24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

POLITIKA: Po 30 letech jde opět o svobodu slova

Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) zaslala před časem politickým stranám majícím šanci proniknout do parlamentu pět otázek týkajících se obrany svobody slova a boje proti cenzuře. Odpovědi se však nedočkala ode všech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 3.10.2021 13:13

Mohlo by se hodit k diskutovanému tématu (tj. svobodě slova):

Cituji amerického podnikatele: ... V jednom z mých rozhovorů s Elonem Muskem, Elon sdělil moudrost, na kterou jsem nikdy nezapomněl: „Moji přátelé mi říkají, jak skvělé jsou všechny mé výrobky, ale moji NEJLEPŠÍ přátelé jsou ti, kteří mi dávají tu nejbrutálnější kritiku.“

... In my one of my conversations with Elon Musk, he imparted some wisdom that I’ve never forgotten: “My friends tell me how great all my products are, but my BEST friends are the ones who give me the most brutal criticism.”

P. Molík 3.10.2021 11:53

Naprosto souhlasím s tvrzeními o ohrožení svobody slova. Lidé jsou na různých pozicích nuceni dodržovat pravidla autocenzury v duchu bruselské politické korektnosti, navíc vše je jištěno stále drzejšími a arogantnějšími výstupy Jourové, která si vydobyla renomé eurohujerského drába a která projevuje maximální odhodlání bojovat proti tzv. dezinformacím. Každý, kdo poslušně nepapouškuje nesmyslná dogmata z bruselského reglementu eurohujerské pravdy, je podle jourovské logiky dezinformátor, šiřitel fake news a je zapotřebí takového desperáta izolovat, umlčet atd. Na druhé straně právě bruselská propagandistická centrála se stala tím centrem, odkud jsou šířeny dezinformace na bázi bruselské politické korektnosti. Já jsem se hned po srpnové okupaci naučil číst mezi řádky a denně jsem přelouskával Rudé právo či bratislavskou Pravdu a další týdenní či měsíční periodika, které byly vydávány pod kuratelou ÚV KSČ a při správném čtení poskytovaly cenné informace. V jourovském nazírání na prezentaci té jediné a správné pravdy, kterou šíří Brusel, dominuje ideologický balast, který byl třeba příznačný pro každý úvodník deníku Právo a pro další normalizační tiskoviny. Dějiny jsou plné paradoxů, nyní paradoxně nejvíc ohrožuje pravdu Západ.

T. Zlesa 3.10.2021 13:30

Aha, tak odkud se bere ten styl je už jasnější. :-)

J. Vlček 3.10.2021 9:03

Pro každého, komu je svoboda slova cenným a nenahraditelným životním atributem, by mělo být zároveň příkazem, nevolit strany, pro něž je svoboda slova prázdným pojmem, nebo spíš nebezpečným nástrojem v rukou lidí, a proto se k ní nemají potřebu vyjadřovat.

Nevolitelné z tohoto pohledu jsou tyto čtyři strany: Přísaha, Piráti, Starostové a TOP 09.

Cituji navíc z billboardu koalice SPOLU: "Spolu dokážeme prosadit změnu. Teď jde o všechno." ;-O

Jasně, heslu věřím na 100%. Změnu každopádně, ovšem k horšímu, a o všechno jde především vám, vy sebranko, sebraná z těch, které navzájem pojí, pouze a jen, zájem odstranit Babiše a nastolit sebe. Tak to ani náhodou!

Předvolební koalice jsou podvodem na voličích!!!! [>-]

V. Mokrý 3.10.2021 9:08

+ " ukočírování " ČT do veřejnoprávního zadání

P. Molík 3.10.2021 11:55

J. Vlček uvažuje logicky a realisticky. Jeho samostatnost v uvažování by měla být samozřejmostí pro každého potenciálního voliče.

J. Vlček 3.10.2021 13:25

Děkuji, pane Molíku. Jsem rád, že nejsem ve svém názoru osamocen. R^

J. Jurax 3.10.2021 17:31

Souhlas. Nevolitelný je i celý slepenec Spolu, a to nejen kvůli topce, ale i kvůli tomu, že je ochoten se paktovat i s Piráty. Pravděpodobný výsledek voleb je k tomu, pokud budou chtít moc a koryta, koneckonců bude nutit.

Průser je, že vlastně není moc koho volit.

J. Matuška 3.10.2021 8:24

Výběr signatářů naší petice

https://www.sosp.cz/vyber-signataru-nasi-petice/ !!

J. Fridrich 3.10.2021 7:28

Velmi přesný a potřebný příspěvek od Kateřiny Lhotské - " POLITIKA: Po 30 letech jde opět o svobodu slova."

Jeho část : " Jedním z prvních těchto opatření je právě postupné omezování svobody slova a zavedení nějaké (byť neoficiální) formy cenzury. Prvotním signálem toho, že něco není v pořádku, je tlak na používání specifického slovníku „přijatelných“ výrazů (v našich podmínkách se mu říká „slovník politické korektnosti“) a definování „správného“ názoru na jednotlivá společenská témata. Ti, kteří jej odmítají slepě přejímat a přicházejí s názory oponentními, jsou pak ostrakizováni a je snaha je z veřejné debaty vyloučit. Vžil se pro to termín „cancel culture“ (psala jsem o tom zde)."

Slovo KOREKTNOST je snad nejvíce zneužívaným výrazem dnešní doby - a je používáno v úplně obráceném významu toho, jak jsme ho doposud chápali...

P. Dvořák 3.10.2021 8:41

Slovník cizích slov:

KOREKTNOST: společensky a kulturně nezávadné, bezvadné chování, slušnost, zdvořilost, věcná správnost

Jestliže tedy černochovi řeknu, že je černoch, splňuji všechna kritéria. Ale určitě nesplňujevěcnou právnost, když se mu v USA říká afroameričan. Japonec je asiatoameričan? My jsme evropoameričani? A vojáci USA, co občas zasekají naši milovanou D1, jsou amerikoevropané?

To je přece totální 3,14čovina.

J. Jurax 3.10.2021 17:38

Ehm ... splnil byste, označiv černocha za černocha, pravidla korektnosti bez přívlastku. Nikoliv však politické korektnosti.

Koneckonců politická korektnost nemá s jedním významem slova korektnost, totiž věcná správnost, nic společného; spíš je synonymem věcné nesprávnosti, potažmo lži, politicky či aktivisticky podmíněné.

Š. Hašek 3.10.2021 19:02

R^R^R^

V. Kučer 3.10.2021 20:18

Afroameričané by se měli nazývat afroevroameričané protože mají skoro pětinu evropských genů. Native Americans jich mají ještě více.

P. Molík 3.10.2021 12:01

Vydatně přispěl i Hamáček, který přispěchal se svojí "předsudečnou nenávistí", čímž se mu podařilo výrazně srazit preference ČSSD. Ona předsudečná nenávist je strašně tvárná a dá se naroubovat na cokoliv.

P. Molík 3.10.2021 12:04

Ano, souhlasím. K postupnému potlačování pravdivých informací nejlépe slouží tzv. salámová metoda.

D. Šimáček 2.10.2021 23:38

a jakže dopadl ten člověk , co afgánským mudžahedínům z tálibánu schvaloval likvidaci okupačních (našich) vojáků??? to je krásný případ svobody slova, sice to ještě nebylo jak za protektorátu kdy se za něco takového popravovalo (za adorování partyzánského boje původních obyvatel)

R. Langer 3.10.2021 6:54

No, právě že špatně. :-(

P. Szirotný 2.10.2021 21:53

Svoboda slova se od dob komunismu tak nějak podivně proměnila. Dneska můžete napsat, že premiér je estébák, lhář, tunelář, zloděj, aniž byste to měli nějak důkazně podloženo. Ale napsat něco o podílu na trestné činnosti u cikánů či dokonce migrantů je problém. I když statistika by vám dala za pravdu. A napsat ve veřejném prostoru že normální svazek je muž a žena, opět to schytáte. Minimálně budete aktivisty označen za tmáře se středověkými názory.

R. Langer 3.10.2021 6:55

Asi tak!

S. Pavuk 3.10.2021 8:03

R^

V. Podracký 2.10.2021 18:31

Zatím dělají cenzuru jakési organizace, které nálepkují weby podle svých představ, které jsou prý dezinformační. Potom samotní provozovatelé webů. V druhém případě to nelze kritizovat, ale v prvním je to jakýsi krok k cenzuře.

A. Ová 2.10.2021 18:48

Jenže bohužel, svoboda slova se netočí jen kolem laických názorů- povolených x nepovolených. Věda (ve vědeckých kruzích) je mnohdy přísně neverifikována a vědci to pociťují na vlastní kůži (profesní činnost). Myslíte, že je to něco, co naše běžné životy nezasahuje? Jaký je nám vytvářen svět, ve kterém smíme (povinně) uvažovat.. . (Ovšem uvažování je dobrovolné). (Není konkrétně myšleno na žádného diskutujícího z NP

P. Szirotný 2.10.2021 22:01

Svoboda slova buď je nebo není. Každý by měl mít právo napsat svoje myšlenky (i když většině ostatních přijdou hloupé). Jediným mantinelem by mělo být, aby nenabádal k násilí vůči skupině obyvatel.

R. Langer 3.10.2021 6:55

No, a k obraně nabádat mohou? ;-)

J. Lukavsky 3.10.2021 7:55

"Každý by měl mít právo napsat svoje myšlenky (i když většině ostatních přijdou hloupé)" ano, ale nikoli anonymně. Ať si za tím ten dotyčný stojí. J.L. end

Z. Lapil 2.10.2021 20:49

Rozhodně lze kritizovat to, že servery dělají cenzuru bez vysvětlení. Odkaz na zcela obecné "etické podmínky" za vysvětlení nepovažuju.

Š. Hašek 2.10.2021 20:52

R^R^

P. Szirotný 2.10.2021 21:57

Provozovatelé webů jsou taky kapitola sama pro sebe. Někde mažou úplně normální příspěvky jakmile se dotknete migrantů, cikánů či teplé komunity. Zatímco urážky premiéra, prezidenta či členů vlády nevadí.

J. Vlček 3.10.2021 7:15

Naprosto přesně. R^

Tak je dnes chápána svoboda slova, přes třicet let poté, co jsme si ji klíčemi vycinkali. !!!