18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Otazníky nad ODS

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
alois 16.8.2006 10:33

Pane Jičínský.

Nebo ještě lépe, soudruhu Jičínský, přestaňte již konečně obhajovat a zaštiťovat se tím vaším bastardem, který se zove Ústava ČR.

Stanislav 15.8.2006 23:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otazníky

No dobře, o sněmovně včetně předchůdce (ČNR), taháte mě za slovo.

Mysím, že to rozdejchám ... ;-)

Stanislav 15.8.2006 23:02

Re: Re: Re: Re: Zebro

P.S. Pražskojaráci mnohdy neměli na výběr -- souhlasit, nebo ne.

Zebra 15.8.2006 22:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otazníky

No vida, tak poznávejte:

Autor: Stanislav IP: 141.30.216.xxx Datum: 15.08.2006 20:49

Myslel jsem tím, že sněmovna měla sudý počet ještě v době, než někdo vůbec Senát vymyslel ...

Sněmovna = parlament(200)+senát(81), vymyšleno a vtěleno do ústavy stejně. Teda pokud je řeč o sněmovně ČR, jakože je.

Pokud jste ještě cokoliv kdekoliv přičinil k mým posledním replikám, musím vás bohužel připravit o požitek z mých odpovědí. Dobrou noc.

Stanislav 15.8.2006 22:59

Re: Re: Re: Re: Zebro

Starý také neřekl "všichni". To, že někdo poté, co se aktivně podílel na tom nejtužším komunismu, co tu kdy byl a pak obrátil po 1968 bych přirovnal k omluvě, poté co spácháte zločin. Budiž vám to polehčující okolností, ale nikoli cestou k beztrestnosti. Svědomí je holt krátkodobá záležitost.

Nebo právnické "zpravidla"? Už kecáme o ničem ... :-)

Zebra 15.8.2006 22:48

Re: Re: Re: Zebro

Jediným určitě ne, takže Starý je mimo. Domnívám se, že tímto vaším uznáním jsem dosáhl maxima dnes možného a jsem spokojen. Jako domácí cvičení si zkuste motiv osobního prospěchu aplikovat na Jičínského. V r.68 vysokoškolský učitel a významný expert a funkcionář vládní strany, po prověrkách komisí, třídící lidi na chlapy a sráče podle toho, zda souhlasili či nesouhlasili s okupací, řadový podnikový právník, později nezaměstnaný. Prospěchář jako vyšitej, co ?

Pokud je něco téměř bez výjimky, má to přece jen nějaké výjimky, že. Co takhle většinou, převážně, zhusta, často, ... ?

Stanislav 15.8.2006 22:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otazníky

Kognitivní = poznávací, u většiny lidí součástí mozku ... ;-)

200 bylo poslanců ČNR (součásti Federálního shromáždění), takže žádný geniální tah mistra Jičínského ...

Stanislav 15.8.2006 22:32

Re: No výdrže máte hafo, to se musí nechat.

Ano, ministrestvo vedené ministrem, kterého dosadil diktátor. Ó, Zebro, tolik sebekritiky bych od levicového člověka vážně nečekal. Díky, a vyřiďte to, prosím, také jemnostpánovi Paroubkovi ... ;-D

Tak znova: Vláda podá demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny. -> Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh .... Až na to, že veledílo páně Jičínského nedefinuje ustavující schůzi (a je dodefinována rozumným prezidentem jako ta, kde je zvoleno vedení (tzn. sněmovna je provozuschopná) je to snad jasné, ne?

Zebra 15.8.2006 22:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otazníky

Kde jsou kognitivní centra ?

K počtu zákonodárců zcela po lopatě: V ústavě je sněmovna=200 + senát=81 od samého začátku. Zřejmě vás zmátlo, že fakticky byl ustaven/zvolen později.

Starý J. 15.8.2006 22:30

Re: Re: Zebro

Jsem šťastný, že Jičínskému nesahám ani po kotníky. Jsem šťastný z toho, že nemám na svědomí neštěstí jiných, kteří působení Jičínských v padesátých letech pocítili. Byl jsem v té době na jiné straně barikády, než byl soudruh Jičínský a jsem tomu rád!

opozičník 15.8.2006 22:18

Re: Zase slova jako řemen

Pane malstoka, zamyslete se nad tím co krátce řekl herakleitos a až budete příště reagovat na článek, tak si ho řádně přečtěte a porovnejte se současnou situací. Pokud chcete potlačit argumenty, tak zase jen argumenty a ne blabolením, jak rika herakleitos. Mimochodem je to můj nejoblíbenější filosof ( Herakleitos z Efezu )

Stanislav 15.8.2006 22:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otazníky

Zkuste zapojit nějaká kognitivní centra a rozumět česky, prosím.

Stanislav 15.8.2006 22:15

Re: Re: Zebro

Jediným snad ne, ale častým rozhodně.

Téměř bez výjimky je sice nekvantifikovatelný, nicméně funkční termín. Je užitečný, nepíšete-li zákon nebo ústavu ... ;-) Jsa uživatelem českého jazyka by vám to mělo být zřejmé.

Stanislav 15.8.2006 22:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pomalu s tím přítelíčkováním,

Já myslel, že chápete, že šlo o větu: "S těmi vyhazovama si jenom dělali komunističtí papaláši pakárnu mezi sebou.".

Stejně by tolik postů k mání nebylo, u některých to možná bylo hnutí svědomí, aspoň doufejme.

Poslední věta byla reakcí na toho Marxe ...

Zebra 15.8.2006 21:57

No výdrže máte hafo, to se musí nechat.

Zřejmě o něčem rozhoduje ministerstvo, což by zajisté býti nemělo, rozhodovat mají pravidla. Ovšem je to snad ministerstvo vedené ministrem dosazeným nějakým diktátorem ? Byl snad zákon nadekretován výnosem nějakého revolučního tribunálu ? Nesmí snad být posouzen ústavním soudem ? Nemůže snad být jinak zvoleným parlamentem novelizován nebo zrušen ? Tak kde je ta bolševická diktatura ?

Jak se u vás v krají říká tomu, když ústava říká...prezident jmenuje...a prezident dva měsíce nejmenuje ?

Herakleitos 15.8.2006 21:56

Re: Zase slova jako řemen

Opět uhýbáte od problému, který je obsažen v článku. Nemáte argumenty a blábolíte něco o minulosti, což nemá s článkem nic společného. Jičínský má pravdu a perfektně to vystihl. Tak jak vy reagujete, tak nějak se reagovalo v 50. letech vy hrdino. Než mi začnete spíla do bolševiků tak vás upozorňuji že nejsem komunista ani soc. demokrat.

Zebra 15.8.2006 21:41

Re: Zebro

Nu, správně jste usoudil, že pro vás platí totéž. Pokud jste přesvědčen, že jediným motivem dění v osmašedesátém byl osobní prospěch některých komunistů a že tito se nyní důrazně dožadují funkcí...a že o obětech komunistů z padesátch let se nemluví,žijete zřejmě v jiném světě, ve kterém vás klidně nechám.

Btw "téměř bez vyjímky" je protimluv.

malstoka 15.8.2006 21:33

Zase slova jako řemen

Člověk, který se podílel na těch nejhorších protidemokratických zákonech, včetně pendrekového zákona, chce nás poučovat o demokracii. Odpusťme mu, je ve věku, kdy poučovat si přisvojují lidé, kteří již zapomínají, že v mládí byli mladí. Znáte ten jak staršímu pánovi zazvoní mobil se službou upozornit ho, že by se měl vymočit, bohužel to nestihl, protože zapoměl jak rozepnout kalhoty.

Koumeles 15.8.2006 21:29

V kazdym odstavci min. jednou ODS, to neni spatnej prumer na nejstarsiho sibala v kurniku

;-D

Zebra 15.8.2006 21:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pomalu s tím přítelíčkováním,

Pokud vám o něco jde, je dobré to napsat. Jinak to, že disent byl čistý...vám tvrdí kdo ? Já tedy ne ! Ovšem stran bojů o posty - zkuste si rozumně zdůvodnit, proč ti zlotřilí bezcharakterní padouši jednoduše u prověrek neřekli, že se spletli a Rusáky tady vítají, aby si ty posty zachovali ?

Vaší poslední větě už zase nerozumím.

Dena 15.8.2006 21:24

Re: Zebro

;-)R^

opozičník 15.8.2006 21:11

Re: Zebro

Starý, až budeš Jičínskému sahat po kotníky, tak se přihlaš do diskuse.

Zebra 15.8.2006 21:11

Re: Re: Re: Re: Re: Otazníky

Krindy pindy, přečtěte si ústavu abyste se nezesměšňoval více, něž je nezbytně nutné:

http://www.hrad.cz/cz/ustava_cr/index.shtml

Stanislav 15.8.2006 21:07

Re: Re: Re: Jako obvykle,

To bylo dědictví po Federálním shromáždění, ne? To víte, za rudejch byl sudý počet pramalou překážkou, když už se to stejně dávno rozhodlo jinde. A na to, aby soudružky z venkova mezi zasedáními mohly do Domu módy, neměl vliv ani tak poměr sil ve sněmovně, jako strategická pozice sídla ... :-)

Stanislav 15.8.2006 20:58

Re: Re: Re: Re: Re: Pomalu s tím přítelíčkováním,

Úkrok stranou to nebyl, byť Cimrmany fakt můžu ;-) Šlo mi o to, že disent mnohdy skutečně nebyl až tak čistý, krásný vztah k vlasti, jako spíš šlo o ty neúspěšné z boje o posty, po 1968 typicky. Čest světlým výjimkám, které nicméně dnes poznáte nejlépe tak, že nejsou součástí ani dnešního establishmentu. Něco jiného jsou lobující skupiny průmyslu a obchodu, a něco jiného jsou předem rozdělené podniky a politická koryta, včetně jejich vzájemných vazeb.

BuBu 15.8.2006 20:49

Re: Re: Házení hráchu na zeď !

To můžete sice 1000 x opakovat . . . ale pro diskutující dobytek, který propaguje oranžovo-rudou - tak pro toho budete vy, jáchymovští,  pouze reakcionářský póvl ! Ti mají panečku žaludky - těm nevadí, že z nich všichni slušní lidé blijí !

Stanislav 15.8.2006 20:49

Re: Re: Re: Re: Otazníky

Myslel jsem tím, že sněmovna měla sudý počet ještě v době, než někdo vůbec Senát vymyslel ... ;-)

H.K. 15.8.2006 20:47

Re: Zebro

Je to tak. Vlezli medvědovi do klece a chtěli mu sebrat koryto a on je sežral. Teď se snaží udělat z toho hrdinství.

Stanislav 15.8.2006 20:46

Re: Re: Re: No to jsem byl zase nemístný optimista.

V důsledcích, přečtěte si paragraf 33, a najdete kromě spádových oblastí a povinných počtů lůžek v odst. (1) i tuto perličku: (4) Na řízení podle odstavce 1 se nevztahuje správní řád.

Takže, může se vám to nelíbit, můžete protestovat, ale to je tak všechno, co s tím můžete. Ministerstvo je prostě Pánbůh. A další a další ...

Tak mi to vysvětlete: já myslím, že lze buď plnit dikci ústavy, nebo ji neplnit. Nějaké ignorování nepsaných idejí jeho veledíla je podobné, jako byste trestal někoho za to, že porušuje nenapsaný zákon. Měli bychom se vyvarovat takového přístupu k právu, příliš zavání starými časy.

Ústava nezná, než toto: (2) Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů., a dále: ... Vláda podá demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny.

(3) Podá-li vláda demisi podle odstavce 2, prezident republiky demisi přijme.

Starý J. 15.8.2006 20:19

Zebro

Cituji Vás:… nechtěl bych být přítelem někoho tak...řekněme limitovaného...kterému se disent za normalizace vejde do věty "S těmi vyhazovama si jenom dělali komunističtí papaláši pakárnu mezi sebou."…

Nebudete ani mým přítelem, snad to přežiji. Plně se pod větu Stanislava podepisuji. A snad ještě lépe to vystihl Malý Aston:…. Když komunisté likvidovali komunisty v roce 1969 nebyl dosti rychlý v převleku kabátů a stal se disidentem ale komunistickým….

Pevně věřím, že jednou historie plně vyhodnotí události roku 1968. Na samu podstatu „Pražského jara“ mám vlastní názor, který zde nebudu prezentovat. Že vůbec nešlo o odstranění vlády jedné strany ale snad nikdo nepochybuje.

            Zajímává je v této souvislosti ještě jedna věc: Málem celý svět teď mluví o kauze Grass, PEN ho chce vyloučit, Nobelovku chtějí vzít, kde kdo je prý šokován. Ten pán sloužil tři měsíce u SS – bylo mu 17 let (!!!). Celý život však psal proti fašismu, teď měl sílu se přiznat a veřejně se kát.

Jak je to u nás? Každý komunista z nejhoršího období padesátých let, který v šedesátém osmém cítil příležitost vylepšit si korýtko, kterého pak vlastní strana nakopala, si dnes bezostyšně dělá nárok na uznání a dokonce úctu. Přesto, že v nejhorších letech byli aktivními členy zločinné KSČ. Takových Jičínských, Uhlu, Vízků jsou dnes doslova mraky, všechny Havel vytáhl znovu na nejvyšší funkce. Všichni jsou přesvědčeni, že na ně mají nárok, všichni se důrazně dožadují funkcí a obdivu za „statečnost“. Opravdová statečnost však byla u těch postižených z padesátých let. Mluví se vůbec o nich?  Dočkali se snad uznání, nebo funkcí?  Takže mě, jako pamětníka a „třídního nepřítele“ rozhodně nedojmete „statečností“ Jičínských, Uhlů,  Vízků a podobných. Téměř BEZ VYJÍMKY jsou dnes názorově zpět tam, kde začínali.