2.2008 12:31

Re: Za nás myslí USA

Ále kdež, do Rakouska-Uherska kterému se dnes říká noblesně EU se ČR cpala a cpe sama bez rady USA . . . .

Magor Milda 29.2.2008 9:08

Kosovo je pouze realistické řešení staletého problému

jedná se o území, které Srbové v 11. a 12. stol. obsadili, potom zase v prohrané válce ztratili. 1912 získali toto území na Turecku a obsadili pouze ze severní části, zbytek území byl vždy obydlen původními obyvateli (Illyrové, za Turecka poturčení). Před Turky tam byli křesťané, ale málo Srbů.

Když se na ty protesty v Biogradu podívám, myslím si, kolik těch vlastenců by šlo bydlet do toho Kosova? Je to jako u nás, kdybychom protestovali proti oddělení zakarpatské Rusi. Je to sice československé území, kdo by však z Prahy šel do Mukačeva nebo Užhorodu? Mezi Bělehradem a Prištinou je stejný rozdíl, jako mezi Prahou a Užhorodem.

Takových zapomenutých koutů je v Evropě spousta, nakonec buďme rádi, že se Slováci udělali pro sebe, jinak bychom měli tu maďarskou menšinu u Dunaje vlastně my. Buď tam bude řádná menšinová politika, t.j. maďarské školy a úřady, nebo to také skončí rozdělením.

Kurt 29.2.2008 14:29

Re: Kosovo je pouze realistické řešení staletého problému

Magor Milda: Podkarpatská Rus nebyla nikdy československým etnickým územím, byla k ČSR jen se souhlasem Ruthénú přičleněna - pravda, bylo by jistě zajímavé kdyby tuto překrásnou karpatskou poloninu mělo dnešné Česko za kolonii - nemuseli by jste vykořisťovat Moravu a Slezsko!VV

Sumo 29.2.2008 8:20

S uznáním Kosova taky nesouhlasím,

ale uvedený pořad jsem viděl a Béma jsem pochopil tak, že naše uznání nebo neuznání už na faktické situaci nic nezmění a postupem času pro nás bude mnohem větší zátěží neuznat než uznat - např. z ekonomických důvodů, atd. Myslím, že věta byla autorem malinko posunuta v kontextu.

Bořek 29.2.2008 8:39

Re: S uznáním Kosova taky nesouhlasím,

R^R^R^

Stanislav 29.2.2008 7:47

Příklad Kosova

Pandořina skříňka se otevřela a příklad Kosova bude mít tragické následky a to nejen pro Evropu. Kromě často zmiňovaných Maďarů v okolních státech a třeba Turků v Bulharsko se tento problém začne dotýkat i dalších zemí. Ona i ta Francie, která tak radostně uznala Kosovo má kromě Korsiky další menšiny, ze kterých ji bude bolet hlava, jako jsou Baskové (Gaskoňci) a Bretonci. A nějak se zapomíná na velké ruské menšiny v pobaltských státech, které někde dosahují až 40% obyvatelstva (Lotyšsko, Estonsko ?). A stále se zapomíná na Kurdy, kteří podle mého názoru mají největší a podstatně legálnější právo na samostatnost než Kosovo, protože to nejsou žádní přistěhovalci ani území neobsadili pomocí etnických čistek, ale žijí v této oblasti déle jak 2000 let..  A jaká síla může nyní zabránit vzniku legální Turecké republiky na Kypru ? A jistě znovu oživnou následky 2. světové války, tedy v našem případě vystěhování německé menšiny. Uvědomují si různí ti Urbanové, co svými články podporují. Jsem moc zvědavý, co budou psát ode dneška za rok a jaký chaos z toho všeho vznikne. Zcela nepochopitelná role je v tomto příběhu role Madeline Albrightové, s určitou nadsázkou lze říci, že samostatné Kosovo je něco jako její dítě. Copak se USA dostatečně nepoučily z 11. září ?

Saul 29.2.2008 10:58

Re: Příklad Kosova

Prosím snažně o vysvětlení, co se tedy má udělat. Pokud máte na mysli, že by se mělo vypravit do Kosova pár tankových divizí, aby ty vzbouřence zase přivedly na pravou (v tomo případě samozřejmě levou, ale o to v této debatě nejde) cestu, tak si dovoluji upozornit, že i proti takovému postupu by mohly být vysloveny jakési drobné námitky.

vita 29.2.2008 12:09

Re: Re: Příklad Kosova

Co třeba stáhnout protektorátní jednotky z Kosova na nechat stát Srbsko udělat v mafiánské a teriristické provincii prořáfek? Pravda - bylo by to mnohem krvavější, než nechat totéž učinit Srbsko v roce 1999, ale pořád by nedošlo k porušení mezinárodního práva.

No - a nebo zkrátka uznat Kosovo, na nějaké mezinárodní právo a smlouvy, včetně té z Helsink, na jejímž základě vznikla OBSE, se vykašlat.

A připravit se na následky.

Vždycky jsou dvě možnosti, jak říkal jistý Jakobowski. Vyjímečně i víc - ale v tomto případě ne.

Xury 29.2.2008 13:52

Re: Re: Re: Příklad Kosova

Srbsko se snažilo tam dělat pořádek a výsledkem byla UCK a statisíce Albánců všude okolo (ještě před útoky NATO). Masakr ve Rwandě taky neznamenal porušení mezinárodního práva, ale nedá se říct, že by se za něj v OSN zrovna plácali po ramenou. A jen tak naokraj, jaký je účel mezinárodního práva - umožnit státu na jeho území cokoli? Pokud ano pak by ovšem mohli třeba Izraelci na svém území zlikvidovat všechny Araby.

vita 29.2.2008 14:13

Re: Re: Re: Re: Příklad Kosova

Účelem mezinárodního práva není zasahovat do vnitřních záležitostí státu. Jeho účelem je zabránit konfrontacím mezi státy - která, jak jsme se v Evropě přesvědčili snad dost, bývají hodně masité.

Rwandu bych radši nevzpomínal - Rwanda byla ukázka jednstranného PR podobně jako Jugoslávie. První jednotky, které do Rwandy dorazily, byly přesvědčemé, že jdou pomáhat hodným masakrovaným Hutuúm proti zlým a masakrujícím Tutsiům. To překvapení!

A jak tak čtu některé příspěvky, v Evropě ještě NATOidní geblsácké PR funguje.

vita 29.2.2008 12:27

USA se z 11. září poučit nemohou a nemohly,

protože USA nikdy neuznaly příčinnou linii. Neuznaly cestu od "soukromé války pana Wilsona" a podpory mudžáhidů (v dnešní terminologii islamofašistů a teroristů) k 11/9.

Mimochodem - na Kypru v současné době vládnou na obou stranách příznicvi sjednocení. Na řecké straně se stal presidentem komunista, jehož strana je jediná, přenejmenším na řecké straně, která přijímá v duchu proletářského internacionalismu Řeky i Turky - všechny ostatní strany jsou národnostně čisté. Na turecké straně vládne strana prosazující sjednocení od rozdělení ostrova. Za ty léta nejlepší kombinace - pokud TOHLE podělaj, tak si zasloužej vykopat uprostřed ostrova příkop a vyrobit ostrovy dva...

emil 29.2.2008 7:22

Tohle mě fakt dostalo

Jak se dá všechno krásně upravovat podle potřeby. Údajně větší skupina lidí jsou eurooptimisté, souhlasí se vším, co přijde z Bruselu. Menší skupina jsou euroskeptici, kteří necjtějí být zákony a rozhodnutímu závislí na Bruselu. Podle EU optimistů, máme přijímat vše v souladu s EU (tedy s většinou). A to je případ Kosova. Autorovi se hocí euroskepticisms, nemáme přebírat rozhodnutí EU většiny. U6 si dokážu představit článek stejného autora, který bude peskovat prezidenta, který nechce, aby Brusel měl v rukou veškerá státní rozhodování. Článek je ukázkou toho, jak se dá se vším podle momentální situace dobře mediálně manipilovat.

Vlastimil 29.2.2008 7:57

Re: Tohle mě fakt dostalo

Emile jste trochu mimo mísu. Nezávislé Kosovo uznaly jako první USA. A právě po leteckém bombardování ze strany USA ztratilo Srbsko před několika lety faktickou kontrolu nad touto svojí provincií. Proto bylo také v Kosovu při vyhlašování samostatnosti vidět tolik amerických vlajek. EU zde jen pouze přicmrndávala a rozebírat zde nějak postoje EUoptimistů a EUpesimistů nemá příliš smysl. Samotná EU by se zde nezmohla vůbec na nic. 

emil 29.2.2008 8:03

Re: Re: Tohle mě fakt dostalo

Bohužel mimo mísu jste vy, protože já nerozebírám stav s uznáním Kosova, komentuji jen média, která o problémech souhlasit s většinou nebo nesouhlasit s většinou v EU píší , jak se jim to právě a kdy hodí..

fox 29.2.2008 8:55

Re: Re: Tohle mě fakt dostalo

Nemám na Kosovo jednoznačný názor.Uraží mne však velkohubá prohlášení Srbů i Rusů.Na Kosovo prdí a je jim jedno,že je to nejchudší a nejzaostalejší země v Evropě.Ale běda,když se chce trhnout.To se vyvalí velkomocenské výlevy.A blbí rusové jen tleskají imperialistovi Putinovi,jak zatápí USA a NATO.My ovšem máme podobné Paroubky....

RomanL 29.2.2008 11:15

Re: Re: Re: Tohle mě fakt dostalo

... schválně, PROČ je to nejchudší a nejzaostalejší země v Evropě? A osamostatněním se tamní podmínky zlepší?

vita 29.2.2008 14:16

Re: Re: Re: Tohle mě fakt dostalo

Co je velkohubého na požadavku dodržovat mezinárodní právo a mezinárodní smlouvy? Tu v Helsinkách podepsaly všechny zúčastněné země - i USA, všechny země EU, Jugoslávie...

Jenže k dodržování smluv vyzývá Rusko - takže se smlouvy dodržovat nemusí, co?

Jan Svoboda 29.2.2008 7:16

Bém je špatný příklad

není totiž ve vládě. Horší je, že v bledě zeleném totéž již dříve řekl ministr zahraničí. Nejen ČR, ale asi celý svět se zbláznil. Celé dění kolem Balkánu je jedna velká magořina na téma - jen se perte, my to zaplatíme.

No.... 29.2.2008 6:46

Slovensko, to bylo něco jiného,že ?

To se jenom nechalo vyživovat a postavit si od čehůnů  infrastrukturu a TEPRVE PAK  se demonstrativně uraženě trhlo. Nebylo už z čeho dotovat jeho ekonomiku a když čehůni neplatili a nedotovali, tak pá, pá.....ani nepoděkovali! To je asi normální. Tak proč se rozčilujete nad Kosovem ???

čtenář zdrojů 29.2.2008 9:38

Re: Slovensko, to bylo něco jiného,že ?

Slovensko a Česko se dohodly na rozdělení. Tuto variantu mezinárodní dohody umožňují. Naproti tomu jednostranné odtržení není zákonné.

Alfons 29.2.2008 4:27

Islamizace EU?

Co má kdo proti Islámu? Nehoufují se zde už po ránu křížáci? 8-o

J.G. Pašek 29.2.2008 2:02

Co byla tragédie,? Když Slovensko . . .

vyhlásilo 14 března 1939 nezávislost, a z vděčnosti tatíčkovi Hitlerovi, že Slováky osvobodil od zlých Čechů,  darovali Hitlerovi 2 divize Slováků-vojsko vyzbrojené českou výzbrojí, kterou zkonfiskovali . . . . to aby mohli vtrhnout  bok po boku s Wermachtem do Polska vraždit, porazit a okupovat  Polsko . . . 

slabý mozek 29.2.2008 7:24

Re: Co byla tragédie,? Když Slovensko . . .

cha cha cha ... českou výzbrojí ... ? vyrobenou čsl. Němci v Sudetských továrnách ...

Pašku vožralej dejte si aspirin

Sumo 29.2.2008 8:24

Re: Re: Co byla tragédie,? Když Slovensko . . .

Jo, například zbrojovka v Brně, to je typicky Sudeťácký podnik, a Avia v Letňanech, že ?

Jakub S. 29.2.2008 12:20

Re: Co byla tragédie,? Když Slovensko . . .

- mělo být "československou". Jinak má kolega Pašek prostě pravdu. A za chvíli Rýchla divízia proti CCCP, ještě pro úplnost. Japa o tomhle teďka učí na slovenských školách - ?! By mě moc zajímalo. A o protipartizánskej jednotke Jozef (nejzuřivější hlinkovci + Němci), co třeba upálila zaživa pasekáře na Ploštině - ?! Ano, žádný Skorzeny, kdepak... A Čierny Balog, své slovenské spoluobčany - ? To isté...