25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Návod na přežití pravice

Kritici vyčítají německé kancléřce Angele Merkelové, že kopíruje sociální demokraty a Zelené. Nejsou daleko od pravdy, nasvědčuje tomu jak volební program konzervativců (plný miliardových dárečků), tak - což je mnohem podstatnější - jejich politická praxe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 29.7.2013 12:46

Re: Chybí strana pro střední třídu,

Dobrý postřeh!

Co mne nějak nebere je fakt, ze podle dnešních reakcí bývalých komunistů, tak většina z nich vstupovala do KSČ aby si nějak pomohla. Tu s kariérou, tu aby děti mohly studovat. A tak jich tam bylo 1,7 miliónů. Teď každý jen nadává, ale aby udělal něco pro budoucnost dětí angažováním se v politice, to ne! A tak mimo komunistů je ve všech ostatních stranách dohromady aktivních max.100tis. straníků. Pak se nemůžeme divit,ze strany jako ODS nebo ČSSD vygenerují ze svých členů do svého čela jen nýmandy a po Parlamentu jen samé tlučhuby,kteří by se jinde neuživili!

J. Jurax 29.7.2013 12:42

Re: Chybí strana pro střední třídu,

 V Česku je dostatek státotvorných, pracovitých a poctivých občanů. A protože chtějí zůstat poctiví a pracovití, tak do toho politického hnoje nelezou.

J. Jurax 29.7.2013 12:37

Re: Čtu a čtu - a slíbený "návod na přežití pravice" nevidím.

No, lidovci vůbec nejsou pravice a navíc jsou vnímáni jako katolická strana. Jsou možná konzervativci, ale opět katolického ražení, což voliče moc neláká.

A taky se historicky projevili jako strana, jež se ochotně spojí i s ďáblem, aby byla u moci. A po sametu získala pověst vydírajícího trpaslíka.

A k poslednímu odstavci - voliči případné gesto konzervativních poslanců Vámi žádané ocení tak, že naplní parlament příslušníky KSČSSD.

J. Jurax 29.7.2013 12:30

Re: Čtu a čtu - a slíbený "návod na přežití pravice" nevidím.

Mimochodem - není to špatná vizitka pro pravici, že se nemůže udržet jinak, než ukradením ideí levici?

Ani ne. Je to spíš špatná vizitka pro voliče - chtějí být ovčany socialistického státu, jež se o ně postará a zajistí jim blahobyt nebo aspoň rovnostářský "blahobyt", dokud bude z čeho. A až nebude ani na úroky z dluhů, dějiny se budou opakovat ...

J. Jurax 29.7.2013 12:24

Re: No prostě řečeno,

Proč? Protože solidarita.

Samozřejmě by se jeden mohl dobrovolně neúčastnit na sociálním systému a případná rizika z toho plynoucí eventuelně řešit komerčním pojištěním. Ovšem z logiky věci by tohle dělali vesměs ti, kdož na stávajícím sociálním systému tratí, neboť do něj dávají podstatně víc, než dostanou zpět - prostě ti, kdož jej platí, neboť platba je úměrná výdělku (u zaměstnanců, u OSVČ je to složitější, ti si můžou zvolit, kolik zaplatí). Následně by se ovšem sociální systém buď zhroutil, nebo by musel být dotován z jiných daní, mezi nimi hlavně z příjmu - ale ty nesou na svých bedrech zase ti samí.

U povinného zdravotního pojištění, přesněji zdravotní daně je to obdobné.

K tomu dlužno dodat, že určitou míru solidarity společnost potřebuje. Zda to má být solidarita soukromá a dobrovolná nebo státně nadekretovaná a v tom druhém případě jak má být velká, o tom je politika a to je taky jeden z rozdílů mezi idejemi pravice a levice.

V. Novák 29.7.2013 11:55

Ale KDU-ČSL nebyla nikdy vyhraněně pravicová strana

a škodí jí, že je vnímána jako strana pro křesťany a ještě spíš pro katolíky. V horším případě klerikály. Že takové strany nemají v Česku velký potenciál, ukázala KDS, která se dokázala do Parlmentu jedině nechat vynést na zádech ODS. Vlastních voličů měla nulanulanic.

Věřím, že se lidovci do Sněnovny dostanou - ale mají-li představovat záchranu pravice... No, co se dá dělat...

Pravicoví poslanci měli možnost Sněmovnu rozpustit - a udělali, co udělali. Volič si to držení se korýtek za každou cenu zapamatuje. Doufám...

R. Langer 29.7.2013 11:35

Re: A kdo říká, že je sociální otázka pouze náplní levice? To říkají socani a komouši, že je sociální program pouze "jejich" agenda.

Tak tak!

R. Langer 29.7.2013 11:32

Re: Vyseptane politicke herky

Tak to jsem asi viděl nějaký jiný tablet, ten háčky a čárky měl... ;-)

R. Langer 29.7.2013 11:31

Re: "není o ideách, ale o osobním prospěchu"

Já si myslím, že to pan Hlubek docela vystihl, a o tom, že ODS zcela rezignovala na svůj alespoň lehce pravicový volební program kolaborací s Kalouskem naprosto nemám pochyb. Není potřeba mazat si med kolem huby, v současnosti je ODS pravicová přibližně stejně jako ČSSD.

R. Langer 29.7.2013 11:27

Re: Chybí strana pro střední třídu,

Bingo! :-(

R. Langer 29.7.2013 11:27

Re: u naší pravice

Jaké pravice? Tohle všechno jsou přece známé levičácké praktiky.

A. Bocek 29.7.2013 11:26

Re: Chybí strana pro střední třídu,

v Česku jsou inteligentní a morální lidé "leniví vstupovat do politiky" (zvyk z minula neangažovat se ) a za tuto lenost jsou potrestáni tím, že jim vládnou jedinci bez intelektu, morálky, skrupulí.

R. Langer 29.7.2013 11:25

Re: Není důležité co je charakteristické, ale co chtě jí občané

Přesně tak!

P. Zeman 29.7.2013 11:25

Re: No prostě řečeno,

Problém by nastal, kdyby těchto lidí na revers bylo hodně. Kdo by pak přispíval do toho zbytnělého socialistického systému? Krásná myšlenka ale u nás (a potažmo v celé EU) to bohužel fungovat nemůže ;-).

J. Rechnovský 29.7.2013 11:15

Krize ideí

No nevím pane Robejšku. Vy jste si tady v Česku všiml nějaké pravice? Nebo snad levice? A jaký mají rozdíl...?

Obávám se, že v Česku neexistuje strana, která by měla jasnou vizi a strategii jak jí dosáhnout. Jediné oč běží je přístup ke státním zakázkám a skryté upevňování moci. Dva matadoři tohoto systému, ODS a ČSSD, už jsou tak prohnilí, že svou ideovou impotenci nejsou schopni ani maskovat. Lidé jako Bém, Gross, Palas, Janoušek, Rittig, Tluchoř, Rath nebo Hašek jsou přímo symboly bezskurpulózního politického banditismu.

Zdá se mi, že Váš článek je jen mlácením prázdné slámy.

J. Šula 29.7.2013 11:03

Re: Čtu a čtu - a slíbený "návod na přežití pravice" nevidím.

Jasný a nový konzervativní program má KDU-ČSL, který jistě nabídne nerozhodnuým voličům. Je to strana, která do našeho parlamentu evidentně patří. Uvidíme již na podzim ?

 Dostanou současní tzv. konzervativní poslanci rozum a přispějí k rozpuštění současného sněmovního balastu? Mohou tím jen získat. Čím dříve, tím lépe. A navíc předejdou prezidentovým choutkám řídit parlamentární demokracii. Buďte za státníky, dámy a pánové, v současné poslanecké sněmovně a věci pojedou v nové režii. Voliči to ocení. A možná i přidají něco navrch.

V. Novák 29.7.2013 10:35

Čtu a čtu - a slíbený "návod na přežití pravice" nevidím.

Jedině snad, "pravičáci, vytunelujte levici, seberte jí její agendu". Čímž se ovšem pravice stane levicí nebo Občanským fórem - a v demokracii volné soutěže nutně vznikne nějaká echt pravicová strana, která zaplní uvolněnou politickou niku. Asi bude drobátko extrémistická a určitě bude za extrémistickou označena.

Mimochodem - není to špatná vizitka pro pravici, že se nemůže udržet jinak, než ukradením ideí levici?

P. Khail 29.7.2013 10:19

Re: Vyseptane politicke herky

Třeba na tabletu, p. Skálo, čárky a háčky nenapíšete.

K. Frauknecht 29.7.2013 10:10

Re: Není důležité co je charakteristické, ale co chtě jí občané

No, je to asi trochu jinak. Obama zvítězil proto, že jej volila skupina lidí "uplacená" :-) stravenkama a jinýma podporama. Tito voliči se mají dnes zcela jistě lépe (bez námahy nějaká výhoda). Že to takto nemůže dlouho fungovat je zřejmé, ale ty voliče to dnes netrápí. Stejně jako u nás, bohužel je to hodně o hlavě.

K poznámce: Ten "český mafiánský kapitalismus(?)" není příčinou. Je důsledkem nabubřelého státu a jeho aparátu přerozdělujícího obrovské sumy peněz (dotace, podpory, platy). To je ta živná půda pro lobisty, "mafie" (no spíš kamarádíčky :-)) a korupci.

J. Schwarz 29.7.2013 10:05

Re: No prostě řečeno,

Jedinou šancí by snad bylo prosazovat právo na "revers" - dobrovolnou neúčast na sociálním system a přijmout logiku tržních vztahů se zbytkem "společnosti". Proč by vlastně nemohl jednotlivec stát mimo "solidární komunitu" a směňovat s ní jen na základě vzájemných výhod? Nevěřím, že by socialista nebo komunista nedokázal nechat umřít bez pomoci "třídního nepřítele" který jeho společnost odmítl, když dokázal zničit životy a povraždit miliony lidí jen proto, že "stáli v cestě Pokroku" tak jak jej sám chápal!

M. Pivoda 29.7.2013 9:36

Není důležité co je charakteristické, ale co chtě jí občané

A pro zdravý demokratický systém je charateristické, jsou to právě voliči, kteří si mezi dvěma alternativami vyberou. Toto by měli rozhodnout voliči a nikoliv samozvanci.

Poznámka: Těch alternativ je samozřejmě více, než jen dvě výše uvedené (tj. současný český mafiánský kapitalismus a minulý nefukční socialismus).

K. Frauknecht 29.7.2013 9:22

PS:

„Kapitalismus je charakteristický nerovnoměrným rozdělením bohatství, socialismus rovnoměrným rozdělením bídy.“

Winston Churchill

J. Mannheim 29.7.2013 9:09

Re: u naší pravice

přesně to, co v diskusích děláte Vy, jasné?

K. Frauknecht 29.7.2013 8:50

Dobrej článek

Ono je to pořád dokola. Když je "dobře" (je z čeho brát) tak se začnou zjevovat levicové idee, sociální programy.... Viz bohatý synek Marx, sociální politika USA, zmíněné Německo... A že je to chytlavé víme i z vlastní zkušenosti (všichni se budeme mít dobře, nemusíme pro to nic dělat, stát se postará :-)). Jenže ono potom nebude odkud brát! Logicky, proč by podnikatel (nemyslím jen Babiše, ale i malou stavební firmu) "podnikal", když budeme mít všichni stejně? Zase bude podnikat stát? Všichni víme, že to nefunguje. Opět zbývá jen soukromé vlastnictví a svobodné podnikání, práce a odpovědnost. Nemůžu si pomoct, zatím člověk nic lepšího nevymyslel.

P. Lenc 29.7.2013 8:46

Re: Chybí strana pro střední třídu,

Přesné zhodnocení, dík.

M. Prokop 29.7.2013 8:36

"není o ideách, ale o osobním prospěchu"

"O tom" je otoman.    :-P

M. Prokop 29.7.2013 8:35

Re: Chybí strana pro střední třídu,

Spolehlivě je to tím.

M. Prokop 29.7.2013 8:34

Re: u naší pravice

"Nacionalistický podtext" znamená, že alespoň ODS není nadšena ze "Čtvrté říše"?

J. Mannheim 29.7.2013 7:52

Re: u naší pravice

pokud chcete poukazovat na procesy z 50. let nebo na normalizaci z let 70., tak určitě

I. Schlägel 29.7.2013 7:45

Re: No prostě řečeno,

Přesné.