19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 1.2.2007 10:49

Re: Re: Re: k tem trestum

Bohužel zařval nikoli blbý topgun, ale 20 turistů...

No co, dyť to stejně byli nějací blbí cizinci, nejspíš Evropani, co s nima...

jm0 1.2.2007 13:47

pripadne japonskych .. znasilnenych holkach

- to je ten případ, co tu už někdo psal, že 8, 9, 9 a 11 let?

Honza 1.2.2007 10:03

Tak si udělejme malé referendum.

Já radar chci, a ještě radši bych rakety.

tatínek 1.2.2007 10:17

Re: Tak si udělejme malé referendum.

Až na Vánoce, Honzíčku, a až jaký přineseš vysvědčení a jestli budeš hodnej ;-D

vita 1.2.2007 10:18

Re: Tak si udělejme malé referendum.

Jo, udělejme si referendum...

A umožněme v něm hlasovat jen těm, kdo jsou pro, protože přece ti ostatní jsou zmanipulovaná lúza, komunisté a jejich přisluhovači a vůbec samozvanci a ztroskotanci, zaprodanci východních ideodiverzních centrál. A kdo ví, co dělal jejich dědeček!

Možná by stálo za to uústavnit vedoucí úlohu ODS a do voleb pustit jen jednotnou kandidátku schválenou jejím Ústředním výborem nebo co to ta ODS má...

Gonzales 1.2.2007 10:43

Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

I přes vaší břitkou ironii se pokusím odpovědět věcně. Snad největší nedostatek takového řešení by se dal opsat eufemismem „deficit kompetence“. Rozumí lidé současným bezpečnostním problémům, zbraňovým systémům i metodám, jak se raketovému útoku bránit? Samozřejmě že ne. A to je i odpověď na vámi stále zmiňované referendum. Navíc před takovým plebiscitem vstoupí na scénu emoce a různí „spindoktoři“ a vlivové agentury na veřejné mínění, roztrhne se pytel se zaručenými průzkumy tendencí pro a proti. Ono již teď dokáže pár reportérů ČT natočit „neotřelou a svěží“ reportáž s lidmi z tamních obcí, kdy i dítě z toho pochopí asociaci, RADAR = NE!

Mirek F. 1.2.2007 10:49

Re: Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

A kdo má, kricupísek, právo rozhodovat o tom, k čemu jsou jeho spoluobčané kompetentni a k čemu ne? Nejste to ani vy, ani odpůrci radaru. Až nějaký bolševik prohlásí, že lidi nejsou kompetentní k tomu, aby chápali složité politickoekonomcké souvislosti (jakože spousta lidí do nich opravdu zasvěcena není), tak se zruší i volby?

vita 1.2.2007 10:52

Re: Re: Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

A to jsem se právě snažil naznačit.

Osobně jsem dokonce přesvědčen, že mnohem víc lidí dokáže zodpovědně odpovědět na otázku týkající se jedné věci - třeba radaru - než rozebrat složité politickoekonomické souvislosti, které nakonec zformulují ve volbu ODS nebo ČSSD.

cxx 1.2.2007 11:48

Re: Re: Re: Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

Navrhujem referendum o uplnom zruseni dani.

Nepredpokladam, ze by nedopadlo uspesne. Otazkou je aku ZODPOVEDNOST na seba prebera obcan referendovym rozhodnutim za nasledne nevyhnutne kroky.

Otazka by teda mala zniet, Ste za zrusenie dani a sucasne armady, policie, verejneho zdravotnictva, zachrannych systemov  etc...

Aj tak som presvedceny, ze by referendum dopadlo uspesne. Rovnako ako viem, ze pripadne referendum by s 95% istotou odmietlo radar. Pretoze ucastnici referenda maju NULOVU zodpovednost za bezpecnost krajiny.

Mirek F. 1.2.2007 11:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

Vítám dalšího poloboha, který bude určovat, do čeho smějí spoluobčané mluvit. Zrušily by se v referendu daně, následky by pocítili účastníci referenda. Stejné je to i se základnou. Nejde ani tak o to, kdo má zodpovědnost, nýbrž kdo ponese následky. Ten by měl rozhodovat.

jm0 1.2.2007 13:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

takže to referendum o těch daních je vlastně naprosto relevantní. klidně to můžeme spojit s tím radarovým, ať se ušetří papír. a možná bych ještě přidal třetí otázku, jestli se mají upalovat čarodějnice (f/SM: nebo možná někdo jinej?;)

Skepticus Maximus 1.2.2007 12:16

cxx,

politici snad mají nějakou konkrétní zodpovědnost? Oni jsou snad něco více než prostí občané? 8-o

vita 1.2.2007 14:35

Občan nese NAPROTOU a ABSOLUTNÍ odpovědnost za své rozhodování.

Protože je to OBČAN, kdo si následky rozhodnutí vyžere - a to zcela a naprosto. Ať už bylo dobr nebo špatné, to rozhodnutí, vždy nese následky občan.

Na rozdíl od politika, katerý - pokud se nedopustí kriminálního činu - nenese odpovědnost žádnou. V případě nějakého maléru na NĚJ místo v bunkru zbude - na občany až to, co neobsadí politici.

Jasné?

Ivanhoe 1.2.2007 11:32

Re: Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

Gonzalesi, R^.

Pro ostatní: až půjdete na bypass, opravdu chcete, aby o průběhu vaší operace spolurozhodovaly i nemocniční uklízečky (jinak osoby na svém místě velmi potřebné), které neumějí ani popsat krevní oběh, a jejich hlas měl stejnou váhu jako hlas primáře, profesora kardiochirurgie, který vás má operovat?... a dorážka: ...a bylo by jich proti němu samotnému všech deset?

Mirek F. 1.2.2007 11:51

Re: Re: Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

Nemyslím, že je to povedený příměr. Ten bypass se týká pouze vás, následky ponesete pouze vy, tudíž vám nikdo jiný do toho nemá co mluvit a vy zcela přirozeně a oprávněně delegujete důvěru na lékaře, jinak byste se do špitálu ani neobtěžoval. Radar se týká všech občanů ČR, takže oni by měli právo říci, jestli ano, ne, popřípadě rozhodování svěží odborníkům.

Roy Boehm 1.2.2007 11:57

Re: Re: Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

Ivane, hoe, a opravdu máte pocit, že Topolánek, Kalousek, Parkánová, Filip, Paroubek, Langr, Vondra, Zaorálek, Zahradil a další jsou v pozici toho profesora? Já bych spíš řekl, že mohou zasvěceně kybicovat akorát té uklízečce. A protože se nás před volbami nezeptali, jestli ne/chceme radar či základnu (žádná ze stran to ve svém programu neměla), nemají ani mandát o tom rozhodovat. Tak to v demokracii chodí.

harry 1.2.2007 12:46

Re: Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

To je obecny problem, stejne jako stavba spalovny u nasi obce? NE!!!!!!.  At to postavi jinde a my budeme jenom dodavat odpadky. Cili amikum radar? NE, stejne se o nas musi postarat, kdyby doslo na krajeni chleba, dyt jsme preci tydlencty "spojenci" v NATO. Refendum zalezi na tom na jakou otazku mate odpovedet: nejlepe na : Chcete zajistit bezpecnost bez radaru, raket, zbrani, a vojaku nasich i cizich ? ANOOOOOOOO......

PS: podpisuje se nekde petice PRO radar?

Jéňa 1.2.2007 14:16

Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

Žádné referendum! My v Brně máme neblahé zkušenosti s referendem o Přesunu nádraží, které si vymohli Zelené mozky. Zase se pletli do věcí, kterým nerozumí a přihřáli si na tom problému svoji polívčičku takovou mírou, že pan dr. Ander z toho vytřískal post náměstka primátora pro rozvoj města Brna. My Brňáci se máme na co těšit, když je všeobecně známo, že kam strří nos Zelení 100 let tráva neroste. Ještě k výsledku referenda, které skončilo pro Zelené fiaskem. Zúčastila se ho asi pětina obyvatel města a to ta, která byla Zelenými zmanipulována a ta samořelmě hlasovala proti přesunu nádraží a rozumní občané k referendu vůbec nešli. Zelení pak výsledek vydávali za své vítězství. Pominuli tu zkutečnost, že 4/5 obyvatelům Brna nestálo zato se obtěžovat se připojit k jejich blbosti.  A já jsem pevně přesvědčen, že tak nějak podobně by probíhalo referendum o radaru. Není o čem rozhodovat referendem. Já se vzdávám v této věci rozhodovat. Učiňme tak všichni co jsme přesvědčeni o tom, že není potřeba referenda. Pak se uvidí kdo má většinu. 

vita 1.2.2007 14:58

Re: Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

Co jste si navolili, to máte!

Ander se nedostal nahoru referendem - ale ve volbách. Demokraticky - takže si nestěžujte na referendum.

Vito, 1.2.2007 17:38

Re: Re: Tak si udělejme malé referendum.

Jak presne budete formulovat otazku? A jak prosadite, aby se na ni dohodli politici v parlamentu?

Luba 1.2.2007 9:53

Radar a "Pax Americana"

Pan Beneš tu prezentuje hezké literární cvičení, to ano. Na stranickém kongresu ODS by za jeho deklamování jistě sklidil uznalý potlesk. Ale: věc se má trochu jinak. Autor jaksi nejasně, ale přece nadšeně přitakává vybudování americké radarové základny na našem území. Tato základna má ale ve skutečnosti mnohem větší význam politický, než vojenský. To si jasně uvědomují  naši polští sousedé, kteří jsou tradičně naladěni mnohem "američtěji", než my, a proto tento plán Bushovy administrativy nevítají zrovna nadšeně. Jelikož obě základny jsou zakázkou pro skomírající zbrojní firmu, produkující 25let starý systém Patriot, je z toho více či méně jasné, že jde především o strategický tah USA vybudovat v místě bývalého "východního bloku" opěrné body a získat politický kapitál směrem k americkým voličům, hlavně k jejich neokonzervativně orientované části. Neokonzervativci, označovaní též jako "neokoni", jsou velmi osobitou a vlivnou skupinou, určující hlavní směr zahraniční politiky Spojených Států. Jejich hlavním guruem byl filozof Leo Strauss, který tvrdil, že demokracie je vládou nemoudrých nad moudrými, a to je třeba změnit v tom smyslu, že společnost bude ovládat liberálně vzdělaná vrstva moudrých a ti budou se "zbytkem společnosti" pomocí médií a účelově pozměněných pravd dovedně manipulovat, aby zdání demokratického směrování zůstalo zachováno. Tento styl vlády je podle všech známek blízký i ODS, která chce patrně svým podílem na zbudování "radaru" posílit svou zahraničněpolitickou pozici, když s Evropany jim to nevychází. Jenže - "neokoni" poslední dobou prohrávají jednu bitvu za druhou, hlavně díky svému ofenzívnímu stylu "diplomacie okované boty" a šíření zla s "dobrými úmysly". Snaží se o obdobu Pax Romana, aplikovaného na současnost. Ale z historie víme, jak to nakonec s Říší římskou dopadlo. Američané tradičně přeceňují tupou sílu a podceňují mentalitu protivníka. Válčí s lidmi, pro které je ztráta cti a potupa daleko horší, než smrt. ČR snad tento styl odmítne!

SKEPTYK 1.2.2007 10:03

Re: Radar a "Pax Americana"

Rv

Skepticus Maximus 1.2.2007 10:15

Tak nějak

R^

jj 1.2.2007 10:23

Re: Radar a "Pax Americana"

No on ten PAX ROMANA fungoval po dlouhá staletí, mnohem déle, než jiné systémy. A přestože se zhroutil víceméně do sebe umožnil rozvoj kultury na kterou navazujeme až dodnes. No neměli římské občanství udělovat každému, mohli vydržet ještě déle:-D.

Luba 1.2.2007 11:03

Nyní jsou staletí kratší

No ale - Pax Romana právě fungoval na pacifikaci bývalých nepřátel, ze kterých se stávali zasloužilí občané. Rozvrátila ho vnitřní opozice - křesťané, morové epidemie, hladové bouře, a hlavně vlastní neuhajitelná velikost území Říše a jednotný postup Barbarů. Ten rozvoj kultury je spojen s tím, že si primitivní Germáni osvojili latinu a hlavní jednotící ideologií se stalo křesťanství, která obsahuje mnohé ze stoické filozofie antiky. Pax Americana může dopadnout tak, že se "primitivní Muslimové" sjednotí a ovládnou morálně vyprahlý "Západ". Je to sice trochu political-fiction, ale jenom trochu. Výhodou "globalizované vesnice" je, že už není nutné šířit mír "ohněm a mečem", ale "informační nákazou". Chce to jen čas - a možnost si informace vzájemně vyměňovat. Nenávidět můžeme jen toho, kterého skutečně neznáme. Mám-li použít maxima: "Nepřítel je ta součást našeho já, kterou neznáme a promítáme ji do jiných". Hranice mezi lidmi jsou pouze iluzorní. Žádný není ostrovem jen sám pro sebe. Ani člověk, ani národ.

jj 1.2.2007 18:10

Re: Nyní jsou staletí kratší

Teď ještě aby takto uvažovala i protivná strana.... Zatím je ta vstřícnost pohříchu jednostranná a je vykládána jako slabost. 

huhu 1.2.2007 10:29

Re: Radar a "Pax Americana"

pokud citujete historii a starý Řím, tak byste věděl, že dokud měl Řím vojenskou sílu, držel se....

huhu 1.2.2007 9:51

silného se bojí, slabého bijí

to platilo, platí a platit bude. V minulosti i přitomnosti mnohokrát osvědčeno.

Buvol 1.2.2007 9:57

Re: silného se bojí, slabého bijí

A také platí, že "chceš-li mír, připravuj válku"! 

Mirek F. 1.2.2007 9:42

Těm, co autorovi děkují

Zkuste si, prosím, znovu přečíst předposlední odstavec jeho článku (Referendum?). Předpokládám, že drtivá většina diskutérů jsou občané ČR, tedy příslušníci společnosti, na kterou má autor jasný názor.  

Teď nejde ani tak o to, do jaké míry má pravdu. Ale všech těch, kteří vyjadřují nadšený a bezvýhradný souhlas, to vám fakt nevadí, že ať máte jakýkoliv názor, tak ten, komu nadšeně děkujete, vás coby členy tuzemské společnosti považuje za nehodné toho mluvit ? Přiznám se, že adorovat někoho, který jakýkoliv váš postoj - tedy i souhlas - považuje už z principu za méně hodnotný, mi připadá hodně, hodně podlézavé.