15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: On nám někdo v tichosti přepsal ústavu?

Od roku 1993 jsem žil v domnění, že má vlast je definičně demokratickým státem, demokratickou svrchovanou republikou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Karlík 4.8.2017 13:15

Re: Úsměvné

Inu, je to tak, může se nám to nelíbit, můžeme nesouhlasit, nicméně to je asi tak vše, co můžeme dělat. Vše se dá všelijak převracet, korektně upravovat, cíleně manipulovat. Přirovnání není nic, než přirovnání, kdo pochopit nechce, nepochopí. Kdo si objedná sekanou svíčkovou a čeká svíčkovou s brusinkami, bude se divit. Stejně tak republika, věc veřejná, nemůže být demokratická, viz NDR, nebo socialistická, ČSSR, oboje to byly diktatury. Ale je dobré to vědět.

R. Langer 4.8.2017 13:02

Re: Úsměvné

Jak je níže správně uvedeno, to není NÁZEV toho bifteku. Stejně jako třeba zkažený biftek.

Z. Lapil 4.8.2017 13:01

Re:

Je-li řeč pořád ještě o politice, tak k soupeření demokracie nutná je. Bez demokracie vám dříve či později zakážou kritizovat politiky (nějak vám vysvětlí, že 1/ Politik má vždycky pravdu. 2/ Nemá-li politik pravdu, platí bod 1/). Nebo rovnou do ústavy definují nějakou tu vedoucí úlohu.

Fackovat v hospodě skrz Spartu/Slavii se samozřejmě můžete za (skoro) jakéhokoliv režimu.

R. Langer 4.8.2017 12:59

Re: Blábol.

No, ne každý to asi dokáže pochopit. Ale u vás mě to nepřekvapuje, vy to z principu ani pochopit nesmíte. :-D

P. Han 4.8.2017 12:49

Re: liberální demokracie

Samozřejmě záleží na tom, jaký význam slovu "liberální" připisujete. Např. v americkém prostředí to znamená něco silně levicového. Jak už kdysi napsal Karel Čapek, slova obrůstají významy jako kámen mechem. Obávám se, že v současné době se ten mech začíná spíš podobat hnilobě.

J. Ráž 4.8.2017 12:41

Re: Liberalismus je možný

ÚS svými ústavu prznícími názory, se stal naprosto nepředvídatelným Když soudce zpravodaj Ludvík David oznámil, že ÚS povolil narušit nedotknutelnost obydlí bez svolení soudu, udělal ze základního pilíře demokratického státu patník na který se může každý vyčurat, protože každý referent odboru životního úřadu má větší pravomoc, než Police ČR. Policie si musí nechat povolit vstup do obydlí řádně zdůvodněnou žádostí od soudu, ale úředník může vstoupit do obydlí jen na základě anonymního udání a subjektivního vyhodnocení barvy kouře vycházejícího z komínu.

Mimochodem|: ÚS tímto rozhodnutím popřel svůj vlastní názor vyjádřený dříve: "Jelikož je právo na nedotknutelnost obydlí omezitelné jen trestním institutem domovní prohlídky, musí ji zásadně povolovat soud a to už z důvodu bezpodmínečného požadavku ochrany základního práva. Souhlas soudce s jejím provedením je předvídán jako pravidlo, neboť představuje preventivní kontrolu skrze nezávislou a neutrální instanci, kterou není a nemůže být žádný jiný orgán státu"

M. Kolář 4.8.2017 12:35

liberální demokracie

Ještě si dovolím navázat na svůj příspěvek níže. Jednoduše řečeno, bez ohledu zda před slovem demokracie používáme adjektivum liberální nebo ne, demokracie je vždy liberální. Neliberální demokracie neexistuje. Neexistuje z prostého důvodu, v neliberálním prostředí nemá občan volnost a svobodu k realizaci svých práv (i povinností) člena demokratické obce. V neliberálním prostředí neexistuje demokratický diskurs, tedy ani demokracie.

M. Moravcová 4.8.2017 12:30

Re: DISKUTABILNÍ!

opět přesné. Dnes se moc okecává a odkazuje na kdeco, jen aby se neřekla pravda.

M. Moravcová 4.8.2017 12:28

Re: DISKUTABILNÍ!

přesně

M. Moravcová 4.8.2017 12:28

Re: DISKUTABILNÍ!

ale klasická parlamentní demokracie funguje možná trochu u nás (možná proto, že v roce 2013 nefungovala, tam se prohlasování neustále napadalo u ÚS, vyhrožovalo se), ale v evropském parlamentu nefunguje vůbec. Tam malé státy nemají sebemenší šanci cokoliv rozporovat a zablokovat.

V. Javora 4.8.2017 12:22

Re: A zapomel jste napsat,

Souhlasím. Poskytl vám tehdy sice čas k vyjádření, ale pro vás nesmírně krátký. Zřejmě nevzal úvahu, že jste právě dočasně odpojený. Možná jen vypnutý.

M. Moravcová 4.8.2017 12:20

Re: Teď teda nerozumím

liberální demokracie je podle vás méně státu a více občanské zodpovědnosti? Bože v jste vůl.

M. Moravcová 4.8.2017 12:16

Skvěle napsáno

díky. Ta jednolitá mediální a politická eunijní masáž a dehonestace nás ohlušila. A druhou stranu nepustí ke slovu.

V. Javora 4.8.2017 12:11

Re: Úsměvné

Ano, pane Karlíku, než jsem se k této plodné debatě vrátil od smysluplnější práce, vy jste to perfektně vysvětlil za mně. Je to sice úsměvné, ale horší je, že na takovýchto přehlédnutích a nedomyšlenostech pravidelně troskotají i hlubokomyslné úvahy nad vážnějšími otázkami dneška. I na těchto stránkách.

V. Student 4.8.2017 12:09

Re:

příležitost soupeřit člověk měl (a také bohatě využíval) odnepaměti. K tomu demokracie není nutná.

P. Zinga 4.8.2017 12:08

Liberalismus je možný

pouze v rámci demokracie. Demokracie je konsens většiny. A není liberál jako liberál: Je liberální šukat děti? Je liberální "tvořit" děti? Je liberální gender? Není, je to zvrhlost, ale liberální. Viz ÚS.

V. Javora 4.8.2017 12:02

Re: Blábol.

Ano, to je ovšem, případná poznámka.

P. Zinga 4.8.2017 12:00

Re: DISKUTABILNÍ!

Pane Klepetko, vysvětlete mi, prosím, v čem liberalismus obohacuje, rozšiřuje demokracii. Nebo ji potlačuje, když neodpovídá ( to jest názor většiny neodpovídá ) názoru hrstky liberálů?

R. Tesařík 4.8.2017 11:48

Re: Kdo je to "nekdo"?

Myslím, že článek je tak trochu směřován na ústavní soud.

M. Prokop 4.8.2017 11:41

Re: Nejhorší ovšem je,

Liberálnější jo, liberální ne.

S. Donát 4.8.2017 11:41

Re: Nejhorší ovšem je,

Určitě jsme na tom lépe, než Venezuela, nebo Rusko, ale mě sejří ten trend. Individuální svobodu jdou čím dál více do kopru.

M. Prokop 4.8.2017 11:40

Re: Již výraz liberální je dost problematický,

Výraz sám problematický není, znamená, že lidé mají maximální možnou svobodu a z ní vyplývající odpovědnost za své svobodné konání.

Problematické je, že se za liberála vydává kdejaký socan, aby pod záminkou liberalismu svobodu omezoval, vymýšlel skupinová práva, regulace, dotace a podobné zhovadilosti.

P. Han 4.8.2017 11:37

Re: Nejhorší ovšem je,

Ano, jistě. Ale k odbourávání individuálních svobod se používá salámová metoda. Ještě lepší přirovnání je k oné žábě v hrnci. A teplota pomalu stoupá...

R. Stary 4.8.2017 11:25

Kdo je to "nekdo"?

Pane Jakl. Trefil jste do cerneho. Ma to ale jednu chybu. Neuvadite, kdo je to "nekdo". A potom, ustava nebyla prepsana. Ti "nekdo" nasi ustavu systematicky zneuzivaji. Nejdrive v ramci privatizaci vytunelovali republiku a ted na zaklade takto ziskaneho majetku chteji moc. To je prima cesta k totalite.

J. Novotny 4.8.2017 11:18

Ústavu nikdo nepřepsal,

pouze ti konzervativci, či národovci, nedokáží své myšlenky dostatečně prodat a ustát si je. (u nás je to spíše tím, že se naprosto zprofanovali, když "naplňovali" ten rámec Ústavy oni).

Dávat to za chybu liberálním demokratům je asi hloupost.

R. Tesařík 4.8.2017 11:03

Re: DISKUTABILNÍ!

Je jedno, v tomto okamžiku, kdo je otcem. Momentálně se za slovem liberální skrývá podraz. Jak jste, ostatně, napsal v posledním odstavci.

V. Klepetko 4.8.2017 10:52

Re: zacyklení ?

Máte pravdu že to slovo je "kontaminované". Bohužel se ale nedá ničím nahradit - to adjektivum musíme přidávat prostě proto, že dnešní svět je plný neliberálních demokracií! Prostě je tu velké množství států, které jsou naprosto demokratické, ale hluboce nesvobodné. A to slovo slouží k odlišení jejich demokracie od té naší, nic víc...

V. Klepetko 4.8.2017 10:40

Re: DISKUTABILNÍ!

Pane Tesaříku, otcem liberálního myšlení je John Locke.

Namsal vynikající knihu "O výchově" - Some Thoughts Concerning Education, https://www.cbdb.cz/kniha-144080-o-vychove-some-thoughts-concerning-education

Destrukce klasické rodiny nemá s klasickým liberalismem NIC společného! Přečtě si tu knihu a zjistíte, že je z pohledu "levicových liberálů" hluboce konzervativní. Takže "liberální zvěrstva" nejsou vůbec liberální, to slovo, "liberální", - bez přívlastků! - je starobylé, hrdé, čisté a úctyhodné!

Demokracie s přívlastkem je totalita. Liberalismus s přívlastkem je otroctví! Jedno bez druhého nechci.

Dixi:-))))

D. Polanský 4.8.2017 10:39

Již výraz liberální je dost problematický,

mnozí si jej interpretují, jako možnost dělat si co chci, tedy i zasahovat do práv a svobod jiných občanů. Dnes to vidím tak, že slovíčkem liberální chtějí někteří politici si uvolnit ruce pro volnější interpretací zákonů a hlavně sem nenápadně nasáčkovat migranty třebaže podle zákonů k ničemu takovému nemají oprávnění. Možná liberalismus odkoukali od soudců. Tam jeden soud tak, druhý zase jinak.

I. Schlägel 4.8.2017 10:38

Ano.

Liberalismus byl pojímán jako směr, který stojí na tom, že svoboda je prioritní politická hodnota. Současný liberalismus propagovaný některými "liberálními" politickými stranami je pouhou karikaturou.