2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
sociolog 13.3.2006 11:29

kecy, kecy, kecicky

Veskere energeticke zdroji jsou subvencovany. NIKDO mi jeste nevysvetlil navratnost investic do Tunelina: okolo 110 miliard, po tom co Westinghaus zkrachoval, a dalsich 100 miliard do nikde na svete zrealizovaneho uloziste na deseti tisice le, tedy na dobu podstatne delsi nez trvani nasi civilisace... Co stale slysim, ze Tunelin se podili na navratnosti par haliri. Jak dlouho to bude trv, nez bude Tunelin v zisku. V dluzich samozrejmne neni, nebot u jaderek panuje na celem svete komunisticka politika cernych der. V USA se vystavba jaderek zastavila nikoliv proto, ze by Reagan neco mel proti atomove energii. Reagan zkratka zastavil subvence a pro privatni firmy se tudiz jiz 20 let do jaderne energie nevyplati investovat.
tygr007 13.3.2006 11:56

Re: kecy, kecy, kecicky

JETE vyrabi elektrinu asi za 1.10 Kc / kWh VCETNE poplatku na dva jaderne ucety na likvidaci elektrarny etc. Levnejsi jsou uz jenom Dukovany, krome nekolika vodnich elektraren se smesnym vykonem. Pouzite palivo se nebude trvale ukladat, ale reprocesit - technologii mame uz dnes nekolik. Stepne zbytky maji radove mensi objem (3% hmotnosti) a radove kratsi polocasy rozpadu nez transurany, ktere zustavaji v recyklovanem palivu, takze resime uloziste na stovky az tisice let. Navic mame k disposici data z prirodniho reaktoru v Oklu - bez jakekoliv ochrany se radionuklidy za miliardy let prakticky nepohnuly.
Stredocech 13.3.2006 12:37

V USA se stavba jaderek zastavila, protože zelení spolu

s regimenty tamních právníků je brzdili nejnemožnějšími obstrukcemi, které zahrnovaly např. nařízenou změnu projektů během stavby.
Vyhořelé jaderné palivo se časem bude prodávat. Jeho přepracování je tím snažší, čím je STARŠÍ, protože jeho radioaktivika časem klesá jak kvantitativně, tak i kvalitativně (klesá spektrum přítomných radionuklidů).
František I. 13.3.2006 13:04

Re: kecy, kecy, kecicky

Jste si opravdu jistý, že Westinghaus zkrachoval? Nezfúzoval náhodou? Neprodávají se jeho výrobky pod trošičku jinou značkou? Nepřipravuje se náhodou další výstavba JE (snad už dokonce probíhá) v USA?
pavel 99 13.3.2006 15:56

Re: kecy, kecy, kecicky

"...NIKDO mi jeste nevysvetlil navratnost investic do Tunelina:.." - vysvětlovat lze pouze tomu, kdo čte a chápe psaný text, ne tomu kdo dokola opakuje naučené mantry. Jakoby si žák zvláštní školy stěžoval, že mu ještě nikdo nevysvětlil derivace.
liberal shark 13.3.2006 19:11

Re: kecy, kecy, kecicky

Co to plácáš za voloviny ?
1) Energetická divize firmy Westinghouse byla prodána BNFL a dnes ji vlastní Toshiba.
2) ČEZ díky Temelínu vydělává docela slušně v časech, kdy se elektřina prodává za 1000 - 10 000 Kč za MWh.
3) Šetří výpusti CO2, takže ČEZ může prodávat povolenky. Díky stupidnímu Kjótskému protokolu se investiční náklady do ETE vrátí mnohem rychleji, než se původně zamýšlelo.
4) Fungující jaderné elektrárny jsou jednou z nejpopulárnějších investic v USA. Po splacení investičních nákladů na stavbu se mění ve zlatý důl.
5) Jedinou skutečnou překážkou stavby v minulosti byla právní nejistota investorů, způsobená zelenými fašisty jako jste vy.
Šedovous 13.3.2006 11:22

No mne když bolí břicho tak si chvíli posedím na toaletě,

autor si posedí holt u klávesnice
challenger 13.3.2006 11:09

Vskutku brilantní komentář

hodný modrého leninisty. Zvlášť ta pasáž o nesmyslnosti občanské společnosti se mi líbila. Ještě že můžeme podobné projevy ryzí pitomosti číst, aspoň už nyní s jistotou víme, koho nebudeme volit. Jsem totiž občan. A chápu, že některým kruhům jsem holt nepohodlný, podobně jako i ostatní občané. Chápu, že pro autora jedinou možnou cestou společenského uspořádání je společnost modrých kýválků pracujících pouze pro blaho svých modrých pánů adorující jejich bič takzvané "neviditelné ruky  trhu" (rozuměj: všudypřítomné korupce jasně rozdělující ty, kdo vládnou a ty ostatní, o trhu modří pánové nemají ani ponětí a jeho implementaci neplánují ani v nejmenším). Alternativou k modrému uspořádání je pochopitelně pouze to rudé. To aby ověčky věděli, kdo je nepřítel a aby se bály, protože ustrašený kýválek se přece ovládá daleko snáz.
František I. 13.3.2006 13:00

Re: Vskutku brilantní komentář

Rudooranžový leninistický tvor(míněno komunistický občan) vašeho typu jaksi samozřejmě ví, koho bude volit.V demokracii je to jeho nezpochybnitelné právo. Jtejně, jako nás ostatních, kteří budeme jistě volit trošičku jinak, než ji socky přejí. Skrze šarlatové blanky na kukadlech se soudruhu přispěvateli jeví ještě navíc zelená jako azurová. Takový menší subtraktivní posun. Soudruh Vyzývoušek (pfuj to hnusné imperialistické slovo Challenger)pomalonku cítí, že se mu do jeho socialistického korumpování a úplatků vcucává další nepříjemný konkurent. Tentokrát v melounovém provedení. Jde mu krást hlasy. Sice to nebude nic idálního ani pro modráčky(od Uhla si nedovedu představit ani mírnou toleranci k modré barvě), ale určitě to bude znamenat rozparcelovávání, kradení a zřeďování dosud socanských sfér vlivu. A to je právě, nechápavý to s.Vyzývoušku, ta pravá, nefalšovaná, "neviditelná ruka trhu".
Pete Brich 13.3.2006 10:52

Pane Bárto,

přesně!
PB
iveta 13.3.2006 10:43

objednávka

Pane Bárto, čí je to politická objednávka?
jakovy 13.3.2006 14:53

Re: objednávka

Paní Iveto, čí jste politický maňásek ?
hodne neRath 13.3.2006 10:38

tak nevim

volebni program SZ je volne dostupny na internetu... mam takovy pocit, ze ho skoro nikdo necetl - jinak by totiz pri zdravem rozumu nemohl autorovi vycitat nejakou zaujatost.
buxus 13.3.2006 10:47

Re: tak nevim

Já ho četl a velmi pečlivě. Ubylo z něj pár pitomostí (např.  ve stati o vodíkové energetice už uznali, že vodík je nosiš energie a nikoliv zdroj). Jinak ale vše zůstává při obecně popisném nikterak nezkalkulovaném programu. Jeden problém za všechny biopaliva. Výrobu bioethanolu / řepkového oleje je - vedle ekonomické schůdnosti - nutné počítat i z hlediska schůdnosti energetické tedy od výnosu energie takto získané, odečíst energii vloženou, tedy spotřebu nafty na obdělávání polí, ošetření rostlin, sklizně, svozu, dalšího zpracování a tím zjistit čistý výnos energie, obávám se, že by došlo k nemilému rozčarování. Největším nepřítelem programu Zelených je kalkulačka.
sociolog 13.3.2006 11:35

Re: Re: tak nevim

Kalkulacka je smtelnym nepritelem zastancu jaderne energie a obnovy tezby hnedeho uhli. Investice do onovitelnych zdroju se vraci dlouhodobe, zatimco u atomovych elektraren nikdy!
Taraszátaras 13.3.2006 11:35

Re: Re: tak nevim

Největší slabinou programu Zelených je jejich iracionální odpor k jaderné energii, ne biopaliva. Váš názor je logický, potíž je ale v tom, že ropa jednou dojde, až začne docházet, její cena se zmnohonásobí, a potom veškeré výpočty ekonomické výhodnosti (založené na současných cenách) půjdou do háje. Čistý výnos energie, který jste podtrhl, je samozřejmě něco jiného, a mě by zajímalo, kde by se dal najít.
Ivan Nový 13.3.2006 12:13

Taraszátarasi,

energetickou krizi samozřejmě mohou vyřešit biopaliva, ale pouze vyráběné z geneticky upravených rostlin, nebo živočichů. Například nepoživatelné obilí s vysokým obsahem uhlíku. Jenže Zelení jsou proti.
Taraszátaras 13.3.2006 12:27

Re: Taraszátarasi,

Oni asi mají strach z nekontrolovaných mutací těchto rostlin, nevšimli si ovšem, že mezitím zmutovalo celé lidstvo.
pavel 99 13.3.2006 16:36

Re: Re: Taraszátarasi,

část dozelena.
Lea 13.3.2006 10:33

SZ

pane autore, koukám,že dštíte oheň a síru. Já si naopak myslím,že je zapotřebí vstupu nové strany mezi tyhle fosilijní matadory. Za ÚK kandiduje ředitel chomutovkého lesoparku, Rabas.Je znám jako člověk vzdělaný a slušný.Jestli se SZ do parlamentu dostane, určitě nebude v pozici,kdy si bude moci diktovat. Zda se stane jazýčkem na vahách a uchýlí se k vydírání jako lidovci,toť ve hvězdách. Co mne ale zaráží,to byly opatrné komentáře novinářů tíhnoucích k pravici do té doby,než se Bursík vymáčkl, že je proti rovné dani. To je stěžejní důvod vší polemiky. To už ohrožuje představy Tlustého s kolečkem v ruce.Z ekologických daní bych nadšená nebyla. Na druhou stranu mi dosud žádný politik neřekl,co budeme dělat za dvacet let,až se dořítí svět do energetické krize.
tygr007 13.3.2006 10:41

Re: SZ

Svet se tam riti kvuli zelenym a jejich ekoideologijim (prectete si jejich program), kteri prosazuji utraceni verejnych penez za nesmysly jako OZE, misto prechodu na jadro (coz se v energetice melo udelat v 80tych letech a dnes uz jsme mohli jezdit na vodik) a investici do vzdelani a vyzkumu, aby se ty OZE staly konkurenceshopne a tedy neco resici.
tygr007 13.3.2006 10:46

Re: Re: SZ

lepe receno: "... nesmysly jako dotace vystavby a provozu soucasnych nekonkurenceschopnych OZE ... "
Pavel Bárta 13.3.2006 19:21

Re: SZ

Paní/slečno Leo, Pokud máte pocit, že strana, která vznikla současně např. s ODS nebo ČSSD, jenom je za svojí existence mnohem méně úspěšnou a je zatížena s ohledem na svoji velikost takovými průšvihy, že fakticky třikrát prošla buď klinickou smrtí nebo vnitrostranickým pučem, je tím novým, co vstupuje mezi fosílie, máte na ten názor právo. Stejně tak máte právo si myslet, že neúspěšní političtí matadoři jako Bursík nebo Uhl, najednou dokáží přinést něco,  co patnáct let hledali. Proto máme volby, aby se ukázalo, kolik lidí si to myslí.
Bohužel, neznám pana Rabase z Chomutova a ke své hanbě nevím, co znamená ÚK a jaký má vztah ke Straně zelených. Jinou věcí je to, že v podmínkách poměrného volebního systému vždycky nejvíc získává strana, která je schopna dodat ono padesáté první procento. Zda eventuálně parlamentní zelení dosáhnou od počátku mistrovství lidovců, nevím. Lidovecké specifikum spočívá v iracionálně pavném voličském jádru, kterému Strana lidová kotrmelce příliš vysvětlovat nemusí. Zelení by museli být mnohem opatrnějšími.
A prosím, nesměšujte ekologické daně (další formu daní spotřebních) a ekologickou daňovou reformu (všestranné ovlivňování ekonomiky přímými i nepřímými fiskálními nástroji) v podání zelených, jen si přečtěte, čím vším v oblasti nejrůznějších poplatků a daní hrozí.
Až se ocitneme v energetické nouzi, v první řadě opustíme ekonomicky nesmírně náročnou údržbu kulturní krajiny, část jí vrátíme do původní podoby pralesa a budeme se koncentrovat do sídel a koridorů, které budou racionálnější z hlediska ceny energie. Tím se ztratí základní zdroje biomasy, se kterými se dnes počítá.
Ze všech energetických zdrojů, o kterých mudrují zelení je jediným skutečně významným vodík - pokud se jej podaří relativně levně vyrábět pyrolýzou v kombinovaných zdrojích na výrobu elektřiny a vodíku. Těmi budou jaderné elektrárny, jiný zdroj po vyčerpání přístupných zdrojů fosilních paliv není.
 
qwert 13.3.2006 19:27

Až se ocitneme v energetické nouzi....

první co zařve budou velká sídliště a města. Četl jste Neffovu TMU?
bez brýlí 13.3.2006 10:18

Lepší než shnilé modré blumy ve vedení ODS

jinak je to moc dlouhé, takže jsem nepřečetl víc než 1 odstavec :-(
Josef 13.3.2006 10:17

Nevyvážený článek, plný deformací

Když někdo odmítá rovnou daň, jako v tomto případě Bursík, tak tím zároveň neříká že chce zvyšovat či snižovat daně. Autor spekuluje o něčem co postrádá jakékoliv podložení.
jakovy 13.3.2006 14:38

Re: Nevyvážený článek, plný deformací

Ne, neříká Bursík, že by chtěl zvyšovat nebo nedejPánbů snižovat daně.
Ale jednoznačně říká, že se musí zavést nová ekologická daň na FŠECKO (a:ananasy, b:brambory, c:citrony, d:dýně, e:elektriku, f:FŠECKO jako ten Biľak) .
No, možná bude, jak tady čtu zelené optimisty (agitátory), záporná. Ale prozatím jsem se s takovou nesetkal. Tak je volte, 6% je málo, radši 106, 108 anebo jako za Stachanova 300%!
Mě nenaserete až tak, já brzo chcípnu, ale Vy si to vyžerete sami.
klon 13.3.2006 9:58

asi budu volit růžové - minimálně 4% jistejch

Taraszátaras 13.3.2006 9:29

Silnice po letošní zimě jsou hrozné,

zatímco v dobách Klausovy vlády byly vždy už 1. dubna opravené a čerstvě nalajnované. Toto je v kostce způsob myšlení všech pravicových fanatiků, Bártu nevyjímaje. Názory PB na Zelené jsou legitimní a racionální úvahou, ideový úvod článku pak krásnou ukázkou pravicového lhaní a štvaní. Ve zkratce největší nehoráznosti: Korupcí prolezlé a zlodějské vládnutí ODS je zapomenuto, korupci vynalezla ČSSD. Když Paroubek říká natvrdo zjevné pravdy, je to hulvátství. Když se ODS chová jako stádo shitů, je to projev jemné pravicové kultury. Největší sprostá lež nakonec: "...vlivná lobby levicových intelektuálů..", která podle Bárty ovládá veřejnoprávní média, je ve skutečnosti stádo neschopných, zákeřných a zásady nestrannosti dnes a denně porušujících pravicových agitátorů (viz např. Drtinová), která ve veřejnoprávním rozhlase a televizi nemá co pohledávat.