16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Krize a dluhy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 31.1.2009 19:48

Re: ad FP 1 ČSR IP: 85.71.69.xxx - Blb si něco přečetl a teď to kopíruje...

 ;-PR^

Ladislav N 31.1.2009 19:45

Re: Úspory

Peníze z cizí kapsy pro cizí užitek prostřednictvím státu jsou ty nejméně efektivně využité. ;-)

Ladislav N :-))) 31.1.2009 19:43

Re: Krize důvěry

Hehe, komunisti už zase bubnují "konec prohnilého kapitalismu"...;-P

karel. 31.1.2009 19:35

Re: Krize důvěry

Krizi je nejlepši řešit valkou myslim že v globalizovanem světě je problem proti komu.

Abraham 31.1.2009 18:58

Re: Nepujčovat si na voloviny!

Tygře, neříkate mi nic nového, a rozumím Vám.  A dovedu si představit, že rodiny by se zcela určitě měly bez půjček při troše skromnosti obejít. Ovšem podnikatelé, ať již právnické, či fyzické osoby v tomto stylu budou pokračovat i nadále.  Zde mám ovšem dilema. Umím si představit, že bez těch půjček by tyto kategorie byly na úřadech práce.( deseti-stovky ticíc lidí). . 

Loli 31.1.2009 18:53

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Ne vážený,naopak za min. režimu jsme byli s mým otcem oba dost pronásledování, jenom jsme toho nevyužívali nyní jako mnozí, ale už tehdá jsme nesouhlasili s nadřazeností, útlakem , nerovnoprávností,nespravedlností a násilým. A ani nyní se stím nehodláme smířit.Zdali jste si nevšiml, ono to tu je zase .A můj otec už tehdá říkaval, že žádný ismus není špatný , ale lidi co ho provádí jsouli špatní tak je takový. A nyní těch špatných je ve vládnutí zase moc a stále jich přibývá a dokonce bych ze skušenosti řekl, že jsou i horší.Mě je milý pane jedno , jaký systém tu bude, ale není mi mjedno, jací lidé ho budou a dělají.

tygr 31.1.2009 18:37

Re: Nepujčovat si na voloviny!

to je právě to co říká Marx, vykořisťování chudých bohatými.Domnívá se někdo, že když živnostník zaměstnávající několik lidí nyní v krizi né z vlastních důvodů krachuje , že mu stát hodí záchranný balíček?Naši mocní mají výmluvu, na kterou chytají obyčejný lid a to, že když dají miliardy těm, co to zavinili,že pro lidi zachovají pracovní místa.Ve skutečnosti, dle tržní ekonomie kapitalismu, by je měli nechat, aby se z toho dostali sami(měli na to obrovské zisky v konjuktuře a mohli šetřit), nebo je nechat padnout a záchranný balíček použít pro ty pracující ,co tím přišli o práci a najít nové vlastníky těch krachovalejch podniků a nově je rozhýbat.Ale oni dají záchranný balíček těm, co vlastní ty instituce a tím jim zachovají majetky a vymažou jejich dluhy a umožní opět dělat zisky, ale to vše na úkor pracujících, kterým sice zachovají práci, ale oni to zaplatí ze svých daní, utahováním na mzdách a výhodách sociálních a pod a nikde není záruka , že to nebude za chvíli znova, ba naopak se veřejně hovoří o periodických krizích a v realitě je to vlastně dokola se opakující okrádání pracujících a stále se prohlubující rozdíl mezi vyvolenými a poddanými.A já se ptám ,jak dlouho a odpovídám si zároveň.Dokud nebudou pracující držet pohromadě alespoň ,tak jako ti vyvolení a budou současně jako ty vyvolení ,tak bezcitní.

Ypsilon 31.1.2009 18:34

Re: Krize důvěry

Současný systém se od demokracie vzdaluje z jiných důvodů. Demokratické instrumenty, přestávají plnit svůj účel, stávají se jen kulisou hry na demokratůru. Ve skutečnosti vládne globalizovaný kapitál, ten určuje jaká pravidla mají nastavovat zákonodárci a jak je mají vymáhat soudy. Ten ve skutečnosti vodí vlády jak pimprlata. A protože růst Růstu přestává fungovat, dá se očekávat, že se systém překlopí do nějaké formy totality, aby se udržel. Technické možnosti jsou pro ni neskutečné, že....

Jiří Heincl 31.1.2009 18:34

Re: Včera se projevili

V čem konkrétně p. Sedláček nemá pravdu? Já osobně už několik let kroutím hlavou nad proroky stálého hospodářského růstu a  spotřeby pro spotřebu.

Posleda 31.1.2009 18:21

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Pravopis vem čert- ale ten puch, ten puch je k nevydržení. Zavanulo to tu léty, kdy byl úzkým profilem i ten toaletní papír. Pardon; za dolary či bony ho bylo v Tuzexu pořád dost- abych nekřivdil. Myslím, že právě tato zkušenost Vás inspirovala k poslední prognostické "myšlence".

hulwat 31.1.2009 18:11

Re: utahování opasků

Blb si něco přečetl a teď to kopíruje stále dokola jako nezvratnou moudrost. Ale sám, to mu co kopíruje, nerozumí.

Novak 31.1.2009 17:59

Re: Tvrdá pravda - socialiste a raj na zemi

Muzete mi ukazat, kde socialiste slibuji bezpracny raj na zemi? Ja vim jenom o tom, ze existuje urcity zpusob rozdelovani vyprodukovanych prostredku, ktery pro socialismus zni: Kazdy podle svych moznosti, kazdemu podle jeho zasluh. Tento zpusob ma eliminovat skutecnost, ze v kapitalismu ziji lide, kteri za cely zivot steblo kizem neprelozi a pres to maji bezpracne zisky proto, ze jejich papa, deda apod. se kdysi nejakym zpusobem zmocnil nebo zajistil vyrobni prostredky a oni maji jenom prijem z toho, ze tyto prostredky vlastni a jini jsou nuceni je pro svoji obzivu pouzivat. Nebo mi chcete tvrdit, ze takova slipka jako je napr. Paris Hilton vi, co je to prace?

Valentina 31.1.2009 17:56

Re: Tragédie

Hm a co kdyby se to otočilo: protože volební právo chlapů nikdo nezpochybňuje, ale pokud se rozhlédneme kolem, příliš se to neosvědčilo, tak co kdyby se zavedlo, že volební právo pro muže bude zrušeno? Že se Vám to nelíbí? No a co, zvyknete si, ženské v téhle situaci přežívaly řadu let a přece nejste méně schopní... Nebo jo? ;-P

Novak 31.1.2009 17:45

Re: Nemám rád dluhy

Ale take za zivobyti 6x vice utrati, nez v CR. 10 rohliku v prepoctu 50 Kc, plomba u zubare 10 000.- Kc...

Míra 31.1.2009 17:24

Krize důvěry

Souhlasím s názorem, že v současné době se jedná o skutečnou krizi důvěry. Důvěry v systém, kterému sice říkáme demokratický, ale svojí podstatou je od demokracie notně vzdálený.

Demokracie může fungovat jen tehdy, jsou-li od sebe přísně odděleny moc zákonodárná, moc výkonná a moc soudní. V současnosti jsou všechny tyto moci propojeny: moc výkonná je odvozena od moci zákonodárné (vláda se sestavuje výhradně z poslanců bez ohledu na jejich odbornost a morální kvality). Soudci pak pracují pro ty, kdo mají moc ekonomickou a výkonnou, ne pro obecnou spravedlnost.

Současné vztahy nedávají lidu obecnému záruku budoucí perspektivy společenské a tudíž ani ekonomické. Následkem toho lid obecný je nucen ustoupit od zabezpečování se na budoucnost (nevěří v ni) a vše spotřebovává ještě dnes a nejlépe na dluh. Proto musíme usilovat o změnu politických poměrů, o návrat ke skutečné demokracii a k budování pozitivní budoucnosti. Lid proto musí převzít iniciativu od politiků, vzepřít se i násilím současným politikům a znovu začít budovat společenskou strukturu postavenou na důvěře k lidem a víře v lepší budoucnost. Lidé už poznávají, že profesionální politik je darmožrout, který jim nepřínáší nic dobrého, neb pracuje jen pro udržení se ve své pozici i další období. Volby nic neřeší: ať je výsledek voleb jakýkoli, v parlamentu vždy zůstane tzv. tvrdé jádro ničeho se neštítících individuí. Dnes to vidíme naprosto zřetelně. Velmi brzy dojde k situaci, v níž budou politici volit sami sebe a budou se ohánět procenty (vítěz podzimních voleb získal 1,2 mil. hlasů pro více než 500 kandidátů, tj. 600 hlasů pro kandidáta). Toto je již dříve zmíněná krize důvěry.

Občané, jimž není osud společnosti lhostejný, se začínají sdružovat mezi sebou a budou hlavní hybnou silou přicházejících změn.  Zbývá odpovědět na otázku, kolik násilí budou muset občané použít na svržení současných vládců. Sám za sebe si přeji, aby ho bylo minimálně.

miroslav.vojta@volny.cz

Kolja 31.1.2009 17:19

Úspory

Každý normální člověk v normální rodině může utratit pouze  tolik kolik vydělá, aby nezadlužil svoje děti. Stát však rozhazuje dlouhodobě plnými hrstěmi  peníze daňových poplatníků a jelikož je to z cizího tak jim to vbec nevadí. Proč máme o 100 % větší státní aparát než byl za celého  Československa ? Všichni ještě dostávají příplatek na stravu, ošacení, zdarma telefon a  internet v práci  a další výhody. Velká řada občanů nedostávají žádné výhody. Stát a politici  asi vůbec  neumí šetřit ani na vlastních výhodách.

FP 1 ČSR 31.1.2009 16:20

Re: utahování opasků

" Vezměme jen burzu, tuto Carmen našeho hospodářského života, které není žádný zákon dán. Před jejími zlými účinky, jež nemohou býti popírány, stojíme až dosud jako hlupáci a čekáme pokorně na nejbližší zlý kousek, který nám provede."      FERDINAND PEROUTKA

A ještě:         " Jedna z Marxových povídek se stává skutečností".vv

Jarka 31.1.2009 15:55

utahování opasků

O utahování opasků se začalo mluvit už téměž před 20 lety. Jenže tehdy se objevily firmy, které

nabízeli úvěry i bez záruky, tak k utahování nedošlo. Nevím jestli to bylo způsobeno také tím že za minulého režimu nebyla v krámech velká nabídka zboží, takže se toho někteří nemohou nabažit a ze supermarketů stále vyjíždějí vozíky naplněné zbožím. Když dojdou peníze, může se vzít úvěr. Ale ten se  musí splácet a to i ten státní. Patřím k těm dříve narozeným, ale vím, že maminka vždy když byla výplata dala prvně na stranu na nájem, na plyn a na elektriku, ze zbytku se mohlo žít. Chápu, že si lidé berou hypotéku na nový byt, dům, nebo auto na leazing. Po splacení půjčky tu zůstanou hodnoty, ale jak si někdo může brát půjčky na dovolenou, nebo na vánoce. Totéž je to u státního rozpočtu - půjčky se mohou zdůvodnit jen když za ně něco je, ne když se projedí. Současný ohromný státní dluh, i když se minulá vláda vymlouvá, že nejsme jediní zadlužení je neodpustitelný. Za předchozích 7 let, kdy se nám údajně dařilo dobře se mohly vytvořit úspory, abychom teď, v době krize měli z čeho dosazovat. Promiňte mi ten příměr

na místo šetření vláda utrácela jako ožralý námořník.

Kecal. 31.1.2009 15:48

Re: Média placená výrobci neustále vyvolávají "potřebu" nakupovat naprosto zbytné zboží, banky ochotně půjčují na spotřebu. Zcela se opustila myšlenka dlouhé životnosti výrobků bez poruch a přijala myšlenka módnosti a falešného technického pokroku.

Taky mi to vadí ale nejsou to jenom nepřízpůsobilí.

Loli 31.1.2009 15:44

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Přji hezký den, štěstí a hodně nápadů a myšlenek.

Loli 31.1.2009 15:40

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Nejsem zastáncem ponižování, ani z toho nemám radost, ale domnívám se , že nemají čas,nebo zájem o dění a jak se říká co a jak a nebo opravdu nemají schopnost kombinace a hodnocení.Je to jako se vším, rub a líc,ale na jednu stranu je dobré ,že nejsme stejní(roboti naprogramovaní),ale obráceně to zase přináší možnosti problémů.Pokud se nehledá řešení , hromadí se a nastane krize atd.Já si zatím dokázal najít přijatelné východisko, ale nikdy na úkor druhého a jeho neúspěchu. Nesmiřuju se s tím zanechat potomkům zbytečné potíže a těškosti a není mi lhostejné jak žijí ti bezmocnější, neprůbojní a ti co mají v životě víc cmůly než my.

Antonín Hrbek 31.1.2009 15:38

Re: Média placená výrobci neustále vyvolávají "potřebu" nakupovat naprosto zbytné zboží, banky ochotně půjčují na spotřebu. Zcela se opustila myšlenka dlouhé životnosti výrobků bez poruch a přijala myšlenka módnosti a falešného technického pokroku.

Samozřejmě, že lidé chtějí slušně žít, problémem ovšem je, že chtějí žít na úrovni, kterou nejsou schopni si svou prací zajistit. Takže se zadlužují. V současné době je dluh domácností cca 800 mld Kč. Když banka, která peníze půjčila, krachuje, tak ji stát dotuje na úkor těch, kteří byli schopni si vydělat.

Budu tvrdý - řada nepřizpůsobylích občanů chce "slušně" žít. A já jim to mám platit?

Ypsilon 31.1.2009 15:35

Z dnešního pohledu naprosto archaické

Jediné, co má i dnes smysl, je  volební právo až od určitého věku a nemožnost volit pro lidi zbavené soudně plně svéprávnosti.

Jak chcete v dnešní době, kdy se po pracovní síle požaduje stěhování za prací, žádat "trvanlivost pobytu na místě"? Jak zdůvodníte, že ženské nemají mít právo volit ? (zkuste to doma navrhnout své drahé polovičce :-D). A takhle by se dalo pokračovat....

Abraham 31.1.2009 15:25

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Víte Loli, že o demokracii žvaní ti feudálové, tomu bych dovedl porozumnět, a s tím nic nenaděláme. Spíše nechápu, zda to té druhé skupině vyhovuje,nebo jestli  je tak jednoduchá.

Ypsilon 31.1.2009 15:20

Svatá prostoto,

to Vám nedochází, že pokud jednou takovou doslova šílenost spustíte, tak se počet lidí s volebním právem bude neustále zmenšovat, až jednou ty minulé volby byly těmi posledními. Jak dlouho si myslíte, že  v neustále se zpřísňujících podmínkách pro přiznání volebního práva, zůstane občanem s volebním právem Vy osobně?:-/

Volební právo je rovné právě proto, že rozdílné skupiny občanů,  mají v některých otázkách rozdílné názory. Všichni mají mít hlas stejné váhy k vybrání svých zástupců. Zatraceně brzy začínáte zase volat po rozkastování občanů a na občany různých kategorií 

Loli 31.1.2009 15:19

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Pane ,za pravopis se omlouvám, jsem méně vzdělaný než vy , ale na rozdíl od vás myslím a konbinuji a uvádím názor s argumenty.Bavíme-li se o současných problémech, domnívám se ,že je lepe určitý názor a myšlenka, které mouhou třeba i přispět kladně k řešení, než vaše kritika mého pravopisu se zmínkou o kadibudce. Jak je vidno, vzdělání neznamená to , že si o sobě vzdělaný může myslet ,že je nejchytřejší. Já , na rozdíl od vzdělaných umím věci , které nedokážete zase na oplátku vy.

Loli 31.1.2009 15:10

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Vemte ale v úvahu tu globalizaci, nežijte v přesvědčení, že mimo naše hranice je to v základech jiné. Bohužel né, jen jinou formpou ovkivněnou taní situací a ninulostí.

Loli 31.1.2009 15:05

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Já hodnotím stádium dnešního kapitalismu a přirovnávám ho k feudalismu z minula, akorát je tady posun o ten vědeckotechnický pokrok a s tím spojenou životní úrovní.Jak jinak lze vysvětlit, že např, v Německu vlastní asi 8% vlastníků 90%veškerého národního majetku a ten zbytek populace necelý zbytek majetku.Chudí se tím stávají stále více zavislý na těch bohatých, což je vidfět na všech výdobitcích naších předků v sociální oblasti od dob feudalismu, které jsou již z větší části .odstraněny a dále se osekávají a o právech pro jednu nebo druhou skupinu je zbytečné mluvit. Nyní začíná období novodobého kapitalismu, kde o demokraciji žvaní pouze jen ti feudálové a troubové. I když půjdete k volbám a někoho si zvolíte , tak ten nebude hájit vaše zájmy,protože buď uplacen nebo pod hrozbou se bude muset podřídít těm feudálům.Je to smuté ,ale je to bohužel tak.

Ludva 31.1.2009 14:56

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Není třeba nic vymýšlet. Stačí se podívat, jak to dělají jinde ve světě. Ale vy jste to částečně nepochopil, za vašeho života Vám nikdo Váš majetek nebere, jde o omezení při převodu majetku. Samozřejmě ovšem, že nic nefunguje stoprocentně.

Posleda 31.1.2009 14:54

Re: Pořádná revoluce , ale bez přívlastků jen dle definice

Psáno na staré dobré kadibudce, že. Autorovy názory se "nevyvýjejí"- a o pravopisu hanba mluvit...