15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: On nám někdo v tichosti přepsal ústavu?

Od roku 1993 jsem žil v domnění, že má vlast je definičně demokratickým státem, demokratickou svrchovanou republikou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 4.8.2017 16:48

Re: Jákl nám zase předvedl, že má v hlavě pořádný zmatek.

Ano. Já bych to s dovolením zjednodušila na- žít a nechat žít!

J. Václavíková 4.8.2017 16:47

Re: Myslím, že ti, kteří bývají (většinou) pejorativně

Díky, i s Vaším popisem situace souhlasím, byť se tématu liberální demokracie zdánlivě týká jen okrajově.

P. Rudolf 4.8.2017 16:46

Re: Jákl nám zase předvedl, že má v hlavě pořádný zmatek.

Základem LIBERÁLNÍ demokracie není jenom pluralita názorů, svoboda, ale hlavně tolerance. To je to nové, co dělá tradiční demokracii liberální. Pro blby z IVK a jejich rektální alpinisty tady na

Psu je to však věc naprosto neznámá a nepochopitelná.

J. Václavíková 4.8.2017 16:45

Re: Ty příspěvky ani nemá smysl číst.. jejich

Tak to se v názoru na Klause a jeho ansámbl vzácně shodneme!

D. Stirský 4.8.2017 16:43

Myslím, že ti, kteří bývají (většinou) pejorativně

označováni tu za liberály, jinda za dobrosery, havlojedy, neomarxisty, sluníčkáře, vítače, multi-kulti, elitáře, pravdoláskaře, havloidy atd., atd., tak to jsou ve skutečnosti pouze lidé, kteří si uvědomují, že náš svět se 7 miliardami lidí nelze vtěsnat do několika škatulek. Neb každý člověk je neopakovatelný jedinec. Vědí, že složité problémy dnešní doby nemají snadná řešení - ta bývají většinou populistická a oblíbená diktátory a autoritáři. Soudí, že ne každý z 1,2 miliardy muslimů je terorista či náboženský fanatik. Že informace ve sdělovacích prostředcích je třeba kriticky vyhodnocovat a ne věřit každému žvástu jak evangeliu. Paní Václavíková to napsala hezky, souhlas.

J. Václavíková 4.8.2017 16:43

Re: liberální demokracie

Myslíte si, že staré dělení na ose levopravé má ještě vůbec nějakou vypovídací hodnotu, dal byste přednost dělení na liberály a konzervativce, anebo to vidíte ještě jinak?

J. Kanioková 4.8.2017 16:40

Ty příspěvky ani nemá smysl číst.. jejich

Mýtus vlastní dokonalosti a přebujelý syndrom „mistrů světa“ je odrazem hlubokého pocitu méněcennosti.

J. Kanioková 4.8.2017 16:33

Opakujete nesmysly..

J. Kanioková 4.8.2017 16:30

ano, je to tak..

M. Moravcová 4.8.2017 16:29

Re: Jákl nám zase předvedl, že má v hlavě pořádný zmatek.

Vás dikvalifikuje ze slušné diskuse už to první slovo Jákl. Dál jsem to nečetla a se mnou spousta dalších.

J. Kanioková 4.8.2017 16:28

:))))

P. Rudolf 4.8.2017 16:27

Re: Jákl nám zase předvedl, že má v hlavě pořádný zmatek.

Tato Moskvou placená banda z IVK napíše cokoliv, za co jim Kreml udělí cenu imjeni Púškina. A Pes jim evidentně fandí, k frenetickému nadšení zdejší pravičáků z leknutí a klausových svíčkových bab.

J. Václavíková 4.8.2017 16:26

Re: Jákl nám zase předvedl, že má v hlavě pořádný zmatek.

A ještě k tématu soutěže politických stran. Je snad jasné, dokonce i Jákl to na začátku své stati uvádí, že podstatou demokracie je právě to střídání demokratických partají u moci. Potom nevím, proč jsou poslední dobou vedeny tak nevybíravé útoky na strany z levého spektra. A to dokonce i domněle levicové, přičemž toto označení slouží jako nadávka. Nejde tedy o soutěž v politické nabídce, ale snahu soupeře vyšachovat předem. A zase mě to vede k domněnce, že si takto ten, kdo se sám označí za pravici, chce podpásovým způsobem zjednat výhodu a odstranit konkurenci. Musím říct, že tento demagogický způsob a populistické metody, k nimž tito ,,pravičáci" sahají, je mi dost odporný a nutí mne přehodnotit můj dřívější pohled na ,,pravici".

J. Václavíková 4.8.2017 16:11

Jákl nám zase předvedl, že má v hlavě pořádný zmatek.

A také to, že jedinec neorientující se v základní terminologii a jejích významech by neměl psát články, tento chaos ventilující.

Liberální demokracie je taková forma vlády, kde občan může svobodně projevit svou vůli ve volbách, a to bez ohledu na pohlaví, rasu, náboženství apod. Jákl použil naprosto pochybný konstrukt pro zpochybnění tohoto celkem jasného pojmu. Z toho, že se nějaká strana označí za liberální, zcela mylně odvodil, že strany jinak označené nespadají do množiny stran tvořících liberální demokracii a samu liberální demokracii by takto, zadními vrátky, chtěl vyhodit na smetiště dějin. A s nimi zřejmě i ony liberální strany, aby tak uvolnily místo jeho favoritům, stranám národně konzervativním. Píše sice, že by, snad, někdo chtěl delegitimizovat strany národní a konzervativní (Kde to, probůh vidí? Tedy pokud se pohybují v onom zmiňovaném, ústavou vymezeném rámci?), ovšem nemůžu se ubránit dojmu, že je to přesně naopak, Jákl se snaží delegitimizovat svou politickou konkurenci. A přesně dle hesla, zloděj křičí, chyťte zloděje.

Jsem jenom zvědavá, kde nakonec tento atak na svobodu jednotlivce, tedy liberální demokracii, vedený z IVK, vlastně skončí. Kdy se kompletně demaskuje a naplno zazní, koho by rádi o jeho práva připravili.

M. Kolář 4.8.2017 15:58

Re: liberální demokracie

Jistě. Z mého pohledu Klaus (už) nerepresentuje vůbec nic. Pouze snad sám sebe. Proputinovské postoje představují formu nepřímé agrese , stejně je tomu u Zemana.

P. Rychetsky 4.8.2017 15:39

Re: liberální demokracie

Jo, je to skoda, ze se to u nas takhle vyvinulo. Konzervatismus, tedy cosi pestovane Thatcherovou a Reaganem a jaksi i Churchillem, je pro spolecnost mimoradne uzitecny. Diky giganticke slapote v ceske politice toho nyni proputinovskeho Klause nam ted representuji konzervatismus klausovci misto uslechtilejsiho Jocha a napr. Drapala.

P. Sulc 4.8.2017 15:33

Re: A zapomel jste napsat,

Aha, a jak ten udatny narod podporoval Klausovo nepodepsani? Zrejme tech koupenych byla vetsina. A nebo ze by narod s poddanskou dusi citil potrebu tvrdych vladcu? Neco jako kdyz Boleslav III, Oldrich a Jaromir stridave jezdili do Rise prisahat cisari vecne poddanstvi a nechali si udelovat Cechy v leno.

P. Sulc 4.8.2017 15:24

Re: A zapomel jste napsat,

Podepsal, podepsal, ten dobry narod mu hrozil jednak blazincem, a take velezradou.

J. Kulheim 4.8.2017 15:22

Řekli o demokracii

Demokracie nesmí jít tak daleko, aby se v rodině hlasovalo, kdo je otec. Willy Brandt. "Demokracie nikdy dlouho nevydržely. Brzy se vyčerpají a zničí samy sebe."....Samuel Adams, ....."Demokracie není ničím více, než vládou davu (možná přesněji lůzy), kde jedenapadesát procent lidu může zamést s právy ostatních čtyřiceti devíti. "Thomas Jefferson. ......"Pamatuj si, že demokracie nikdy netrvá příliš dlouho. Brzy začne plýtvat, podvádět a vraždit sebe sama. " John Adams

Největší lapsus demokracie je ten, že hlas člověka rozumného váží stejně jako hlas blbcův. Pokud vezmeme jakoukoliv skupinu lidí, průměrný člen skupiny je v podstatě jen „průměrný hlupák“. V demokratické společnosti tak vládne masa hlupáků.Průměrní hlupáci mají moc navolit si politiky, kteří jim dají to, co oni chtějí. Politik, který by se rozhodl učinit jakékoliv drastičtější opatření, nikdy nedostane politickou podporu.

Vysoká míra svobody je v demokracii vykoupena postupným kolapsem finančního systému a státu jako takového. Politika je omezena na „podkuřování“ mase.. Celé současné demokratické uspořádání je tak nezvratně odsouzeno ke svému zániku a nelze mu zabránit. Zadlužování státu a celého systému tak nenávratně roste a není možné ho nijak zastavit.

Politik (případně celá politická strana), aby se udržel u svého „koryta“, tedy u moci, potřebuje voličskou podporu. Jediným způsobem, jak t o udělat, je být poplatný vůli voličů. A co chce průměrný volič? Jistotu. Tzn. v prvé řadě štědrý sociální systém. Dále samozřejmě bezplatné zdravotnictví, školství, funkční infrastrukturu a tak dále. Průměrného voliče nezajímá, kde na to všechno vzít peníze, to není něco, co by on hodlal řešit. Co je klíčové vědět, že, politik nemá jinou možnost, než mu to všechno dát, protože pokud by si snad dovolil v nějakém sektoru hospodářství výrazněji šetřit, hrozí velmi reálné nezvolení jeho osoby či strany v nadcházejících volbách. A to nikdo riskovat nebude.

M. Kolář 4.8.2017 15:08

Re: liberální demokracie

Ano. Já se bohužel obávám, že "klausovci" se již dávno, i vlivem povahových charakteristik svého guru, proměnili v jakousi sektu. A trauma z nepříslušnosti k těm kteří "obstáli vůči bolševikovi" je patrné v celé politické kariéře onoho guru ..

J. Řezníček 4.8.2017 15:01

Demokracie

buď je, nebo není. Všechna adjektiva s ní spojená jsou jen berličky, podpírající fakt, že taková demokracie je pokřivená. Řekl to v r. 1968 na jaře Jiří Hanzelka v nějaké diskuzi.

M. Kolář 4.8.2017 14:59

Re: liberální demokracie

Ačkoliv jen nemnozí mohou tvořit politiku, jsme všichni schopni ji posuzovat. Periklés.

J. Karlík 4.8.2017 14:54

Re: Úsměvné

Ještě to upřesním, číšník se zeptá, jak propeceny biftek si přejete, nikoliv jaký biftek si přejete.

J. Karlík 4.8.2017 14:46

Re: Úsměvné

Neoddiskutovatelne je, že si objednáváte biftek dobře, středně nebo málo propeceny, stále je to ale biftek bez přívlastku. Jeho úprava je určena prislovecnym určením způsobu.

P. Rychetsky 4.8.2017 14:46

Re: liberální demokracie

Vidim to stejne. Autor se chytil americkeho pojmu pro progresivismus/levicactvi/antikonzervativceni/odborareni a mne i jinak nesympaticke nazory. Nevim proc nadale po klausovsku nekritizuje tyto a mel potrebu se oprit do liberalni demokracie. Ikdyz je to vskutku trochu zmatene, tak ta prece znamena, ze se ustavne zarucuji svobody (liberty) urcene listinou lidskych prav. Tedy ze si vetsina nemuze demokraticky zavolit, ze nekomu sebere napr. pravo na svobodny projev. Ikdyz tomu trochu rozumim - pro klausovce byla demokracie posvatna v tom, ze jakmile dostanete demokraticky mandat, mate volny poukaz na delani jakekoli vsivarny. Coz zase celkem opravnene zacalo tim, ze se klausovcum nelibilo, ze by meli mandaty hlavne disidenti, a to ciste proto, ze moralne obstali vuci bolsevikovi. Ja disidinty hluboce obdivuju a respektuju, presto jim to vskutku ten mandata nedava(lo).

V. Klepetko 4.8.2017 14:45

Re: liberální demokracie

A co antické Řecko, městské státy? Nebyla to snad demokracie? A myslíte že byla liberální?

V. Klepetko 4.8.2017 14:43

Re: DISKUTABILNÍ!

Tak to je velmi dobře položená otázka! Blížím se ale právě k "Potrefené huse" takže doufám že to velmi podrobně prodiskutujeme jiný den!

M. Frank 4.8.2017 14:29

Re: Liberalismus je možný

Článek 12

(1) Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí.

(2) Domovní prohlídka je přípustná jen pro účely trestního řízení, a to na písemný odůvodněný příkaz soudce. Způsob provedení domovní prohlídky stanoví zákon.

P. Švejnoch 4.8.2017 13:39

Re: Úsměvné

Z hlediska myšlenky souhlasím, z hlediska formulace je ovšem, zcela neoddiskutovatelně (a také zcela výjimečně), pravda na straně pana Rudolfa. ;-)

M. Kolář 4.8.2017 13:23

Re: liberální demokracie

Jistě, záleží na obsahu, vlastním pojmu, nejde o slovíčka .. Samozřejmě jde o obecnou "civilizační" definici pojmu "liberální", určitě nemám na mysli jednotlivé politické/společenské proudy z nichž některé se mohou a nemusejí nazývat "liberální" . S tragikomickou nadsázkou můžeme třeba, pokud na chvíli odskočíme od naší civilizace, vzpomenout na "Liberálně demokratickou stranu" V. Žirinovského v Rusku. Jistě se shodneme že nemá nic společného ani se svobodou ani s demokracií ..