26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Krize a dluhy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Abraham 31.1.2009 14:54

Re: Nepujčovat si na voloviny!

Pouze teoretizuji, půjčku nemám. Ale proč potom má stát  i z mých a Vašich prostředků, soukromé banky oddlužovat a to i vzhledem k půjčkám na VOLOVINY. !!!..

Loli 31.1.2009 14:49

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Dobře.Rád bych od vás slyšel(přečetl si), jak hodláte ty nejbohatší s obrovskými majetky přimět k tomu(jsou totíž u moci a mají vše k dispozici), aby přistoupili na váš systém a nástroje.Víte doufám , že to pro ně bude stráta jak moci, tak příjmu. zisku, a i majetku.Najdeteli pro mne pochopitelný a osvědčený způsob , jiný než můj, jak to provézt , rád se přiučím.

ovečkin 31.1.2009 14:40

Re: mohu potvrdit

nejste sociálně cítící.Platil jste také 10x vyšší pojištění a myslíte, že by jste si vidělal takové peníze nebýt těch obyčejných manuálů s 10x nižším platem.Kdo by udělal jejich práci, aby vy jste mohl dělat následně svou.Ale souhlasím, že tento bordel nejen v ČR ,ale převážně v celém světě je neúnosný a tudíž se začíná něco dít.

Ludva 31.1.2009 14:30

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Není třeba nějakých radikálních řešení. Ty nikdy nic dobrého nepřinesly. Dá se to řešit ekonomickými nástroji, to jest majetkovými daněmi. A sice ve smyslu, aby se odměňoval především výkon jednotlivce a omezovala se možnost bezpracného žití pro další generace. Vyspělé země, třeba Japonsko, to tak dělají. Jiné systémy vedou ke vzniku feudálních rodů s obrovskými dědičnými majetky.

tygr 31.1.2009 14:29

Re: Nepujčovat si na voloviny!

dnes je půjčka pro vás , jako sebevražda vaše a veliký zisk pro vyvolené.Nejrozumější je nyní, raději se nějaký čas uskromnit a tím na vás nebude nikdo vydělávat a pro vás to bude nejefektivnější.Ale ten čas na uskromění musíte volit optimálně, t.z.zvolit i optimální vaši potřebu k současnu.

Loli 31.1.2009 14:20

Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

nic jiného nepomůže.Krize je to samotného kapitalismu společně s globalizací.Nejbohatší jedinci na této planetě ovládají svými majetky lobisticky všechný národní vády ,a tím se stratil už jen zájem o to ,jak se bude vyvýjet dál společenství.To je nezvratný fakt.Další problém, který bude následovat, je problém peněz ,jako takových, které současnost vládnoucích nepodložila hodnotami ale pouze důvěrou a tím se peníze tisknou jak noviny(tedy světová měna dolar převážně) a to musí jednou bouchnout.Přidáme k tomu dějiny , že nikdo se ještě dobrovolně nevzdal ani nakradeného majetku natož moci, vyjde nám zákonitě, že zbývá jediné-- viz nadpis.A ti všichni slovutní ekonomové poplatni svými moudry vládnoucím ,ať jdou do háje.Oni moc dobře vědí, že ekonomie je sice z části závislá na důvěře, ale i ta důvěra musí být založena na hodnotách a to reálných.Jedno bez druhého nejde a nebo k záhubě jen. Proto tyto řádky nejsou určeny jim, ale lidem ,kteří žijí obyč. lidské životy a jsou jimi a vládnoucími ždímany .A dolar? ten se bude jednou měnit za malou ruličku t. papíru.

Monte Christo 31.1.2009 14:08

Krize a jak s toho tedy ven?

Jsme tedy Evropane a co jsme dokazaly spolecnymi silami?Nic jen prakticky projist sve moznosti a vlada tomu jeste pozehnala...Jsou vsak cesty vedouci nejen k zachrane ale i k slusne prosperite CR ale i cele evropy,avsak jde o to ,kdo stoji v cele a jestly budou ochotni mu uverit nejen lide doma ale i v cele evrope...Pak nastane nastane zlom nejen v politice ale i obchodu...Zalezi vsak na lidech,kteri sami rozhodnou....Monte Christo Washington DC Ma zeme Me srdce

petesen 31.1.2009 14:06

Re: Tvrdá pravda

Nemohu neragovat. Máte pravdu, že je dost řemeslníků zlatokopů. Já znám kupodivu i ty pocivé - věřte, že jich taky není málo. Nicméně nemálo je zákazníků  - odběratelů služeb, kteří si nechají s klidným svědomím udělat práci a nezpaplatit. A  dokáží být též řádně arogantní. 

Pro obě strany platí - naučte se uzavírat a číst smlouvy.

V každém případě souhlasím s tím, že krize by měla přinést pozitivní výsledky v pročistění trhu. U nás bude hodně  záležet na tom, jak NERV poradí vládě a jak vláda bude tyto rady poslouchat. Nejzhoubnější mi přijde finanční podpora jednotlivých firem a odvětví.

Poslouchal jsem tuhle pana Tomáše Sedláčka a zdálo se mi, že to, co říká, má hlavu a patu. Mimochodem taky říká (zhruba),  že když všechno prožerem, nemůžeme se divit, že jsme tam kde jsme.

Ludva 31.1.2009 13:49

Vězení pro dlužníky se zrušilo,

takže se není třeba bát. Nikoho nezavřou, ani stát. Jen ti, co mají hodně peněz, by o ně mohli přijít.

ceskej Honza 31.1.2009 13:22

je to krize systému

údajne nejspolehlivejsí systém, kapitalismus, je zranitelný nicí sám sebe. Zásahy státu do ekonomiky jeste nikdy nic dobrého neprinesly, takze tady si nadeji nedelejme. Zdá se, ze nás neceká nic dobrého.

Abraham 31.1.2009 12:43

Re: Nepujčovat si na voloviny!

Souhlasím,

 Ale chci mít garanci, že při zapůjčce NE voloviny, bankovní sektor nezmění pravidla hry, v průběhu splátek..  

Chalupa 31.1.2009 12:32

Pohled z opačného konce

HDP zeměkoule je cca 50 bilionů dolarů, světová zadluženost je cca 20 bilionů dolarů a v daňových rájích je uloženo (se válí) cca 160 bilionů dolarů. 

Svět sr tedy skládá z obroského stáda dlužníků, kteří mají šetřit a z úzké vrstvy lidí, kteří mají tak "našetřeno," že se nám o tom ani nezdá.

Problém je zřejmě jinde pánové "liberálové.:

Marat 31.1.2009 12:26

Re: Média placená výrobci neustále vyvolávají "potřebu" nakupovat naprosto zbytné zboží, banky ochotně půjčují na spotřebu. Zcela se opustila myšlenka dlouhé životnosti výrobků bez poruch a přijala myšlenka módnosti a falešného technického pokroku.

Spousta z vás odsuzuje nadvýrobu a nadspotřebu. Jenže lidé chtějí slušně žít a aby slušně žili potřebují výdělek a aby byl výdělek musí vyrábět a aby bylo co vyrábět musí být prodej. Co chcete dělat proti tomu? Obstojně  by každou rodinu uživila jedna kravka deset slepic a záhon  brambor,ale proč se  absolutně nikdo s něčím takovým nechce spokojit? Stačil by jeden oblek  za dest roku a jedny boty za život.Lidí na zemi přibývá a i v ČR štkají,že se rodí málo dětí,že jej jích potřeba daleko víc. Tak co s tím?

Potom ale zbývá jediná věc a to je válka,kdy se všechno rozbije a může se znova rozběhnout poválečná konjuktůra. Nadáváte na mnohé,co nutně chcete a i mnohdy potřebujete. Opravdu to tak vypadá,že lidstvo spasí další válka a odstraní krizí a nezaměstnanost.

Malý Aston 31.1.2009 12:24

Nepujčovat si na voloviny!

To máte tak, když si pujčujete peníze tak to jsou peníze cizí, jak je ale máte vracet vracíte svoje peníze.A tak je lépe si nepujčovat a netrpět depresivními stavy že Vaše peníze musíte někomu vracet,když ten který je Vám půjčil je naprosto cizí občan nebo banka a má peněz jako šupek a Vy jen ten svůj příjem pro sebe.:-D

Dušan Streit 31.1.2009 12:13

Krize důvěry z neschopnosti splácet

Vedle krize důvěry jde i okrizi ekonomickou. Neschopnost splácet není ničím jiným. Jinak souhlasím.

Nejhorší alternativu nám představuje ČSSD:

http://streit.blog.idnes.cz/c/67762/Bastard-CSSD-Protikrizovy-balicek.html

ortelius 31.1.2009 12:06

Re: Nemám rád dluhy

Však toho mají američani taky plné zuby. (A ostatně průměrně berou tak zhruba 6x víc než my...)

čtenář zdrojů 31.1.2009 11:48

Re: souhlasím

v tom případě si připravte peníze už ve chvíli, kdy výjdete na chodník před dům, kde bydlíte. Ten chodník Vám nepatří, Vy jste ho nestavěl, takže za chůzi po něm zaplatíte mýtné. A jestli Váš vůz parkuje volně na ulici, tak si připravte prachy na parkovné. No a pokud se rozhodnete s autem někam jet, zaplatíte mýtné.

janoryna 31.1.2009 11:26

souhlasím

okamžitě zrušit nemocenskou, tzv. zdravotní pojištění, 8 hodinovou pracovní dobu a všeobecné volební právo a daně. každý všechno hned za své.

Minutus 31.1.2009 11:09

Nemám rád dluhy

Ale pokud autor použil absolutní částku 100 tis. Kč, je to demagogický propagandistický tah. Odpovím stejně. Američanů je 300 mil a důiží více než 10 biliónů $. Tedy na jednoho amíka je to o dost více než 30000 $ tedy v přepočtu x 20 je to zhruba 600 000 Kč

tich@dohoda 31.1.2009 11:06

To, co na konci svého příspěvku navrhujete, je krásný, čirý socialismus. To není jen kritika, může to docela dobře fungovat, jen je holt třeba být mezi těmi, kdo se k popsaným výhodám dostanou,

viz titulek nick Saul/ . Delat si iluze, ze by to fungovalo dokonale, to urcite ne, ovsem urcite by to do znacne miry pomohlo udrzet rust ve stavebnictvi, ktere z pohledu invstovanych nakladu predstavuje jeden z nasobnych ekonomickych efectu. Rozhodne bych toto reseni preferoval pred uvahami o dotacich na koupi automobilu. Reci o socialismu/socialistech , legrace spociva v tom, ze casto ty reci vedou lide co privatizovali byt za uplatek a neplatili trzni cenu , resp. ti, co postavili byt/dum s ruznymi stat. dotacemi. Prilis dlouho jsem tam zil, abych neznal sve papenheimske. Koneckoncu, staci vzpomenout bankovni socialismus soudruha Klause, to prece s trhem nemelo nic spolecneho, pravicive-liberalni byla jen hesla . Cest :-)

M. Zima 31.1.2009 10:07

Včera se projevili

pan Kraus se Sedláčkem, jako Moravec pro maturanty. Nebylo to sice tak slabé, jako když státní ČT plní "veřejnou službu" a klame obrazem i slovem, ale na to, aby z toho člověk citoval, to určitě nebylo.

M. Zima 31.1.2009 9:55

Páni autoři, měl bych několik poznámek:

Vaše zásadní téze "krize důvěry" je mylná a zcela neopodstatněná. Váš pohled na problém "regulací" a na daně je kLausovsky "jednoduchý" a vlasně jím přivádíte Vaši kritiku českých poměrů do rozporu. Ani s tím státním dluhem (jeho velikostí) to není tak jednoduché, protože neberete v úvaru vztahy k okolním poměrům (především k €). Článek končíte nerealistickými, možná až absurdními doporučeními, apely na špatnou adresu. Vašimi postoji vlastně prohráváte šanci, ukázat, že to jde jinak, nežli fušováním té tak zvané elity, která je v Česku představována obzvlášť odporným a neschopným póvlem.

jirka.s. 31.1.2009 9:54

Re: Ale ony i doby sčítání hlasů "per huba" měly něco do sebe !!!

Ottova encyklopedie:

 

Okolnosti, jež pokládají se za dostatečné, aby odpíráno bylo určitým osobám právo volební, označují se jako důvody vylučovací. Takovými důvody vylučovacími jsou všeobecně:

A) Nezralost věku Pravidelně klade se za podmínku volebního práva dosažená svéprávnost neb určitý věk; tak žádá se v Dánsku dosažený věk 30 let, v Německu, Španělsku, Belgii, Nizozemí, Norsku, Portugalsku, Švédsku 25 let, v Rakousku 24 let, v Nizozemsku 23 let, ve Francii, Anglii, Rumunsku, Srbsku, Bulharsku 21 let, v Uhrách 20 let, ve Švýcarsku podle kantonálních ústav 17 až 20 let B) NEZRALOST ÚSUDKU Z této příčiny vylučují se všeobecně osoby, jež nejsou s to, aby obstarávaly své záležitosti, tedy osoby duševně choré a pod., a vůbec osoby nacházející se pod mocí poručnickou neb opatrovnickou. C) Pohlaví Až posud až na skrovné výjimky všeobecnou je zásada, že ženy nemají se účastniti voleb. D) NEDOSTATEK VZDĚLÁNÍ Někde vylučují se z volebního práva ti, kdo neprokáží aspoň znalost čtení a psaní (v Italii a Portugalsku). E) Pohyblivost pobytu Obyčejně žádá se jistá trvanlivost v pobytu na místě, na kterém má občan odevzdati volební lístek; tak žádá se ve Francii, Italii pobyt aspoň po půl roku, v Rakousku, Belgii, Dánsku, Anglii aspoň po rok, ve Španělsku po dva roky, v Norsku dokonce po pět let před volbou v místě volebním. F) NEZACHOVALOST MAJETKOVÁ Všeobecně odpírá se právo volební těm, na jejichž majetek uvalen byl konkurs, pokud trvá konkursní řízení. G) ÚHONNOST OBČANSKÁ Osoby, které trestány byly pro trestní skutky, nepřipouštějí se k volebnímu osudí, pokud trvají následky odsouzení pro takový skutek. H) ZÁVISLOST HOSPODÁŘSKÁ OSOBY, JEŽ ŽIVÍ SE NA ÚČET VEŘEJNÉ DOBROČINNOSTI, NEMAJÍ OBYČEJNĚ VOLEBNÍHO PRÁVA. Konečně pokládá se činná služba vojenská za důvod vylučující z volebního práva, aby vojsko, majíc stříci veřejný pořádek, nebylo strženo do vírů politických zápasů.

Saul 31.1.2009 9:50

Re: Tragédie

Bohužel máte úplně pravdu. Jen mi ještě chybí povzdech, že politici jsou nuceni v zájmu svého znovuzvolení podkuřovat těm primitivům a říkat jim, jak jsou (ti primitivové) moudří.

Saul 31.1.2009 9:46

Re: Média placená výrobci neustále vyvolávají "potřebu" nakupovat naprosto zbytné zboží, banky ochotně půjčují na spotřebu. Zcela se opustila myšlenka dlouhé životnosti výrobků bez poruch a přijala myšlenka módnosti a falešného technického pokroku.

To, co na konci svého příspěvku navrhujete, je krásný, čirý socialismus. To není jen kritika, může to docela dobře fungovat, jen je holt třeba být mezi těmi, kdo se k popsaným výhodám dostanou, nebo ještě lépe mezi těmi, kdo budou o přidělování výhod rozhodovat. Už to tu tak fungovalo (a Vy jste zřejmě v té době utekl - při Vašich názorech nechápu proč) a jak průběh posledních voleb ukazuje,  zase nás to čeká, takže nevěšte hlavu, na Vaše doporučení zřejmě dojde. 

Jiří Heincl 31.1.2009 9:39

Re: Média placená výrobci neustále vyvolávají "potřebu" nakupovat naprosto zbytné zboží, banky ochotně půjčují na spotřebu. Zcela se opustila myšlenka dlouhé životnosti výrobků bez poruch a přijala myšlenka módnosti a falešného technického pokroku.

Naprosto souhlasím s tím, že se jedná o krizi z nadvýroby.

Jiří Heincl 31.1.2009 9:37

Hospodářský růst za každou cenu

Včera na ČT 1 to pěkně vyjádřil ekonom p. Sedláček. Ve starém Egyptě nechal faraon po dobu sedmi tučných let plnit sýpky obilím, aby bylo v sedmi hubených letech z čeho žít. My jsme sedm tučných let prožrali a v sýpkách zbyly jen dlužní úpisy. Myslím si ale, že se situace se jen tak nezlepší. Zlaté tele hospodářského růstu za každou cenu je zbožštěno a málokterý volič dokáže odolat vábení politiků, kteří mu slibují snadný život na dluh.

tich@dohoda 31.1.2009 9:31

Média placená výrobci neustále vyvolávají "potřebu" nakupovat naprosto zbytné zboží, banky ochotně půjčují na spotřebu. Zcela se opustila myšlenka dlouhé životnosti výrobků bez poruch a přijala myšlenka módnosti a falešného technického pokroku.

viz titulek pan Hrbek/ .Souhlas, nejde totiz o krizi duvery, jak se snazi tvrdit modri bolsevici, nybrz o krizi nadvyroby a zbytecne spotreby. Fanaticke vyrvavni, ze socky nemaji na splatky hypotek, ty opmiji zakladni fakt, ze nafouknuta bublina zvedla ceny nemovitosti do takove vyse, ze uz neni mozne je z bezneho platu splacet. Jiste, zadluzit se kvuli vlastnimu bydleni, to lze povazovat za rozumne a navic se tim podporuje hospodarstvi /multiplikacni efekt/. Ovsem "trzni" cena nema ve skutecnosti nic spolecneho s cenou realnou. Pocinaje stavebnim pozemkem a poslednim hrebikem konce, vsude vladne monopol developeru a vyrobcu stavebnich hmot/materialu. Za totality byla jedna banka , dnes jsou stovky bank, ovsem vsechny nabizi prakticky stejne podminky. "Trh" stavebnich hmot a materialu ovladly globalni monopoly, provazane kartelovymi dohodami. Synovec v CR stavi dum, stavebni pozemek na vesnici, nekolik set tisic Kc, stavebni material, prakticky vsude za stejnou cenu/kartelovou/ , plastova okna, v AKCI s 40 % "slevou" za stejnou cenu jako u jine firmy ta stejna okna bez "slevy" 40%. Takze pokud politici chteji rozhybat ekonomiku, at vycleni stani/obecni pozemky , vybuduji inzenyrske site a tyto pozemky prodaji mladym za rozumnou/slusnou cenu, snizi DPH na stavebni material, podpori hypoteky pro mlade lidi. Rozhodne pujde o penize, ktere se statu v budoucnu vrati, pokud se budou pumpovat do bank a monopolu, nevyresi se nic, jen se par lidi zase pekne napakuje. Cest :-)

vita 31.1.2009 9:28

no a co

vždyť Paroubek prohlásil že stát svý dluhy platit nemusí, to co z toho všichni šílíte?

Moravanka 31.1.2009 9:22

Re: Tvrdá pravda

Obavam se, ze k tzv. tvrdemu pristani stejne dojde, cili nesolventni banky a podniky budou muset jit ke dnu, a ty, ktere preziji, budou uz mnohem opatrnejsi na pujcky. Bude to mit ovsem katastrofalni nasledky na zamestnanost a spotrebu. Ale nevidim tento ozdravny proces zase tak cerne. Myslim, ze snad zase nastane v teto zemi cas, kdy platici klient/zakaznik/, bude vazen a kultivovan, jako to bylo za casu Prvni Republiky/nepamatuji, ale otec a deda podnikali v te dobe a casto vypraveli/. Dnes zjistuji aroganci nekompetentnich remeslniku, podvodnych zivnostniku, nezajem o zakaznika a snahu obohatit se ze strany tzv. podnikatelu, aniz by dodali adekvatni kvalitu a sluzby. Cili bude jen dobre, kdyz se trh procisti a oddeli se zrno od plev.