30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Korespondenční volba je zlo

Zavedení korespondenční volby zcela změní podstatu naší demokracie, je zásahem do mechanismu, od kterého se odvíjí legitimita všech demokratických institucí. Opravdu něco takového nyní tak naléhavě za každou cenu potřebujeme?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 21.3.2022 8:56

T.zv. kupování hlasů nemůže zabránit naprosto žádný volební systém. A právě proto je nutno zavádět většinový, dvoukolový volební systém, který tomu sice také nezabrání zcela, ale aspoň vliv tohoto zásadně umenšuje. Ono totiž vítězí vůle většiny (nadpolovičního počtu voličů), kde vůle těch, jejichž hlasy byly jakkoliv koupeny nemají téměř žádný vliv na konečný výsledek.

I. Polák 21.3.2022 9:33

Souhlasit můžu pouze částečně.

1. je rozdíl mezi koupí hlasu tím, že zaplatím někomu, kdo by jinak k volbám nešel a nákupem se zpětnou kontrolou "koupě správného zboží". Ten první ignorant mj. nemá problém vhodit do urny stejně něco jiného než za co dostal zaplaceno.

2. koupě malého počtu hlasů může být rozhodující v případech výsledků blízkých 50:50 , což je bohužel, zejména v poslední době, hodně časté.

O. Musil 21.3.2022 6:56

Ehm - proč by nebylo možné zajistit tajnost volby? Mimochodem tajnost v tomto případě znamená, že nelze zjistit, jak konkrétní člověk volil. Jak při obálkové metodě tak i při nějakém elektronickém hlasování toto zajistit lze. Horší je to s podmínkou přímé volby. Pokud by byl korespondenční volič dostatečně "ovlivnitelný", mohl by skutečně svůj hlas poskytnout jinému.

J. Fráňa 21.3.2022 7:20

Opravdu jste si jistý, že umíte schovat svou IP adresu a výsledek své volby? To vám závidím.;-D

O. Musil 21.3.2022 7:39

Už jsem to jednou popisoval. U papírové volby je to systém dvou obálek. Volební lístek dám do vnitřní a tu s nějakým podepsaným formulářem do vnější. Volební komise pak otevře vnější obálku, podle formuláře zkontroluje údaje voliče a vnitřní obálku hodí do urny. No, a den "D" urnu vysype a otevře vnitřní obálky s hlasem.

U elektronického hlasování je to vlastně podobné. Jde o oddělení dvou databází. Ve vnější databázi jsou kompletní informace o volbách, voličích, zda a kdy ten či onen volil nebo ne (a třebas i ta vaše IP adresa). Vniřní databáze, ve které jsou výsledky voleb, nesmí být nijak propojena s vnější. Takže teoreticky se můžu zpětně podívat, že už jsem volil, ale neměl bych zjistit, jak vlastně. Není to nic nového, ostatně i v tom okamurovském vysněném Švýcarsku spousta referend probíhá elektronicky.

O. M. 21.3.2022 9:16

A jak volební komise zjistí, že jste lístek do té vnitřní pbálky dal opravdu vy? A bude jisté, že jste volil opravdu podle svého rozhodnutí a ne podle "nápovědy" někoho jiného? To jsou totiž detaily, jimiž korespondenční volba zásadně podkopává důvěryhodnost voleb. Kam až to může vést, jsme měli možnost vodět při posledních prezidentských volbách v USA.

Z. Lapil 21.3.2022 12:52

Pokud jde pouze o problém "nedostupné" volební místnosti, dovedu si představit nějakou kontrolu na způsob ověření podpisu.

Něco jako: tuto obálku, o níž tvrdí, že je v ní volební lístek, mi předal občan ten a ten a na jeho pokyn vám ji posílám.

Fakt je, že i tady je díra (volební komise může obálku otevřít před vhozením do urny), ale tady celkem věřím ve skutečnost, že volební komise je složena ze zástupců více stran a členové se vzájemně pohlídají.

K. Salajka 21.3.2022 8:28

Tajnost volby v USA provázelo uvedení neexistujícího data narození u tisíců voličů. Při ruční kontrole byly zjištěny podpisy, které neodpovídaly podpisu ve voličském seznamu. Zjevně volili neexistující voliči, často někdo poslal hlas za voliče, který se odstěhoval nebo zemřel a ve voličském seznamu nebyla provedena změna. Podvody usnadnilo osobní přebírání korespondenčních hlasů aktivisty mimo poštovní styk a zřizování nehlídaných schránek .

Voliči v zahraničí jsou jenom záminka, brzo bude třeba rozšířit korespondenční volbu i uvnitř ČR. Klíčový bude výběr firmy Dominion, která při počítačovém zpracování provede přerozdělení hlasů mezi obvody, aby zvítězil Rakušan a jeho druzi. Takové volby jsou snem pětikolky ....

O. Musil 21.3.2022 8:59

Pravda, jak to vlastně vypadá se soudním sporem Dominionu a Rudy Giulianiho? Zatím Rudy tahal za výrazně kratší kus provazu, vlastně podle všeho ten provaz ani neměl za co držet.

P. Čech 21.3.2022 9:00

Všechno jde, pane Musile, jen chtít! To je ten zásadní problém vlády a moci politických stran nad občany států. Občanům je nutno dát do jejich rukou přímý nástroj, pomocí něhož mohou dosáhnout vládu své většinové, demokratické vůle. Tím nástrojem je jen ničím neomezované referendum či jiné, podobné všeobčanské hlasování po vzoru Švýcarska.

J. Kalina 21.3.2022 9:15

co to tady plácáte? tajnost volby musí být zajištěna na začátku i na konci procesu. Takže tam, kde se nakonec hlasy sčítají se může o jakési tajnosti mluvit, ALE kde máte tu tajnost na začátku? Moji rodiče, když jim táhlo na 90 už na volby kašlali. Kdyby byly korespondenční nebo on line volby, mohl bych to odhlasovat za ně, ani by o tom nemuseli vědět. A to bych švindloval jen tak v rámci rodiny.Někdo by takto mohl hlasovat pod pohrůžkou a v době kdy se netrhnou zprávy v médiích o napadení systému hackery, bych si nechal chuť zajít.I v tom Řecku se musel volič osobně dostavit na shromáždění spolu s ostatními zájemci o volbu, kde se následně rozhodovalo..

A i s těmi 2 obálkami to není tak jasné. Teoreticky je na první obálce jméno toho kdo posílá korespondenční hlas. pokud by došla na adresu, kde by dotyčný měl hlasovat případně osobně, lze jej zaškrtnout v seznamu voličů jako, že volil, obálku rozlepit a druhou vhodit do urny. Co když ale obálky budou chodit na "jedno" místo třeba v kraji a ne na volební okrsek? Kdy se hlasující označí, že hlasoval? Nebo by šel udělat jeden centrální seznam voličů a na volebním okrsku by byli napojeni v den voleb on line, kde by odškrtávali příchozí. Tak to potom potěš pán bu! Za 2 vteřiny by pak mohli "stihnout" odhlasovat všichni ti co nehlasovali.

O. Musil 21.3.2022 12:20

V prvním odstavci píšete o přímosti voleb, ne o tajnosti. Podle definice je opravdu principem tajnosti, že není možné přiřadit hlas ke konkrétnímu voliči.

Druhá otázka - každopádně by byla nutná předběžná registrace "korespondenčních" voličů na nějakém okrsku, možná i s podpisovým vzorem. Centrální online seznam by byl nejspíš problematický. U elektronického hlasování tohle samozřejmě odpadá, protože máte svůj podpisový certifikát, který se ověřuje centrálně při přihlášení do systému (jako při elektronickém bankovnictví).

J. Kalina 21.3.2022 12:52

co je v 1. odstavci za přímou volbu, netuším. Příchodem do volební místnosti vás najdou ve volebním seznamu, tedy zda volíte tam kde volit máte, dostanete obálku do které vložíte nebo nevložíte hlasovací lístek a tu za plaentou vhodíte do urna. takže se ví, že jste to byl vy kdo volil, ale neví se co jste volil. To u hlasování korespondenčním nebo přes počítač zdaleka není jasné. Jisté viděl nějaký film, kdy s pistolí u spánku někdo otevřel sejf nebo tak něco. když to přeženu, můžete si to představit i při hlasování mimo volební místnost. A zajít si předem vyřídit osobně, že budete hlasovat neosobně? Možné to je, ale pořád se neví zda jste volil bez nátlaku rodiny, kamarádů. Ale problém je v možnosti to zmanipulovat masivně.

O. Musil 21.3.2022 13:29

V místnosti dostanete obálku a do ní musíte úplně sám vložit lístek = přímá volba. Hodíte jí pak do urny a nikdo pak neví, jak jste hlasoval a nejde ani to zjistit = tajná volba. Jinak samozřejmě máte pravdu, nějaké finty by se mohly najít. Vesměs se ale počítá s tím, že tresty jsou tak drakonické a možnost ovlivnit výsledek je tak malá, že to nikdo dělat nebude.

J. Lukavsky 21.3.2022 13:05

"toto zajistit lze" ani při jednom nelze zajistit, že za voličem u klábosnice nestojí manželka kupř. a nekontroluje jak mačká. Asi by šlo, že PC musí mít kameru a zapnutou a že za voličen nikdo nestojí.... ale u obálky asi těžko. Prostě nelze zajistit... PS: Za Rakouska-Uherska měl volební právo jen ten, kdo měl trvalé bydliště a platil daně. Čili kdo státu přispíval ho směl spoluřídit. Nojo ale co ty spousty co nepřispívají ale jsou celí diví aby strkali do kormidla. J.L. end

K. Zangl 21.3.2022 6:38

Nemusíme až do USA. Vzpomeňme si na poslední prezidentské volby v Rakousku. Musely se opakovat, protože příznivci Van der Bellena to s podvodnými korespondenčními hlasy "trochu" dost přehnali a v některých oblastech dostal přes 100% voličů. ;-D

O. Musil 21.3.2022 6:57

Ne, tam byl problém jinde. A Van der Bellen beztak vyhrál i napodruhé.

J. Fráňa 21.3.2022 7:31

Ano bylo to trochu jinak, korespondenční obálky otevřeli dříve a ještě k tomu lidé bez oprávnění, tedy nečlenové volební komise. Ve 14 okrscích byl problém a v Linci byla volební účast 170%. Při opakovaném druhém kole jim záhadně nešli zalepit obálky pro korespondenční hlasování. Takže naprosto čisté volby.;-D

P. Hák 21.3.2022 6:35

Korespondenční hlasování má být přece zavedeno PRÁVĚ PROTO, aby výsledek vychýlilo. Ono se to ani moc neskrývá. Viz zmínky o tom, "jak by hlasovali Češi v zahraničí".

Vzhledem k tomu, jak si nová vláda vede, to je pro ni jeden ze dvou způsobů, jak se udržet u moci po příštích volbách. Druhý je volby zrušit nebo omezit tak, aby neměla možnost zvítězit skutečná opozice.

J. Herink 21.3.2022 7:50

Je zbytečné diskutovat o tom, zda se jedná o skutečně "tajnou" volbu. Zcela podstatný je bod 2 článku: o tom, kdo ho bude odírat by si měl rozhodnou ten, na koho důsledek volby přímo dopadne. Tedy klidně i Vietnamec, pokud tu žije a odvádí daně. Ale to by se TOPka do parlamentu nedostala.

J. Koubek 21.3.2022 6:16

Ale Pětikolo to vidí jako nejdůležitější. Jinak by v příštích volbách ostrouhalo.

M. Grundmann 21.3.2022 0:21

Právo volit je základním právem každého občana. Autor článku si neuvědomuje, jak je těžké vyřizovat v zahraničí často i ty nejjednodušší formality běžného života. Náš právní systém je velmi nepřátelský ke všem, kteří se zdržují dlouhodobě v zahraničí. Pro sebemenší úkon Čech v zahraničí musí často cestovat stovky a někdy i tisíce kilometrů jenom proto, že se velké množství právních aktů musí dělat osobně. Někdy je situace natolik absurdní, že český občan musí takto cestovat i několikrát jenom kvůli tomu, aby se někde podepsal. Podobně musí poslanec cestovat tisíce kilometrů přes oceán, aby se mohl vzdát mandátu.

Požadavek, aby český občan nemusel cestovat stovky či tisíce kilometrů kvůli volbám k nejbližší ambasádě, mi opravdu nepřipadá přehnaný. Při svém dlouhodobém pobytu ve Francii jsem nevolil jenom proto, že bych kvůli volbám musel procestovat 1500 km. Češi žijící doma si ani neuvědomují, jak jsou privilegovaní ve srovnání s občany žijícími v zahraničí.

R. Langer 21.3.2022 4:20

A mně ten požadavek přehnaný připadá. Pokud na to ten člověk nemá JEDNOU ZA 4 ROKY čas, ať nevolí. Evidentně to pro něj není zase tak důležité, stejně jako pro vás. :-P

M. Grundmann 21.3.2022 9:39

Ono by možná bylo řešení, že by se volilo na konzulátech. Ve Francii je plno konzulátů po celé zemi, ale tyto konzuláty českým občanům neposkytují žádné služby. Aspoň by se pan konzul jednou za čas setkal s českými občany žijícími v okolí. Když se může volit v každé vesnici, proč by se nemohlo volit i na konzulátu ?

D. Fajfr 21.3.2022 12:11

To je irelevantní. Pokud jste na Novém Zélandu pracovně zatvrdl kvůli covidu místo na jeden rok tak na tři, pak pokud chcete poctivě volit, musíte pokaždé letadlem na konzulát do Austrálie. To mi nepřipadá normální.

K. Salajka 21.3.2022 5:02

Je tam taková ambasáda v dědině nad Seinou - tam jste to měl lupnout. Jó tak, Vy jste měl v úmyslu volit starostu v rodné vísce, kam nedojedete.....

M. Grundmann 21.3.2022 8:46

Měl jsem to do Paříže 750 km, 2 dny cesty, hotel, řádově 250 € plus ztracený čas. Za takových podmínek by v Čechách nešel k volbám téměř nikdo.

K. Salajka 21.3.2022 12:58

Jednou za čtyři roky ? V termínu půl roku známém do předu ? Tak si požádejte o volby prostřednictvím honorárního konzula - ve Francii jich je osm.

M. Grundmann 21.3.2022 14:41

Kdyby bylo volit tak těžké i u nás doma, nešel by volit nikdo.

K. Salajka 21.3.2022 15:21

Rozumím. Vy nám to zvolíte poštou, my si to vyžerem, a vy se ani nepřijedete podívat, jaké exoty jste nám vybral.