1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Korespondenční volba je zlo

Zavedení korespondenční volby zcela změní podstatu naší demokracie, je zásahem do mechanismu, od kterého se odvíjí legitimita všech demokratických institucí. Opravdu něco takového nyní tak naléhavě za každou cenu potřebujeme?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 21.3.2022 15:24

V dnešní době je svět tak propojený, že je Čech v zahraničí o všem stejně informován jako doma. Dokonce se i může účastnit podnikání, práce či jiných aktivit doma. Čech žijící v zahraničí už dávno není zcela izolován od domácího dění.

K. Salajka 21.3.2022 16:33

Tady se spouští cenzura a bude účinnější než ve Francii, takže informací budete mít více. Trvám ovšem na tom, abyste si přijel vyžrat, koho jste nám zvolil.

M. Grundmann 21.3.2022 16:40

Většina Čechů, kteří volí, jsou lidé, kteří mají ke své zemi nějaký vztah. Vystudovali tu, pracovali tu, budou odtud i dostávat nějaký důchod a hodně z nich se i domů vrátí. Už jenom z toho důvodu, že se u nás žije a často i pracuje lépe než v zahraničí. Takže případnou špatnou volbou se poškodí podobně jako ostatní voliči.

V. Šedivý 21.3.2022 6:40

A co je špatného na tom, že v době, kdy i Paříž pro vás byla závratné daleko, neměl jste možnost zasáhnout do dění v Česku?

J. Fráňa 21.3.2022 7:36

Já doufám, že jako Čech žijící v ČR budu i nadále privilegovaný a rozhodovat o životě v ČR budou lidé co tu žijí. Jako občan si nepřeji, aby o osudu země ve které žiji rozhodovali lidé, kteří do ní zavítají občas na návštěvu a neponesou následky své volby.

M. Grundmann 21.3.2022 9:27

Když Vás tak čtu, tak mám pocit, že se z Čecha v okamžiku pobytu v zahraničí najednou stane nějaký škůdce či parazit, kterého se dění doma vůbec netýká. Tento člověk již zde nemá rodinu, ani se nehodlá domů v budoucnu vrátit, ani doma na dálku nepodniká či zde nepracuje.

V době lockdownu velká část Čechů pracovala z domova a vše fungovalo. Proč by Čech nemohl takto pracovat ze zahraničí ? Češi v zahraničí hlasují podobně jako Češi doma. Pokud ovšem vezmeme v úvahu jejich sociální složení. Je jisté, že čeští studenti žijící v zahraničí budou volit více Piráty než průměrný český volič. Bohatí zahraniční Češi zase budou volit ODS. Asi jen málo těchto Čechů bude volit Okamuru. Ale tito lidé by volili doma stejně, jako volí ze zahraničí.

Nechápu, proč v dnešní době ještě po někom pořád chceme, aby něco vyřizoval osobně. Proč musí vůbec poslanci sedět ve sněmovně a ztrácet tam čas posloucháním projevů, které nikoho nezajímají ? Proč se nediskutuje v parlamentu jako na Neviditelném psu ? A proč se tam nehlasuje elektronicky na dálku ?

V. Koreis 21.3.2022 0:18

Když je to takové zlo, proč bývá korespondenční volba součástí systému v mnoha zemích s vyspělou parlamentní demokracií?

R. Langer 21.3.2022 4:23

A jak jste přišel na to, že jejich volební systém je stejně vyspělý? A nezneužitelný? Neukázalo se v posledních letech, že je tomu právě naopak? :-/

V. Šedivý 21.3.2022 6:43

Není to zlo. Jen je to postup, který skrývá příliš mnoho vážných chyb.

J. Kašpárek 21.3.2022 0:11

jen se ptám.. není korespondenční volba jen pro ty, kteří se zdržují v zahraničí? Kolik to je procent?

M. Grundmann 21.3.2022 0:23

Jedině pro tyto lidi má korespondenční volba smysl. Hlavně tehdy, pokud nežijí ve městě, kde je ambasáda. Jinak musí cestovat kvůli volbám stovky i tisíce kilometrů.

R. Langer 21.3.2022 4:24

Ano. A kdo chce, tak může.

E. Novotny 21.3.2022 4:43

No, to rada ctu, pane Grundmanne. :-)

R. Langer 21.3.2022 4:25

V USA se například ukázalo, že překvapivě hodně. ;-)