4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Návod na přežití pravice

Kritici vyčítají německé kancléřce Angele Merkelové, že kopíruje sociální demokraty a Zelené. Nejsou daleko od pravdy, nasvědčuje tomu jak volební program konzervativců (plný miliardových dárečků), tak - což je mnohem podstatnější - jejich politická praxe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 29.7.2013 16:22

Snahy o reformu etablovanych stran je posetile

ODS se stala hlavni pravicovou stranou pri svem vzniku a to jen diky nutnym reformam, ktere at by se udelaly tak ci onak, by byly vzdy ''pravicove''. Navic pan Klaus mluvil mimo politiku tak pekne pravicove a lidi mu to verili, ale v prakticke politice skutek utek.

Prakticka politika nikdy nerozbijela nefungujici levicove prvky ekonomiky a obcanskeho zivota, ale svymi pravicovymi naplastmi tyto de fakto zabetonovavala. ODS tak udelala autenticke pravicove politice medvedi sluzbu a stala se uz davno nerefomovatelnou. Neni v ni totiz nic k reformovani, jeji clenove a vedeni jsou uz jen neideologicti technologove moci, lovci pasaliku a teplych pozic a zbytek jsou uzitecni blbci, kteri maji presah mezi neclenskym obcanstvem, ktere se ovsem nevyhnutelne zmensuje, nikoli prohlednutim, ale znechucenim z toho vseho.

Spravne by politicke strany mely vzbuzovat obcanske nadseni pro ne, pozitivni nadseni trvajici i v obdobi mezi volbami, nikoli chvilkovou negativni prizen ze zoufalstvi, kdy levicovi, nebo pravicovi volici jdou k urnam proto, aby druha strana nezvitezila, ale o te sve strane nemaji zadne iluze, jsou ji prevazne znechuceni. Vzpomente si na ''mobilizaci'' a kam jsme po letech dosli. Mohli jsme si tu mnohaletou agonii padu do levicoveho podruci usetrit.

O. Kadlec 29.7.2013 16:21

Re: Ptal jsem se kdy a kde spáchala

Zatím nic takového nehrozí. Sebevražedná "politika" pravičáků není hrozbou, zas sebere svých 1,5% a zůstane jim jen internet.

O. Kadlec 29.7.2013 16:19

Re: Kdo mu to zbaštil?

Taky si myslím, že KDU má nakročeno ke konzervativním lidem nejblíž. Zvlášť teď pod Bělobrádkem. Já jsem ji několikrát volil, zejména naposled, kdy bohužel neprošla, ale jestli ta strana zkonzervativní tak už ji volit nebudu. Někdo jiný ale ze stejného důvodu začne, vždyť já taky nejsem žádný konzervativec, mám mnohem blíž k Zeleným, než ke KDU.

V. Vaclavik 29.7.2013 15:56

Re: KRITIZUJEME KAPITALISMUS ZA PRODUKTY SOCIALISMU

S tou kritikou kapitalismu za chyby socialismu mate stoprocentni pravdu.

Ale nemate pravdu v tom, ze to rozkradani verejneho kolace je ctyricetiletou vychovou za minuleho rezimu. Je sice pravda, ze Cesi maji volnejsi mravy nez nekde jinde na Zapad od nas, ale to rozkradani je veci prilezitosti, nikoli nejakeho zakoreneneho zvyku. A neni to dokonce i jen prilezitost, ale mnohy druh podnikani je do toho vtahnuty trznim tlakem na tom dnesnim pokrivenem trhu - poctiva firma ma velkou sanci zivorit a treba i zavrit dvere, nebo dokonce i zbankrotovat, kdyz firmy proti kterym na trhu soutezi jsou prisate na statnich cecikach.

Ty reci o ctyriceti letech komunismu jsou jen vymlouvani.

A. Bocek 29.7.2013 15:48

Re: Ptal jsem se kdy a kde spáchala

v XVII.stol. střední třída se z čech stáhla do izolace ( vnitřní i vnější) a  byla převálcována , necháme se znovu převálcovat ve XXI. stol.?

V. Vaclavik 29.7.2013 15:44

Re: Vyseptane politicke herky

Kdybych pouzival diakritiku, psal bych tak pomalu, ze by me nebavilo psat. Bohuzel jsem se naucil psat na klavesnici v anglicky mluvicim svete a navic ''vsemi deseti''. Lepe se preucuje na diakritiku tem dvouprstovym datlum, nez tem desetiprstovym. A taky si troufam tvrdit, ze kolikrat jsou moje prispevky prinosnejsi nez clanek samotny, takze by to mohlo lidem stat za namahu cist to, jak to pisu. 

A konec koncu, v dnesni dobe internetove hantyrky si myslim ze i s tim mym stylem bez hacku a carek cestinarsky vynikam.

J. Šula 29.7.2013 15:34

Re: Kdo mu to zbaštil?

Je nejjednodušší zkritizovat přímo autora článku a jsme opět na počátku debaty. Vážím si toho, že k článku pana Robejška jsou zatím převážně slušné i věcné připomínky, resp. náznak cest. Je to přece téma dneška pro lidi konzervativní, vyznávající řád a toužící po pořádku, čitelnosti politiky a elementární slušnosti. Proto diskutujme. Sám dávám nabídku ve prospěch KDU-ČSL, strana s omlazeným nejuzším vedením, která chce historicky navázat na to dobré za svého působení od roku 1919. Není pravda, ža je to strana pouze pro křesťany, jak někdo dnes již napsal, což je názor, který se snaží lidem namluvit političtí oponenti. Ale jestli některý volič by měl tuto zábranu, ať si přečte nový korektní program této strany, který oslovuje lidi poctivé, hodnotově zakotvené, kteří touží po dobrém rodinném zázemí a klidu na práci, aby je pořád někdo z televizní obrazovky nepřekvapoval zprávami o podvodech, korupci a nekalé činnosti politiků, ale zvolili si lidi, kterým budou moci dlouhodobě důvěřovat. Zní to možná jakoby pohádka, ale bez důvěry je život těžký ve všech oblastech. Tož hledejme ty nové důvěryhodné tváře třeba v historicky zavedených stranách, a už konečně nesedejme na lep opět nějakému účelovému novotvaru na stříbrném podnosu před volbami. Konečně předseda KDU-ČSL, 37 letý dr. Pavel Bělobrádek, ve čtvrtečním pořadu pana redaktora Klepetka v ČT nastínil jasnou cestu, jak by strana reagovala v současné politováníhodné politické situaci.

O. Kadlec 29.7.2013 15:29

Re: Ptal jsem se kdy a kde spáchala

Aha.

Za třicetileté války. Tzv. rebelie byla záležitostí především střední třídy, tj. nižší a střední šlechty a měšťanů. Po třicetileté válce se moc českých měst vypařila, města byla zdecimována i počtem obyvatel a ekonomickou mocí a střední třída, tedy již buržoazie, tak vzniká znovu až po několika generacích. Pozemkové vlastnictví šlechty se během dvou generací v XVII.stol. scvrklo na menší počet rodů, zvýšil se podíl velkých magnátů, a všichni, tj. magnáti i střední a nižší šlechta ztratili politickou svobodu. Také mezi nimi vzniká postupně nová střední třída - ovšem ve státních službách.

V. Novák 29.7.2013 15:09

Ptal jsem se kdy a kde spáchala

střední třída v XVII. století třídní sebevraždu. Nějak si nemůžu na nic vzpomenout.

V. Novák 29.7.2013 15:06

Takže TEN splácíme na dluh?

Ale to se moc nedaří - dálnice se stavěly (zvratné pasivum) tempem socialistickým, železnice se modernizovala za peníze EU, věda se rozvíjí tam, kde dostává granty a někdy nejen granty, ale přímo i techniku z EU, lázně jdou do kopru rychleji než za socíku, kdy Svobodná Evropa blábolila o odebrání (neexistujícho) statutu světových lázní... Tedy kromě Karlových Varů a Mariánek, které neupadají ze známých důvodů - škoda že Petr I., Kateřina II. a Gorkij nenavštívili třeba Luhačovice... to by třeba ty lázně přežily i Hegera.

Zbývají ty slavné banány, vložky a toaleťák. U toho uznávám, že současný je lepší než ten skoropergamen z Harmanca.

O. Kadlec 29.7.2013 14:43

Re: Kdo mu to zbaštil?

To je váš názor.

pro mne jsou tzv. Svobodní sbírka ambiciózních, ale směšných lidí, a není to žádná skutečná politická strana. Znám jejich názory z internetu a jsem přesvědčen, že kdyby mohli, rychle by nás o pořádný kus svobody připravili. Je logické, že jsou nepoužitelní, protože to čemu vy říkáte "zásadová, fundamentální", tomu já říkám že jsou zcela v zajetí extrémně pravicové ideologie, ale konzervativní teda rozhodně nejsou. Spíš kompromitují liberalismus.

P. Khail 29.7.2013 14:40

Re: Vyseptane politicke herky

Je vidět, že jste demokrat až do morku kostí ... 

M. Prokop 29.7.2013 14:35

KRITIZUJEME KAPITALISMUS ZA PRODUKTY SOCIALISMU

Kdo kritizuje? Vy a kdo ještě?

M. Prokop 29.7.2013 14:34

"Rozhodně neprodukovala blahobyt na dluh."

Rozhodně neprodukovala blahobyt.

Dluh ano, produkovala, protože není jen ten finanční, je i dluh v zaostalosti prakticky všech odvětví ekonomiky, vzdělání, prostě všeho.

P. Běhounek 29.7.2013 14:31

KRITIZUJEME KAPITALISMUS ZA PRODUKTY SOCIALISMU

pravice by se neměla chovat jak komunisti, to by jí pomohlo nejvíce, je smutné, že levice se chová stejně a levicový volič je "tolerantnější", např. všeobecná náklonost ke kradení je relikt 40 leté výchovy komunistů ke kradení na každém kroku, oni dokonce kradení pozdvihli na cnost - znárodnění pro lid - nejbohatší Evropské státy (Švédsko, Švýcarsko, Lucenbursko, Rakousko) jsou státy s vysokými mravními zásadami, takže tunelokracie není kapitalismus, ale postsocialismus, naše společnost je primárně nakažena komunisty, pokud se nevypořádáme s nositelem nemůžeme se vypořádat s nákazou

P. Pruner 29.7.2013 14:23

co dál ?

Opět pěkný článek pane Robejšku. Paní Merkelové se u nás blížil pan Topolánek. ten ovšem udělal z ODS stranu technologie moci což nemohlo dlouho fungovat - jednak ji začal vést určitý druh lidí a jednak voliči nejsou zase až tak hloupí.

Nicméně bych od Vás očekával pokračování, názory jak dál pro vytvoření strany pro střední třídu, postaru strany pravého středu. Jednu chvíli se zdálo, že by to mohla být TOP09, ale ta zcela zklamala a slouží někomu jinému. Nevěřím, že by ODS nebo TOP09 byly reformovatelné, zájem voliče je u nich až na druhém místě. U nás v podstatě vládnou ze zákulisí lidé, jejichž zájmy neohrozí ani volba pravice, ani ČSSD, vše mají podchycené.

P. Pruner 29.7.2013 14:10

Re: Kdo mu to zbaštil?

Já myslím, že je tomu nejblíže strana Svobodných. Je to sympatická strana se sympatickými lidmi. Jenže je tak zásadová, fundamentální, že je pro praktický život nepoužitelná a podle toho vypadají její volební výsledky.

A. Bocek 29.7.2013 13:49

Re: Kdy a kde?

Hned a v česku! Možná by stačilo více Macha nebo jen hnutí STAN zbavit se Kalouska.

V. Novák 29.7.2013 13:47

No - já nevím. Proto se ptám.

Je hojnost, protože je dost dovozců, dovozců je dost, protože je dost spotřebitelů a spotřebitelů je dost, protože mají solidní příjmy. A na jejich příjmy sahá Kalousek jak ten spár ze "Zachvátí-li tě...".

V. Novák 29.7.2013 13:42

Kdy a kde?

...

J. Jurax 29.7.2013 13:40

Re: Co tedy vyměnit voliče? Brecht to kdysi "navrhoval" vládě NDR...

Ad dluh - nemám na mysli reálný socík, alébrž žhavou současnost.

A myslíte, že současná hojnost banánů i vložek je na dluh? :-)

V. Novák 29.7.2013 13:33

Co tedy vyměnit voliče? Brecht to kdysi "navrhoval" vládě NDR...

Úroky u dluhů bych prosil nestrašit - když u nás končil "reálný socialismus", tak sice občas nebyly banány a vložky, ale dluh měla ČSSR asi 14 G USD. Rozhodně neprodukovala blahobyt na dluh.

Občas se tak ptám, jaká část současného blahobytu, resp. přírůstku blahobytu od r. 1989 byla na dluh. Podle Kalouska se zdá, že je třeba škrtnout vše - takže by to bylo 100%, možná víc. Čemuž se mi nechce věřit.

O. Kadlec 29.7.2013 13:28

Re: Chybí strana pro střední třídu,

Strany už dávno nejsou pro třídy. A střední třída, která platí daně, a ještě má na bydlení, kariéru, děti, kulturu i sport - himbajs co by ještě ta střední třída chtěla?

Víc jí žádná politická strana nedokáže ani slíbit, natož dát. Střední třída může akorát spáchat třídní sebevraždu. Ale myslím že této možnosti nevyužije. I když...už jednou, v XVII. století, se jí to povedlo. Ale to je dávno, dnes jsme v globalizovaném světě.

Z. Rychlý 29.7.2013 13:13

Re: Není důležité co je charakteristické, ale co chtě jí občané

A co tedy chtějí ti občané ?

Dobrá, rozumím. A tohle jim opravdu máme splnit ??!! Vždyť to není zdravé ani pro ně, ani pro společnost.

A další otázka, kdo to zaplatí ??? Ti hlupáci, co pracují, aby se měli trochu lépe, než ti z první otázky ?

P. Vítek 29.7.2013 13:11

..... a nebo byt uz konecne skutecne konzervativni

Jestli to náhodou není tím ,že volný trh nikde na světě neexistuje. Však příroda nás přinutí. A co tak slíbit každému všechno ,nechat se zvolit a pak rychle zavést ten nejtvrdší kapitalismus. Jako Dzurinda.Nez se vzpamatuji a vyjdou do ulic,neda se to vratit.A vlada se muze rozpustit-pojede to uz samo.Kazdy za sve.A prezidenta už nepotřebuji vůbec!

J. Jurax 29.7.2013 12:56

Re: Vyseptane politicke herky

Pak nechť se sem na takovém tabletu nepřispívá :-)

J. Jurax 29.7.2013 12:54

Re: Je třeba se podívat pravdě zpříma do očí

A ještě bych doplnil, že tzv. pravice si to uvědomila hned po sametu. Takže u nás nikdy žádná pravicová politika provozována nebyla a v dohledné době nebude. Politický zápas je v nejlepším případě mezi středem a levicí spojenou s extrémní levicí.

O. Kadlec 29.7.2013 12:53

Kdo mu to zbaštil?

Schopný publicista Robejšek napsal článek který tahá za uši. Vrátil jsem se na začátek a počítal: v tomto krátkém článku použil 26x slovo konzervativní, konzervativci apod.

To je nejspíš hlavní důvod proč ten článek vznikl. Robejšek JE konzervativec, a tak chce bušit tímto slovem do lidí aby jim ho předal do slovníku. Co na tom, že CDU jen těžko může někdo považovat za konzervativní stranu! Tady jde čistě o to slovo. Robejšek žije myslím v Německu, ale tady kdo se prohlásí za konzervativce, je pravidelně totální exot. Skutečně konzervativní jsou tu jednotlivci, žádná strana ani společnost, ale kdo je při smyslech, ten se k tomu raději výslovně nehlásí, protože by to k úspěchu nevedlo.

Hlavním cílem článku je tedy nejspíš Robejškova touha změnit status tohoto slova. ostatní je omáčka. Všimněte si jak to slovo v posledních odstavcích houstne!

P. Khail 29.7.2013 12:52

Re: Vyseptane politicke herky

Ano, jsou různé typy, to vy ale jistě víte :-)

J. Jurax 29.7.2013 12:51

Re: Je třeba se podívat pravdě zpříma do očí

Přesně. Ovšem u nás lze opravdu pravicovou politiku dělat nanejvýš jedno volební období. Poté bude pravice smetena davem vyděšeným z toho, že se mu chtějí brát socialistické jistoty, že se směrem k němu nechce přerozdělovat, že se mají platit dluhy a že se po něm chce odpovědnost za vlastní osud. Není u nás dostatečně silný střední stav a je tu moc na státu závislých a z něho tyjících.

To, že je pravice spjata s kmotry, korupčníky a mafiány není podstatné, protože to je levice taky.