26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Krize a dluhy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lájoš 1.2.2009 9:56

Otevřený dopis Jiřímu Paroubkovi

a dalším populistům, hlavně ze strany ČSSD, kteří zadlužili náš stát a  neomaleně prohlásí že státní dluhy se nesplácí. Jsou tito lidé tak hloupí a nebo tak drzí ??! Jsou lidé, kteří je volí tak hloupí anebo bezohlední ??!

ČSSD zadlužila stát za dobu své osmileté vlády teměř jedním bilionem korun, jen aby občanům dokázala, jak jací jsou lidumilové. Uzákonila taková sociální a jiná finanční pravidla, na jejichž výdaje stát neměl a dosud nemá a další vlády se v tom vezou nezaslouženě. Vždyť jen úroky ročně z dluhů vytvořených vládami ČSSD činí padesát miliard. A máme všichni nakročeno na další zadlužování po vítězném tažení ČSSD. Paroubkově partě to je však fuk, on ani jeho strana neschudne. Může si nadále zaplatit nejdražší reklamní agentury pro každé volby a vynakládat mnohamilionové sumy peněz k vítězství ve volbách. Asi se jim to vyplatí

M. Zima 1.2.2009 9:39

Netvrdil jsem, že by Sedláček ve Vámi uvedeném citátu neměl pravdu,

ale, že to bylo slabé. Ostatně, "stálý hospodářský růst a  spotřeba pro spotřebu" jsou terčem kritiky levice a zelených již po desetiletí. Ale náznak řešení v tom není a Sedláček také žádný neuvedl, on neuvedl ani pořádnou kritiku. Proto to "slabé", dobré tak pro ČT bulvár.

Loli 1.2.2009 9:07

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

ta věta není nesmysl , pokud ji budete chápat v celém kontextu mého vyjádření,Potom vám bude naopak jasné, že nezáleží ,zda to je majetek privátní ,nebo státní.Bohatství-vlastněný majetek, dle oběmu ovlivňuje v současnosti neúnosně roli,chování politiků a td.Z toho potom pramení to, co prožíváme.Samo sebou to ovlivňují i jiné faktory pokud to budeme chtět rozvádět.

Ypsilon 1.2.2009 8:47

Re: Omluva

Mno, pořád se nějak domnívám, že by tenhle systém vedl časem opět k "vládě jedné strany", i když tentokrát zprava a nemyslím si, že by to přineslo nějaké výraznější úspory v rozpočtech. Když se nějaká partaj zahnízdí na příliš dlouho u korýtek, napojení na státní  (krajské, městské ) penězovody nabývá na dokonalosti....

Osobně si myslím, že Zelení získali hlavně bývalé voliče US a pod. lidi .Byla to víceméně "mediálně vytvořená" partaj,  ne že by tady bylo tolik ekoligistických magorů. Pamatujete si, jak stačil jeden "průzkum veřejného mínění" a její následná pravidelní účast v televizních debatách a preference  stoupaly? V loňských volbách už propadli, oni lidé většinou nejsou blbí...

tygr 1.2.2009 8:40

Re: Nepujčovat si na voloviny!

Souhlasím, podmikatelské suběkty bez půjček je nesmysl, ale v této otázce se přikláním k názoru, že zájem těch vyvolených z vyvolených, co potřebují globalizaci pro svoje záměry a zájmy právě počítá, nebo lépe, ji vyhovuje, regulovaně nížší počet právě té střední vrstvy.Může tam být i určitá míra nezájmu s neznalostí ze strany vyvolených z toho důvodu, že nemají zájem ani spojitost s potřebami společnosti a její realitou.

Loli 1.2.2009 8:23

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Vždyť vy mi vlastně dáváte za pravdu, vlastně se v základě shodujem.Vybírám, zrovna tak jako vy z možného.Definitivní řešení neexistuje, to je známé, ale tací, jako my hledají alespoň možnost zlepšení.Díky ,že nás snad bude přibývat, aby se snámi nezametalo.

František 1.2.2009 8:11

Re: Kolik zaměstnanců má státní aparát dnes, kolik třeba před 2, nebo 10 lety?

V Americe a jinde na západě za to taky mohou v největší míře socialisti a komunisti?

Tx 1.2.2009 8:10

Re: Nemám rád dluhy

Dotaz: jelikož americký "bilion" je česky "miliarda", tedy český bilion je 1000 amerických bilionů, který bilion máte na mysli? Pokud český, pak je to cca 33000 USD/os, pokud americký, je to 33 USD/os.

Pepík 1.2.2009 8:05

Re: Krize důvěry

Krize důvěry je vlastně začátek rozpadu systému.Souhlas?

Jiří Heincl 1.2.2009 7:55

Re: mohu potvrdit

Kdyby nebylo organizátorů výroby, vynálezců, konstruktérů s 10 x vyšším platem, neměli by manuálové s 10 x nižším platem co vyrábět a jak vyrábět. Ta závislost je oboustranná, ale u manuálů vyšší. Lidé s vyšším vzděláním a intelektuálními schopnostmi dokážou většinou zvládnou manuální práci, kdežto lidé s nižším vzděláním a intelektem jen velice zřídka zvládnou organizační a tvůrčí práci. To koneckonců ukázala doba dělnických ředitelů socialistického průmyslu.

Rýpal 1.2.2009 7:36

Re: Omluva

Onen neustále narůstající státní dluh je konkrétním příkladem, kde ti vzdělaní a úspěšní nejsou schopni podniknout prakticky nic. Pokud by  jejich hlasy měli větší váhu, změnily by se nutně priority politiky. Zatímco dnes dominují volebním kampaním 30korunové poplatky u lékaře, 13. důchody a pastelkovné, tématem příštích voleb by se stala např. vyrovnanost státního rozpočtu, energetická politika, rozvoj vzdělání, rozvoj vyspělých technologií a penzijní reforma. A věřte tomu, že politici by si rychle uvědomili, že se musí přizpůsobit. Dnešní komunisté či zelení by toho se svými současnými programy rozhodně moc neuhráli.

zdeneksem 1.2.2009 6:04

kolaps zůsobil zánik střední třídy.

     V uplynulých letech zcela vymizela tzv. střední třída. Jedná se o sociologický pojem, oznašující skupinu občanů, kteří odkládají spotřebu hmotných statků na dobu, kdy na to budou mít, nikoliv o objekt , který má dle soušasné vlády předplaceno.

     Toto zmizení způsobilo chování bank. Dnešní banky se namísto správy vkladů střadatelů vrhly na půjčování peněz. Z vkladů střadatelů šel financovat rozvoj průmyslu, služeb a dalších výdělečných činností a ze zisku z tohoto financovat úroky z vkladů. Byla to konzervativní cesta, jakou banky spravovaly peníze. Vyžadovala odbornost managmentů  a zarzšovala přijatelný zisk s omezenými riziky.

     Dnes je vše jinak. Klasické vklady jsou úročeny minimálně. 0bčané jsou ze všech stran pobízeni k zadlužování. Slovo půjčka přestalo vadit, pokud některým vadí, slovo leasing zní taky hezky. Takoví občané tvoří základ státu. Jsou i ve vládě a parlamentu.

     Máme právo se ještě divit?

Ladislav N 1.2.2009 3:59

Re: Kolik zaměstnanců má státní aparát dnes, kolik třeba před 2, nebo 10 lety?

A co způsobuje nárust byrokracie ve státě? Neustálé rozšiřování omezujících funkcí státu a obcí, bujení hloupé legislativy, která ukládá kontrolu omezování občanů. Celý systém pak vede k neefektivitě a odrazuje spoustu lidí, kteří by mohli svou kreativitou a schopnostmi leccos dokázat třeba v malém podnikání. Největší podíl na omezování svobody mají socialisté a komunisté. A tím nemyslím jenom ČSSD+KSČ(M). O metodě žití na dluh ani nemluvě.

Ostatně, z posledních 10 let tady 8 let vládla právě ČSSD. ;-)

V 1.2.2009 3:42

Re: utahování opasků

"na místo šetření vláda utrácela jako ožralý námořník."

a kdo ocekaval ze by to mohlo byt jinak? jen pomateni idealisticti kolektiviste a tech je tu dost a dost, kdyz clovek neco namitne proti deficitnimu utraceni, tak na nej hned prijdou s argumentama ze splacet se bude v dobrych casech, ale jen totalni vul jim to veri a to je vetsina naroda, takze takhle

V 1.2.2009 3:35

Re: Alexandr Tomský: Mamon a Konzum

to je jako zatratit lidi, protoze se nechovaji tak aby se s nimi dala provozovat socialisticka spolecnost, kdyz jedni pujcuji, tak si jini pujci, to je prece logicke, od lidi se nic jineho ocekavat neda, nez se budou starat o svuj blahobyt, to je prirozna vec. Otazkou spis je, jak to ze veritele mohli tolik a tak dlouho pujcovat, tam je totiz ten pes zakopany. Kazat lidem moralku je stekani na spatna vrata. Lidi jen sleduji svuj zajem a v normalni ekonomice by jim davno uz nikdo nepujcoval, my ovsem nezijeme v normalnich ekonomickych casech uz nejakou pulku stoleti.

V 1.2.2009 3:17

utahnutim opasku jeste nikdo nezbohatnul, povolenim obojku ano

tim obojkem jsou mineny hospodarske regulace, ktere kdyby se zmirnily, tak bychom lehce z teto kase vybredli

Minutus 1.2.2009 1:52

Re: Úspory

Pravda, ale nevidím snahu ani zprava ani zleva s tím něco udělat. Kolik zaměstnanců má státní aparát dnes, kolik třeba před 2, nebo 10 lety?

jirka.s. 1.2.2009 1:48

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Jó, milej Loli! Tak Vám je jedno, jaký systém tu bude? No, to se pak ovšem nemůžete divit ani tomu, jací lidé ho budou provádět! Lidstvo totiž vymyslelo jeden systém, pro který,aby vůbec existoval, je nutné, aby ho realizovaly ty největší sv/ině z množiny dostupných lidí! A ta je bohužel nezaměnitelná, dá se říci přímo konstantní!

Tož vybírejte! ;-(

Minutus 1.2.2009 1:40

Re: Nemám rád dluhy

Jen jsem trochu zabrouzdal a vidím různé údaje typicku kolem 35000$ ročně, takže nějakých 6000 Kč hrubého. Řekl bych že to spíše odpovícá naší superhrubé mzdě, která bude v průměru a něco přes 30000 Kč, takže to vidím tak na dvojnásobek.

jirka.s. 1.2.2009 1:34

Re: Pochopil jsem, šopo !!!

Je nejvyšší čas na novou VŘSR !!!;-D

Vladan 1.2.2009 0:32

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

"...vlastní asi 8% vlastníků 90%veškerého národního majetku..." Loli? Pokud  (a je fuk, jestli to je jedinec nebo akciovka) někdo vlastní určitá majetek, tak je to majetek privátní, ne národní. takže ta věta je nesmysl! (výjimkou jsou nemocnice jako akciové společnosti vlastněné státem v Česku).

K. 1.2.2009 0:05

Re: Alexandr Tomský: Mamon a Konzum

Pokud lidé konzumují jen tolik, na kolik si vydělají, není to žádná tragedie. Problém je, když jsou dlouhodobě podněcováni k tomu, aby konzumovali VÍC, a aby si na zvýšenou spotřebu půjčovali. Tím, že byl dlouhodobě propagován život na dluh (propagován hlavně bankami, protože ty  z  úroků z dluhů žijí), byla uměle zvyšována koupěschopnost obyvatel a tím i nadvýroba, ale dřív nebo později muselo dojít ke kolapsu.

Takže krize důvěry by podle mne měla především znamenat vystřízlivění z oné iluze, z naivní důvěry, že lze dlouhodobě žít na dluh. Pokud se v tomto smyslu lidé nepoučí a dál budou hazardovat (jak jednotlivci, tak vlády), není jim pomoci.

Ypsilon 1.2.2009 0:04

Omluva

Máte pravdu, četl jsem nepozorně (na NP jsem odskakoval do jiného okna při jiné práci). Váha hlasu je něco trochu jiného než omezení volebního práva.

 Přesto bych ani s touto modifikací  nesouhlasil. Občanská práva by měla být pro všechny občany stejná. Není důvod rozlišovat, a začít znovu vytvářet občany různých kategorií. Oni si ti úspěšní a vzdělaní dokáží najít k prosazení svých zájmů více cest než jejich méně vzdělaní a méně úspěšní spoluobčané, proč jim přidávat další.8-o

rex 31.1.2009 23:37

Naprostý souhlas

s uvedeným článkem- omezit státní aparát, omezit nekontrolované výdaje a daňovým poplatníkům snížit daně.

clay 31.1.2009 23:37

Re: Tvrdá pravda

plkáte, liberální ekonomové zadluženost nebagatelizují...

Rýpal 31.1.2009 21:50

Re: Tragédie

Docela jsem se pobavil při představě, jak by za dané situace vypadal předvolební populismus: mateřská dovolená až do 18. roku dítěte za 100 % předchozího platu, okamžité uzavření hospod, zákaz sportovních přenosů, Ordinace v růžové zahradě v TV od rána do večera, kosmetické salony zdarma, nucené práce v domácnosti pro muže, instalace svodidel na parkovištích atd.

No já myslím, že by všichni chlapi raději emigrovali...:-)

Glosator 31.1.2009 21:36

A proč by se ten jednotlivec měl vůbec snažit, když jeho děti z toho nic mít nebudou

Dá se to řešit fiktivními obchody, převody peněz do ciziny, nákup zlata apod. Ale takové investice do nemovitostí, které budou stát i 100 let po jejich smrti se v takovém případě nevyplatí.

Japonci jsou ochotni pracovat pro firmu, aniž to je v přímém vztahu k příjmu.

Rýpal 31.1.2009 21:34

Re: Svatá prostoto,

Nezlobte se, ale obávám se, že buď postrádáte schopnost interpretace psaného textu, anebo mi úmyslně podsouváte něco, co jsem nenapsal. Nikdy tu nepíše o omezení počtu voličů, nýbrž o zdůraznění váhy hlasů lidí úspěšných, vzdělaných a zralých, a to dle jasně stanovených kriterií.

Ladislav N 31.1.2009 20:18

Alexandr Tomský: Mamon a Konzum

Alexandr Tomský: Mamon a Konzum (LN):

"...Vypadá to, že tahle krize teď bude dobou kazatelů. Opustili jsme kolektivní tradici, která o vznešeném významu života nepochybovala. Mamon a Konzum, tihle dva bůžci moderní idolatrie, povznesli obchodní činnost na něco, čím nikdy nebyla a být nesmí - na sám nejvyšší smysl lidského života. ..."

Ladislav N :-))) 31.1.2009 19:52

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

"... Krize je to samotného kapitalismu společně s globalizací. ..."

Nikdy vás nenapadlo, že hlásáte stejné blbosti, jako komunisti?