24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Krize a dluhy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
POP 31.1.2009 9:17

Rok 2009 má být rokem změn podle hvězd

..proč by lidé nemohli  přestat nesmyslně žít na dluh.

Bokt 31.1.2009 9:14

Re: mohu potvrdit

Nespravedlností je v naší společnosti stále ještě dost.Ale od něčeho by se mělo začít.

Hustý 31.1.2009 9:12

Re: Má to jednu nevýhodu - samotné to nemůže platit

A právě proto bychom se měli vyvarovat dalšího zadlužování.Některé SKamski zaniknou,jiné vznikají.

frankon 31.1.2009 9:08

mohu potvrdit

nazor pana autora,ze schopnejsi a odvaznejsi lide odchazeji z teto zeme,nebot nechteji platit co marnotratne vlady utraceji a nechteji odejit do duchodu s trapnym duchodem.Myslim ze jsem clovek socialne citici,ale abych mel jen o 30% vyssi duchod nez chlap od vedle,kdyz moje schopnosti a pile byla leta odmenovana 5-10 ti nasobnym prijmem,to opravdu ,ale opravdu je vrchol!

Joska 31.1.2009 9:01

naprosto správné

Stará pravda, že žádný strom neroste do nebe se tady potvdila stálý ekonomický růst je nesmysl a článek je ve všem správný

Rýpal 31.1.2009 9:00

Tragédie

spočívá v tom, že demokracie se jako systém vládnutí odmítá reformovat. Rovné právo je archaismus, který staví na stejnou úroveň hlas blbce a vysokoškolského profesora. Tento archaismus vznikl v době, kdy při sčítání volebních hlasů nepomáhala výpočetní technika. Dnes by nebyl technický problém, aby volební hlasy jednotlivých voličů byly násobeny váhovými koeficienty, které by odrážely např. jejich vzdělání, výši zaplacených daní a věk.

Výsledkem současného systému je, že pro politika je nejlepší cestou k moci slibování nesplnitelného, rozhazování cizích peněz a krátkodobá populistická opatření nepřesahující horizont volebního období. Politici, kteří spoléhají na to, že většina voličů jsou primitivové, pro které je +100 Kč dnes důležitější než -200 Kč zítra, slaví největší triumfy. Pokud se toto nezmění, upadne naše společnost na ústa.

Mell 31.1.2009 8:40

článek vedený správným směrem

jen se mi nelíbí, že jako resumé se píše, že si o rozhazovačných a nezodpovědných politicích může akorát tak myslet, že se nechovali správně. Myslíte si, že to stačí, myslíte si, že demokracie neumí potrestat nezodpovědné politiky, nedovede nastavit systém tak, aby měli strach z toho, že v takovém případě přijdou o své pochybně nabyté majetky, že si část ztrát, které způsobili neodpracují v nápravném zařízení?

Pete 31.1.2009 8:25

Re: Naprostý souhlas

.... a proto je tak populární   RvRvRv  (Y)

Marta 31.1.2009 8:03

Nabídka půjček.

Je naprosto nepřijatelné, aby si rodiny půjčovaly peníze na dovolenou, na vánoce nebo dokonce na splacení přdchozího dluhu. K takovému chování je pobízejí různé subjekty, které se živí půjčováním peněz, vidíme to denně v televizi. Pak příjde nezaměstnanost a tragedie je na světě.

emil 31.1.2009 7:50

cože?

už od první chvíle po narození se člověk stává dlužníkem...a to ani není schopen podepsat jakýkoliv dlužní úpis...dlužim celej život a ještě jsem si nepůjčil ani kábli...

Svatopluk 31.1.2009 7:39

Má to jednu nevýhodu - samotné to nemůže platit

Pokud bychom taková pravidla zavedli jenom my a nikdo jiný, pak by Skanska platila míň našim lidem, zmenšila objem staveb víc, než cenu, aby mohla ven vyvádět  totéž, co předtím - a mohla by to udělat, protože spolu s dalšími členy svaté stavební trojice tyto ceny určuje.

Příkladem jsou banky, které byly u nás (po rozkradení, které zmenšilo "naši" část ) důkladně sanovány (opět za naše peníze), pak prodány (opět za výhodné ceny, rovnající se někdy sanaci), tak, aby mohly zdravě (pro EU) podporovat pronikání cizího podnikání, vstupovaly do období krize velmi zdravé.

Ačkoli je to protizákonné, poslaly své (spíš naše) peníze svým průšvihovým mateřinkám (které velmi rozmařile podporovaly spekulace ve svých zemích) a zde nezbylo nic. Poslaly je velice rafinovaným způsobem. Protože je nemohly zaslat fyzicky, prostě přestaly půjčovat, což ještě dosti urážlivě označily za "krizi důvěry" v naše podnikání. Tím vytvořily objem, o kterém měly jistotu, že se nehne (nikomu jej nedají). Tímto objemem mohu ručit (řetězcem různých instrumentů) za skutečné peníze.

A náš podnikatel - je v Bruseli (v Praze, v Praze-li nebo někde tam).

Podnikání v našich zemích není grunt - je jenom nafukovací polštář pro základ, který je v původních zemích. Při průšvihu odhodit. Vznikající nezaměstnanost, spolu se ztrátou objemů na zahraničních trzích, dělá větší průšvih, než mají ti, co to zavinili. To celé je dáno tím, že v podstatě (i jako podnikatelé, poskytující služby a subdodávky) děláme za mzdu. Kapitál se akumuluje jinde.

Amtonín Hrbek 31.1.2009 7:39

Tvrdá pravda

Solidní ekonomický systém je založen na tom, že se odkládá část spotřeby a získané prostředky se vkládají do investic, ať již přímo, nebo prostřednictvím bank. Hitler ale ukázal, že lze určitou dobu mít ekonomický rozvoj založený na dluzích, samozřejmě za předpokladu, že dluhy zaplatí ti, kterých se zmocní.Tento systém dále zdokonalili liberální ekonomové, kteří postavili na podstavec zlaté tele ekonomického růstu založeného na spotřebě na dluh. Objali se tak se socialisty, kteří slibují bezpracný ráj na zemi. Média placená výrobci neustále vyvolávají "potřebu" nakupovat naprosto zbytné zboží, banky ochotně půjčují na spotřebu. Zcela se opustila myšlenka dlouhé životnosti výrobků bez poruch a přijala myšlenka módnosti a falešného technického pokroku. Hlavním nositelem těchto myšlenek se staly USA, které se neustále snažily a snaží snižovat zadluženost tím, že ekonomicky využívaly jiné země.

I u nás je řada "liberálních" ekonomů, kteří před růstem HDP padají na zadek a bagatelizují zadluženost jak státu, tak domácností. Zadluženost státu se snažili a snaží snižovat odprodejem státního majetku, domácnosti však mají na krku exekuci. Když neslepí ekonomové v loňském roce poukazovali na to, že česká ekonomika stojí před pádem, byli liberálními ekonomy umlčováni. Česká ekonomika není sama o sobě zdravá a padla by, i kdyby k tomu nebyly vnější podněty. Blekoty o "ostrůvku stability" velmi rychle padly pod stůl. Ale opět je řada těchto ekonomů usídlena v NERV i v lidovém domě a opět "podněcují" spotřebu.

Cesta z krize je jediná - utáhnout si opasky a nechat padnout vše, co není zdravé. To ovšem voličům není nikdo ochotný říct.

vrata 31.1.2009 4:41

Re: Naprostý souhlas

Já s Vámi souhlasím, jenže když populární politik začne tvrdit, že dluhy se neplatí, tak proč by se nezadlužovali.

Pavel Vandas 31.1.2009 0:39

Naprostý souhlas

 Je skutečně velká škoda,že není tento hlas v naší společnosti téměř slyšet. Držím palce i když vím ,že Váš názor je "hlas volajícího na poušti." Držím palce.