6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Opozice se pustila do hazardní hry

Česká vláda nedokázala v poslanecké sněmovně prosadit prodloužení nouzového stavu. Přímým důsledkem opozičního vítězství je přenesení odpovědnosti na kraje řízené většinou opozičními stranami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 14.2.2021 13:06

Rozumím a dokonce souhlasím. Vidím ale, že současná omezení jsou evidentně na věky. Proto si myslím, že je na čase zkusit to nějak jinak. Opravdu vám připadá v pořádku, že okresy se sestinasobnym počtem nově nakažených (Trutnov) mají stejná opatření, jako ty aktuálně méně postižené (Uherské Hradiště)?

Zatím se jaksi neuvažuje o možnosti, že zdejší občané jsou svéprávní.

M. Ih 14.2.2021 19:16

Taky hloupá replika. Jak víte, že se za týden nebude nacházet UH ve stejné situaci, jako TU, CH, nebo SO? Nebo jak dlouho to může trvat? Přihlaste se prosím za vládního astrologa, mohl by z toho být balík. To, že taková masa lidí nejedná solidárně a dál na nás v čele s VKst prská, to bohužel nikdo z opozice neřeší. A neřeší to ani Hamáček a hejtmani, kteří to řešit svou policií měli. Nevidí to snad? Mohli jsme být možná někde docela jinde a děti třeba už ve škole. I podnikatelé se mohli radovat. No, škoda!

Z. Lapil 15.2.2021 0:05

Že se UH nebude za týden nacházet v situaci Trutnova a spol. vím tak, že TAK rychle se covid nešíří. Ale rozumím, proč se ptáte a odpovídám, že to nevím. Taky nevím, jak z toho plyne nutnost stejných opatření, jako jsou v oblastech asi 7x horších.

Co se týká prskání, asi žijeme každý jinde. Dost se pohybuju i na veřejnosti, a že bych viděl "masy" lidí bez roušek, to fakt nevidím.

Uvědomte si, prosím: na covid zatím není spolehlivý lék a očkování taky vypadá, že má do stoprocentní víceleté ochrany daleko (i tak zaplať pámbu za něj), takže ať srazíme nakaženost na jakkoliv nízkou hodnotu, tak po uvolnění oněch opatření začne nemocnost zase stoupat. Proto tvrdím, že jsme se ocitli v začarovaném kruhu a že setrvání v něm nikam nevede.

Opravdu nemám radost z toho, že opozice považuje za nutné uprostřed průšvihu nastavit vládě nohu, aby odblokovala situaci.

M. Ih 15.2.2021 12:01

Vážený pane Lapile,

mluvil jsem o nějakém Václavu Klausovi z Prahy, snad Vám to jméno něco říká. Absolutně bezohledný a bezcitný člověk. Co se týče té rychlosti, tak jsem si nevšiml, že by to v tom Trutnově nějak dlouho trvalo (cca 2 týdny), to je ale jistě otázka náhledu a jak oba víme, tak ještě především nejrůznějších nepominutelných a nepředvídatelných okolností. Ale bydlím v okresu vedle, bojím se moc, v r. 2009 jsem na prasečí H1N1 málem zkapal, tři týdny mě prstíčkem hrabali na infekci. Tak vím dobře, o čem mluvím.

A o tom koukání kolem, stále vidím dobře. Vy koukáte aspoň někdy na ČT zprávy? Nijak Vás k tomu nenutím, já už to taky dělám jen velmi zřídka. Tak pro zajímavost: Viděl jste třeba včerejší podvečerní vysílání Studia ČT24 z protestu hloupého Chcíplpsa na Petříně, bandy, která absolutně s rozumnými lidmi basu nedrží? Blíže viz. https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/221411058070214/ čas 3:07:30. Tam jich bez ochrany dýchacích cest nebylo zrovna málo, určitě hodně přes půlku. A komentátor vykřikoval, kde všude se to ještě koná (jmenoval i olomoucký a MS kraj, tedy i Vaši Moravu). Neznám lepší způsob rozšiřování, než ukázali. Ale ani půl slova reportéra, že ochranná nařízení nedodržují! Ani jeden měšťák v okolí! Copak dělá velevážený pan dr. Hřib? Zkuste se informovat sám, jak se s tím ta jeho městská policie vypořádala.

Jinak s Vaším názorem v této Vaší replice souzním, je mi jen líto, že v tomhle státě už mnozí nevědí, co je to ohleduplnost a jejich zodpovědnost k druhým. Škoda.

L. Netolická 13.2.2021 14:52

Zodpovědná je stále pouze vláda. Pokud se Babišovi rozpadla koalice, která ho držela u moci, tak by měl odstoupit nebo hledat koalici jinde. Nebo měl vyjednávat a demokratické opozici naslouchat a uvést v život její návrhy. Času měl dost, komunisté už delší dobu křičeli, že prodloužení nouzového stavu nepodpoří.

M. Ih 13.2.2021 15:30

Velmi hloupý příspěvek, paní Netolická. Kromě pokřiku, že "mu to umíme líp a vy to neumíte vůbec", jsem nic jiného nezaznamenal. Ale taky ani jediný skutečně společný návrh opozice, který by prosazovala a za ním jako jeden stála. Hádají se mezi sebou a postoj hejtmanů za opoziční strany to skvěle dokládá, jak to funguje i uvnitř těchto partají. Celé to je k pláči.

L. Novák 13.2.2021 23:47

;-( R^!!

V. Petr 13.2.2021 20:30

Se zločinci a vyděrači se vyjednávat NEDÁ!

J. Moravec 13.2.2021 11:34

“ Přímým důsledkem opozičního vítězství je přenesení odpovědnosti na kraje řízené většinou opozičními stranami.”

Ještě to zbývá oslavit na Karlově mostě s heslem:

“Dokázali jsme, že to dokážeme”

J. Jurax 13.2.2021 12:39

Pro opozici to není dobrá zpráva. Bude muset převzít aspoň část odpovědnosti a v praxi dokazovat, že něco opravdu dokáže.

J. Kulheim 13.2.2021 13:47

Vláda nikoho z nás v současné situaci neochrání ani nezachrání. Zatím neudělala nic, co by mělo smysl a omezilo počty nemocných, ani zemřelých v souvislosti se současnou nákazou. Podle toho také vypadá současná situace. Tím nezpochybňuji význam vlády při řešení nákazové situace.

Odpovědnost za svoje zdraví by měl mít každý občan sám. Měl by udělat všechno proto, aby ochránil sám sebe a svoje okolí. Pokud má strach, tak může doma ležet ani nevětrat. K tomu snad nepotřebuje příkazy a zákazy z dílny pana Prymuly. Potřebuje smysluplné informace. Místo toho je součástí vymáhaných příkazů k řešení pandemie např. zákaz nočního vycházení, atd. To nemá s řešením pandemie nic společné. To cítím jako zbytečnou buzeraci.

Na řešení pandemie nebyl současný systém připravený. Opatření postrádají systém a dělají se způsobem pokus omyl. Ukazuje se, že ministerstvo zdravotnictví nemá žádný plán, jak v případě vzniku pandemie nebo epidemie postupovat. Je potřebné si uvědomit, že pandemie by nebyla pandemií pokud by se nešířila rychle do všech států. Pandemický virus by nebyl pandemický kdyby nebyl vysoce virulentní a rychle se nešířil. Byla by to obyčejná rýmečka. Máme pandemii a tu nikdo nezastaví. Dá se zpomalit.

Odborníci, kteří prokázali v praxi, že dělají jenom chyby, sedí na svých teplých místech a těžko předpokládat, že už chyby dělat nebudou. Vláda se vymlouvá, že respektuje názory odborníků. Jak z toho ven? Vyházet je a nahradit je jinými. Horší to být nemůže.

V. Petr 13.2.2021 13:57

Horší to být může a možná BUDE! S naší opozicí téměř určitě!

J. Kulheim 13.2.2021 14:27

Proč do toho pletete opozici? Ta nemá žádné pravomoci. Už rok vláda vydává opatření, která nefungují. Za to opozice nenese odpovědnost.

P. Černý 13.2.2021 14:51

Ta opatření nefungují tak, jak by měla, prave kvůli kampani, která je vůči nim vedena a kvůli prostoru, který různí rymeckari, chripeckari a antirouskari dostávají v českých médiích.

J. Kulheim 13.2.2021 15:40

Žádnou kampaň nevidím. Sdělovací prostředky má obsazené vláda a kolem sebe vidím, že občané nařízení vlády plní. Bude v tom něco jiného.

M. Ih 13.2.2021 15:45

Už jsem to psal nahoře, pane Kulheime. Teď nezbývá, než abyste předvedli, jak se s tím popasují vaši hejtmani, když jste to na ně takhle shodili. Zásadní odpovědnost opozice jste si na sebe svrhli sami. Budu se těšit na vaše výsledky.

J. Kulheim 13.2.2021 15:50

Teď mohou předvést svoje schopnosti v organizování a řešení věcí veřejných. To je dobře. Někteří vyrostou, někteří padnou. Zůstanou ti, kteří se s tím problémem lépe vyrovnají.

L. Novák 13.2.2021 23:50

Nevyrovnají. Přísnější hygienická opatření nezavedou a rozvolnění povede k většímu šíření nákazy... a tragickým důsledkům.

J. Kulheim 14.2.2021 9:32

"..rozvolnění povede k většímu šíření nákazy... a tragickým důsledkům."

Máte na mysli něco konkrétního?

M. Ih 14.2.2021 11:41

Opravdu hodně se jich už do roku 2013 narovnávalo. Teď by ti nejrovnější za těch 8 let měli být už dost rovní na to, aby to zvládli. Zvládnou? Po třech dnech je vidět, že toho mají i ti rovní jak obelisk na třetím nádvoří plné kecky. Ale jsem trpělivý, počkám.

J. Moravec 13.2.2021 15:23

Jako přes kompírak pan profesor Fiala

J. Kulheim 13.2.2021 15:33

Možná jste chtěl něco napsat.

Podle mého názoru Fiala za to nemůže proto, že nevede vládu, která vydává opatření. Tím nechci říct, že by to dělal lépe.

F. Navrátil 13.2.2021 10:32

Neprodloužení nouzového stavu je pouze šikovným tahem Babiše, který tak předal Černého Petra demokratické opozici. Konečně má viníka, na kterého bude moci ukazovat, pokud se epidemiologická situace nezlepší. Podivuji se nad hňupstvím politiků opobloku, kteří tento tah neprohlédli a sami se uvelebili na lopatě Baby Jagy.. Touha žvanit, kritizovat a nenést odpovědnost by měla mít hranice.

P. Černý 13.2.2021 10:43

Bohužel to není asi zrovna Babiš, kdo by měl táhnout.

J. Jurax 13.2.2021 12:43

No, Babiš by měl opravdu táhnout, v obou významech onoho slovesa. Nějak nebo někam.

F. Kusák 13.2.2021 11:25

"Neprodloužení nouzového stavu je pouze šikovným tahem Babiše ...."

No teda, vaší logiku bych chtěl mít. Vy už v té protibabišovské nenávisti konstruujete takové nesmyslné teorie, že už se z toho nedokážete ani vymotat.

V. Kain 13.2.2021 11:40

Proč tak strašně lpí na nouzáku?Co když se za čas ukáže že situace bez nouzáku je stejná a nebo lepší a potom tedy ty všechny uzavírky byly naprosto zbytečné a byla to jenom buzerace a likvidace soukr.sektoru?

F. Kusák 13.2.2021 12:01

Kéž byste měl pravdu! Ale co když to dopadne jinak. Politik by měl počítat spíše s tou horší variantou. Toto rozhodnutí jistě vyvolá další pnutí ve společnosti. Je to jen truc od opozice nebo důsledné tažení proti Babišovi, kde jsou bohužel rukojmími občané? Je snahou opozice a určitých kruhů vyvolání chaosu ve státě? Myslím, že nejrozumnější by bylo, aby vláda požádala sněmovnu o důvěru nebo rovnou, aby Babiš podal demisi. Prezident ať pověří někoho sestavením přechodné vlády. Tohle fakt je už za hranou. A volby nelze uskutečnit do schválení nového volebního zákona. To je krajně nestabilní situace.

R. Toman 13.2.2021 12:29

Nic a nikdo nebrání opozici, aby vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Stačí si sehnat dostatečný počet hlasů, jako to udělal Paroubek když sestřelil Topolánka. A Zeman může jmenovat úřednickou vládu. A neplatnost nouzáku neumožňuje něco nakupovat bez výběrového řízení podle zákona. Jsem tedy zvědav čím budou testovat ty děti po vzoru Rakouska. Při klasickém výběrku půjdou do školy tak v září.

P. Černý 13.2.2021 12:32

Vyvolat hlasování o nedůvěře vládě může i opozice. Byl by to od ní nesporně čestný a konzistentní postup. Když opozice nevěří vládě, že jí lze svěřit pravomoci odpovídající stavu nouze, měla by jí vyslovit nedůvěru.

Vláda samozřejmě mohla hlasování o žádosti o prodloužení nouzového stavu spojit s hlasováním o důvěře. Ale právě proto, že se ve stavu nouze skutečně nacházíme ( vrcholící epidemie, uzavírání hranic s okolními státy) bylo od ní korektní, že tak neučinila.