28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

POLITIKA: Mýty o české privatizaci

Masová privatizace v první polovině 90. let minulého století je jednoznačně nejúspěšnějším projektem moderního českého státu. Přesto o ní koluje mnoho mýtů, které nejspíše pramení jednak z její nedostatečné znalosti a jednak ze záměrné diskreditace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Eliáš 3.10.2012 18:24

Re: Bébr, pravý český znalec

Promiňte pane Bébře...dělit

F. Eliáš 3.10.2012 18:23

Re: Bébr, pravý český znalec

Vy jste vysokoškolským kantorem? Nemohu uvěřit, želidé s vaším rozoumkem se o něj mohou děli se studenty.

F. Eliáš 3.10.2012 18:20

Re: Pokrok se řítí

Díky bohu, že jsme ty výrobky přestali vyrábět, to bychom byli národem žebráků. Nemáme ty zlaté ručičky a lenivíme. Pracovat u nás musí cizinci, my máme raději dávky.

F. Eliáš 3.10.2012 18:16

Privatizace byla skvělá

i pro prostý lid. Jen nesměli být hloupí a dát kupónovku Koženému.

E. Heusinger 3.10.2012 18:01

Zřejmě máte velkou radost

z politické agitky.

V. Kobetič 3.10.2012 17:58

Pro ty s krátkou pamětí

Hlouposti a účelové deformaci faktů některých distujících nemá smysl oponovat.

Chci proto jenom poděkovat autorům za příspěvek, který je ve stručnosti výstižným shrnutím nejvýznamnějších faktů české cesty od budování komunistické utopie k demokratické společnosti. 

E. Heusinger 3.10.2012 17:57

Re: Pročpak páni doktorandi

Hašku, Vy jste požil?!

R. Bébr 3.10.2012 17:21

Re: Máte pravdu,

Bohužel je to tak - ještě před rokem 1989 jsme byli bez dluhů a naopak jsme byli věřiteli několika států (dodnes nám nezaplatili).

Taky nebyli nezaměstnaní, bezdomovci, chudí umírající kvůli "ekonomicky výhodným zdravotním službám" (zdravotní péči jsme v zákonech zrušili), nemocní a tělesně postižení mumírající hlady pro nedostatek sociálních dávek.

Taky nebyly sekretářky papalášů s příjmy dvacetinásobku průměrného platu. Jestli dříve řezník ukradl kousek masa, dnes ukradne rovnou masokombinát.

Dospěli jsme dnes do stavu, kde neseženeme do vlády ani 16 slušných lidí, kteří nekradou (právě odchází jubilejní desátý ministr kvůli kriminalitě v jeho úřadě).

R. Bébr 3.10.2012 17:08

Re: Dalo se to udělat jinak. A dobře.

Asi jste profesoru Švejnarovi nerozuměl - podle vašich příspěvků v této diskusi nevíte o ekonomii vůbec nic a tak se nedivte.

R. Bébr 3.10.2012 17:05

Re: Pokrok se řítí

Například ten hajzl papír se nevyrábí v ČR jakio mnoho jiných výrobků. Vyráběli jsme alekonkurenceschopné výrobky, které už díky privatizaci nejsou (ocel Poldi, zbraně, Tatry z Kopřivnice, traktory Zetor, produkty Škody Plzeň a ČKD atd. atd.) a to se v celkové výrobě pozná. Na to "doktorandi" nějak zapomněli (asi úmyslně, nehodilo se jim to do ideologického krámu). Zmizely i jiné prostředky (např. námořní lodě - ukradeny bez náhrady Klausovým oblíbencem Koženým). Jako jediné z východních zemí po roce 1990 v ČR klesal výkon hospodářství až ke Klausovým balíčkům. Stačí se podívat na časové řady výkonů ekonomiky.

Kdybyste trochu sledoval hospodářské údaje, tak třeba okolním státům HDP/osobu roste, kdežto u nás stále klesá. Zato  stoupá inflace!

V. Mlich 3.10.2012 16:53

Re: Pokrok se řítí

Zajímavé je, že i když je výroba jen poloviční než za totality, mám třeba při nákupu hajzl papíru hlavní problém, který z těch asi 20 druhů si vybrat, žádné zhánění, žádné fronty. Jestlipak to nebude tím, že autor článku má pravdu a ta výroba směrovala do sovětského svazu, jenže když se otevřely hranice, tak se ukázalo, že ty výrobky nejsou schopné konkurence. Právě dík kupónové privatizaci Česko dohání svět rychleji než ostatní. Pokud na ní bylo něco špatné, tak že nebyla důsledná, přesně jak se píše v článku. A je to dobře, že se lidi nebojí říkat pravdu, i když to nikdy není populární.

R. Bébr 3.10.2012 16:00

Re: Ať žije Kožený.

To ještě lidé nevěděli, že pan Klaus propaguje podvodníky a tuneláře ("více takových Kožených"). Dnes už Klausovi lidé nevěří ani "dobrý den".

R. Bébr 3.10.2012 15:49

Re: Bébr, pravý český znalec

Zajímalo by mě velice 1) kde jsem popřel která viditelná fakta, 2) kde jsem se odvolával na hloupé výmysly, 3) kde jsem přešel k osobním urážkám.

Naopak - vy byste potřeboval trochu pečlivosti. Páni "doktorandi" nejsou z VŠE, ale z UK. A jasko vysokoškolský pedagog jim vytýkám, že se neopírají o žádná fakta, údaje, argumenty. Doktorand nemá produkovat populistické ideologie, ale má soustředit poznatky a pak se nad nimi zamýšlet. Tito chasníci nesoustředili nic a nezamýšlejí se nad ničím, jen opisují novinářská klišé z MF DNES a jiných plátků.

Pokusil jsem se uvést pár čísel (z mezinárodních statistik, dostupných na I-netu) a nedivte se, že se mnou většina souhlasí. Líbivých plků a nesmyslů mají lidé už dost. 

S. Fisher 3.10.2012 15:34

Re: Dalo se to udělat jinak. A dobře.

Bravo! Možná, že ještě pár rozumných zbylo. Doufejme, že to bude stačit.

S. Fisher 3.10.2012 15:29

Bébr, pravý český znalec

No a, říkám si po dočtení tohoto článku? Vždyť tohle přece mohl vidět, a měl by vědět, každý rozumně myslící občan této země.

Jenže neví - jak vidno z reakce ctěného pana Bébra a spol.

Hovořit dnes objektivně o české privatizaci chce trochu odbornosti a podstatně více osobní odvahy. S jistotou lze totiž očekávat, že nějaký ten Bébr (vždy rozhořčený, nikdy věcný se svatým zápalem popře viditelná fakta, odvolá se na hloupé výmysly, které není schopen doložit a přejde k osobním urážkám.

A nejsmutnější na tom je, že většina s ním bude souhlasit.

Pánům doktorandům za jejich článek děkuji. Rozumím mu totiž tak, že "úroveň dnešní vysokoškolské výuky" je v naprostém pořádku. Je uklidňující, že VŠE opouští lidé, kteří jsou schopni vidět věci takové, jaké jsou a mají i dost odvahy na to, aby se ke svým názorům hlásili.

L. David 3.10.2012 14:51

Re: Šlo to udělat jinak - pokračování.

Takže zaprvé:

Pokud to nevíte, ve světě je mnoho, celá desetiletí zavedených a zkušených penzijních fondů, které vlastní velké majetky a z jejich výnosů poskytují důchodcům penze. Neřekl jsem, že by nutně muselo jít o české penzijní fondy (kde by asi vzaly kapitál na nákup podniků?) řízené panem Klausem a panem Ježkem, natožpak dalšími zkorumpovanými českými úředníky. Všechno bylo možno ještě před privatizací stanovit těmto fondům zákonem - jakým způsobem budou českým důchodcům vyplácet penze v závislosti na rozsahu získaného národního (čtete dobře: tehdy ještě národního) majetku, který byl vytvořen rukama a mozky českých občanů.

A zadruhé:

Nikdy nemělo dojít k privatizaci plynárenství, elektrárenství, vodárenství, teplárenství a zdravotnictví včetně farmacie. Ty měly zůstat v rukou státu, aby nás přes přes tato dúležitá odvětví nemohli ožebračovat zahraniční vlastníci.

Ale jek jinak by ničemné politické strany napakovaly své pokladny (metodou: za korunu úplatku ti dám 100 korun ze společného národního a přírodního bohatství), než za směšný obdržený bakšiš ve vztahu k tak výnosnému majetku ! ! ! Líbí se vám, že za kubík vody (Bůh nám ji dáva zdarma) platíte Francouzům 80 Kč ?

R. Bébr 3.10.2012 14:46

Re: To je úroveň

A kde přednášíte vy, šuhaji?

J. Kratochvíl 3.10.2012 14:35

Re: Historici plačte !!!

Jestli individuální přístupy jsou nefunkční podle autorů neznamená, že jsou skutečně nefunkční, nesmyslný je celý článek.

Dále byli dojednány další privatizace Liaz Jablonec  s Mercedesem  a také Zetor Brno s John Deer a pod. Bohužel, byly nové volby v roce 1992 a po nich Klaus s Dlouhým tyto smlouvy smetl se stolu. Srovnání s dnešní "Liazkou" nebo "Zetorem" a ten je na tom ještě dobře, s dnešní AŠMB, doufám si uděláte sám. To jsou jen příklady. A AŠMB není pohádka, ale skutečnost, jenom se nehodí do Vaší ideologie. Respektujte fakta.!!!!!!!!

R. Bébr 3.10.2012 14:27

Pokrok se řítí

Výsledky privatizace, řízené kapitánem StB Dušanem Třískou a jeho pkmocníkem Václavem Klausem:

Hmotná produkce je dnes na 50 až 55 % úrovně 1989, HDP v přepočtu na hlavu nedosahuje zdaleka úrovně 80. let (za 22 let kapitalizmu jsme se ve světovém žebříčku HDP propadli o 20 míst). Státní dluh vzrostl z nuly na skoro 2 bilióny Kč, inflace za Klause až 10%, za Topolánka 7%, za Nečase už jde ke 4%. Ztratili jsme celá výrobní odvětví (textilní, konfekční a kožedělná výroba, sklářský a keramický průmysl, výroba hudebních nástrojů,  zbrojní výroba atd.), i světoznámé  podniky (namátkou Škoda Plzeň, ČKD, Poldi, Tatra Kopřivnice, LIAZ, Aero Vodochody, Elitex, Zbrojovka, Zetor, Svit atd.atd.). Lukrativní vodovody, kanalizace, teplárny, rozvodné sítě atd. jsou převážně v cizích rukou.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomickou vědu Joseph Stiglitz kritizoval české ekonomické reformy a zejména kupónovou privatizaci. Klaus si pak dovolil arogantně prohlásit, že tento světově proslulý ekonom je břídil, který vůbec nerozumí ekonomice. Přitom Klaus není profesorem ekonomie, ale jen profesorem finančnictví, který nikde neučil a profesorský titul dostal jen z politických důvodů.

Kdejaký podvodník si vypůjčil peníze, koupil prosperující podnik, peníze převedl na své soukromé účty a vyhlásil bankrot. Banky byly státní (Klaus je neprivatizoval, to byla jedna z jeho hrubých chyb) a půjčovaly kdekomu bez záruk a bez jakýchkoliv omezení. Navíc se řídily příkazy politiků ods a podporovaly ztrátově jejich kamarádíčky. Připomeňte si Soudka, Koženého, Stehlíka a další - ti jen kradli na svá konta a ještě za to dostávali od ods dary (pan Kožený, kterého si Klaus tak chválil, dostal od ministra vnitra za ods Čermáka mimo jiné i pistoli posázenou démanty).

Byli jsme jediná země ze všech postkomunistických států, kde došlo při transforrmaci k poklesu úrovně ekonomiky! V posledních 3 létech Klausovy vlády se ekonomická situace prudce zhoršovala (klesal HDP, klesala produktivita, stoupala inflace atd.).

R. Langer 3.10.2012 14:22

Re: To je úroveň

Jestli na VŠE přednáší takoví umělci jako vy, tak se nedivím, že to s naší ekonomikou vypadá, jak to vypadá... :-P

R. Langer 3.10.2012 14:09

Re: Někteří lidé zbohatli.

V EU kapitalismu nehážou klacky pod nohy, tam už mu je rovnou zlámali...

R. Langer 3.10.2012 14:07

Re: Výborný brainwashing

Ano NDR je velmi dobrý příklad.

R. Langer 3.10.2012 14:05

Re: Fakta

To si snad opravdu děláte jenom legraci, pane "ekonome"? A nulový státní dluh? 8-O

R. Langer 3.10.2012 14:02

Re: Základní věc, za kterou dávám autorům 1

Přesně!

R. Langer 3.10.2012 13:59

Re: Dalo se to udělat jinak. A dobře.

Nečetl, ale jeho řečí jsem slyšel dost...

R. Langer 3.10.2012 13:57

Re: Velmi přesné.

Zato vy evidentně ne...

R. Langer 3.10.2012 13:55

Re: Ať žije Kožený.

Proč jste tedy panu Koženému svoje peníze dával? On vás k tomu snad někdo nutil? :-P

R. Langer 3.10.2012 13:53

Máte pravdu,

pane autore. A nejvíc mě fascinuje, jak vždycky někdo vyskakuje, že "za komunistů nebyly žádné dluhy". Že nebylo nic jiného, než jenom ty dluhy, prostě nepochopí... :-P

R. Bébr 3.10.2012 13:35

Re: To je úroveň

To je správný přístup: když nemohu vyvrátit čísla a fakta, tak pryč od nich! Kdo uteče, ten vyhraje. Přesvědčit druhého diskutéra neumíte, tak se diskusi vyhněte a blábolte si do omrzení svoje nesmysly a urážky.

Tohle vaše zoufalé volání je jen ukázkou vaší úrovně, "diskutére".

Že, pane Procházko?!.

M. Krátký 3.10.2012 13:16

Re: Fakta

Děkuji za přiznání, takže vaše FAKTA jsou falešná. Hezký den